Ποια είναι η κύρια αιτία θανάτου του Άλκη Καμπανού και αν το δρεπάνι συνδέεται αιτιωδώς με αυτή είναι τα δύο ερωτήματα τα οποία κλήθηκε να απαντήσει ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων ο οποίος προσήλθε ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου όπου συνεχίζεται για 23η μέρα η πολύκροτη δίκη των 12 οπαδών του ΠΑΟΚ για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού και την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος των φίλων του.
Ο ιατροδικαστής προχώρησε σε μία γνωμοδότηση ως τεχνικός σύμβουλος του 10ου κατηγορούμενου ο οποίος έχει παραδεχθεί πως τα ξημερώματα της 1ης Φεβρουαρίου και κατά τη διάρκεια της στυγερής επίθεσης στη Χαριλαόυ κρατούσε το δρεπάνι που εντοπίστηκε στον τόπο του εγκλήματος.
Ο κ. Λέων τόνισε από την αρχή της κατάθεσής του ότι «συντάσσεται πλήρως σε όσα κατέγραψε η κ. Λήδα Κοβάτση κατά τη διάρκεια της νεκροψίας -νεκροτομής και τα ευρήματα είναι αδιαμφισβήτητα» ενώ διευκρίνησε πως τα συμπεράσματα του ίδιου προκύπτουν από την μελέτης της ιατροδικαστικής έκθεσης και του φωτογραφικού υλικού γεγονός που λειτουργεί περιοριστικά έναντι της διά ζώσης εξέτασης της σορού.
Ωστόσο, ο ίδιος υποδεικνύει ως θανατηφόρο χτύπημα στον Άλκη το τραύμα στη μηριαία αρτηρία από το οποίο προκλήθηκε «κατακλυσμιαία αιμορραγία» ενώ λίγο αργότερα περιέγραψε πως «το παιδί στέγνωσε από αίμα».
Υπενθυμίζεται πως η κυρία Κοβάτση είχε αποδώσει το θάνατου του 19χρονου σε συρροή τραυμάτων, θανατηφόρων κακώσεων στα κάτω άκρα και κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.
Όπως είπε ο κ. Λέων «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το καίριο πλήγμα είναι αυτό το οποίο περιγράφεται στη μηριαία, με ανώμαλα χείλη. Από αυτό κατέληξε το παιδί, προκύπτει και από τα συνοδά ευρήματα όπως είναι αφενός η κατάσταση της καρδιάς όπου στην έκθεση περιγράφεται ότι το μυοκάρδιο είναι έξαιμο και η ίδια κατάσταση περιγράφεται στους πνεύμονες. Το καίριο χτύπημα, η καίρια πλήξη που επέφερε το θάνατο είναι αυτό στο δεξιό μηρό που προκάλεσε ρήξη της μηριαίας αρτηρίας» και λίγο αργότερα ο ιατροδικαστής απαντώντας σε ερωτήσεις της εισαγγελέως επεσήμανε «όποιος έπληξε στον δεξιό μηρό το παιδί τον έχει οδηγήσει στο θάνατο».
Αναφορικά με τα χτυπήματα που φέρει στο υπόλοιπο σώμα του και ειδικότερα για τα δύο «τυφλά» τραύματα στον αριστερό μηρό ο ίδιος συμφώνησε με τα ευρήματα της κ. Κοβάτση και διαπιστώνει και εκείνος πως πρόκειται για δύο τραύματα που έχουν προκληθεί από δύο διαφορετικά όργανα και στο ένα μάλιστα εντοπίζεται εκχύμωση από τη λαβή του οργάνου που χρησιμοποιήθηκε:
«Τα τραύματα περιγράφονται αναλυτικότατα στην ιατροδικαστική έκθεση. Περιγράφει μία πλήξη υπό γωνία με νήσον και τέμνον όργανο το οποίο έχει αφήσει εκχύμωση από τη λαβή του οργάνου και έχει δημιουργήσει ομαλά χείλη. Επίσης στην έξω οπίσθια επιφάνεια του μηρού περιγράφει ακόμα ένα τραύμα με ανώμαλα χείλη, άρα με άλλο όργανο και κάθετη κατεύθυνση προς τους ιστούς», εξήγησε.
