Μέρες 2019 έχει στόχο να θυμίζει η φετινή πλήρως... μεταπανδημική και με αραβική αύρα 86η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης που θα ανοίξει τις πύλες της το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2022, φιλοδοξώντας να καταρρίψει νέα ρεκόρ στην προσέλευση επισκεπτών.
Για πρώτη φορά μετά την πανδημία, θα λειτουργήσουν όλοι οι χώροι του εκθεσιακού κέντρου, χωρίς πρωτόκολλα και μάσκες. Με 1.500 εκθέτες και με τιμώμενη χώρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η φετινή διοργάνωση θα έχει στο επίκεντρο την τεχνολογία, την πράσινη ανάπτυξη, την ενέργεια και το μικρομεσαίο επιχειρείν.
Η φετινή διοργάνωση επιδιώκει να αναδείξει τη δυναμική και τις προοπτικές της αγοράς με τις πλέον σύγχρονες υπηρεσίες και τεχνολογίες που προσφέρονται φιλοξενώντας και φέτος ένα ευρύτατο φάσμα της ελληνικής επιχειρηματικότητας και παραγωγικότητας με έμφαση στην ελληνική περιφέρεια.
Οι αντιπροσωπευτικές εκθεσιακές ενότητες είναι:
- Ψηφιακή Ελλάδα
- Κυκλική οικονομία & ενέργεια
- Ελλάδα & επιχειρηματικότητα
- Akademia
- Ηλεκτροκίνηση - αυτοκίνηση
Ταυτόχρονα, η διοργάνωση προετοιμάζει το καθιερωμένο Helexpo Forum, τη συνεδριακή πλατφόρμα διαλόγου για όλα τα μεγάλα αναπτυξιακά και οικονομικά ζητήματα της χώρας.
Η περσινή ΔΕΘ, μέσα σε συνθήκες πανδημικής έξαρσης και με τιμώμενη χώρα την Ελλάδα, σηματοδότησε την επανεκκίνηση της εκθεσιακής δραστηριότητας καθώς παρά το πρωτοφανές υγειονομικό πλαίσιο και τις δυσκολίες της περιόδου, κατάφερε να προσελκύσει 87.631 επισκέπτες. Το 2019 τις πύλες της Έκθεσης πέρασαν 263.737 άτομα. «Υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον από τις επιχειρήσεις, ο εκθεσιακός χώρος είναι ήδη sold out. Όσο και αν συνηθίσαμε στην τηλεργασία, η ανάγκη για την φυσική επαφή μεταξύ των ανθρώπων είναι πολύ σημαντική και δεν αντικαθίσταται. Φέτος στόχος μας είναι να ξεπεράσουμε τους 250.000 επισκέπτες, έχουμε ψηλά τον πήχη», σημειώνει ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, Τάσος Τζήκας.
Yπενθυμίζεται πως τo πλήγμα που υπέστη η οικονομική δραστηριότητα της Θεσσαλονίκης από την ακύρωση της Έκθεσης το 2020 ήταν τεράστιο. Η χασούρα της τοπικής οικονομίας από τη ματαίωση της περσινής ΔΕΘ υπολογίζεται σε 50 εκατ. ευρώ με το νούμερο αυτό να αφορά τις δευτερογενείς υπηρεσίες (μπογιατζήδες, ξενοδόχους, ταξιτζήδες), ενώ η Ηelexpo είχε ζημιά 5 εκατ. ευρώ.
