ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Διχασμό στην διοίκηση Ζέρβα και... νεύρα φέρνουν οι αυξήσεις των δημοτικών τελών

Βαγγέλης Στολάκης15 Δεκεμβρίου 2023

Το «έλα να δεις» έγινε σήμερα σύμφωνα με πληροφορίες του makthes.gr στο δήμο Θεσσαλονίκης με αφορμή την εισήγηση της διοίκησης του δήμου για αύξηση των ανταποδοτικών τελών Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού κατά 35%.

Η συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου στην οποία θεωρητικά θα λαμβανόταν η σχετική απόφαση ήταν θυελλώδης. Την πρόταση της διοίκησης δεν ψήφισαν ούτε τα μέλη της επιτροπής που ανήκουν στην διοίκηση Ζέρβα με αποτέλεσμα το θέμα να εισάγεται προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο της επόμενης Τρίτης το οποίο και θα αποφασίσει εάν θα εγκριθούν τα αυξημένα κατά 35% δημοτικά τέλη για το 2024 ή όχι. Υπενθυμίζεται ότι στην σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής όσα στελέχη της διοίκησης συμμετέχουν πλην του αντιδημάρχου Μάκη Κυριζίδη ψήφισαν «λευκό» με τον τελευταίο να ψηφίζει υπέρ.

Η συνέχεια δόθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του makthes.gr στο γραφείο του Γενικού Γραμματέα του δήμου Θεσσαλονίκης, Νίκου Λιακόπουλου όπου ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Σωκράτης Δημητριάδης εμφανίστηκε εμφανώς εκνευρισμένος με την στάση του κ. Κυριζίδη, μιλούσε έντονα και εξέφραζε σε υψηλούς τόνους την δυσαρέσκειά του για την στάση του αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων. Στο ίδιο γραφείο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες βρισκόταν και ο κ. Κυριζίδης.

Το αποτέλεσμα πάντως της συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής προκάλεσε την αντίδραση της ομάδας Αγγελούδη, καθώς οι συνεργάτες του νέου δημάρχου της πόλης κάνουν λόγο για «εμπαιγμό» θεωρώντας πως η απερχόμενη διοίκηση δίνει την καυτή πατάτα στην νέα διοίκηση.

Στο στρατόπεδο της διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης τα μέλη είναι διχασμένα. Άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι δηλώνουν ανοιχτά πως δεν θα υπερψηφίσουν αυξήσεις και άλλοι ότι θα πουν το «ναι». Για να εγκριθούν τα δημοτικά τέλη απαιτούνται 25 θετικές ψήφοι, κάτι που όπως φαίνεται είναι δύσκολο εξαιτίας της απροθυμίας συμβούλων που στηρίζουν την διοίκηση Ζέρβα και ειδικότερα εκείνων που θα αποχωρήσουν σε λίγες ημέρες από τα έδρανα του συμβουλίου (δεν επανεξελέγησαν) να φύγουν έχοντας στις πλάτες τους... αυξήσεις. Στελέχη της διοίκησης εκτιμούν ότι τίθεται εν αμφιβόλω η έγκριση των τελών 2024.

Σε αυτή την περίπτωση πάντως δεν είναι δυνατόν να συνταχθεί ο προϋπολογισμός του δήμου για το 2024. Μένει να φανεί εάν ο καθορισμός των τελών και η σύνταξη του προϋπολογισμού θα γίνουν από την νέα διοίκηση από του... χρόνου.

Σε ανακοίνωσή της η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης νωρίτερα ανέφερε: «Η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, εισήγαγε σήμερα ως όφειλε στην Οικονομική Επιτροπή, σχέδιο πολιτικής τελών το οποίο οδηγεί σ’ έναν λειτουργικό προϋπολογισμό για το 2024. Το σχέδιο αυτό προβλέπει αύξηση των Δημοτικών Τελών στο ύψος που απαιτείται για να ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους και για να υπάρχει βιωσιμότητα σε όλες τις υπηρεσίες του, εφόσον δεν ευοδωθεί το αίτημα του Δήμου προς την Πολιτεία για έκτακτη οικονομική ενίσχυση, η οποία θα καλύψει μέρος της επιβάρυνσης που συνεπάγονται για τον Δήμο Θεσσαλονίκης, μια σειρά νέων οικονομικών μέτρων που θα ισχύσουν το 2024 και περιγράφονται αναλυτικά στην πρόσφατη επιστολή του Δήμου, προς τους συναρμόδιους υπουργούς. Η τελική απόφαση για ψήφισή της αύξησης των δημοτικών τελών, ή για επιλογή να δοθεί χρόνος στη συγκεκριμένη διεκδίκηση πριν αποφασιστεί η μετάθεση του οικονομικού βάρους των εν λόγω στους δημότες της Θεσσαλονίκης, εναπόκειται στο σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου, που έχει και την ευθύνη για την ψήφιση τους».

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.