ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δίκτυο Αυτοδιοίκησης για να κοκκινοπρασινίσει ο χάρτης

Βαγγέλης Στολάκης30 Οκτωβρίου 2022

Μπορεί οι επόμενες εθνικές εκλογές να αποτελούν προτεραιότητα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία να στοχεύει σε εκλογική νίκη και ανάδειξη σε πρώτο κόμμα την πρώτη Κυριακή της κάλπης της απλής αναλογικής και το σχηματισμό κυβέρνησης με προοδευτικό πρόσημο, αυτό δεν σημαίνει πως στην Κουμουνδούρου δεν «ζεσταίνουν» τις μηχανές και για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του Οκτωβρίου 2023, που θα ακολουθήσουν.

Το αντίθετο μάλιστα.

Οργανώνονται, βολιδοσκοπούν πρόσωπα, σβήνουν και γράφουν ονόματα υποψηφίων δημάρχων και υποψηφίων περιφερειαρχών σε ολόκληρη τη χώρα και στοχεύουν στο να βάψουν τον χάρτη το βράδυ των εκλογών «κόκκινο, άντε κοκκινοπράσινο» όπως είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής επιβεβαίωσε αυτό που έχει αναδείξει η «ΜτΚ» σε παλαιότερα αναλυτικά ρεπορτάζ και δεν είναι άλλο από την αλλαγή πλεύσης και την χάραξη στρατηγικής ενόψει αυτοδιοικητικών εκλογών εκ διαμέτρου αντίθετης από την πολιτική που ακολουθήθηκε στις εκλογές του 2019.

Αντί «χρισμάτων» και επιλογής κομματικών υποψηφίων δημάρχων και υποψηφίων περιφερειαρχών το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στοχεύει στην υποστήριξη σχημάτων με επικεφαλής που προέρχονται από το χώρο του κέντρου (δεν αποκλείονται οι κεντροαριστεροί αλλά και οι κεντροδεξιοί, όπως ανέφεραν στη «ΜτΚ» κομματικοί παράγοντες) με αναφορά στις τοπικές κοινωνίες, που αναδεικνύει η βάση και δεν επιβάλλει η κορυφή (ηγεσία) και με προοδευτικό αφήγημα.

Στην πράξη τι σημαίνει αυτό; Στήριξη σχημάτων και υποψηφίων που προέρχονται κυρίως από το ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και άλλους συγγενικούς πολιτικούς χώρους. «Το βράδυ των αυτοδιοικητικών εκλογών, να μην είναι ο χάρτης μπλε όπως ήταν το ’19, αλλά να είναι ο χάρτης κόκκινος, άντε κοκκινοπράσινος. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος. Να μιλάμε ειλικρινά εδώ» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, θέτοντας νέο στόχο μετά την ήττα των προηγούμενων αυτοδιοικητικών εκλογών.

«Και οφείλουμε να είμαστε πιο διαλλακτικοί, γιατί έχουμε την εμπειρία του 2019 και του 2014. Και τι λέει αυτή η εμπειρία: Λέει ότι όλοι μαζί χειροκροτούσαμε τις αποφάσεις των οργάνων της Κεντρικής Επιτροπής, αλλά όταν πήγαινε να εφαρμοστεί στον τόπο μας, λέγαμε ‘όχι, εδώ υπάρχει ιδιαιτερότητα, να εφαρμοστεί στο διπλανό Δήμο, εδώ έχουμε ένα παιδί εξαιρετικό που θα πάει πάρα πολύ καλά’. Πράγματι, το παιδί ήταν εξαιρετικό, εξαιρετικός σύντροφος ή συντρόφισσα, αλλά δεν πήγαμε καλά ρε παιδιά… Δεν πήγαμε;» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, ζητώντας ψηφοδέλτια συμμαχίας και συνεργασίας.

Η ομάδα που θα... σκανάρει τους δήμους

Προς αυτή την κατεύθυνση, ο πρώην υπουργός Χρήστος Σπίρτζης, αρμόδιος του αυτοδιοικητικού σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ στην Κεντρική Επιτροπή κατά την εισήγησή του δήλωσε πως: «Ο χώρος της Αυτοδιοίκησης είναι προνομιακός για να επαναφέρουμε την πολιτική στην κοινωνία».

Τόνισε ότι για να επιτευχθεί το τρίπτυχο Αντίσταση-Αλληλεγγύη-Αλλαγή και να κερδίσουν οι θέσεις του κόμματος για το κοινωνικό κράτος και τη δίκαιη ανάπτυξη, προαπαιτούμενο είναι «να πετύχουμε στις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις συνδικαλιστικές εκφράσεις που θα υπάρχουν».

Πρότεινε μάλιστα την ίδρυση «Δικτύου Αυτοδιοίκησης» στο οποίο θα υπάρχουν τα 4 μέλη της ΠΓ που έχουν οριστεί (Χρήστος Σπίρτζης, Κώστας Ζαχαριάδης, Κατερίνα Νοτοπούλου και Κατερίνα Κνήτου), τα μέλη του Τμήματος, οι υπεύθυνοι για τις Περιφέρειες και οι υπεύθυνοι για τους δήμους με αρμοδιότητα έως 3 δήμους.

Το «Δίκτυο Αυτοδιοίκησης» θα επιφορτιστεί, σύμφωνα με πληροφορίες, με την καταγραφή δημοτικών συμβούλων, επικεφαλής παρατάξεων και υποψηφίων που βρίσκονται κοντά στο ΣΥΡΙΖΑ. Κάθε μέλος της ΚΕ θα επιφορτιστεί με τρεις δήμους προκειμένου το... monitoring να έχει αποτέλεσμα.

Σκοπός του «Δικτύου» είναι η δημιουργία ενός αυτοδιοικητικού μηχανισμού.

Οι ανακοινώσεις των προσώπων που θα στηρίξει η αξιωματική αντιπολίτευση, εκτός απροόπτου, θα γίνουν μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 30.10.2022
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.