Μουδιασμένο βρίσκει το δικηγορικό κόσμο η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη λειτουργία των δικαστηρίων σύμφωνα με την οποία από σήμερα Τρίτη 6 Απριλίου, επανεκκινούν κάποιες δικαστικές πράξεις και ενέργειες οι οποίες λόγω πανδημίας βρίσκονται εδώ και μήνες στον «πάγο».
Ωστόσο, όπως επισημαίνουν στο makthes.gr δικηγόροι και εκπρόσωποι του κλάδου, υπάρχουν ασαφείς διατάξεις στην απόφαση ενώ δεν προβλέπεται η επανεκκίνηση ποινικών διαδικασιών που θεωρούνται κρίσιμες. Παράλληλα, η επανεκκίνηση των διαδικασιών ανησυχεί τους εργαζόμενους για την προστασία της υγείας τους. Για το λόγο αυτό διεκδικούν προτεραιοποίηση στους εμβολιασμούς καθώς πρέπει βιοποριστούν αλλά με ασφάλεια.
«Είναι πάγιο αίτημά μας η λειτουργία της δικαιοσύνης και ποτέ δεν έπρεπε να είχαν σταματήσει κάποιες διαδικασίες εφόσον τηρούνται βέβαια αυστηρά τα μέτρα προστασία από τον κορονοϊό. Αυτό είναι απαραίτητη προϋπόθεση. Ειδικά για ευαίσθητες για την κοινωνία διαδικασίες η επαναλειτουργία τους είναι απαραίτητη όπως πχ. τις διατροφές και τα εργατικά. Αναφορικά με τα ποινικά δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη παρόλο που ζητούσαμε να γίνονται τουλάχιστον τα εφετεία των κρατουμένων γιατί το αποτέλεσμα είναι να παραμένουν στη φυλακή οι κρατούμενοι που ήλπιζαν σε μία ευνοϊκότερη απόφαση δεύτερου βαθμού που θα μπορούσε να οδηγήσει στην αποφυλάκισή τους. Η νέα ΚΥΑ δεν φέρνει κάποια αλλαγή στα ποινικά.
» Αυτό που μας δημιουργεί πρόβλημα είναι η ασάφεια σε κάποιες διατάξεις της ΚΥΑ η οποία ερμηνεύεται σε συνδυασμό με τον νόμο 4790 και βάζει το γενικό πλαίσιο για την επαναλειτουργία των δικαστηρίων. Η ερμηνεία της ΚΥΑ σε συνδυασμό με αυτό το νόμο αφήνει κενά αναφορικά με το αν επανεκκινούνται οι δικαστικές προθεσμίες. Μέχρι τώρα είχαμε αναστολή και η τελευταία ΚΥΑ δεν το προβλέπει αλλά δεν ξεκαθαρίζει αν επανεκινούν όλες οι προθεσμίες και μάλιστα για όλες τις διαδικασίες ή μόνο για αυτές που γίνονται πλέον τα δικαστήριά τους. Ζητάμε άμεση νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου για να διευκρινιστούν αυτά τα ζητήματα.
»Η δικαιοσύνη ως ένας από τους τρεις πυλώνες της δημοκρατίας δεν μπορεί να είναι σε αναστολή και για αυτό πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα. Εφόσον η κανονική λειτουργία της μπορεί να επιτευχθεί με τον εμβολιασμό πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στον εμβολιασμό όλων των λειτουργών της δικαιοσύνης» εξηγεί ο Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, κ. Ευστάθιος Κουτσοχήνας.
Ακατανόητα τα κριτήρια επιλογής επαναλειτουργίας των διαδικασιών
Την ίδια στιγμή οι δικηγόροι αναρωτιούνται για τα κριτήρια με τα οποία επανεκκινούν οι συγκεκριμένες διαδικασίες έναντι εκείνων που παραμένουν σε παύση.
