Μετά την ένταξη του συγκεκριμένου οργάνου στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας (Αύγουστος 2021) και την πρόσφατη αναγνώριση των σπουδών και των τίτλων των λαϊκών και παραδοσιακών οργάνων από το ελληνικό κράτος (Ιανουάριος 2022) διοργανώνεται στην πόλη το 1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Λαϊκής Κιθάρας (ΦΛΚ) στην Αποθήκη Δ΄ (Λιμάνι Θεσσαλονίκης) υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Δημήτρη Μυστακίδη.
«Είναι πολύ σφιχτό το πρόγραμμα και έχει πολλά πράγματα. Γιατί δεν είμαστε σίγουροι ότι θα το κάνουμε και του χρόνου και θέλουμε τη δέσμευση του δήμου Θεσσαλονίκης ότι το φεστιβάλ θα γίνει θεσμός. Το ερώτημα είναι κατά πόσο όλοι μας αντιλαμβανόμαστε την αντικειμενική καλλιτεχνική αξία της λαϊκής μουσικής. Οι πιο πολλοί τη βλέπουν με συμπάθεια, αν δεν την αποστρέφονται. Για μένα αξίζει ίση αντιμετώπιση και, όπως όλες οι μουσικές του κόσμου, έχει μοναδική καλλιτεχνική αξία. Με αφορμή τη λαϊκή κιθάρα θα μιλήσουμε για τη λαϊκή μουσική γενικότερα. Αυτό που θέλουμε να πετύχουμε μέσα από αυτές τις δράσεις είναι η νέα δημιουργία, αφού μιλάμε για μια μουσική που έχει σπουδαία πρώτη ύλη», τόνισε μεταξύ άλλων ο ίδιος.
Στο πρόγραμμα που εντάσσονται συναυλίες, σεμινάρια, στρογγυλό, τραπέζι, προβολή ντοκιμαντέρ κ.α. συμμετέχουν συνολικά 120 άτομα, 35 μουσικοί και 25 άτομα παραγωγής, , εκ των οποίων 17 εθελοντές φοιτητές του Τμήματος Μουσικών Σπουδών Ιωαννίνων, ως επί το πλείστον κιθαριστές.
Παράλληλα, παίρνουν μέρος 22 νέοι οργανοποιοί με 70 κιθάρες (νέες κατασκευές), όργανα που έγιναν αποκλειστικά για τη διοργάνωση, ενώ παρουσιάζονται και 45 ιστορικά όργανα που τη συλλογή και ταξινόμηση έκανε ο Τάσος Θεοδωράκης. Μάλιστα, η πιο παλιά κιθάρα έχει την προέλευσή της στα 1890.
«Η λαϊκή κιθάρα και όλα τα παραδοσιακά όργανα αποτελούν πλούτο»
Η διοργάνωση πραγματοποιείται από τη Steady Roots και το Κέντρο Πολιτισμού του δήμου Θεσσαλονίκης με την υποστήριξη της διεύθυνσης Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Ο προϋπολογισμός της είναι 14000 ευρώ εκ των οποίων τα 10000 προέρχονται από το ΥΠΠΟΑ και τα 4000 από τον δήμο Θεσσαλονίκης.
Η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Μαρία Καραγιάννη δήλωσε σίγουρη για την επιτυχία του εγχειρήματος, εξέφρασε την επιθυμία της η διοργάνωση να εξελιχθεί σε θεσμό και επεσήμανε ότι δεν πρόκειται για μια διοργάνωση μόνο με ακούσματα μουσικής, αλλά και με άλλες δράσεις.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού του δήμου Θεσσαλονίκης Χάρης Αηδονόπουλος υπογράμμισε ότι τα τελευταία χρόνια το Κέντρο ασχολήθηκε με τη μουσική και την όρχηση, που και τα δύο γεννούν την ευχαρίστηση στους ανθρώπους. «Η λαϊκή κιθάρα και όλα τα παραδοσιακά όργανα αποτελούν πλούτο για όλους. Το Κέντρο θέλει να καθιερώσει ως θεσμό το φεστιβάλ. Εξάλλου, πήραμε τη γενναία απόφαση διετών υποτροφιών σε μαθητές. Όλα τα παιδιά που φοιτούν στο Δημοτικό Ωδείο μας μπορούν να έχουν είσοδο χωρίς εισιτήριο. Επίσης, ετοιμάζουμε δράσεις για 100 χρόνια της καταστροφής της Ιωνίας», επεσήμανε.
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Κωστής Μακρυγιαννάκης μίλησε για τη συστηματικοποίηση της λαϊκής μουσικής στο ωδείο. «Η λαϊκή μουσική κυλάει στο αίμα μας και ζούμε με αυτήν. Δεν είναι πεπερασμένος ο αριθμός των ανθρώπων που ασχολούνται με τη λαϊκή μουσική, αλλά ανεξάντλητος. Πρόσφατα στο δ.σ. του Κέντρου Πολιτισμού του δήμου Θεσσαλονίκης εγκρίναμε το ΦΕΚ της ένταξης της αστικής λαϊκής μουσικής στο εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα. Εδώ και αρκετά χρόνια διδάσκονται αυτά τα όργανα, αλλά τώρα με το ΦΕΚ συστηματοποιείται αυτή η σπουδή. Επίσης, με απόφαση του δ.σ. εγκρίναμε και την παροχή δύο διετών υποτροφιών για τη λαϊκή κιθάρα».
Οι διοργανωτές υπογραμμίζουν ότι το φεστιβάλ δεν είναι για ειδικό κοινό αλλά απευθύνεται σε όλο τον κόσμο.
Ημερομηνίες διεξαγωγής: 20-22 Μαΐου στις αίθουσες Φρίντα Λιάππα και Τώνια Μαρκετάκη.