Η γυμναστική έχει μπει για τα καλά στη ζωή πολλών ανθρώπων, που επιθυμούν να διατηρούν το σώμα τους σε καλή κατάσταση. Για να συμβεί αυτό, όμως, θα πρέπει ο ασκούμενος να δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο τι τρώει πριν και μετά τη γυμναστική του. Γιατί όσο σημαντική είναι η άσκηση, εξίσου σημαντικά είναι και τα γεύματα πριν και μετά από αυτήν.
Ο διαιτολόγος Ιορδάνης Δουρβανίδης, που διατηρεί το δικό του γραφείο στην Καλαμαριά, συνεργάζεται με αθλητικές ομάδες και είναι εξωτερικός συνεργάτης στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», δίνει συμβουλές σχετικά με το ποιες είναι οι κατάλληλες ώρες να φάμε πριν και μετά την άσκηση, αλλά και τι τροφές πρέπει να καταναλώνουμε:
«Θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας είναι ότι πριν την άσκηση είναι σημαντικό να γεμίσουμε το μυϊκό μας σύστημα με γλυκογόνο, το οποίο αποτελεί άμεσο καύσιμο για να πετύχουμε τη μέγιστη απόδοση, ενώ αμέσως μετά την προπόνηση θα πρέπει να αναπληρώσουμε τη γλυκόζη που χάσαμε, καταναλώνοντας υδατάνθρακες υψηλού γλυκαιμικού δείκτη».
Ποια είναι η συμβουλή του διαιτολόγου για τα γεύματα πριν την άσκηση; «Ένας ασκούμενος θα πρέπει να φάει 3-4 ώρες πριν από την προπόνηση ένα γεύμα πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας (κοτόπουλο, αβγό, ψάρι) σε συνδυασμό με υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη (καστανό ρύζι, πλιγούρι, κινόα κ.ά.). Σκοπός είναι να μην ξοδέψουμε άμεσα την ενέργειά μας, αλλά κατά τη διάρκεια της προπόνησης», λέει ο Ιορδάνης Δουρβανίδης και προσθέτει: «Μισή με μία ώρα πριν την άσκηση, ο ασκούμενος συνιστάται να καταναλώσει φυτική πρωτεΐνη (λίγα αμύγδαλα ή ένα γιαούρτι) συνδυαστικά με υδατάνθρακα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη (φρούτο με αμύγδαλα, γιαούρτι με βρώμη, μία φέτα ψωμί σικάλεως με ταχίνι)».
Όσο για τα γεύματα μετά την προπόνηση, συμβουλεύει: «Προτείνουμε υδατάνθρακες υψηλού γλυκαιμικού δείκτη, για παράδειγμα ένα ώριμο φρούτο ή ένα smoothie με γιαούρτι, ρόφημα αμυγδάλου και μία μπανάνα, για τη σωστότερη απορρόφηση των πρωτεϊνών. Το επόμενο γεύμα θα πρέπει να είναι πλήρες και πλούσιο σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες. Ιδανικά θα μπορούσαμε να καταναλώσουμε μία σαλάτα ταμπουλέ με πλιγούρι, κοτόπουλο ή τόνο, ελαιόλαδο και μερικούς ξηρούς καρπούς».
* Δημοσιεύτηκε στη "Θεσσαλονίκη" στις 5 Μαρτίου 2020