«Η δικαιοσύνη τέθηκε σε τελευταία μοίρα, πιο κάτω και από τις κομμώσεις και από τα νύχια. Σήμερα εν μέσω νέας κορύφωσης της πανδημίας επαναλειτουργούν κάποιες διαδικασίες. Και αναρωτιόμαστε γιατί σε ένα αχανές κτίριο χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων δεν μπορούσαν να εφαρμοστούν τα μέτρα προστασίας εξ αρχής και να λειτουργούμε. Γιατί οι πολίτες έπρεπε να βρίσκονται τόσο καιρό σε μία ασάφεια αναφορικά με τη δικαιοσύνη; Εννοείται ότι ο κλάδος μαστίζεται και οι επιστρεπτέες ήταν μία κοροϊδία για εμάς. Η νέα ΚΥΑ ανοίγει τα εργατικά, τις διατροφές και όσα αφορούν τις τράπεζες για να γίνουν κατασχέσεις και εκτελέσεις. Αυτό είναι θέμα. Δεν είμαστε γιατροί αλλά έχουμε έναν κοινό νου και αναρωτιόμαστε γιατί σε κάποιες διαδικασίες κολλάει και σε κάποιες όχι. Οι συνάδελφοι του ποινικού αναρωτιούνται γιατί η ΚΥΑ επιτρέπει διαδικασίες με μάρτυρες σε άλλους τομείς και όχι στον δικό τους. Και κανένας δεν απαντά. Ας έλεγαν ότι τα ποινικά δικαστήρια είναι λιγότερης αξίας από τα εργατικά και θα λέγαμε ότι είναι μία κυβερνητική άποψη και έτσι θα κριθεί», τονίζει ο δικηγόρος και νομικός σύμβουλος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, κ. Αθανάσιος Παπαναστασίου
Σύμφωνα μάλιστα με τον δικηγόρο, Δημήτρη Φινοκαλιώτη, η παρατεταμένη παύση κάποιων διαδικασιών, πέραν των ζητημάτων επιβίωσης που δημιουργεί, θα προξενήσει μελλοντικές καθυστερήσεις στις εκδικάσεις.
«Τα δικαστήρια δεν μπορούν να είναι κλειστά για πάντα. Προφανώς δε θέλουμε να κολλήσουμε αλλά είναι η μέθοδος επιβίωσής μας. Από τον Σεπτέμβριο ειδικά πολλοί συνάδελφοι ανάλογα τον τομέα τους όπως είναι π.χ. του ποινικού μπορεί να μην έχουν εκδικάσει καμία υπόθεση άρα είναι χωρίς δουλειά και χωρίς στήριξη. Πέραν αυτού όμως αποτελούμε ένα πυλώνα του κράτους δικαίου και οι υποθέσεις των εντολέων μας καθυστερούν γεγονός που έχει πολλές επιπτώσεις. Με τη νέα ΚΥΑ αυξάνονται οι υποθέσεις που θα εκδικαστούν αλλά και πάλι μένουν αρκετές περιπτώσεις εκτός. Τα ποινικά που ανοίγουν είναι τα άμεσα παραγραφόμενα. Σίγουρα θα μπορούσε να βρεθεί μία μέθοδος με προκαθορισμένο αριθμό ατόμων στο ακροατήριο και με προκαθορισμένες ώρες ώστε σιγά σιγά να γίνουν οι διαδικασίες γιατί όταν με το καλό ανοίξουμε τα πινάκια θα είναι γεμάτα και οι καθυστερήσεις πολλές» λέει ο κ. Φινοκαλιώτης.
Τέλος, το γεγονός ότι η ΚΥΑ δημοσιεύθηκε μέσα στο Σαββατοκύριακο και οι διατάξεις της ισχύουν από αύριο δημιουργεί ένα ακόμα πρόβλημα καθώς η προετοιμασία που απαιτείται για την εκδίκαση μίας υπόθεσης δεν μπορεί να γίνει σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.
«Εκδόθηκε το Σάββατο και πάλι τώρα που ανοίγουν οι δικαστικές διαδικασίες δε μας δίνεται ένα διάστημα προετοιμασίας. Δεν έχω διάθεση αντιπολιτευτικής στάσης αλλά έτσι είναι η πραγματικότητα. Δεν μπορείς να οργανωθείς μέσα σε μία εργάσιμη μέρα και να προσαρμοστούμε στις ανάγκες της κάθε δίκης. Θα έπρεπε να έχουμε κάποιες παραπάνω εργάσιμες μέρες περιθώριο», καταλήγει η δικηγόρος Γιάννα Παναγοπούλου.