Αμφιβολίες και διαφωνίες που προδικάζουν αδιέξοδο καταγράφηκαν στη σύσκεψη της «Πρωτοβουλίας» στο δημαρχιακό μέγαρο το απόγευμα της Πέμπτης. Καλεσμένοι αρνήθηκαν να παραβρεθούν, ενώ υπήρχαν «ακάλεστοι» παραβρισκόμενοι και κάποιες αποχωρήσεις.
Η απόφαση που προέκυψε από την σύσκεψη που συγκάλεσε ο Γιάννης Μπουτάρης, ήταν να δημιουργηθεί μια επιτροπή διαβούλευσης ώστε να προχωρήσει τις διαδικασίες για πιθανή συνεργασία και την δημιουργία ενός κοινού ψηφοδελτίου. Το ΚΙΝΑΛ, μετά την αποχώρηση του Χρήστου Παπαστεργίου από την αίθουσα της σύσκεψης, αποφάσισε να μην έχει εκπρόσωπο στην επιτροπή και να αποσυρθεί από την προσπάθεια που κάνει η «Πρωτοβουλία». Ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, αποφάσισε να αποχωρήσει από την σύσκεψη, όταν είδε τον συντονιστή του ΣΥΡΙΖΑ Α’ Θεσσαλονίκης, Χρήστο Δουΐτση που μέχρι λίγες ώρες πριν θεωρούταν «ακάλεστος». Η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει την Κατερίνα Νοτοπούλου, αποτελεί για τους εκπροσώπους που συμμετείχαν στη σύσκεψη «κόκκινη γραμμή». Συγκεκριμένα, ένας εκ των ομιλητών της σύσκεψης είπε ενοχλημένος: «Δεσμευτήκαμε για μη κομματική υποψηφιότητα και τελικά βρισκόμαστε μπροστά σε κυβερνητική».
Oι του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξαν πως ο κ. Δουΐτσης απλά συνόδεψε την επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης», Ρία Καλφακάκου αλλά υπήρχε μαζική δυσπιστία στην πρόφαση αυτή, όπως και στους όρους που χρησιμοποιήθηκαν από τους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ για ένα «ενιαίο δημοκρατικό μέτωπο ενάντια στην ακροδεξιά και τον σκοταδισμό». Κανείς από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες δεν βλέπει απέναντι του ακροδεξιά υποψηφιότητα που πρέπει να νικήσει το «φως». Βλέπουν μια προσπάθεια που μπορεί να καταλήξει σε μια παράταξη που θα μπορέσει να προχωρήσει το έργο του Γιάννη Μπουτάρη, στο κομμάτι των καθημερινών αναγκών και λειτουργιών στην πόλη αλλά και στην εξέλιξη των θετικών αποτελεσμάτων της εξωστρέφειας που δρομολόγησε ο νυν δήμαρχος. Εκτός από το ΚΙΝΑΛ και την εξ' αρχής άρνηση του Κωνσταντίνου Ζέρβα, φαίνεται πως και άλλοι προσκληθέντες τελικά δεν θα συμμετέχουν στις διαβουλεύσεις ενεργά, μένοντας απλοί παρατηρητές. Στο κάλεσμα του δημάρχου ανταποκρίθηκαν επίσης το Ποτάμι, το Δίκτυο Σύγχρονων Δημοκρατών, το Δίκτυο Αριστερών Δημοκρατών η «Κίνηση των Πέντε», ο Σπύρος Βούγιας και Νίκος Νυφούδης, ο Όμηρος Ταχματζίδης από τον συνδυασμό «Υψίπολις – Η πόλη που μας αξίζει» και ο Γιάννης Τρεμόπουλος. Να σημειωθεί πως η νέα συνεδρίαση των εναπομενόντων θα γίνει στις 18 Δεκεμβρίου.
