Με αναφορές στις «ιστορικές ρίζες της ελληνογαλλικής σχέσης», τη φιλία μεταξύ των δύο χωρών που σήμερα είναι ισχυρότερη από ποτέ, αλλά και με επισημάνσεις σε πιο προσωπικό τόνο για τη Θεσσαλονίκη, η γενική πρόξενος της Γαλλίας και διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης Σαντρίν Μουσέ αποχαιρέτησε την πόλη που τη φιλοξένησε την τελευταία τριετία και με εφαλτήριο την οποία ανέπτυξε πλούσιο διπλωματικό έργο στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας.
Στην καθιερωμένη δεξίωση για την εθνική επέτειο της Γαλλίας, στους χώρους της Ναυτικής Βάσης Βορείου Ελλάδος, η κ. Μουσέ αναφέρθηκε στις σημαντικές και για το σημερινό διεθνές πλαίσιο αξίες της Γαλλικής Επανάστασης εκφράζοντας εκ νέου «την αλληλεγγύη μας στους Ουκρανούς φίλους μας, που βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι με τη ρωσική βαρβαρότητα».
Στην ομιλία της στάθηκε ιδιαίτερα σε σημαντικούς σταθμούς της ελληνογαλλικής συνεργασίας, όπως η στρατηγική αμυντική συμφωνία του 2021 που υλοποιείται με πολύ γρήγορους ρυθμούς και ήδη έχει αποδώσει καρπούς: με τη συμμετοχή του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στην αεροναυτική ομάδα του αεροπλανοφόρου Charles de Gaulle το 2022 και το 2023, με τους περίπου 40 ελλιμενισμούς γαλλικών πλοίων σε ελληνικά λιμάνια καθώς και τις πολυάριθμες κοινές ασκήσεις.
Αλλά και σε όλα όσα «δένουν» τη Γαλλία με τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα στον ρου της Ιστορίας, τα οποία και η ίδια φρόντισε να αναδείξει με τη βοήθεια των συνεργατών της, όπως η έκθεση και η εκδήλωση για τα 60 χρόνια από την επίσκεψη του στρατηγού Ντε Γκωλ στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη και το «Λυσέ», μια «ιστορική επίσκεψη που έμελλε να καθορίσει τις διμερείς μας σχέσεις για τις επόμενες δεκαετίες».
Μεταξύ άλλων, η κ. Μουσέ υπογράμμισε επίσης το σημαντικό αποτύπωμα στην πόλη τού Ernest Hébrard. «Υπηρέτησε στο Μακεδονικό Μέτωπο, ήταν αυτός που κατάρτισε το πολεοδομικό σχέδιο της πόλης μετά τη μεγάλη πυρκαγιά του 1917. Θα του αποτίσουμε σύντομα φόρο τιμής» σημείωσε.
Αυξημένο το ενδιαφέρον των γαλλικών εταιρειών για την Ελλάδα
Η γενική πρόξενος της Γαλλίας έκανε επίσης ιδιαίτερη μνεία στα βήματα που έχουν γίνει στον οικονομικό τομέα με το Ελληνογαλλικό Φόρουμ για την Επιχειρηματικότητα και την Καινοτομία, την ελληνογαλλική κοινότητα της French Tech (το γαλλικό κίνημα των νεοφυών επιχειρήσεων, το οποίο αναπτύσσεται σε όλο τον κόσμο) αλλά και «το διαρκώς αυξανόμενο ενδιαφέρον των γαλλικών εταιρειών για την Ελλάδα» φέρνοντας ως παράδειγμα την Carrefour, που «επέστρεψε και σχεδιάζει να ανοίξει ένα Carrefour Express στη νέα αγορά Μοδιάνο, εδώ στη Θεσσαλονίκη».
