Τέλος σε μια μετεκλογική περιπέτεια που αφορούσε το εκλογικό αποτέλεσμα στο δήμο Σερρών, μεταξύ της νέας δημάρχου Βαρβάρας Μητλιάγκα και του πρώην δημάρχου Αλέξανδρου Χρυσάφη έβαλε το Εκλογοδικείο, επισφραγίζοντας τη θέση της πρώτης στο δημαρχιακό θώκο.
Ο κ. Χρυσάφης προσέφυγε στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Σερρών, καταθέτοντας ένσταση, εξαιτίας των… ροζ ψηφοδελτίων που βρέθηκαν στην κάλπη, κάνοντας λόγο για «εμφανή ακυρότητα δίχρωμων ψηφοδελτίων και αρκετών ψηφοδελτίων με διακριτικά γνωρίσματα, όπως ευρέθησαν στην επανακαταμέτρηση, όσο και για «πανελλήνια “πρωτοτυπία” της εσφαλμένης κατανομής εδρών με την απόφαση ανακήρυξης του Πρωτοδικείου, που πρέπει να ελεγχθούν με τη διαδικασία που ορίζει ο Νόμος».
Η απόφαση αναμένονταν με μεγάλο ενδιαφέρον από τα επιτελεία την νυν και του πρώην δημάρχου, καθώς θα έκρινε την επόμενη διοίκηση του δήμου Σερρών, καθώς η διαφορά των δύο πρώτων συνδυασμών ήταν μόλις 37 ψήφοι.
Στην αγωνία της κ. Μητλιάγκα και του κ. Χρυσάφη οριστικό τέλος έδωσε το Εκλογοδικείο, το οποίο απέρριψε την ένσταση του πρώην δημάρχου, ενώ παράλληλα τερμάτισε μια μακρά περίοδο έντονης αντιπαράθεσης που συνοδεύτηκε από βαρύς χαρακτηρισμούς μεταξύ ων δύο πλευρών.
Σε δήλωσή της μετά το αποτέλεσμα του Εκλογοδικείου η δήμαρχος Σερρών κ. Μητλιάγκα τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η απόφαση δικαιώνει τη νομιμότητα, τη λογική και πάνω από όλα τη Δημοκρατία και τους κανόνες της.
«Τερματίζει μια τοξική περίοδο στην οποία με fake news, με χυδαιότητα και συκοφαντίες, έγινε απόπειρα να γίνει το άσπρο μαύρο. Έχω ξαναπεί ότι δεν ήταν μια συνηθισμένη ένσταση. Συνδυάστηκε με πρωτοφανείς για το τόπο μας μεθοδεύσεις , κατηγορίες και fake news» δήλωσε η ίδια και πρόσθεσε πως «όλα απαντήθηκαν με τον πλέον ηχηρό τρόπο, όπως απαντήθηκε και η εξίσου χυδαία προσπάθεια διάδοσης φημών περί της απόφασης όλο αυτό το διάστημα».
Η δήμαρχος Σερρών, τόνισε ακόμη πως στο εξής η διοίκηση του δήμου συνεχίζει απερίσπαστη το έργο της με ένα και μοναδικό στόχο «να ενώσουμε τον δήμο μας και να τον οδηγήσουμε σε μια νέα εποχή».
Tα ροζ ψηφοδέλτια
Υπενθυμίζεται ότι τα εν λόγω ροζ ψηφοδέλτια, προσμετρήθηκαν ως έγκυρα και ήταν υπέρ του συνδυασμού που αναδείχθηκε πρώτος με μόλις 37 ψήφους διαφορά από τον δεύτερο. Νικήτρια των εκλογών αναδείχθηκε η Παρασκευή Μητλιάγκα και ο συνδυασμός «Ενωτική Τοπική Συμφωνία».
Ειδικότερα η κ. Μητλιάγκα εξασφάλισε ποσοστό 47,85% και 17.030 ψήφους, ενώ ο πρώην δήμαρχος, επικεφαλής του συνδυασμού «Συμμαχία Σερραίων» Αλ. Χρυσάφης ποσοστό 47,75% και 16.993 ψήφους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.
Η παράταξη του κ. Χρυσάφη, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα ζήτησε την ακύρωση των χρωματιστών ψηφοδελτίων σημειώνοντας πως «αν κριθεί ότι η διχρωμία των ψηφοδελτίων είναι έγκυρη, τότε δημιουργείται συγκεκριμένη νομολογία και πλέον δεν αποκλείεται στις επόμενες εκλογές να έχουμε σε όλη τη χώρα πληθώρα χρωματικά διαφοροποιημένων ψηφοδελτίων, με αποτέλεσμα την παντελή καταστρατήγηση της μυστικότητας της ψηφοφορίας».
Ετοιμάζει προσφυγή στο ΣτΕ ο πρώην δήμαρχος
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο πρώην δήμαρχος Αλέξανδρος Χρυσάφης σκέφτεται να προσφύγει στο Συμβούλιο Επικρατείας, μετά την απόρριψξη της ένστασης που κατέθεσε για το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών στο δήμο Σερρών.
Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του «η οριακότητα του εκλογικού αποτελέσματος της 8ης Οκτωβρίου, η ελαχιστότατη διαφορά των 37 ψήφων, καθιστούσε απόλυτα αναγκαίο τον επανέλεγχο των ψηφοδελτίων των εκλογών. Η ανακάλυψη του γεγονότος ύπαρξης έγκυρων, χρωματιστών, ροζ ψηφοδελτίων του συνδυασμού της κ. Μητλιάγκα, δεν επέτρεπε άλλη επιλογή παρά μόνο την προσφυγή στον φυσικό μας δικαστή, στο εκλογοδικείο.
Ήταν κάτι το οποίο πέρα από δικαίωμά μας, ήταν και ταυτόχρονα υποχρέωσή μας στο 48% των Σερραίων που μας τίμησε και μας εμπιστεύθηκε. Το δικαστήριο έκρινε την εγκυρότητα αυτών των ψηφοδελτίων κρίνοντας παράλληλα την εγκυρότητα ή ακυρότητα και άλλων ψηφοδελτίων, για διάφορους λόγους, χωρίς να ασπαστεί πλήρως τους αιτιολογημένους ισχυρισμούς μας».
Αυτές τις κρίσεις, είπε, ο ίδιος, καθώς και την επάρκεια αιτιολόγησης αυτών, θα την αξιολογήσει η παράταξή του, μελετώντας στο αμέσως επόμενο διάστημα τη δικαστική απόφαση, ώστε να κρίνει την αναγκαιότητα άσκησης ή των δικαιωμάτων μας στο ανώτατο δικαστήριο, το Συμβούλιο της Επικρατείας.
«Ασχέτως όμως με το αν συμφωνούμε ή όχι με την απόφαση» συνέχισε ο κ. Χρυσάφης, «τη σεβόμαστε απόλυτα, γιατί πρέπει να είναι σεβαστές οι δικαστικές αποφάσεις».