Οι υποσχέσεις και οι… αναιρέσεις του Μπουτάρη
Η προσπάθεια του Γιάννη Μπουτάρη που ξεκίνησε για να διαμορφωθεί μια νέα «Πρωτοβουλία» μέσα από τα υπολείμματά της και προσθήκες προσώπων από κόμματα και κινήματα που την είχαν στηρίξει έως τώρα, δεν φαίνεται πως θα αποδώσει καρπούς. Αρχικά ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης είχε δηλώσει ακράδαντα πως ο νέος υποψήφιος δήμαρχος της «Πρωτοβουλίας» θα προέλθει μέσα από απόφαση της παράταξης. Η υπόσχεση αυτή φαίνεται πλέον πως δεν ισχύει, καθώς μέσω του ανοιχτού καλέσματος του Γιάννη Μπουτάρη σε δυνάμεις της κεντροαριστεράς, ο επόμενος επικεφαλής θα προέλθει με αποφάσεις εξωτερικών επιρροών. Στην ουσία, οι συσκέψεις και οι διαβουλεύσεις της «Πρωτοβουλίας» με εκπροσώπους της κεντροαριστεράς σημαίνουν το«τέλος» της παράταξης του Γ. Μπουτάρη, καθώς στην καλύτερη περίπτωση θα ακολουθήσει η δημιουργία μιας νέας παράταξης. Πιθανότερο ωστόσο ενδεχόμενο είναι η αδυναμία κατάληξης σε κοινό υποψήφιο δήμαρχο και τα ένθεν κακείθεν βέλη για το ποιος ευθύνεται για το «τέλος της Πρωτοβουλίας». Τα «ιατροδικαστικά ευρήματα» και οι «δράστες» που θα δείξουν το τέλος της παράταξης ακόμα αναζητούνται, όπως φαίνεται. Ψάχνουν ένα «Μεσσία» που θα μπορέσει να φέρει την νίκη στις κάλπες, θα ενώσει όλες τις δυνάμεις της κεντροαριστεράς και θα εμπνέει. Αυτό το πρόσωπο δεν φαίνεται να εντοπίζεται, καθώς όσοι ήθελαν να κατέβουν στην «μάχη», έχουν δηλώσει ήδη υποψηφιότητα, μερικοί αποφεύγουν να εμπλακούν στις διαβουλεύσεις της «Πρωτοβουλίας», ενώ όσοι δήλωσαν πρόθεση να βγουν μπροστά, δεν συγκέντρωσαν απαιτούμενη στήριξη. Στην περίπτωση της διάλυσης, ακόμα ένα ερώτημα που θα προκύψει είναι πως θα κατανεμηθούν οι άνθρωποι της «Πρωτοβουλίας» στα ήδη διαμορφωμένα στρατόπεδα. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν πως ο Γιάννης Μπουτάρης, υποσχέθηκε να παρασύρει μέλη της «Πρωτοβουλίας» να στηρίξουν την Κατερίνα Νοτοπούλου. Ο ίδιος όμως, υποστηρίζει πως δεν υποσχέθηκε τίποτα και σε κανέναν, αφήνοντας μηνύματα αμφισημίας που ταιριάζουν απόλυτα στην φυσιογνωμία του.
Χρόνο ζητάει η Καϊλή
Μετά τα Χριστούγεννα θέλει να δώσει την τελική της απάντηση η Εύα Καϊλή στο κάλεσμα του ΚΙΝΑΛ να εκπροσωπήσει το κόμμα στην αναμέτρηση για τον δήμο Θεσσαλονίκης. Η ευρωβουλευτής συνεχίζει να μετράει τις δυνάμεις της και να διεξάγει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες, πριν απαντήσει στην Φώφη Γεννηματά. Από το ΚΙΝΑΛ σαφώς της δίνουν λίγο ακόμα χρόνο, αλλά επιθυμούν μια απάντηση πριν τις γιορτές. Στην πιθανότητα να αρνηθεί η Εύα Καϊλή, το ΚΙΝΑΛ αναζητεί άλλες λύσεις, μέσα από τα πρόσωπα του Παναγιώτη Αβραμόπουλου και του Σπύρου Βούγια. Βέβαια η «Κίνηση των πέντε» και το δίδυμο της «Πολύχρωμης Πόλης» συμμετείχαν στην σύσκεψη της «Πρωτοβουλίας», αλλά όπως και οι υπόλοιποι ξεκαθάρισαν πως ταυτόχρονα με τις διαβουλεύσεις θα συνεχίσουν τα δικά τους βήματα.
Τι κάνει ο Στ. Θεοδωράκης στη Θεσσαλονίκη
Από το βράδυ της Παρασκευής ο Σταύρος Θεοδωράκης βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη. Ο πρόεδρος του Ποταμιού έκανε μια σειρά από συναντήσεις το Σαββατοκύριακο με ενεργούς και υποψήφιους δημάρχους, όπως ο Γιάννης Μπουτάρης, ο Σπύρος Βούγιας και ο Νίκος Νυφούδης. Ο Νίκος Νυφούδης, που είναι στέλεχος του Ποταμιού, μιλώντας στη «ΜτΚ» δήλωσε πως υπήρχε συνάντηση με τον Σταύρο Θεοδωράκη αλλά «το χρίσμα θα έρθει στην σωστή ώρα». Ο Σπύρος Βούγιας γνωστοποιεί πως αναμένεται η στήριξη του Σταύρου Θεοδωράκη στην «Πολύχρωμη Πόλη» και ταυτόχρονα σημειώνει πως «η πόλη τελικά επιλέγει όχι μόνο δήμαρχο αλλά και σε μεγάλο βαθμό υποδεικνύει και τους υποψήφιους δημάρχους» αφήνοντας αιχμές για τις διαβουλεύσεις της «Πρωτοβουλίας» και άλλες υποψηφιότητες.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 9 Δεκεμβρίου 2018