Στη φετινή διοργάνωση, η τεχνολογία και οι επενδύσεις θα βρεθούν στο επίκεντρο της συμμετοχής των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που στο περίπτερο 13, η προετοιμασία του οποίου τρέχει με πυρετώδεις ρυθμούς, θα παρουσιάσουν τους πλέον αναπτυγμένους κλάδους της οικονομίας τους, τα δυνητικά πεδία συνεργασίας με τις ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά και τις προοπτικές που δημιουργούνται από τις πρόσφατες κινήσεις περαιτέρω σύσφιξης των δεσμών των δύο χωρών σε εθνικό επίπεδο.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι οργανισμοί, οι φορείς και οι επιχειρήσεις από τα Εμιράτα θα «κλείσουν» το σύνολο του περιπτέρου 13, του μεγαλύτερου σε έκταση στο Εκθεσιακό Κέντρο της Θεσσαλονίκης. Πέρα από την τεχνολογία και τις επενδύσεις, μεταφορές, logistics, ακίνητα, τουρισμός και ενέργεια αποτελούν πεδία υψηλού ενδιαφέροντος για τα ΗΑΕ και γι’ αυτό το λόγο θα έχουν την τιμητική τους στη Θεσσαλονίκη.
Το οικονομικό φόρουμ
Στην ίδια κατεύθυνση, εκτιμάται ότι και ένα μέρος από το οικονομικό φόρουμ που θα γίνει και φέτος παράλληλα με τη διεξαγωγή της ΔΕΘ θα εστιαστεί στις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών, οι οποίες έχουν τεράστια περιθώρια περαιτέρω σύσφιξης. Προς αυτή την κατεύθυνση θα γίνουν και επιχειρηματικές συναντήσεις Β2Β ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Στο μεταξύ, με αγωνία περιμένουν οι επαγγελματίες την ομιλία του πρωθυπουργού εν μέσω ενεργειακής κρίσης, ενώ παράλληλα με το αμιγώς εκθεσιακό γεγονός, οργανώνεται για τρίτη συνεχή χρονιά το Thessaloniki Helexpo Forum.
Στο πλαίσιο αυτό και καθώς η Έκθεση «παράγει» και πολιτικά γεγονότα, πέραν της εναρκτήριας ομιλίας του πρωθυπουργού και της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί το πρώτο Σαββατοκύριακο της ΔΕΘ και της αντίστοιχης ομιλίας και συνέντευξης Τύπου από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης το δεύτερο, θα πραγματοποιούνται καθημερινά, υπό τη σκέπη του Thessaloniki Helexpo Forum, θεματικά πάνελ συζήτησης στα οποία συμμετέχουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι κομμάτων, φορέων, συνδέσμων και επιχειρήσεων.
Αφιέρωμα στην ιστορία της «Μεγάλης Προσφυγιάς»
Παράλληλα με τις πολυποίκιλες ψυχαγωγικές εκδηλώσεις που απαρτίζουν τη διοργάνωση, η ΔΕΘ θέλοντας να αποτίσει τη δέουσα τιμή στη μνήμη των 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή, προετοιμάζει ένα οπτικοακουστικό θέαμα αφιερωμένο στην ιστορία της «Μεγάλης Προσφυγιάς» προς τη μητέρα πατρίδα.
Το οπτικοακουστικό θέαμα θα φιλοξενηθεί στο Περίπτερο 6 του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης (Περίπτερο των Εθνών), σε μία έκταση περίπου 500 τετραγωνικών, όπου οι επισκέπτες θα οδηγούνται συντονισμένα, ανά ομάδες, στις ιστορικές ενότητές του, ακολουθώντας μια 15λεπτη «διηγηματική» διαδρομή, με τη συνδρομή του αφηγητή. Αυτή η ιδιαίτερη περιδιάβαση θα είναι εμπλουτισμένη με εικόνες και στοιχεία συλλεκτικών - ιστορικών αρχείων, «καθώς και με μία εμπνευσμένη, πρωτότυπη μουσική σύνθεση, γραμμένη ειδικά για την εν λόγω παρουσίαση».
Στη φετινή Έκθεση, όπως πάντα, θα ξεχωρίσουν και οι καθιερωμένες βραδινές συναυλίες με μεγάλα ονόματα του ελληνικού πενταγράμμου.
