ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΔΙΕΘΝΗ

Δεύτερη... Πρωτοχρονιά έζησε η Αγγλία μετά το «άνοιγμα»

Βαγγέλης Στολάκης20 Απριλίου 2021

«Πέντε, τέσσερα, τρία, δύο, ένα...». Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε και χιλιάδες Βρετανοί που είχαν ξεχυθεί στους δρόμους έστησαν ένα τεράστιο πάρτι σαν να γιορτάζουν για δεύτερη φορά μέσα στο 2021 την Πρωτοχρονιά. Οι παμπς έστησαν τραπεζάκια στους εξωτερικούς χώρους, τα οποία γέμισαν από κόσμο μέσα σε ελάχιστα λεπτά, η μπίρα έρεε άφθονη, οι φωνές των χαρούμενων Βρετανών πλημμύρισαν ακόμα και το πολύβουο κέντρο του Λονδίνου. Την περασμένη Δευτέρα, 12 Απριλίου 2021, η Μεγάλη Βρετανία απελευθέρωσε ορισμένες από τις οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες, εξαιτίας των μαζικών εμβολιασμών που έχει πετύχει μέχρι σήμερα. Μετά από τέσσερις και πλέον μήνες, με εξαίρεση ορισμένες ημέρες κατά τη διάρκεια της περιόδου των Χριστουγέννων, άνοιξαν ξανά και υποδέχτηκαν πελάτες παμπς και εστιατόρια, κομμωτήρια, γυμναστήρια και καταστήματα λιανικού εμπορίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως αναφέρουν στη «ΜτΚ» Έλληνες που ζουν και εργάζονται στην Αγγλία, σε πολλά καταστήματα εστίασης υπάρχουν κρατήσεις για τον επόμενο μήνα.

Μετά το «πείραμα του Ισραήλ» με τους μαζικούς εμβολιασμούς, όπου η ανοσία του πληθυσμού έχει «χτιστεί» και η χώρα, με πληθυσμό αντίστοιχο με εκείνο της Ελλάδας επιστρέφει στην κανονικότητα και η Μεγάλη Βρετανία στις αρχές της εβδομάδας έκανε το μεγάλο βήμα. Έτσι την περασμένη Δευτέρα επαναλειτούργησαν γυμναστήρια, άνοιξαν τις πόρτες οι ζωολογικοί κήποι, τα πάρκα και οι drive-in κινηματογράφοι, οι βιβιλοθήκες, τα κομμωτήρια, το λιανεμπόριο, τα Airbnb, αυξήθηκε ο αριθμός παρευρισκομένων σε κηδείες και γάμους. Είχε προηγηθεί στις αρχές Μαρτίου το άνοιγμα των σχολείων και στα τέλη του περασμένου μήνα η απελευθέρωση εξωτερικών δραστηριοτήτων, κυρίως αθλητικών.

Εμβολιάστηκαν με την πρώτη δόση οι άνω των 50

Όπως αναφέρει ο Έλληνας γιατρός, αναισθησιολόγος στην ειδικότητα, Γιώργος Σακελλίων η επιστροφή σταδιακά στην κανονικότητα, είναι ένα αποτέλεσμα του πολύμηνου lockdown σε συνδυασμό με την εμβολιαστική διαδικασία που εξελίσσεται στην χώρα ομαλά. «Αν δεν υπήρχε lockdown δεν θα έπεφτε ο αριθμός των κρουσμάτων» εξηγεί και υποστηρίζει πως πλέον ο αριθμός των κρουσμάτων με μία χώρα με πολλαπλάσιο πληθυσμό σε σχέση με την χώρα μας, είναι αντίστοιχος της Ελλάδας. Ο μέσος όρος των ημερίσων κρουσμάτων ανέρχεται σε μόλις 3.000-4.000 κρούσματα. «Αυτή την περίοδο εμβολιάζονται οι άνω των 45 ετών, ενώ έχουν ήδη εμβολιαστεί με μία δόση τουλάχιστον όλοι οι πολίτες που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, οι υγειονομικοί. Εκτιμάται ότι περίπου το 60%-65% του πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μια δόση εμβολίου κι αν προσθέσουμε σε αυτούς εκείνους που νόσησαν και διαθέτουν αντισώματα πλησιάσαμε το 70% περίπου που απαιτείται για να χτιστεί ένα τείχος ανοσίας κατά του κορονοϊού» λέει ο Έλληνας γιατρός. Αναφέρει μάλιστα, ότι στο νοσοκομείο που εργάζεται ο αριθμός των διασωληνωμένων σε κλίνες ΜΕΘ ανερχόταν στους 40 στις αρχές Μαρτίου, ενώ σήμερα είναι μόλις δύο. «Βέβαια, περιμένουμε μία αύξηση των κρουσμάτων που θα είναι αναμενόμενη λόγω του ανοίγματος» λέει ο κ. Σακελλίων.

Όπως έχει γίνει γνωστό σε όλο τον πληθυσμό της Βρετανίας, που έχει ηλικία άνω των 50 ετών, έχει διατεθεί μία πρώτη δόση εμβολίου πετυχαίνοντας το στόχο που είχε τεθεί για την προσφορά εμβολίων στις εννέα ομάδες υψηλής προτεραιότητας μέχρι τη 15η Απριλίου. Η Βρετανία χαμήλωσε το ρυθμό των εμβολιασμών με την πρώτη δόση, προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι άνθρωποι στις ομάδες προτεραιότητας θα λάβουν και τη δεύτερη δόση, παρά τις μικρότερες ποσότητες εμβολίων που παραδόθηκαν τον Απρίλιο σε σύγκριση με το Μάρτιο. Το γραφείο του Τζόνσον μάλιστα, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στο στόχο να έχει προσφερθεί μέχρι την 31η Ιουλίου μία δόση εμβολίου σε όλους τους ενήλικες.

