Διαβεβαιώσεις από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως ότι προς στιγμήν δεν υπάρχει απολύτως καμία απόφαση και καμία δέσμευση ότι τα τμήματα του Διεθνούς Πανεπιστημίου στη Σίνδο θα συγχωνευθούν και θα μεταφερθούν στις Σέρρες, έλαβε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
Μιλώντας στη σημερινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, που έγινε με τηλεδιάσκψη και συμμετείχαν και εκπρόσωποι των φοιτητών του ΔΙΠΑΕ, τόνισε πως μόλις ενημερώθηκε για το ζήτημα επικοινώνησε άμεσα - και μάλιστα τις τελευταίες μέρες σχεδόν καθημερινά - με το υπουργείο Παιδείας και την ίδια την υπουργό Παιδείας, την κ. Κεραμέως η οποία τον διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται θέμα τέτοιας επιλογής ή αποφάσεως, αλλά ότι το επόμενο διάστημα που ούτε αυτό είναι καθορισμένο θα κάνει μια σοβαρή και αναλυτική και διεξοδική προσέγγιση επί του ζητήματος προκειμένου να καταλήξει σε μια συγκεκριμένη απόφαση.
«Τέτοιο ζήτημα δεν τίθεται και δεν τίθεται διότι δεν έχει συζητηθεί, δεν έχει αναλυθεί δεν έχουν δημιουργήσει καμία επιτροπή που θα εξετάσει όλες τις παραμέτρους του ζητήματος αυτού. Είναι μια πρόταση που προέρχεται ασφαλώς από την προεδρία του Διεθνούς Πανεπιστημίου όμως το υπουργείο Παιδείας δεν έχει κάνει απολύτως καμία επεξεργασία» ανέφερε ο περιφερειάρχης ενημερώνοντας το σώμα του συμβουλίου.
Ανέφερε μάλιστα ότι με βάση την συνομιλία που είχε με την υπουργό Παιδείας, για ό,τι γίνει θα προηγηθεί μια σοβαρή προσέγγιση με συζήτηση και διάλογο με όλους τους θεσμικούς φορείς της πόλης, την ακαδημαϊκή κοινότητα, τους φοιτητές και την τοπική κοινωνία.
«Δεν μπορούν να λαμβάνονται αποφάσεις έτσι, ούτε μπορούν να πιάνονται εξ απήνης οι φορείς και οι θεσμοί του τόπου και φυσικά η εκπαιδευτική κοινότητα και οι φοιτητές.
Προφανώς η Κεντρική Μακεδονία και το Διεθνές Πανεπιστήμιο δεν είναι μόνο η Θεσσαλονίκη, αλλά δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να λαμβάνονται αποφάσεις εν θερμώ, εν μία νυκτί, χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια διαβούλευση για να δούμε εάν πρόκειται να γίνουν κάποιες τροποποιήσεις, πώς θα μπορούσε να ενισχυθεί η Περιφερειακή Ενότητα Σερρών χωρίς όμως να αποδυναμωθεί η Μητροπολιτική Ενότητα της Θεσσαλονίκης και η Σίνδος. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι χρειάζεται μια σοβαρή και αναλυτική προσέγγιση στο ζήτημα αυτό και όχι μια φωτοβολίδα» υπογράμμισε στην τοποθέτηση του ο κ. Τζιτζικώστας.
Τι είπαν οι εκπρόσωποι των φοιτητών
Σύμφωνα με τον εκλεγμένο εκπρόσωπο των φοιτητών του ΔΙΠΑΕ Βάιο Κουτσιούμπα, η πρόταση που έχει τεθεί από τη διοικούσα επιτροπή του ΔΙΠΑΕ, το τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων θα συγχωνευτεί, το τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης θα μεταφερθεί και το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος θα καταργηθεί.
Στα τμήματα αυτά, όπως είπε, υπάρχουν 6.000 φοιτητές, 60 μέλη ΔΕΠ, 9 μεταπτυχιακά, συνεργασίες με εταιρείες όπως η ΔΕΣΦΑ και η ΤΙΤΑΝ που έχουν ως αποτέλεσμα την υψηλή απορρόφηση των αποφοίτων τους από την αγορά εργασίας.
«Το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος που αποφασίστηκε να καταργηθεί έχει πολλά να προσφέρει στην πράσινη ενέργεια. Ζητάμε να απορριφθεί η πρόταση αυτή, τη θεωρούμε παράλογη και αδικαιολόγητη και να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο τα τμήματά μας αποκτώντας και άλλα επαγγελματικά δικαιώματα» είπε ο κ. Κουτσιούμπας.