Αργά οι διαδικασίες για την ανάπλαση
Aργά προχωρούν οι διαδικασίες για την ανάπλαση της ΔΕΘ και την ολοκλήρωση του νέου εκθεσιακού κέντρου, του ConFExPark, το 2026, χρονιά που θα συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη διοργάνωση της πρώτης ΔΕΘ.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που παραμένει ως έχει παρά την πληθωριστική κρίση, στόχος είναι τα έργα να αρχίσουν το αργότερο αρχές του 2024 και να ολοκληρωθούν το 2026, χωρίς να σταματήσει η λειτουργία των εκθέσεων στο μεσοδιάστημα.
Σημεία προβληματισμού που μπορεί να εκτροχιάσουν το αρχικό χρονοδιάγραμμα βγάζοντάς το από τις ράγες είναι η εύρεση της κατάλληλης λύσης για την απρόσκοπτη λειτουργία της Έκθεσης παράλληλα με την εκτέλεση των εργασιών της ανάπλασης αλλά και η εξασφάλιση του ΟΚ από την Κομισιόν για το χρηματοδοτικό σχήμα που θα επιλεγεί.
Ο προϋπολογισμός του έργου, που προ πανδημίας είχε προσδιοριστεί στα 200 εκατ. ευρώ, αναθεωρείται αγγίζοντας τα 270 εκατ. ευρώ, υπό το βάρος του απογειωμένου ενεργειακού κόστους και των διαρκών ανατιμήσεων. Το χρηματοδοτικό σχήμα που φαίνεται να προτιμάται θα αποτελεί μία συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, μία μορφή ΣΔΙΤ δηλαδή.
Η προμελέτη από τους αρχιτέκτονες που κέρδισαν το διαγωνισμό, επικράτησε η πρόταση της ομάδας των Sauerbruch Hutton (Γερμανία), Gustafson Porter, Bowman (Βρετανία) και Έλενας Σταυροπούλου (Ελλάδα), κατατέθηκε στη διοίκηση της ΔΕΘ ενώ αναμένεται να ακολουθήσει και η ανάθεση της οριστικής μελέτης για να αρχίσει το μεγαλεπήβολο εγχείρημα να μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης.
«Κατά τη διάρκεια της Έκθεσης θα παρουσιαστεί ένα βίντεο των συνεργατών μας που θα δείχνει πως θα είναι ο νέος Εκθεσιακός χώρος, το νέο εκθεσιακό κέντρο, το αστικό πάρκο και οι αναμορφωμένες Αγγελάκη και Σβώλου. Θα απεικονίζεται ο τρόπος που θα αλλάξει η πόλη και η ποιότητα ζωής των κατοίκων μόλις ολοκληρωθεί το εγχείρημα. Είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα projects στην Ευρώπη, σύμφωνα με τους αρχιτέκτονες», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, Τάσος Τζήκας.
«Αυτό που μας προβληματίζει είναι ο τρόπος που θα συνυπάρξουν οι κατασκευές με τη λειτουργία της Έκθεσης καθώς πήραμε την απόφαση να συνεχίσει να λειτουργεί η ΔΕΘ όταν γίνονται οι εργασίες. Ίσως δημιουργηθεί μία καθυστέρηση στο χρονοδιάγραμμα λόγω αυτού. Για το χρηματοδοτικό σχήμα που θα υλοποιήσει την ανάπλαση και θα είναι μίας μορφής ΣΔΙΤ, είμαστε σε συζητήσεις με την Κομισιόν. Ο χώρος ανήκει στο Δημόσιο, ο προϋπολογισμός του έργου θα κυμανθεί περίπου στα 270 εκατ. ευρώ», καταλήγει.
Υπενθυμίζεται ότι, στο πλαίσιο της πρότασης που επελέγη κατά τον διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την ανάπλαση, τα 17 περίπτερα του σημερινού εκθεσιακού κέντρου, δύο εκ των οποίων χτίστηκαν στην εποχή του Σχεδίου Μάρσαλ, θα δώσουν τη θέση τους σε πέντε νέα περίπτερα-νησίδες (με διατήρηση του Παλέ Ντε Σπορ, του Πύργου του ΟΤΕ, του κτιρίου του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και της Πύλης του Τόξου στην πλευρά της ΧΑΝΘ). Παράλληλα, πέραν των πολύ εκτεταμένων χώρων πρασίνου και των ελεύθερων χώρων, θα δημιουργηθεί υπερσύγχρονο συνεδριακό κέντρο χωροθετημένο στην περιοχή προς τη Λεωφόρο Στρατού και την 3ης Σεπτεμβρίου και ξενοδοχείο εμβληματικής μορφής, περίπου 150 δωματίων, προς την πλευρά της οδού Αγγελάκη.