«Κανένα από τα τραύματα δεν ταιριάζει με την πλήξη από δρεπάνι»
Σχολιάζοντας τη συμβατότητα του δρεπανιού με τα τραύματα στο κορμί του Άλκη Καμπανού ο ιατροδικαστής αποκλείει την περίπτωση το δρεπάνι να κατάφερε πλήγμα στον 19χρονο λόγω των χαρακτηριστικών τόσο του όπλου όσο και των τραυμάτων όπως περιγράφονται στην ιατροδικαστική έκθεση:
«Είναι απολύτως βέβαιο ότι κανένα από τα τραύματα δεν ταιριάζει με την πλήξη από δρεπάνι. Αναφορικά με το τραύμα στη μηριαία μηριαία δεν μπορεί το δρεπάνι να παράξει τραύμα ενός εκατοστού. Είναι απαγορευτικό» και συμπλήρωσε πως κατά τη γνώμη του λόγω των χαρακτηριστικών του τραύματος, «το πίσω πλήγμα στον αριστερό μηρό είναι συμβατό με το μαχαίρι τύπου κάραμπιτ».
Οι κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις
Σχετικά με τις κρανιογεκφαλικές κακώσεις ο κ. Λέων τις χαρακτήρισε «δυνητικά θανατηφόρες», εξήγησε πως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εντοπίζονται πολλαπλές πλήξεις στο κεφάλι και συμπλήρωσε πως τα ρωγμώδη κατάγματα στο κρανίο του Άλκη «συνδέονται με την υπαραχνοειδή αιμορραγία αλλά η υπαραχνοειδής αιμορραγία δεν απαραίτητα θανατηφόρα».
«Και τα δύο αυτά κατάγματα μπορούν να είναι δυνητικά θανατηφόρα όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε ότι αν το παιδί ζούσε από τη μηριαία θα είχε αυτό το θανατηφόρο αποτέλεσμα από το κεφάλι», ανέφερε ενώ όπως είπε τα χτυπήματα στο πρόσωπο και το τριχωτό της κεφαλής φαίνεται να έχουν προκληθεί από θλώντα όργανα όπως «μπουνιά, γροθιά, κλοτσιά κλπ.» και δεν φαίνεται να έχουν προκληθεί από κάποιο συμπαγές όργανο.
Ο ιατροδικαστής ανέτρεξε σε μαρτυρίες για την κατάσταση του 19χρονου μετά την φονική επίθεση, στο λιγοστό εκείνο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την αποχώρηση των δραστών και μέχρι ο Άλκης να αφήσει την τελευταία του πνοή υποστηρίζοντας πως δεν φαίνεται να υπήρχε νευρολογική απώλεια:
«Για να δούμε μία νευρολογική εικόνα έχουμε την κλίμακα Γλασκώβης, για να δούμε τη βλάβη. Αν δούμε μαρτυρίες αστυνομικού και φίλου βλέπουμε πως το παιδί έστω και υποβασταζόμενο περπατά, επικοινωνεί, όταν φτάνει ο αστυνομικός το παιδί απαντάει στις ερωτήσεις του αστυνομικού και υποδεικνύει το τραύμα του. Νευρολογικά αντιδρά. Καταλαβαίνει, απαντά και υποδεικνύει. Βέβαια αυτό δεν είναι ιατρική εκτίμηση γιατί στηρίζεται μόνο σε μαρτυρίες.
Δεν φαίνεται να έχουμε νευρολογική απώλεια. Αντίθετα όσοι έφτασαν στο σημείο εντυπωσιάζονται από την ποσότητα του αίματος, ειδικά σε ένα σημείο έχουμε λίμνη αίματος και αυτό ταιριάζει και με τα ευρήματα της ιατροδικαστικής έκθεσης για την καρδιά. Όταν μία καρδιά που είναι το ζωτικό όργανο δεν έχει αίμα σταματά να λειτουργεί. Αυτή η λειτουργία είναι που μπορεί να προκαλέσει και το οίδημα».
Τα αμυντικά τραύματα
Ερωτηθείς από την εισαγγελέα για τα τραύματα που έφερε ο Άλκης στα χέρια του, και ειδικότερα στην άκρα χείρα, ο κ. Λέων είπε πως πρόκειται για αμυντικά τραύματα τα οποία προκλήθηκαν στην προσπάθειά του να προστατέψει το κεφάλι του και πως πρέπει να οφείλονται σε ένα θλων και μακρόστενο όργανο.
Η διαδικασία ολοκληρώθηκε με την εξέταση του ιατροδικαστή από τους συνηγόρους υπεράσπισης των 12 και επόμενη δικάσιμος ορίστηκε η 11η Απριλίου.