Μία πρωτότυπη περιβαλλοντική δράση που ακούει στο όνομα «δεντρί project» γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη με σκοπό την ενίσχυση του πρασίνου της πόλης με τη συμμετοχή των πολιτών. Η οργάνωση mamagea και τα μέλη της Πράσινης Κοινότητας καλούν τους κατοίκους του δήμου Θεσσαλονίκης να εξερευνήσουν και να χαρτογραφήσουν εκ νέου την περιοχή τους αναζητώντας και καταγράφοντας μέχρι το τέλος Απριλίου τις κενές δενδροδόχους της γειτονιάς τους.
Όπως εξηγεί στο makthes.gr ο κ. Περικλής Χατζηνάκος, γενικός διαχειριστής της οργάνωσης mamagea, πρόκειται για μία Covid - free δραστηριότητα και προσβάσιμη στους περισσότερους πολίτες καθώς το μόνο που χρειάζεται κάποιος για να συμμετέχει είναι σύνδεση στο ίντερνετ και ένα κινητό ή μία φωτογραφική μηχανή:
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στη σελίδα του Facebook της δράσης, μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί πάνω από 500 κενές δενδροδόχοι με τον κόσμο να αναλαμβάνει χρέη «ντετέκτιβ» και την ανταπόκριση να ξεπερνά κάθε προσδοκία.
«Η ανταπόκριση του κόσμου είναι πολύ θετική και αυτό μας έχει εκπλήξει. Στις 12 Απριλίου είχαμε καταγράψει 546 κενές δενδροδόχους. Λαμβάνουμε μηνύματα στήριξης και συμπαράστασης από τον κόσμο αλλά και μηνύματα πολιτών που θέλουν να υιοθετηθεί η δράση από όμορους δήμους της Θεσσαλονίκης αλλά και της Ελλάδας ευρύτερα. Φαίνεται ότι οι πολίτες της Θεσσαλονίκης έχουν ανάγκη το πράσινο στην πόλη τους και μέσω του project δίνεται η ευκαιρία για την έναρξη ενός διαλόγου αναφορικά με την ανάπτυξη του αστικού πρασίνου», τονίζει ο κ. Χατζηνάκος.
Η ΔΕΘ στο κέντρο και το πράσινο στο… περιθώριο
Παράλληλα, ο γενικός διαχειριστής της mamagea λέει πώς «το πράσινο στο Δήμο Θεσσαλονίκης χαρακτηρίζεται από χαμηλά ποσοστά (2,7 τ.μ ανά κάτοικο) τη στιγμή που ο ΠΟΥ αναφέρει ότι το θεμιτό όριο θα ήταν 8 τ.μ. ανά κάτοικο». Προς επίρρωση των λεγομένων του επικαλείται την ανάπλαση της ΔΕΘ εξηγώντας γιατί είναι λάθος η διατήρησή της στο κέντρο της πόλης έναντι της ανάπτυξης ενός μητροπολιτικού πάρκου:
«Πριν μέρες είχαμε την έγκριση από το ΣτΕ για το ειδικό χωρικό σχέδιο για τη ΔΕΘ όπου εκεί αντί να δούμε την ανάπτυξη ενός μητροπολιτικού πάρκου που η πόλη το έχει μεγάλη ανάγκη, προβλέπεται η ανέγερση ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων, η παραμονή των εκθεσιακών δραστηριοτήτων κλπ. Ενώ δίνεται δηλαδή μία ευκαιρία να ακολουθήσουμε το παράδειγμα που δίνουν μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις όπου υπάρχει ολιστικός μετασχηματισμός του δημόσιου χώρου με στόχο την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής, εδώ παραμένουν οι έντονες δραστηριότητες στο κέντρο της πόλης.
Όσοι αναφέρονται στην παραμονή της ΔΕΘ στο κέντρο της πόλης λένε πως αποτελεί αναπτυξιακό έργο. Για εμάς η ανάπτυξη πρέπει να είναι βιώσιμη και αυτή τη στιγμή στα δυτικά της πόλης τα όρια της φτώχειας είναι πολύ έντονα και δυστυχώς δεν υπάρχουν αναπτυξιακές επεμβάσεις. Αντιθέτως υπάρχει υποβάθμιση. Επομένως είναι παράλογο να συζητάμε την ανέγερση ή την μετατροπή των υφιστάμενων εγκαταστάσεων με την παραμονή των ίδιων χρήσεων στον ίδιο χώρο.»
Με την ολοκλήρωση της χαρτογράφησης προς τα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου, τα μέλη της Πράσινης Κοινότητας θα επικοινωνήσουν με τον κόσμο που είχε συμμετάσχει στην καταγραφή προκειμένου να επιλέξουν από κοινού κάποιες γειτονιές οι οποίες αντιμετωπίζουν ιδιαίτερο πρόβλημα με το πράσινο και στη συνέχεια θα πραγματοποιήσουν κάποια συμμετοχικά διαδικτυακά εργαστήρια για να σχεδιαστεί μία παρέμβαση. Μάλιστα την Πέμπτη 22 Απριλίου η ομάδα προχωρά σε μία διαδικτυακή εκδήλωση με τίτλο «Προς ένα συμμετοχικό αστικό μέλλον!» με σκοπό να παρουσιαστούν τα μέχρι τώρα ευρήματα της δράσης και να συζητηθεί το μέλλον της πόλης και η σημασία του αστικού πρασίνου.
Τέλος, ο κ. Χατζηνάκος τονίζει πως παρά τις προσπάθειες συνεργασίας με την αντιδημαρχία περιβάλλοντος του δήμου Θεσσαλονίκης, η ομάδα του «δεντρί project» δεν έχει λάβει κάποια επίσημη απάντηση. «Ενώ έχουμε στείλει προσκλήσεις για συνεργασία από τέλη Νοεμβρίου δεν έχουμε λάβει γραπτή απάντηση και είναι κρίμα γιατί το project αποτελεί μία ευκαιρία αναπλαισίωσης της σχέσης των πολιτών με τους ΟΤΑ», καταλήγει ο ίδιος.