Με την ανάπλαση δημιουργείται ένας μεγάλος χώρος ανοιχτός στους πολίτες και διαπερατός από την Αγγελάκη μέχρι τη Λεωφόρο Στρατού. Τα περίπτερα, που θα συνδέονται μεταξύ τους με αερογέφυρες, θα έχουν βιοκλιματικά χαρακτηριστικά και οι ενεργειακές ανάγκες του νέου εκθεσιακού κέντρου θα είναι μειωμένες κατά 70% σε σχέση με εκείνες του σημερινού.
Μόνο στη φάση κατασκευής του η οικονομική δραστηριότητα θα ανέλθει σε 70 με 80 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, με περισσότερες από 1.000 θέσεις εργασίας. Όταν το ανακαινισμένο εκθεσιακό κέντρο λειτουργήσει, το οικονομικό προϊόν θα ανέρχεται σε 350-400 εκατομμύρια και οι θέσεις εργασίας θα είναι πάνω από 1.500.
Με μισογεμάτο καλάθι... της ακρίβειας
«Σπαζοκεφαλιά» αποτελεί για το οικονομικό επιτελείο το τελικό μείγμα των μέτρων στήριξης της κοινωνίας που θα ανακοινώσει από το βήμα της Διεθνούς Εκθέσεως ο πρωθυπουργός. Ναι μεν καθίσταται επιτακτική η ανάγκη το κράτος να υψώσει ασπίδα στους οικονομικά ασθενέστερους αλλά εξίσου επιτακτική είναι και η ανάγκη να μην εκτροχιαστούν τα οικονομικά μεγέθη, την ώρα που ο χειμώνας πλησιάζει...
Οι κινήσεις στήριξης θα είναι δύο ταχυτήτων. Από τη μία πλευρά οι παρεμβάσεις θα αφορούν στην ανακούφιση των νοικοκυριών από την οξύτατη ενεργειακή κρίση και τις ανατιμήσεις και από την άλλη με το βλέμμα στο 2023 θα ανακοινωθούν φοροελαφρύνσεις μόνιμου χαρακτήρα.
Το ράλι του τουρισμού και οι εισπράξεις ρεκόρ που φέρνει στα κρατικά ταμεία τονώνουν το ΑΕΠ επιτρέποντας στο οικονομικό επιτελείο να είναι ιδιαίτερα... γαλαντόμο, δεδομένων των συνθηκών, στο ύψος του πακέτου, άνω των 3 δισ. ευρώ, που θα αποκαλυφθεί στη ΔΕΘ. Δε θα πρέπει να αποκλείονται και «εκπλήξεις» που θα περιλαμβάνουν την εξαγγελία πρόσθετων φοροελαφρύνσων.
Προσωρινά μέτρα
Στα σκαριά, πέραν των επιδοτήσεων για το ρεύμα που θα συνεχιστούν, είναι Fuel Pass 3 για τα καύσιμα (µετά τον Σεπτέµβριο που θα λήξει το τρέχον πρόγραµµα), επιταγή ακρίβειας ύψους 300 ευρώ, όπως δόθηκε το Πάσχα αλλά με διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων και ενισχυμένο επίδομα θέρμανσης. Ακόμα μελετάται η αύξηση των δικαιούχων του επιδόµατος θέρµανσης από τον Οκτώβριο και µετά, που αρχίζει η διάθεση πετρελαίου µε µειωµένη τιµή. Χωρίς την αυξηµένη επιδότηση, το πετρέλαιο θέρµανσης φέτος θα κοστίσει 65% ακριβότερα από πέρυσι, ενώ το φυσικό αέριο έως και 120% ακριβότερα.