Αναφέρθηκε ακόμη στα εγκαίνια του 1ου αιολικού πάρκου στη Λάρισα από τη γαλλική AKUO τον περασμένο Φεβρουάριο, τη σημαντική παρουσία της EGIS στον τομέα των υποδομών, όπου κέρδισε δύο μεγάλους διαγωνισμούς (με την ιταλική ATM για τη διαχείριση και συντήρηση του μετρό Θεσσαλονίκης και με την ελληνική ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για τη λειτουργία και διαχείριση της Εγνατίας Οδού), τη γαλλική παρουσία στο λιμάνι ήδη από το 2017 με τον γαλλικό ναυτιλιακό κολοσσό CMA-CGM κ.ά.
«Δεν θα ξεχάσω τη Θεσσαλονίκη!»
Μιλώντας σε προσωπικό τόνο, η κ. Μουσέ είπε ότι η ίδια και ο σύζυγός της δεν θα ξεχάσουν ποτέ τη Θεσσαλονίκη, όπου με τον ερχομό της είχε εντυπωσιαστεί από τον αριθμό των γαλλόφωνων και φίλων της Γαλλίας, μεταξύ των οποίων και περίπου 100 φοιτητές από πανεπιστήμια από όλη τη χώρα που συμμετέχουν στο Βραβείο Γκονγκούρ Ελλάδος, το οποίο οργανώθηκε για 4η φορά, φέτος, στη Θεσσαλονίκη.
«Δεν θα ξεχάσουμε τη Θεσσαλονίκη! Τη ζωντάνια της, το νόστιμο φαγητό της, την παραλία της, τα ιστορικά της μνημεία, τη Ροτόντα, την πλατεία Αριστοτέλους, την οδό Ελένης Ζωγράφου κατά μήκος των τειχών προς τον Πύργο Τριγωνίου, την Άνω Πόλη, τη θέα του Ολύμπου. Και φυσικά την ευγένεια των ανθρώπων, την οποία συναντήσαμε παντού, από τα Ζαγοροχώρια μέχρι την Αλεξανδρούπολη, περνώντας από τα Μετέωρα, την Καβάλα, τις Σποράδες και τη Θάσο. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα επιστρέψουμε στην Ελλάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά. Εξέφρασε, μάλιστα, την ευχή να επιστρέψει σύντομα προκειμένου να δει από κοντά ένα έργο που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη στο Γαλλικό Ινστιτούτο και είναι η δημιουργία ενός καφέ- μπιστρό- εστιατορίου, που πρόκειται να λειτουργήσει από το ερχόμενο φθινόπωρο, δίπλα στην ανακαινισμένη βιβλιοθήκη.
Στον αποχαιρετιστήριο λόγο της, η κ. Μουσέ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλους τους συνεργάτες της στο Γενικό Προξενείο, στο Γαλλικό Ινστιτούτο και στο Γαλλικό Σχολείο για όλα όσα πέτυχαν από κοινού αυτά τα τρία χρόνια της θητείας της αλλά και να κάνει αναφορά στη Μαριάνθη Πάσχου, πολύτιμη συνεργάτιδα του Γαλλικού Ινστιτούτου, η οποία έφυγε πρόσφατα από τη ζωή χτυπημένη από τον καρκίνο.
Τη Σαντρίν Μουσέ, επόμενος σταθμός στη διπλωματική πορεία της οποίας είναι το Κιότο της Ιαπωνίας, θα διαδεχθεί στη θέση του γενικού προξένου της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη ο Jean-Luc Lavaud, ο οποίος θα αναλάβει επίσημα καθήκοντα από 1η Σεπτεμβρίου.
Το επίσημο μέρος της χθεσινής βραδιάς έκλεισε με τους μαθητές του Γαλλικού Σχολείου Θεσσαλονίκης να τραγουδούν τους εθνικούς ύμνους της Γαλλίας και της Ελλάδας υπό τη διεύθυνση του Gilles Gourdier αλλά και τη Γαλλίδα γενική πρόξενο να εύχεται: «...να περάσετε μια υπέροχη βραδιά και ελπίζω να ξανασυναντηθούμε στην Ελλάδα, την Ιαπωνία, τη Γαλλία ή αλλού».