Δίκη για Μάτι: Απαλλαγή για Δούρου, Καπάκη, Πορτοζούδη, Κολοκούρη προτείνει ο εισαγγελέας

MakThes Team20 Φεβρουαρίου 2024

Απαλλακτική πρόταση για έξι ακόμη κατηγορούμενους στην υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 104 άτομα, τον Ιούλιο του 2018, έκανε σήμερα στη δίκη στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας ο εισαγγελέας της έδρας κ. Παν. Μανιάτης.

Συγκεκριμένα, ο εισαγγελέας ζήτησε την απαλλαγή των Χρ.Λαμπρη, Χρ. Δροσόπουλου, (ο πρώτος εναέριος συντονιστής και ο δεύτερος κυβερνήτης του ελικοπτέρου «Φλόγα1»), Γ.Πορτοζούδη και Στέφανου Κολοκούρη, (τότε διοικητής Υ.Ε.Μ.Π.Σ και τότε διοίκησης της 1ης ΕΜΑΚ, αντιστοίχως), Ρένας Δούρου τότε περιφερειάρχη Αττικής αλλά και Ιωάννη Καπάκη, τότε Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας.


Ζήτησε την ενοχή του Χαράλαμπου Χιόνη

Αντίθετα, ο εισαγγελέας ζήτησε από το δικαστήριο να κηρύξει ένοχο τον Χαράλαμπο Χιόνη, τότε διοικητή Ανατολικής Αττικής για δυο επιμέρους πράξεις του κατηγορητηρίου, οι οποίες είναι μη συντονισμός των δυνάμεων πυρόσβεσης στο πεδίο των επιχειρήσεων και μη ενημέρωση των πολιτών για τον επερχόμενη κίνδυνο.

«Ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος είχε το καθήκον να συντονίσει το έργο της πυροσβεστικής. Έχω πει ότι υπήρχε γενικότερο πρόβλημα συντονισμού των υπηρεσιών» είπε ο εισαγγελέας στην πρότασή του για να προσθέσει: «Υπήρχε ασυνεννοησία και ελλιπής συντονισμός των δυνάμεων. Η εντολή που είχαν οι παραστάμενοι στο πεδίο ήταν: «κάντε ό,τι μπορείτε», χωρίς τομέα ευθύνης. Η παράλειψη αυτή, δηλαδή η μη αξιοποίηση των μέσων που διέθετε, εκ μέρους του συγκεκριμένου κατηγορούμενου (Χαρ. Χιόνη) συνέτεινε στο αποτέλεσμα που υπήρξε (…)

Μόλις ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος ανέβαλε καθήκοντα διαπίστωσε την εικόνα για τη φωτιά και είχε όλα τα δεδομένα για να προβεί στην ενημέρωση των πολιτών. Κάθε ενέργεια ενημέρωσης των πολιτών ακόμη, ακόμη και η απλή αναγγελία ότι η πυρκαγιά έρχεται, θα έθετε τους πολίτες σε επιφυλακή και τα πράγματα θα εξελίσσονταν καλύτερα από ότι εξελίχθηκαν».

«Υπήρχε χρόνος ικανός ώστε να ενημερωθούν οι πολίτες»

Όπως εμφατικά τόνισε ο εισαγγελέας κατά τη διάρκεια της σημερινής αγόρευσής του, υπήρχε χρόνος ικανός εκείνη την ημέρα ώστε να ενημερωθούν οι πολίτες, να σταθμίσουν την κατάσταση και να επιλέξουν την πιο ενδεδειγμένη μέθοδο αυτοπροστασίας. «Θα μπορούσαν για παράδειγμα να θωρακίσουν τις οικείες τους ή να επιλέξουν να κατευθύνουν στη θάλασσα στο έσχατο καταφύγιο …Η απόσταση που είχε να καλύψει κάποιος άνθρωπος ήταν 20 με 25 λεπτά. Υπήρχε και ο χρόνος και οι εναλλακτικές μιας καλύτερης αντιμετώπισης των πολιτών για ενημέρωση. Αν όμως οι επίγειοι επικεφαλής ενεργούσαν έγκαιρα» τόνισε ο κ. Μανιάτης για να προσθέσει: «Αυτό που προκρίθηκε όμως και τελικά έγινε ήταν μια κακή επιλογή, αν όχι η χειρότερη. Το να αφήνεται ο πληθυσμός ανενημέρωτος είναι απαράδεκτο και αδικαιολόγητο. Δεν μπορώ να δεχθώ και να πεισθώ ότι εκείνη την ημέρα η καλύτερη υπηρεσία που μπορούσε να προσφέρει το κράτος στους πολίτες ήταν αυτό που έγινε. Μπορούσε και έπρεπε να έχει ακολουθηθεί διαφορετικός τρόπος ενημέρωσης των πολιτών».

Ακόμη, κατά τον εισαγγελέα εκείνη την ημέρα δεν υπήρχε πυροσβεστική στο Μάτι.

Κλείσιμο«Μάρτυρας αστυνομικός είπε ότι ενώ καιγόταν η περιοχή μπήκε πρώτος στο Μάτι και είδε μια περιοχή σαν να έχει περάσει πυρηνική βόμβα. Και όταν ρωτήθηκε αν είδε πυροσβεστικά στο Μάτι είπε «όχι». Δεν είχε επικοινωνία με κανέναν στο πεδίο, δεν του δόθηκε καμία εντολή ούτε για πώς θα μπορούσε να συνδράμει. Η μόνη οδηγία ήταν «κάντε ο,τι μπορείτε, σώστε ο,τι σώζεται» ...Μόνος του με δυνάμεις που κατάφερε να συγκεντρώσει και ενώ κινητοποίησε τα δύο οχήματα της πυροσβεστικής που παρέμεναν αδρανοποιημενα μπήκε στο Μάτι ....», τόνισε χαρακτηριστικά ο εισαγγελικός λειτουργός, ο οποίος συνεχίζει την αγόρευση του.
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.