H ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου της ΔΕΘ-Helexpo, στη Θεσσαλονίκη, είναι ένα απολύτως αναγκαίο έργο για τον εκθεσιακό φορέα αλλά και για την πόλη, γιατί η κατάσταση των κτιριακών υποδομών της Έκθεσης, «παρακαλεί» για ριζικές παρεμβάσεις που θα αλλάξουν λειτουργικά και αισθητικά αυτό το απαράδεκτο, από κάθε άποψη, κτιριακό απόθεμα.
Αναφορές στο Thessaloniki ConFex Park, όπως λέγεται το σχέδιο της ανάπλασης, ενδέχεται να γίνουν από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στις 20 Μαΐου, από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒΕ ή, διαφορετικά, στο πλαίσιο της Γενικής Έκθεσης, το Σεπτέμβριο.
Κάποια στιγμή όμως, σύντομα, η υπόθεση «ανάπλαση ΔΕΘ», πρέπει να ξεκαθαρίσει γιατί απασχολεί τη διοίκηση της Εταιρείας και την πόλη γενικότερα, μία δεκαετία, από το 2013-2014, όταν μελέτη ανεξάρτητων εταιρειών, κατέληγε ότι η μόνη βιώσιμη λύση για τη ΔΕΘ ήταν η παραμονή της στο σημείο που βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της και, όχι η μεταφορά της εκτός πολεοδομικού συγκροτήματος. Βεβαίως, για την ιστορία του πράγματος να σημειώσουμε, ότι στη δεκαετία του 2000 είχε υιοθετηθεί η πρόταση της μετεγκατάστασης Δυτικά.
Αναλαμβάνει δράση η μονάδα PPF του ΤΑΙΠΕΔ
Περιμένουμε να δούμε λοιπόν, αν ο πρωθυπουργός, στις 20 Μαΐου, θα κάνει κάποια αναφορά στην ανάπλαση της ΔΕΘ. Όμως, ακόμη και αν αυτό συμβεί, πολλά κομμάτια του παζλ δεν θα απαντηθούν πριν το PPF, δηλαδή πριν η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ, προχωρήσει με την ωρίμανση των τευχών δημοπράτησης του διαγωνισμού για τη ΔΕΘ. Πολλά για το πως θα προχωρήσει το συγκεκριμένο έργο ΣΔΙΤ- σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα- θα εξαρτηθούν από το τι θα εισηγηθεί το PPF.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην τελευταία τηλεδιάσκεψη που έγινε για το θέμα στις 29 Απριλίου 2024, βραδάκι Μεγάλης Δευτέρας, οι λεγόμενοι stake holders, όλες ή, περίπου όλες, οι εμπλεκόμενες πλευρές -δεν υπάρχει ακόμη ο ιδιώτης επενδυτής- συμφώνησαν στο «πλάνο» της ανάπλασης και, πιο συγκεκριμένα, στο χρηματοδοτικό μοντέλο και στην χωρική ανάπτυξη των κατασκευών της νέας δόμησης, εκθεσιακής & συνεδριακής, αλλά και τουριστικής & εμπορικής.
Όμως αυτή η «συμφωνία», έχει ακόμη πολύ δρόμο για να αποσαφηνιστεί στις λεπτομέρειες της, ώστε το project να πάρει τον δρόμο της υλοποίησης.
Οι αλλαγές που αποφασίστηκαν
Συγκεκριμένα, η «MτΚ», έμαθε τα εξής τρία πράγματα, τα οποία τροποποιούν τους προηγούμενους σχεδιασμούς, αλλαγές που θα ικανοποιήσουν αφενός τις απαιτήσεις του δήμου Θεσσαλονίκης αλλά και μεγάλης μερίδας πολιτών, για περισσότερο πράσινο στην περιοχή της ΔΕΘ και αφετέρου, θα βοηθήσουν στην προσέλκυση ιδιώτη-επενδυτή.
Η πρώτη εξ αυτών των αλλαγών, αφορά στη χρηματοδότηση του έργου, που θα απορροφήσει τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ: Πλέον, αντί να βάλει τα 2/3 των επενδυτικών κεφαλαίων το Δημόσιο, ο ιδιώτης θα είναι αυτός που θα κληθεί να επενδύσει 200 εκατ. ευρώ και, η πλευρά του Δημοσίου, τα υπόλοιπα 100 εκατ. ευρώ, μέσω Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ.
«Χρήματα υπάρχουν» από πλευράς Δημοσίου, αλλά η έκταση της επενδυτικής εμπλοκής δεν θα είναι μεγαλύτερη από αυτά τα 100 εκατ. ευρώ. Στο σημείο αυτό, πρέπει να ερωτηθούν οι εμπλεκόμενοι φορείς, δηλαδή το Υπερταμείο και τα συναρμόδια υπουργεία, τι τελικώς έγινε με το θέμα που συνεχώς πρόβαλαν ως προαπαιτούμενο, δηλαδή την εξασφάλιση έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη συγχρηματοδότησή του από κρατικούς πόρους (σ.σ. διαφορετικά ενδέχετο να θεωρηθεί κρατική ενίσχυση), αλλά και με την πιθανή συγχρηματοδότηση από πόρους της ΕΤΕπ.
