Η ενδυνάμωση των Συμβουλίων Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων (ΣΕΜΠ) και του ρόλου τους στην κοινωνική ένταξη και συνοχή, τέθηκε στο επίκεντρο της πρώτης συνάντησης του διευρυμένου Δικτύου Πόλεων για την Ένταξη, που διοργάνωσε ο Δήμος Θεσσαλονίκης με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Μεταναστών.
Ο κ. Ευθύμιος Χατζηθεόκλητος, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης και Πρόνοιας του Δ. Θεσσαλονίκης, τόνισε τη σημασία ενίσχυσης της φωνής των μεταναστευτικών και προσφυγικών κοινοτήτων στους δήμους, αναφέροντας: «Υπηρεσιακά στελέχη των Δήμων μαζί με τις κοινότητες καλούμαστε να καταλήξουμε από κοινού σε προτάσεις, που θα οδηγούν σε μια πιο παραγωγική λειτουργία των ΣΕΜΠ, καθώς ό,τι κάνουμε σήμερα για να εξασφαλίσουμε την ουσιαστική συμπερίληψη των συνανθρώπων μας από άλλες χώρες, θα καθορίσει την πρόοδο και τη συνοχή στις κοινωνίες του αύριο».
Βασικά θέματα που αναδείχθηκαν ήταν η βελτίωση του θεσμικού πλαισίου ώστε να διευκολυνθεί η συγκρότηση ΣΕΜΠ, η αποτελεσματικότερη διασύνδεση των κοινοτήτων με την τοπική αυτοδιοίκηση και την κεντρική διοίκηση ώστε οι υπηρεσίες να είναι πραγματικά προσβάσιμες στους πολίτες τρίτων χωρών, η επένδυση σε κύρια ζητήματα όπως η παιδεία, η στέγαση, η εργασία και ο πολιτισμός καθώς και η ενίσχυση των δράσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης.
Ο Αντιδήμαρχος Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων του Δήμου Αθηναίων και Πρόεδρος του ΣΕΜΠ Αθήνας, κ. Θανάσης Χειμωνάς, υπογράμμισε ότι η λειτουργία του ΣΕΜΠ είναι προτεραιότητα. «Τα ΣΕΜΠ είναι ο μοναδικός θεσμικός χώρος, που επιτρέπει στην τοπική αυτοδιοίκηση να ακούσει τα μέλη των κοινοτήτων. Παρά το γεγονός ότι τα ΣΕΜΠ έχουν μόνο συμβουλευτικό ρόλο, η φωνή τους πρέπει να ακουστεί και όσο πιο αποτελεσματικές είναι οι προτάσεις τους τόσο πιο πολύ θα ακούγεται», είπε.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, Δήμοι που φιλοξενούν ΣΕΜΠ και Δήμοι που επιθυμούν να ιδρύσουν μοιράστηκαν καλές πρακτικές και αναζήτησαν λύσεις, εντόπισαν θεματικές που μπορούν να αναβαθμίσουν το περιεχόμενο των συνεδριάσεων των ΣΕΜΠ και να «τονώσουν» τη συμμετοχή των κοινοτήτων μεταναστών και προσφύγων και διερεύνησαν πώς οι ίδιοι οι Δήμοι μαζί με το Δίκτυο Πόλεων μπορούν να συμβάλουν στη λειτουργία περισσότερων και αποτελεσματικότερων ΣΕΜΠ.
Στη συνάντηση συμμετείχαν αιρετοί και υπηρεσιακοί εκπρόσωποι από 17 Δήμους της χώρας, η κα Ευαγγελία Κτιστάκη, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Κοινωνικής Ένταξης του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και εκπρόσωπος του Εθνικού Μηχανισμού Επείγουσας Ανταπόκρισης της Γενικής Γραμματεία Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, η κα Sanja Celebic Lukovac, Επικεφαλής της Αποστολής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στην Ελλάδα, ο κ. Πέτρος Μάστακας, Επικεφαλής του Τομέα Βιώσιμων Λύσεων της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα. Επίσης, στη συνάντηση συμμετείχαν μεταναστευτικές κοινότητες του Δήμου Θεσσαλονίκης, η κα Άντλα Ασάτι, Διευθύντρια του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών, και ο κ. Γιονούς Μοχαμαντί, Διευθυντής του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων.
Οι Δήμοι που συμμετείχαν: Αγίου Δημητρίου, Αθηναίων, Βέροιας, Ζωγράφου, Ηρακλείου, Θεσσαλονίκης, Ιωαννιτών, Καλαμαριάς, Καλλιθέας, Καρδίτσας, Λαμιέων, Νεάπολης Συκεών, Πειραιά, Χανίων, Θέρμης, Παύλου – Μελά και Ωραιοκάστρου.
Σήμερα λειτουργούν 32 ΣΕΜΠ στην ελληνική επικράτεια. Περισσότερα για τον θεσμό, μπορείτε να βρείτε εδώ: https://migration.gov.gr/migration-policy/integration/draseis-koinonikis-entaxis-se-ethniko-epipedo/symmetochi-sta-koina/