ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Δέκατο 24ωρο πύρινου εφιάλτη στον Έβρο: Μεγάλη μάχη για τη Δαδιά - Εφιάλτης οι νότιοι άνεμοι

MakThes Team28 Αυγούστου 2023

Σε εξέλιξη είναι τα πύρινα μέτωπα στον Έβρο, ενώ ήδη διανύουμε το δέκατο 24ωρο. Tο απόγευμα της Κυριακής εκδόθηκαν μηνύματα από το 112, για εκκένωση σε Λευκίμμη και Κασσιτερά.

Στη Λευκίμμη η φωτιά πλησίασε τα πρώτα σπίτια, αλλά αναχαιτίστηκε από πυροσβέστες και εθελοντές. Μαίνεται το μέτωπο στο δάσος της Δαδιάς, όπου και εκεί, γίνεται μεγάλη προσπάθεια να περιοριστεί και να μην περάσει τον οδικό άξονα, από όπου εκτείνεται ένας δρυμός πλούσιος σε βλάστηση.

Σε κίνδυνο το δάσος της Δαδιάς

Ανησυχία συνεχίζει να προκαλεί το ενεργό μέτωπο από τη Δαδιά προς την Κοτρωνιά, όπου αυτή την ώρα οι επίγειες δυνάμεις καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες να μην περάσει έναν δρόμο, καθώς αν συμβεί αυτό οι φλόγες θα μπουν στον Δρυμό.

Όπως ανέφερε στην ΕΡΤ, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός, θα στηθεί μία μεγάλη επιχείρηση με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να δημιουργούν μία γραμμή άμυνας ώστε να ανακοπεί η πορεία του μετώπου προκειμένου να μην περάσει στο μικρό πυρήνα της Δαδιάς και πρόσθεσε ότι μέχρι το πρωί οι δυνάμεις που επιχειρούν θα διανοίγουν αντιπυρικές ζώνες όπου είναι εφικτό. Ανησυχία ωστόσο προκαλεί η ενδεχόμενη αλλαγή του ανέμου σε νοτιά, η οποία αν συμβεί, όπως είπε ο κ. Αρτοποιός θα στείλει τη φωτιά προς τη Δαδιά.

Έρχονται καταστροφικοί νοτιάδες

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, έκανε λόγο για «δύσκολη κατάσταση» και «ανείπωτη καταστροφή». «Δυστυχώς βλέπουμε ότι το μέτωπο της Δαδιάς δεν μπορεί να περιοριστεί, δεν μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο» τόνισε συγκεκριμένα.

«Μιλάμε για περισσότερα από 750.000 στρέμματα στο δασικό σύμπλεγμα Σουφλίου και Αλεξανδρούπολης. Φανταστείτε ότι το δασικό αυτό σύμπλεγμα είναι 1.600.000 στρέμματα και αυτή η πυρκαγιά είναι η μεγαλύτερη της Ευρώπης» είπε ακόμα ο κ. Πέτροβιτς.

«Συνεκάλεσα το όργανο της Πολιτικής Προστασίας στον Έβρο και απευθύναμε μία ακόμα έκκληση για ενίσχυση των μέσων, γιατί από τη Δευτέρα αλλάζουν οι άνεμοι, άρα η απειλή μεγαλώνει και μετά δεν γνωρίζουμε πώς και αν θα μπορέσει να σταματήσει η επέλαση του πύρινου μετώπου» αναφέρει ακόμα.

Αυτό που φοβούνται οι αρχές είναι πως οι ισχυροί νότιοι άνεμοι που θα πνέουν από σήμερα στην περιοχή, θα στρέψουν τις φλόγες προς το Σουφλί.

«Το δεύτερο που θα προβληματίσει σε δεύτερο χρόνο είναι οι πλημμύρες. Γιατί μετά τις πυρκαγιές έρχονται οι πλημμύρες και θέλει πάρα πολύ ισχυρά αντιπλημμυρικά έργα για τους οικισμούς», σημειώνει ο αντιπεριφερειάρχης.

Κυβερνητικό κλιμάκιο στον Έβρο

Κυβερνητικό κλιμάκιο θα παραστεί σήμερα Δευτέρα, στις πληγείσες περιοχές του Έβρου. Συγκεκριμένα, επικεφαλής θα είναι ο υπουργός Επικράτειας Μάκης Βορίδης, συνοδευόμενος από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Οικονόμου, τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο.

Το υπουργικό κλιμάκιο θα συνοδέψουν επίσης ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος, μαζί με τον υφυπουργό Μακεδονίας-Θράκης Στάθη Κωνσταντινίδης, οι οποίοι βρέθηκαν την Τετάρτη στις πληγείσες περιοχές της Ροδόπης. Παρών θα είναι και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Κελέτσης, με καταγωγή από τον Έβρο.

Μαζί τους θα είναι και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, όπως και ο γενικός διευθυντής της ΝΔ Γιάννης Σμυρλής.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα επίσης, αρχίζει η υποβολή αιτήσεων για την οικονομική ενίσχυση των πυρόπληκτων.


This page might use cookies if your analytics vendor requires them.