Να σημειωθεί ότι επίσης δεν γνωρίζουμε ή μάλλον, δεν έχει αποφασιστεί, αν το Υπερταμείο, που είναι ο μέτοχος της ΔΕΘ-Helexpo, θα συν-επενδύσει στο project της ανάπλασης.
Νέα δόμηση και ελεύθεροι χώροι
Η δεύτερη αλλαγή αφορά στη σχέση κτιριακών αναπτύξεων (ποσοστά κάλυψης) και ελεύθερης επιφάνειας, στην συνολική έκταση των 176 στρεμμάτων, μετά από απαίτηση του δήμου Θεσσαλονίκης. Στη σχέση αυτή, αυξάνεται η ελεύθερη επιφάνεια σε βάρος των ποσοστών κάλυψης, στα σημεία που θα υπάρξει νέα δόμηση, ενώ έχει μπει στη συζήτηση και η δημιουργία πάρκου, σε έκταση 12-14 στρεμμάτων στην περιοχή της Αγίας Φωτεινής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εμπλεκόμενες πλευρές «τα βρήκαν στα τετραγωνικά μέτρα» και στο πλαίσιο του διαγωνισμού, που θα γίνει για την υλοποίηση του project, θα μπορούν να υπάρξουν μόνο μικρές διαφοροποιήσεις.
Περισσότερες θέσεις στο υπόγειο πάρκινγκ
Μία τρίτη αλλαγή αφορά, στην αύξηση των υπόγειων χώρων στάθμευσης, όπως και στη δυνατότητα του ιδιώτη επενδυτή, να χρησιμοποιεί το συνεδριακό κέντρο και τους εκθεσιακούς χώρους της ΔΕΘ-Helexpo, σε περιόδους που αυτή δεν θα έχει δικές της διοργανώσεις.
Να σημειωθεί ότι ο αριθμός των υπόγειων χώρων στάθμευσης, σε προηγούμενη φάση, είχε μειωθεί στις 1.000 θέσεις, αλλά τώρα αυξάνεται σε 1.500 και πλέον, τροποποίηση που προφανώς θα εγγυάται και μεγαλύτερα έσοδα στον ιδιώτη που θα το διαχειρίζεται.
Στο σημείο αυτό, φθάνουμε και στο δια ταύτα, δηλαδή στην χρηματοδότηση του project από ιδιώτη επενδυτή, ο οποίος θα κληθεί να επενδύσει περί τα 200 εκατ. ευρώ, για να αποκτήσει την εκμετάλλευση, εντός του ακινήτου της ΔΕΘ-Helexpo, ενός ξενοδοχείου 12.000 τ.μ., δυναμικότητας 150 δωματίων, όσο και του business center (γραφεία, εμπορικοί χώροι, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων) συνολικά περίπου 13.000 τ.μ.
Βεβαίως η γη, αυτά τα 176 στρέμματα στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, είναι δημόσια περιουσία, αλλά υπάρχουν αρκετά ερωτήματα για το πως θα γίνει η ανάπτυξη του Thessalonkiki ConFex Park.
Πώς θα γίνει η ανάπλαση, από ιδιώτη και ΔΕΘ;
Θα έχουμε παραχώρηση στον ιδιώτη επενδυτή και για πόσα χρόνια; Μήπως ΔΕΘ-Helexpo και ιδιώτης, συνεργαστούν κάτω από ένα νέο φορέα υλοποίησης του project και διαχείρισής του στη φάση λειτουργίας; Mήπως κληθεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη, εταιρεία που ασχολείται ειδικά με τις αναπτύξεις;
Φυσικά προκύπτει και ένα ακόμη απολύτως εύλογο ερώτημα: Aυτός ο ιδιώτης, που θα πρέπει να επενδύσει 200 εκατ. ευρώ, δεν θα έχει συμμετοχή στο διοικητικό συμβούλιο του φορέα διαχείρισης του εκθεσιακού-συνεδριακού και γενικότερα επιχειρηματικού κέντρου της ΔΕΘ;
Όπως γίνεται αντιληπτό, υπάρχουν κρίσιμα ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν σε επόμενο διάστημα, κυρίως μέσω της ωρίμανσης του έργου από τη μονάδα PPF του ΤΑΙΠΕΔ. Αυτό που γνωρίζουμε σε τούτη τη φάση, είναι, ότι από το market sampling που έχει γίνει στην εσωτερική αγορά, υπάρχουν επιχειρηματίες που εκδήλωσαν αρχικό ενδιαφέρον για το ξενοδοχείο και , εν γένει, για τη συμμετοχή τους στο project.
Από τη στιγμή που η ανάπλαση, δεν γίνεται αποκλειστικά ως δημόσιο έργο, η εξασφάλιση ιδιωτικών κεφαλαίων αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την υλοποίηση του έργου.
Καταλήγοντας, για να περάσει στη φάση της υλοποίησης, αυτό καθαυτό το έργο, θα απαιτηθεί αρκετός χρόνος και ακόμη δεν γνωρίζουμε το επικαιροποιημένο χρονοδιάγραμμά του, κάτι που ενδιαφέρει ιδιαίτερα την πόλη, τους φορείς της και όσους αξιοποιούν τις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ-Helexpo.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 04-05.05.2024