Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα χιλιάδες οικονομολόγοι, λογιστές, φοροτεχνικοί και εφοριακοί για να εκλέξουν τη νέα διοίκηση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και των τοπικών παραρτημάτων του. Το ενδιαφέρον δεν εστιάζεται τόσο στο αποτέλεσμα -είναι σχεδόν βέβαιη η νίκη της παράταξης που πρόσκειται στο κυβερνών κόμμα- αλλά στους συσχετισμούς μεταξύ των μικρότερων παρατάξεων και κυρίως στο χώρο της κεντροαριστεράς
Από το 2004 έως και σήμερα την πλειοψηφία στο Οικονομικό Επιμελητήριο κατέχει η Δημοκρατική Κίνηση Οικονομολόγων (ΔΗΚΙΟ) που πρόσκειται στη ΝΔ, κάτι που αναμένεται να συμβεί και αυτή τη φορά.
H Προοδευτική Δημοκρατική Συνεργασία Οικονομολόγων (συνέχεια της προσκείμενης στο ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΚΟ) προσδοκά να καταγράψει ένα καλό αποτέλεσμα, έχοντας μια βάση των οικονομολόγων που εργάζονται κυρίως στο δημόσιο και τις ΔΕΚΟ. Όμως αρκετά στελέχη της αυτονομήθηκαν και εντάχθηκαν στον τυπικά ανεξάρτητο συνδυασμό «Προοδευτικοί Οικονομολόγοι Ελλάδος».
Αν και η παράταξη διακηρύσσει ότι «είμαστε νέα πρωτοβουλία οικονομολόγων απ’ όλη τη χώρα, με διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες και συνδικαλιστικές διαδρομές αλλά με κοινή αγωνία για την πορεία απαξίωσης του φορέα μας» πρόκειται για ένα διευρυμένο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ με πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τους λεγόμενους «αντιγεννηματικούς» που τοποθετούνται απέναντι στην πρόεδρο του κόμματος. Επικεφαλής αυτής της ομάδας των «ανταρτών» που έφυγαν από την ΠΣΔΟ είναι ο Παναγιώτης Αλαμάνος, πρώην μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και επί δύο θητείες εκλεγμένος στη διοίκηση του Οικονομικού Επιμελητηρίου (ενώ ο πατέρας τους ήταν πρώην γ.γ. υπουργείου Οικονομικών επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και διετέλεσε και ο ίδιος πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου). Μάλιστα στις αρχές Δεκεμβρίου η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ και του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά διέγραψε πέντε στελέχη του κόμματος γιατί αποφάσισαν να κατέλθουν στις σημερινές εκλογές του Οικονομικού Επιμελητήριου όχι με την Προοδευτική Δημοκρατική Συνεργασία, αλλά με τους Προοδευτικούς Οικονομολόγους. Επομένως το αποτέλεσμα των εκλογών στο Οικονομικό Επιμελητήριο θα έχει και συμβολική αξία, αναλόγως με τη δύναμη που θα πάρει η ΠΣΔΟ και οι «αντιγεννηματικοί» με το διευρυμένο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.
Στις εκλογές κατέρχονται επίσης με ψηφοδέλτια πανελλαδικής εμβέλειας η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Οικονομολόγων (προσκείμενη στο ΚΚΕ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (που έχει χαρακτήρα περισσότερο κλαδικό παρά κομματικό, με πρόεδρο τον εκ Χαλκιδικής Βασίλη Καμπάνη), η Ανεξάρτητη Κίνηση Οικονομολόγων Ελλάδος, η παράταξη «Αιγαίο Ανεξάρτητοι Οικονομολόγοι» και η Αγωνιστική Ριζοσπαστική Συνεργασία Οικονομολόγων.
Οι Οικονομολόγοι ψηφίζουν για την Συνέλευση Αντιπροσώπων του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και για τα Περιφερειακά Παραρτήματα. Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υπάγονται οι οικονομολόγοι από τη Θεσσαλονίκη (με 15.000 μέλη περίπου, εκ των οποίων οι 4.000 είναι ταμειακά ενήμεροι και έχουν δικαίωμα ψήφου), τη Χαλκιδική (128 μέλη) και το Κιλκίς (120 μέλη).
