Με δυναμικές κινητοποιήσεις απαντούν αύριο το πρωί κάτοικοι, φορείς και δήμος Δέλτα στη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση μονάδων αποτέφρωσης υγειονομικού υλικού, μολυσματικών αποβλήτων, στην βιομηχανική περιοχή της Σίνδου. Δημοτική αρχή και πολίτες θα συγκεντρωθούν αύριο στις 11 το πρωί στην περιοχή που πρόκειται να εγκατασταθεί η μια από τις δύο μονάδες, διατρανώνοντας την αντίθεση τους στη χωροθέτηση των μονάδων που υποστηρίζουν ότι θα προκαλέσουν περαιτέρω υποβάθμιση του περιβάλλοντος.
Στο μεταξύ, αύριο το θέμα της μια εκ των δύο μονάδων θα συζητηθεί στη συνεδρίαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, το σώμα της οποίας θα κληθεί να γνωμοδοτήσει επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ενώ ομόφωνα αρνητική ήταν η απόφαση που έλαβαν το προηγούμενο διάστημα όλα τα θεσμικά όργανα του δήμου Δέλτα, με πρώτο το Δημοτικό Συμβούλιο.
Σύμφωνα με το δήμο η μία μονάδα σχεδιάζεται να εγκατασταθεί σε απόσταση 200 μέτρων από την κατοικημένη περιοχή της Σίνδου ενώ η δεύτερη σε απόσταση περίπου 2 χιλιομέτρων από τα σπίτια της ίδιας περιοχής.
«Δεν είμαστε παιδιά ενός κατώτερου Θεού. Να πούμε επιτέλους τέλος σε όλα τα σχέδια υποβάθμισης της περιοχής μας που θα επιφέρουν ανεπανόρθωτο πλήγμα στο Περιβάλλον και στην ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας και των παιδιών μας. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να ρυπαίνει τον καθαρό αέρα που αναπνέουμε και να μας αναγκάζει να ζούμε σε ένα μολυσμένο περιβάλλον. Οφείλουμε να πούμε δυνατά φτάνει πια», τόνισε ο δήμαρχος, Γιάννης Ιωαννίδης.
Υπενθυμίζεται ότι με πρωτοβουλία του δημάρχου Δέλτα συστάθηκε συντονιστική επιτροπή αποτελούμενη από μέλη της διοίκησης του Δήμου, εκπρόσωπους του δημοτικού συμβουλίου και του τοπικού συμβουλίου Σίνδου, τοπικών φορέων και συλλόγων, τα οποία και αποφάσισαν τη αυριανή κινητοποίηση, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό.
Όχι από την αρχή
Κατά τη συνεδρίαση της συντονιστικής επιτροπής ο δήμαρχος κ. Ιωαννίδης ανέλυσε στους εκπροσώπους των φορέων και των συλλόγων τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η διοίκηση του Δήμου για την αποτροπή εγκατάστασης των δύο μονάδων αποτέφρωσης υγειονομικού υλικού. Για την περίπτωση της μονάδας που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την κατοικημένη περιοχή της Σίνδου, το Συμβούλιο της Επιτροπής διαβούλευσης, το τοπικό συμβούλιο και η Επιτροπή ποιότητα ζωής γνωμοδότησαν αρνητικά από τον περασμένο Ιούλιο, ενώ στις 4 Αυγούστου 2020, το Δημοτικό Συμβούλιο Δέλτα είπε ομόφωνα ένα ηχηρό «ΟΧΙ» στην εγκατάσταση αυτής της μονάδας και η απόφαση εστάλη στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης.
Το επόμενο διάστημα αναμένεται να συνεδριάσει το Περιφερειακό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής αδειοδότησης, η απόφαση του οποίου έχει βαρύνουσα σημασία για την εξέλιξη της υπόθεσης.
«Είμαστε ένας δήμος άρρηκτα συνδεδεμένος με τη βιομηχανική δραστηριότητα ωστόσο είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε την εγκατάσταση μονάδων που θα προκαλέσουν περαιτέρω υποβάθμιση του Περιβάλλοντος» υπογράμμισε ο κ. Ιωαννίδης.
Αντίθετος και ο αντιπεριφερειάρχης Κ. Γιουτίκας
Κάθετα αντίθετος στην εγκατάσταση τέτοιων μονάδων τάχθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας που έλαβε μέρος στη συνεδρίαση της συντονιστικής επιτροπής. «Η λειτουργία Μονάδας Αποτέφρωσης Μολυσματικών Απόβλητων σε μικρή απόσταση από την κατοικημένη περιοχή της Σίνδου και στο συγκεκριμένο ΟΤ 58 με βρίσκει πλήρως αντίθετο. Η θέση μου δε διαφέρει από τις απόψεις που παρακολουθώ με προσοχή να εκφράζονται από τους συνδημότες μου.
Διαφωνούμε για πολύ συγκεκριμένους λόγους, λόγω μη συμβατότητας της χρήσης γης, αλλά και εξαιτίας των ελλείψεων που εντοπιστήκαν στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Δεν είναι δυνατόν να χωροθετηθούν και να λειτουργήσουν τέτοιες Μονάδες δίπλα στις αυλές των σπιτιών» τόνισε ο κ Γιουτίκας.