Μια ηχηρή και παράλληλα βελούδινη παραίτηση φαίνεται πως αλλάζει την εικόνα της δημιουργίας του νέου πανεπιστημίου με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Η παραίτηση του Κώστα Γραμμένου, προέδρου της διοικούσας επιτροπής τους Διεθνούς Πανεπιστημίου την οποία ο υπουργός Παιδείας έκανε δεκτή εξαίροντας το έργο του δημιουργεί ερωτήματα σχετικά με το συναινετικό κλίμα της φιλοσοφίας της συγχώνευσης του πανεπιστημίου, με τρία ΤΕΙ διαφορετικών ταχυτήτων και προοπτικών. «Ποια είναι η αξιολόγηση των τριών ΤΕΙ;» φαίνεται να τίθεται το ερώτημα.
Μιλώντας στο makthes.gr οι πρυτάνεις των ΤΕΙ που θα συγχωνευτούν με το Διεθνές Πανεπιστήμιο και θα δημιουργήσουν το νέο πανεπιστήμιο, φαίνεται να μην εκπλήσσονται από την παραίτηση του κ. Γραμμένου καθώς όπως λένε ήταν ένα πρόσωπο που δεν συνάντησαν ποτέ στις συζητήσεις και διαπραγματεύσεις που κράτησαν πάρα πολλούς μήνες και από την άλλη πλευρά δηλώνουν ενοχλημένοι με τις υπόνοιες πως δεν έχουν αξιολογηθεί τα ιδρύματα τους.
Όπως φαίνεται το Διεθνές Πανεπιστήμιο όλο αυτό το διάστημα των συνομιλιών εκπροσωπήθηκε από άλλα πρόσωπα της διοικούσας επιτροπής και οι συζητήσεις όπως λένε οι συμμετέχοντες διεξάγονταν σε καλό κλίμα. Οι πρυτάνεις πάντως ξεκαθαρίζουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο πως τα ιδρύματα τους έχουν αξιολογηθεί στα πρότυπα των πανεπιστημίων. «Τον κ. Γραμμένο δεν τον συναντήσαμε ποτέ, δεν γνωρίζω αν και σε ποιο βαθμό ο λόγος παραίτησης είναι αναληθής, γιατί έχουμε υποστεί την εξωτερική αξιολόγηση. Όταν είχε γίνει στα πανεπιστήμια η αξιολόγησή, περάσαμε την ίδια διαδικασία και εμείς, ο έλεγχος γίνεται από την Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας των Πανεπιστημίων. Τους πραγματικούς λόγους τους γνωρίζει ο ίδιος. Δεν νομίζω ότι δημιουργείται το παραμικρό πρόβλημα στη συγχώνευση των ιδρυμάτων και στη δημιουργία του νέου πανεπιστημίου» δηλώνει ο Δημήτρης Χασάπης, πρύτανης του ΤΕΙ Σερρών.
Την ίδια άποψη φαίνεται πως έχει και ο Παναγιώτης Τζιώνας, πρύτανης του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, ο οποίος ξεκαθαρίζει στο makthes.gr «δεν μας αιφνιδίασε η παραίτηση του κ. Γραμμένου. Είναι ένα πρόσωπο με λαμπρή καριέρα, το οποίο προσωπικά εκτιμώ και θα προτιμούσαμε να συμμετέχει σ’ αυτή τη διαδικασία. Επειδή πάντως και ο πρωθυπουργός θέλει αυτή τη δημιουργία του νέου πανεπιστημίου και επειδή υπάρχει ομοφωνία πιστεύω ότι θα προχωρήσει κανονικά».
Μήνυμα Μητσοτάκη
Μήνυμα πως η ΝΔ δεν θα ανεχθεί την υποβάθμιση των δημοσίων πανεπιστημίων της χώρας στέλνει με ανάρτησή του στο Facebook ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος της ΝΔ τονίζει πως «οι αλλαγές που προωθούνται στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, όπως και σε άλλα ιδρύματα, χωρίς καμία επεξεργασία, αξιολόγηση και διαβούλευση, απλά δεν θα υλοποιηθούν από την επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ».