Οι υποψήφιοι για το τοπικό Παράρτημα:
ΔΗΚΙΟ: Στις προηγούμενες εκλογές για το τοπικό παράρτημα η ΔΗΚΙΟ κατέλαβε τρεις έδρες, και από μια οι ΠΑΣΚΟ, ΠΟΦΕΕ, ΑΚΙΟΕ και η Δύναμη Οικονομολόγων. Η τελευταία ήταν «αντάρτικη» παράταξη προερχόμενη από το χώρο της ΝΔ που μάλιστα εξέλεξε τον Μιχάλη Κούπκα στη θέση του γενικού γραμματέα. Πλέον οι δύο παρατάξεις συνενώθηκαν και επιδιώκουν την αυτοδυναμία στο επταμελές δ.σ. Ο κ. Κούπκας (που είναι επίσης πρόεδρος του συλλόγου Εφοριακών Θεσσαλονίκης - Χαλκιδικής - Κιλκίς, και πλέον κατέχει και τη θέση του αντιδημάρχου Οικονομικών του δήμου Θεσσαλονίκης) κατεβαίνει υποψήφιος για τη Συνέλευση των Αντιπροσώπων. Στο ίδιο ψηφοδέλτιο συμμετέχει μεταξύ άλλων και ο επί χρόνια πρόεδρος του περιφερειακού Παραρτήματος Κώστας Ταγγίρης.
Ο μέχρι σήμερα πρόεδρος το παραρτήματος Κ. Μακεδονίας του Οικονομικού Επιμελητήριου Νίκος Αντωνάκης ορίστηκε διοικητής του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης και δεν κατέρχεται στις εκλογές. Σύμφωνα με πληροφορίες ως φαβορί για νέος πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος εμφανίζεται ο Βασίλης Γεωργιάδης. Στο ψηφοδέλτιο συμμετέχουν μεταξύ άλλων και ο εφοριακός Μενέλαος Παπαποστόλου, γ.γ. του Συλλόγου Εφοριακών Θεσσαλονίκης – Κιλκίς – Χαλκιδικής και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας Εφοριακών, και ο οικονομολόγος και σύμβουλος επιχειρήσεων Γιάννης Ρουκάς, που είναι πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Οικονομικής Διοίκησης της ΕΕΔΕ Μακεδονίας και αναπληρωτής γραμματέας παραγωγικών τομέων της ΝΔ.
Προοδευτικοί Οικονομολόγοι: Με τους Προοδευτικούς Οικονομολόγους κατεβαίνουν υποψήφιοι για τη Συνέλευση των Αντιπροσώπων ο Γιώργος Αβαρλής, αντιδήμαρχος διοικητικής μεταρρύθμισης και ηλεκτρονικής μετάβασης του δήμου Θεσσαλονίκης, καθώς και ο Ανέστης Τελίδης, πρώην δημοτικός σύμβουλος και πλέον ειδικός σύμβουλος του δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα.
ΠΔΣΟ: Υποψήφιοι με την ΠΔΣΟ εκτιμούν ότι η συνεργασία των δύο παρατάξεων που προέρχονται από τη ΝΔ δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη και αύξηση της δύναμης της ΔΗΚΙΟ και τοποθετούν τον πήχυ ψηλά για τη δική τους παράταξη, με στόχο τον διπλασιασμό του ποσοστού από το 13% των προηγούμενων εκλογών και την κατάκτηση δύο εδρών. Όσο για τους προσχωρήσαντες στο ψηφοδέλτιο των Προοδευτικών Οικονομολόγων από την ΠΔΣΟ εκτιμούν ότι δεν θα επηρεάσει το αποτέλεσμα στο τοπικό παράρτημα. Στο ψηφοδέλτιο περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων ο δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Χορτιάτη Κώστας Γαβρής, ο Βαγγέλης Γκλάκας που είχε εκλεγεί παλαιότερα και στη Συνέλευση των Αντιπροσώπων, δηλαδή το πανελλαδικό όργανο, οι εκλεγμένοι συνδικαλιστές Κατερίνα Καμπουρίδου (εφοριακών), Δημήτρης Φακάζης (ΕΛΤΑ) και Πέτρος Συριόπουλος, γραμματέας της τοπικής οργάνωσης του ΚΙΝΑΛ στο δήμο Νεάπολης Συκεών.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 15 Δεκεμβρίου 2019