Η ενισχυµένη επιδότηση στεγαστικού πρώτης κατοικίας επίσης τίθεται επί τάπητος. Εξετάζεται αύξηση της επιδότησης, από τα ισχύοντα 70-210 ευρώ τον µήνα, ενδεχοµένως σε 100-250 ευρώ, προκειµένου να αντισταθμιστούν οι επιβαρύνσεις λόγω της αύξησης των δόσεων και των τραπεζικών επιτοκίων.
Μόνιμα μέτρα
Ένας άξονας στον οποίο θα σταθεί ιδιαίτερα ο κ. Μητσοτάκης θα είναι η στήριξη των νέων αναφορικά με την στέγη. Εντός του φθινοπώρου αναμένεται να ξεκινήσει πρόγραμμα παροχής φθηνής στέγης στα νέα ζευγάρια, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, ενώ θα «τρέξει» όλο το 2023 με πολλές εναλλακτικές επιλογές για την απόκτηση πρώτης κατοικίας με ευνοϊκούς όρους.
Το πρόγραμμα θα προβλέπει τη χορήγηση άτοκων δανείων για την αγορά ή την επισκευή πρώτης κατοικίας και την επιδότηση ενοικίου σε ευρύτερες ομάδες πολιτών με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια. Σε δεύτερη φάση θα δημιουργηθεί ένα κτιριακό απόθεμα το οποίο θα μπορούσε να διατεθεί σε νέους εργαζομένους και ανέργους με συμβολικό ενοίκιο, ώστε σταδιακά και σε βάθος χρόνου να αποκτήσουν δικό τους ακίνητο.
Αύξηση θα δοθεί επίσης και στον κατώτατο μισθό με τον οποίο αμείβονται περίπου 650.000 εργαζόμενοι και πιθανότατα θα διαμορφωθεί πάνω από τα 750 ευρώ, από 713 ευρώ που είναι σήμερα. Μάλιστα δεν αποκλείεται ο νέος κατώτατος να ισχύσει όχι από τον Μάιο αλλά από την Πρωτοχρονιά του 2023. Επιπροσθέτως, εξετάζεται μία ακόμα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στον ιδιωτικό τομέα, της τάξης των 0,6 ποσοστιαίων μονάδων. Το νέο «ψαλίδι» αναμένεται να μπει σε εφαρμογή το 2023, προκειμένου μέσα σε μία τετραετία το μη μισθολογικό κόστος να έχει μειωθεί σωρευτικά κατά πέντε μονάδες.
Επίσης «ψήνονται» οι αυξήσεις που θα λάβουν για πρώτη φορά, μετά από 12 χρόνια και την είσοδο της Ελλάδας στα μνημόνια, περίπου 1,5 εκατ. συνταξιούχοι. Οι αυξήσεις εκτιμάται ότι θα κυμανθούν μεταξύ 6% και 8%, δηλαδή περίπου 60-80 ευρώ το μήνα.
Παράλληλα, από την 1η Ιανουαρίου 2023 δρομολογείται και η κατάργηση της εισφορά αλληλεγγύης για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους (με όφελος από 22-676 ευρώ), που παρακρατείται κάθε μήνα με ποσοστά από 2,2% έως και 10% για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα από 12.000 ευρώ και άνω.
Στην... παράταση και ανάλογα με το αν θα επαρκεί ο δημοσιονομικός χώρος θα κριθεί το αν θα υπάρξει μείωση και σταδιακή κατάργηση τα επόμενα χρόνια του τέλους επιτηδεύματος (διαμορφώνεται από 400-1.000 ευρώ) που επιβαρύνει σήμερα ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Το τέλος... οικονομικού παραλογισμού βεβαιώνεται με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης ανεξάρτητα από το εάν οι επιχειρήσεις είχαν το περασμένο έτος κέρδη ή ζημιές!
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 21.08.2022