«Θα ήταν ευτύχημα αν η επίσκεψη της κυβέρνησης στη Θεσσαλονίκη άφηνε πίσω της μόνον τα εγκαίνια των μουσαμάδων του κ. Τσίπρα. Δυστυχώς αυτή η κυβέρνηση συνεχίζει να γκρεμίζει και ό,τι είναι ξένο με τις ιδεοληψίες της. Τώρα βάλθηκε να διαλύσει το μοναδικό Διεθνές Πανεπιστήμιο της χώρας μας που λειτουργεί υποδειγματικά από το 2008 στη Θεσσαλονίκη. Το μόνο πανεπιστήμιο που παρέχει μαθήματα στα αγγλικά σε εκατοντάδες Έλληνες και ξένους φοιτητές, προσελκύοντας καθηγητές διεθνούς φήμης απ' όλον τον κόσμο. Το κατήγγειλε παραιτούμενος ο ίδιος ο πρόεδρός του, ο διακεκριμένος καθηγητής Κώστας Γραμμένος, ο οποίος αρνείται να μετατραπεί το πανεπιστήμιο σε ινστιτούτο, ενσωματώνοντας τμήματα ΤΕΙ χωρίς καμία αξιολόγηση, όπως επιθυμεί η κυβέρνηση» καταλήγει στην ανάρτησή του ο κ. Μητσοτάκης.
Το Κίνημα Αλλαγής
Το ΚΙΝΑΛ αντέδρασε κι αυτό στην είδηση της παραίτησης του προέδρου του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας. Πιο συγκεκριμένα ανέφερε ότι: Η παραίτηση του Προέδρου του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδας είναι ένα ακόμη επεισόδιο στην τακτική της απαξίωσης αυτού του Ιδρύματος που ακολούθησαν συστηματικά ο κ. Τσίπρας και ο κ. Γαβρόγλου.
Το δήθεν μεγαλόπνοο σχέδιό τους να «ιδρύσουν» πάλι το Διεθνές Πανεπιστήμιο το οποίο λειτουργεί ήδη εδώ και 15 χρόνια μέσω της συγχώνευσής του με τα ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, χωρίς κανένα σχέδιο και καμία αξιολόγηση δομών και προσωπικού, δείχνει άλλη μία φορά την προχειρότητα και την πολιτική εκμετάλλευση που έχει επιβάλλει η Κυβέρνηση στον χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Η πολιτική «της αρπαχτής» και της κάλπικης εξαγγελίας βλάπτει σοβαρά την Παιδεία, πάει τη χώρα πολύ πίσω. Πρέπει να σταματήσει πριν διαλύσει όλες τις προσπάθειες βελτίωσης και εξωστρέφειας που έχουν γίνει στο παρελθόν. Το οφείλουμε στην ελληνική οικογένεια που συνεχίζει να επενδύει στην εκπαίδευση των παιδιών της και στη νέα γενιά που αγωνίζεται να έχει ένα καλύτερο μέλλον".
Το Ποτάμι
Η συγχώνευση του Διεθνούς Πανεπιστημίου με τα 3 Τ.Ε.Ι. της Βορείου Ελλάδος γίνεται προφανώς με ψηφοθηρικά και όχι ακαδημαϊκά κριτήρια, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι.
«Αυτά προφανώς είδε και ο κ. Γραμμένος, ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Διεθνούς Πανεπιστημίου και διεθνώς διακεκριμένος ακαδημαϊκός και υπέβαλε την παραίτησή του, μη θέλοντας να λάβει μέρος σε αυτήν την παράσταση.
Οι διακεκριμένοι Έλληνες ακαδημαϊκοί της διασποράς (είχε προηγηθεί και ο Στ. Κριμιζής και πολλοί άλλοι από τα Συμβούλια Ιδρύματος) θα ακούνε Ελλάδα και θα λένε «όχι, ευχαριστώ». Με τον ΣΥΡΙΖΑ, «Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη», αναφέρει το Ποτάμι.