Όπως υποστηρίζει ο κ. Σακελλίων ο εμβολιασμός στην Αγγλία ξεκίνησε τρεις εβδομάδες νωρίτερα από ότι στον υπόλοιπο κόσμο, υπάρχει μεγάλη ποσότητα εμβολίων της AstraZeneca, ενώ η χώρα λόγω Brexit έχει την δυνατότητα να διαπραγματευτεί απευθείας με τις κατασκευάστριες εταιρείες και δεν δεσμεύεται από συμφωνίες που έκανε η ΕΕ.

Η πίεση του τελευταίου χρόνου -υπενθυμίζεται ότι η Μεγάλη Βρετανία ήταν από τις χώρες που χτυπήθηκαν σφοδρότατα από το πρώτο και το δεύτερο κύμα της πανδημίας, ενώ εκεί εμφανίστηκε η Βρετανική μετάλλαξη, έβγαλε τους πολίτες στους δρόμους. Όπως αναφέρει στη «ΜτΚ» ο Θεσσαλονικιός Στέργιος Τίτος που τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στο Λονδίνο «τις τελευταίες ημέρες γίνεται χαμός. Ο κόσμος είναι διψασμένος. Οι πληροφορίες θέλουν τις pubs και τα εστιατόρια να είναι ρεζερβέ για τον επόμενο μήνα» εξηγεί ο κ. Τίτος. Αν και η επαναλειτουργία της εστίασης αφορά αποκλειστικά τους εξωτερικούς χώρους, παρά τις καιρικές συνθήκες, αυτό δεν πτόησε τους Βρετανούς. «Στα τραπεζάκια δεν φορούν μάσκες. Φορούν στα εσωτερικά των καταστημάτων εστίασης και λιανικού εμπορίου» υπογραμμίζει ο κ. Τίτος και συμπληρώνει «ο κόσμος τις τελευταίες ημέρες είναι ενθουσιασμένος. Διασκεδάζει για να ξεχάσει».

Κανένα εμβόλιο χαμένο

Την ώρα, που η βρετανική κυβέρνηση προχώρησε σε άνοιγμα των δραστηριοτήτων, όπως αναφέρουν Έλληνες της περιοχής φροντίζει παράλληλα με τους εμβολιασμούς, να ελέγχει τη διασπορά. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε διάφορα σημεία στο δρόμο διανέμονται στους περαστικούς self tests επτά ημερών, ένα για κάθε ημέρα, ενώ έχει δημιουργηθεί και ειδική εφαρμογή ώστε οι πολίτες που λαμβάνουν ένα πακέτο με τεστ να καταγράφουν και να γνωστοποιούν τα αποτελέσματα. Επίσης, το σύστημα δίνει τη δυνατότητα εμβολιασμού πολιτών εκτός σειράς εάν περισσέψουν δόσεις εμβολίων που πρέπει να καταστραφούν. «Γίνεται κάλεσμα από τα νοσοκομεία στην περιοχή μέσω εφαρμογών ή οι ίδιοι οι πολίτες το απόγευμα τα επισκέπτονται, ρωτούν εάν περίσσεψε δόση εμβολίου και οι νοσηλευτές τους τις χορηγούν» λέει ο Γιώργος Κ. που εργάζεται ως σερβιτόρος σε εστιατόριο του Λονδίνου. Ο ίδιος εξηγεί, ότι εκτός κέντρου της πρωτεύουσας της χώρας πολλοί χώροι εστίασης παραμένουν κλειστοί, καθώς οι ιδιοκτήτες τους κρατούν στάση αναμονής.

Στο μεταξύ, αν και η χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους δεν επιβλήθηκε στη χώρα με νόμο από την έναρξη της πανδημίας, είναι υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς χώρους. Ήδη από τις πρώτες ώρες της επαναλειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων σχηματίστηκαν ουρές έξω από αυτά, καθώς το άνοιγμα συνέπεσε με εκπτωτική περίοδο.

«Ο αριθμός των κρουσμάτων έχει μειωθεί σημαντικά κι αυτό είναι αποτέλεσμα των εμβολιασμών» λέει ο Θεσσαλονικιός, Αλέξανδρος Μπουντώνας. «Πολλοί γνωστοί μου χάρηκαν επειδή επαναλειτούργησαν τα γυμναστήρια. Οι πολίτες μπούχτισαν τόσο καιρό μέσα στο σπίτι, αν και εδώ δεν επιβλήθηκε ποτέ απαγόρευση κυκλοφορίας όπως συμβαίνει στην Ελλάδα» λέει ο κ. Μπουντώνας.

Ο Κωνσταντίνος Μουστακίδης είναι ιδιωτικός υπάλληλος στο Λονδίνο. Μιλώντας στη «ΜτΚ» υποστηρίζει ότι σε μερικές εβδομάδες θα εμβολιαστεί και η δική του ηλικιακή ομάδα, καθώς η διαδικασία εξελίσσεται ομαλά. «Βγήκα για τρέξιμο την περασμένη Δευτέρα και έξω ήταν σαν να έχουμε Πρωτοχρονιά. Τα μπαράκια ήταν γεμάτα, ενώ έξω από τα πολυκαταστήματα σχηματίστηκαν ουρές» λέει ο κ. Μουστακίδης και συμπληρώνει πως σύντομα ανεμένεται να λειτουργήσουν και οι εσωτερικοί χώροι των καταστημάτων εστίασης.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 18 Απριλίου 2021
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.