ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΕΘ, παροχές και υπόθεση Ανδρουλάκη στο επίκεντρο των κομμάτων

Βαγγέλης Στολάκης04 Σεπτεμβρίου 2022

Σε σκληρό... ροκ εξελίσσεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης και κομμάτων της αντιπολίτευσης με φόντο την υπόθεση παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη με τους τόνους να παραμένουν υψηλοί, παρά τις κυβερνητικές προσπάθειες να τους ρίξει αλλάζοντας την ατζέντα. Η κατάσταση αναμένεται να παραμείνει στα «κόκκινα» τα επόμενα εικοσιτετράωρα και ο χρόνος πλέον που Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας θα φανερώσουν τους... κρυμμένους άσσους που έχουν στα μανίκια τους και θα εξαπολύσουν εκατέρωθεν βολές από το βήμα της 86ης ΔΕΘ, μετρά αντίστροφα. Το ήδη... ηλεκτρισμένο κλίμα ήρθε να φορτίσει επιπλέον η παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή ο οποίος σε μία από τις σπάνιες παρεμβάσεις έστειλε τα δικά του μηνύματα και με αποδέκτες εντός ΝΔ.

Το πολιτικό πλαίσιο μέχρι τις εκλογές

Στην τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός σύμφωνα με πληροφορίες έβαλε τέλος για ακόμα μία φορά στην εκλογολογία και τις πρόωρες κάλπες μιλώντας μάλιστα με συγκεκριμένες ημερομηνίες (ενώ και από τις Σέρρες δήλωσε ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2023), θέτοντας το πολιτικό πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί ο ίδιος και η κυβέρνησή του το διάστημα αυτό, κάνοντας αναφορές στα ζητήματα που «καίνε» και τους Έλληνες και προκαλούνται λόγω ενεργειακής κρίσης. Ο κ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης δήλωσε πως οι εκλογές θα γίνουν σε εννέα μήνες και φέρεται να έθεσε το πολιτικό πλαίσιο που θα ακολουθηθεί μέχρι τότε, ώστε στις συνεδριάσεις πλην των νομοσχεδίων που αφορούν την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου το υπουργικό συμβούλιο θα λειτουργεί περισσότερο πολιτικά όπου θα ανταλλάσσονται και απόψεις για τα ζητήματα της επικαιρότητας. Ο κ. Μητσοτάκης μεταξύ άλλων και στα σενάρια περί ανασχηματισμού που κυκλοφόρησαν ξανά το τελευταίο διάστημα.

Ο κ. Μητσοτάκης κατά την τοποθέτησή του στους υπουργούς του έστειλε συγκεκριμένα μηνύματα. Πρώτον, ξεκαθάρισε πως η ενεργειακή κρίση και η πληθωριστική κρίση που προκαλείται από αυτή είναι ένα θέμα που απασχολεί όλη την Ευρώπη, ως αποτέλεσμα του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία. «Πρόκειται συνεπώς για μία πρωτοφανή απειλή για ολόκληρη τη Δύση» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Και συμπλήρωσε πως «η Μόσχα επιδιώκει μέσω της οικονομικής πίεσης να δημιουργηθεί και κοινωνική αναταραχή, αλλά και πολιτική αστάθεια στο εσωτερικό των χωρών που αντιδρούν στα σχέδιά της».

Δεύτερον, ο πρωθυπουργός σχολιάζοντας την στάση Μόσχας και Τουρκίας κατά της χώρας σημείωσε «ο κύριος Πούτιν δεν το κρύβει, ούτε όμως το κρύβει και ο κύριος Ερντογάν, που δημοσίως έχει δηλώσει ότι θα ήθελε άλλη κυβέρνηση στην Αθήνα».

Τρίτον, υπεραμύνθηκε της πρότασης που έχει καταθέσει εδώ και μήνες για την από κοινού αντιμετώπιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης. «Λυπάμαι, αλλά είχα προειδοποιήσει από τους πρώτους για την κρίση την οποία αντιμετωπίζουμε τώρα» δήλωσε χαρακτηριστικά. Και συνέχισε: «θα πω ‘κάλιο αργά, παρά ποτέ’. Θα επιμείνω, πάντως, ότι κάθε μέρα που περνά χωρίς ενιαία αντίδραση στην κρίση της ενέργειας, θα μεγαλώνει τα προβλήματα για όλους τους Ευρωπαίους».

Τέταρτον, ο κ. Μητσοτάκης υπερασπίστηκε τις πολιτικές της κυβέρνησής του και τα μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση της κρίσης, βάζοντας ωστόσο «φρένο» στην... φημολογούμενη παροχολογία ενόψει ΔΕΘ. «Οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αν η πολιτεία σήμερα είναι σε θέση να στηρίζει με πάνω από 2 δισεκατομμύρια το μήνα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις για τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, το οφείλει και στη συνετή πολιτική η οποία αύξησε τον δημόσιο πλούτο, ώστε αυτός να μπορεί να επιστρέφεται στους πολίτες» είπε. Και τόνισε ότι «τα μέτρα μας θα είναι πάντα μετρημένα και χωρίς οι πρόσκαιρες ανάγκες να ναρκοθετούν τις εθνικές αναγκαιότητες. Το λέω, γιατί ακούω ή διαβάζω -πάντα συμβαίνει αυτό ξέρετε πριν από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης- για ένα ‘τσουνάμι’ επικείμενων παροχών, τα οποία συχνά δημιουργούν και ψεύτικες προσδοκίες. Σε ένα περιβάλλον αυξημένων επιτοκίων, ο δημόσιος διάλογος είναι καλό να βασίζεται στον ρεαλισμό και ο αληθινός πληθωρισμός δεν χτυπιέται με πλαστές πληθωριστικές υποσχέσεις» σημείωσε.