Από την πλευρά του π Λέανδρος Βαρσαμίδης εκπρόσωπος των φοιτητών του ΔΙΠΑΕ υποστήριξε ότι η πρόταση αυτή όπως κατατέθηκε βρήκε απέναντι της όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα και τους καθηγητές και τους φοιτητές και τους εργαζόμενους. «Οι φοιτητές κινητοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Η αντιπολίτευση
Για πρόταση που παράγει ήδη αρνητικά αποτελέσματα, έκανε λόγο ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο περιφερειακό συμβούλιο Χρήστος Γιαννούλης.
«Έχει ήδη πληγεί η υπόσταση και η δυναμική των υπό κατάργηση ή υπό συγχώνευση τμημάτων για τους μελλοντικούς φοιτητές και δημιουργήθηκε κοινωνική και ακαδημαϊκή αναστάτωση στους φοιτητές των τμημάτων που μας απασχολούν» τόνισε χαρακτηριστικά
Ο Χρήστος Παπαστεργίου από την «Πράξεις για τη Μακεδονία», δήλωσε ότι αυτή η συζήτηση δεν κάνει κακό μόνο στο εσωτερικό των πανεπιστημίων αλλά και στην ΠΚΜ και στη χώρα. «Μου κάνει εντύπωση ότι κ. Κεραμέως αυτά που λέει στις κατ΄ ιδίαν ενημερώσεις δεν τα μεταφέρει δημοσίως ούτε καν από το βήμα της Βουλής. Θα ήθελα να ρωτήσω, όταν η κ. Κεραμέως λέει ότι αυτή η συζήτηση θα γίνει όχι εν κρυπτώ αλλά δημόσια με συμμετοχή όλων των φορέων, ποιος υποψήφιος φοιτητής θα συμπλήρωνε μηχανογραφικό σε αυτά τα τμήματα;» διερωτήθηκε ο ίδιος.
Την ανάγκη να συζητιέται το ενδεχόμενο λήψης μιας απόφασης στη βάση της τοποθέτησης των φοιτητών, εξέφρασε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Σωτήρης Αβραμόπουλος, τονίζοντας ότι «οι εκλεγμένοι σύμβουλοι της ΛΑ.ΣΥ θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των φοιτητών μέσα και έξω από το ΠΣ για να μην προχωρήσει καμία συγχώνευση κατάργηση στο ΔΙΠΑΕ».
Την εκτίμηση ότι αυτό που δρομολογείται να γίνει στην ανώτατη εκπαίδευση, στις σχολές της Σίνδου μόνο υποβάθμιση θα φέρει και στην περιοχή της Σίνδου, αλλά και υποβάθμιση των ανωτάτων εκπαιδευτηρίων της Ελλάδας, εξέφρασε ο επικεφαλής της «Ελληνικής Αυγής» Νίκος Χρυσομάλλης.
Από την πλευρά της η επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Δημοκρατικής Μακεδονίας» Δέσποινα Χαραλαμπίδου υποστήριξε ότι η πρωτοβουλία που πήρε ο δήμος Δέλτα ήταν μια καλή πρωτοβουλία και πως τέτοιες πρωτοβουλίες βοηθούν. «Μου έκαναν εντύπωση όσα άκουσα από τον κ. Τζιτζικώστα γιατί στη σύσκεψη χθες δεν ήταν σε κανενός γνώση ότι αυτό είναι μια φιλότιμη προσπάθεια μόνο του προέδρου του τμήματος και όχι ενός συνολικού σχεδιασμού του υπουργείου παιδείας για το πώς θα αλώσει τη δημόσια παιδεία» δήλωσε η ίδια.
Για στρατηγική που εντάσσεται σε ένα πλαίσιο που έχει λάβει κάποιες κατευθύνσεις, έκανε λόγο ο επικεφαλής της παράταξης «Οικολογία – Πράσινη Λύση Φίλιππος Γκανούλης, ενώ ο επικεφαλής της «Ανταρσία» Θανάσης Αγαπητός, είπε ότι
«δεν είναι μεμονωμένη ενέργεια, ούτε μια ενέργεια που αφορά μόνο την Κεντρική Μακεδονία. Και όλο αυτό αποτυπώνει τις κεντρικές κατευθύνσεις που υπάρχουν για την αλλαγή του εκπαιδευτικού χάρτη».