Πέμπτο, δεσμεύτηκε στην ΔΕΘ να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με το οποίο θα ζητήσει ξανά την ψήφο του κόσμου στις εκλογές για την Ελλάδα 2030, όπως είπε. «Υπομονή, λοιπόν, μέχρι τη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης, γιατί εκεί θα μπορέσω να παρουσιάσω το σχέδιό μας και για τον κρίσιμο χειμώνα που έρχεται, αλλά και για τη δεύτερη κυβερνητική μας θητεία και για την Ελλάδα του 2030» σχολίασε χαρακτηριστικά.

Έκτο, παραδέχτηκε ότι γίνονται λάθη. «Σας βεβαιώνω, ότι πρώτος εγώ δεν ανέχομαι ούτε υποβολείς, ούτε συμβιβάζομαι με τα λάθη μας. Αυτή, άλλωστε, είναι και η μεγάλη μας δύναμη: η αλήθεια, η εμπιστοσύνη στον πολίτη και η δουλειά για το παρόν και το μέλλον το οποίο θέλουμε» σημείωσε.

Ποντάρει στην υπόθεση Ανδρουλάκη ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ενισχύει το... πολιτικό οπλοστάσιό του ενόψει της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη, όπου θα παρουσιαστεί ο κύριος άξονας του προγράμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με το οποίο θα διεκδικήσει την ψήφο στις εκλογές. Όπως όλα δείχνουν η υπόθεση της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη αναμένεται το επόμενο διάστημα να κρατηθεί ψηλά στην ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αναμένεται να το επαναφέρει ξανά και ξανά στη δημόσια συζήτηση. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Νάσου Ηλιόπουλου (OPEN): «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι ένοχη και πρέπει να απολογηθεί. Η συγκάλυψη δεν θα προχωρήσει».

«Χθες καταργήθηκε η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Μία σειρά από πολιτικά στελέχη που ήταν διορισμένα και αρμόδια για την ΕΥΠ, υποστήριξαν ότι δεν μπορούν να πουν τίποτα γιατί έχουν απόρρητο. Άρα πώς θα μάθουμε την αλήθεια, όπως λέει η κυβέρνηση» αναρωτήθηκε ο κ. Ηλιόπουλος. Και συνέχισε: «μικρή σημασία έχει αν τον κ. Μητσοτάκη τον λέει ο κ. Καραμανλής πολιτικά ανόητο -γιατί αυτό είπε. Ο κ. Μητσοτάκης είναι ένα πολιτικό πτώμα, η δυσωδία του οποίου πνίγει την κοινωνία. Και γι’ αυτό πρέπει να πάμε σε εκλογές». Ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφτηκε την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών και ζήτησε να κάνει άμεσα έρευνα η ΑΔΑΕ για το αν και πόσοι ακόμα βουλευτές και ευρωβουλευτές παρακολουθούνται.

«Ο κάθε πρωθυπουργός είναι ένοικος του Μαξίμου»

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης έδωσε την πρώτη του συνέντευξη μετά την γνωστοποίηση της υπόθεσης, ρίχνοντας τα βέλη του τόσο κατά της ΝΔ όσο και κατά του ΣΥΡΙΖΑ. «Τα κράτη έχουν θεσμούς. Και τα διλήμματα ‘Μητσοτάκης ή χάος’ να τα πουλήσουν εκεί, που τα αγοράζουν. Προσωπικά δεν τα αγοράζω. Έχει πει κάτι ο Κώστας Σημίτης. Τον κάθε πρωθυπουργό τον ψηφίζει ο ελληνικός λαός και είναι ένοικος του Μαξίμου. Δεν είναι ιδιοκτήτης του Μαξίμου. Θα μάθουν λοιπόν να συμπεριφέρονται ως ένοικοι και όχι ως ιδιοκτήτες, εκβιάζοντας τον ελληνικό λαό και καταπατώντας κάθε αίσθηση δημοσίου συμφέροντος, ορθού λόγου και βεβαίως και κράτους δικαίου» είπε.

Η ομιλία Καραμανλή, οι διαρροές και οι κύκλοι

Η ομιλία Καραμανλή στα Ανώγεια της Κρήτης πάντως, ενόχλησε, συζητήθηκε, σχολιάστηκε ενώ τα μηνύματα που έστειλε ο πρώην πρωθυπουργός μεταφράστηκαν... ποικιλοτρόπως. Αναφερόμενος σε θέματα διαφάνειας ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε πως «το θέμα είναι τόσο βαρύ και σοβαρό που δεν επιτρέπεται ούτε αντέχεται να μείνουν σκιές ιοβόλες για τη δημοκρατική ομαλότητα», ζητώντας να πέσει «φως, λοιπόν! Απλετο φως!».

Στις διαρροές για ενόχληση στο κυβερνητικό στρατόπεδο, συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού σχολίαζαν πως «είπε αυτονόητα πράγματα, ώστε ο δημόσιος βίος να μην δηλητηριάζεται από φήμες και σκιές». Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι συνεργάτες του κ. Καραμανλή κάλεσαν «την επαύριο της ομιλίας του στην Κρήτη, τον οποιονδήποτε, να διαβάσει προσεκτικά την ομιλία του πρώην πρωθυπουργού. Θα αντιληφθεί λοιπόν πως δεν εμπεριέχει αιχμές κατά της κυβέρνησης και ότι ο πρώην πρωθυπουργός είπε αυτονόητα πράγματα, ώστε ο δημόσιος βίος να μην δηλητηριάζεται από φήμες και σκιές».

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 04.09.2022

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.