Τη δημιουργία τράπεζας ανάπτυξης στη Θεσσαλονίκη, ανακοίνωσε κατά την έναρξη του 1ου Βαλκανικού Φόρουμ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Ιωάννης Δραγασάκης. Σύμφωνα με τον υπουργό, στη Θεσσαλονίκη θα δημιουργηθεί ένα χρηματοδοτικό εργαλείο αποθέματος 200 εκατ. ευρώ με στόχο την χρηματοδότηση επιχειρήσεων της Βόρειας Ελλάδας αλλά και βαλκανικών δράσεων. Στο πλαίσιο του 1ου Βαλκανικού Φόρουμ που διεξάγεται στην αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης» στη ΔΕΘ, ο κ. Δραγασάκης ως κεντρικός ομιλητής έθεσε ως στόχο την διαβαλκανική τράπεζα αλλά έκανε και κάλεσμα σε άλλες χώρες για να συμμετέχουν στην αναπτυξιακή τράπεζα, δίνοντας ένα άλλο χαρακτηριστικό στο εγχείρημα της ελληνικής κυβέρνησης. «Στην Ελλάδα είμαστε στο στάδιο που δημιουργούμε μία εθνική αναπτυξιακή τράπεζα. Σκεφτόμαστε να κάνουμε ένα παράρτημα στη Θεσσαλονίκη και αν υπάρξει ενδιαφέρουν από άλλες χώρες ή από διεθνείς οργανισμούς μπορούμε αντί για παράρτημα να δημιουργήσουμε μία νέα οντότητα όπως για παράδειγμα είναι η Παρευξείνια Τράπεζα, που θα είναι πολυμετοχική. Σε κάθε περίπτωση θα προχωρήσουμε σε ένα χρηματοδοτικό εργαλείο με έδρα Θεσσαλονίκη με στόχο την χρηματοδότηση επιχειρήσεων και επενδύσεων τη Βόρεια Ελλάδα και συνολικά στην βαλκανική συνανάπτυξη» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δραγασάκης.
Διαβαλκανική συνεργασία
Στόχος του Βαλκανικού Φόρουμ, που θα πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στη Θεσσαλονίκη, είναι η αναπτυξιακή διαβαλκανική συνεργασία και συμμετέχουν σε αυτό εκπρόσωποι από Ελλάδα, Βουλγαρία, Σερβία, Ρουμανία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία. Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης της Ελλάδας παρουσίασε τις προοπτικές που μπορούν να υπάρχουν στην βαλκανική περιοχή. «Υπάρχουν τρεις λόγοι που καθιστούν αναγκαία και εφικτή την προοπτική της συνεργασίας. Πρώτον οι δυνατότητες που υπάρχουν. Πράγματι τα Βαλκάνια έχουν δυνατότητες γιατί αποτελούν σταυροδρόμι Δύσης και Ανατολής. Είναι χώρος συνάντησης πολιτισμών και θρησκειών. Η Κίνα μεταφέρει τα εμπορεύματα από τον Πειραιά στην Ευρώπη. Η Πολωνία και άλλες χώρες έχει πρωτοβουλία για τις τρεις θάλασσες που θα μπορούσε να αγκαλιάσει και την Μεσόγειο. Είναι κοινό το όραμα. Χρειάζεται συνεργεία και συμμετοχή για να υπάρξει αξιοποίηση. Το δεύτερο είναι ότι η κινητικότητα αγορών δεν αρκεί, χρειάζεται και πολιτική βούληση και σχέδιο που θα υλοποιούνται από τις πολιτικές των χωρών, για αυτό πρέπει να υπάρχει κρατική συνεργασία. Τρίτον, πράγματι στην περιοχή μας υπάρχει έντονη παρουσία όλων των ισχυρών δυνάμεων. Ως χώρες των Βαλκανίων και ως περιοχή πρέπει να διαμορφώσουμε τα δικά μας σχέδια ξεχωριστά και συνολικά για τα Βαλκάνια και όχι να κατηγορούμε τους άλλους για τα σχέδια τους».
Ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού, εκπροσώπων της κυβέρνησης και επιχειρηματιών, τονίζοντας πως η Συμφωνία των Πρεσπών ανοίγει δρόμους συνεργασίας για όλα τα Βαλκάνια. «Στο ταξίδι μας στα Σκόπια, διαπιστώσαμε ότι σε μια ημέρα μπορεί να κάνει κάνεις όσα δεν έγιναν 20-30 χρόνια. Η Συμφωνία των Πρεσπών έχει καταλυτικό ρόλο στην Ελλάδα, τα Βαλκάνια και όλο τον κόσμο. Απελευθερώνει δυνάμεις και δυνατότητες που ήταν περιορισμένες στην περιοχή» είπε ο κ. Δραγάσακης, κάνοντας γνωστό ότι κατά την επίσκεψη στα Σκόπια αποφασίστηκε ο διπλασιασμός της χρηματοδότησης και από τις δυο χώρες για τα διασυνοριακά έργα, με σκοπό την ενδυνάμωση νότιων περιφερειών της Βόρειας Μακεδονίας και βόρειων περιφερειών της Ελλάδας. Επίσης, ανακοίνωσε πως η Ελλάδα θα ασκήσει πιέσεις για την επαναφορά αγωγού πετρελαίου από τη Θεσσαλονίκη στα Σκόπια, ενώ θα επισπεύσουν τις διαδικασίες για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου. Η ατζέντα των βαλκανικών συνεργασιών που παρουσίασε ο υπουργός, βασίζεται στα πλεονεκτήματα που έχει η κάθε χώρα, στον τομέα της ενέργειας, στην λειτουργία των αγορών που όπως σημείωσε πρέπει να περάσουν από τον καπιταλιστικό χαρακτήρα σε ένα μοντέλο ρυθμιζόμενων αγορών αλλά και την δημιουργία υποδομών. «Υπάρχουν συνεργασίες που δεν απαιτούν χρήματα αλλά διάθεση, όπως η μεταφορά τεχνογνωσίας. Οι πόροι για τα έργα, μπορούν να εξασφαλιστούν από τις διεθνείς πηγές, είτε οργανισμούς χρηματοδότησης, είτε αγορές κεφαλαίων» σχολίασε σχετικά με την εξασφάλιση χρηματοδότησης για τα έργα που θα χρειαστούν να γίνουν ανάμεσα στις βαλκανικές χώρες.
Ο υπουργός τοπικής αυτοδιοίκησης της Βόρειας Μακεδονίας
Το φόρουμ χαιρέτησε ο Suheil Fazliu, υπουργός τοπικής αυτοδιοίκησης στην Βόρεια Μακεδονία. «Πολλές φορές επισκέπτομαι την Ελλάδα ως τουρίστας. Αλλά σήμερα είναι πρώτη φορά που έρχομαι στην Ελλάδα ως υπουργός. Ως εκπρόσωπος της Βόρειας Μακεδονίας και αυτή της γενιάς πολιτικών που είδαν τις αλλαγές και είναι μάρτυρες της αλλαγής, βλέπω τις πύλες της συνεργασίας να είναι ορθάνοικτες. Ήρθα σήμερα εδώ για να σας φέρω το μήνυμα συνεργασίας σε όλους, μεταξύ περιφερειών, πόλεων, επιχειρήσεων, φορέων, αθλητικών συλλόγων αλλά και σε διεθνής επίπεδο» τόνισε. Επίσης, αναφέρθηκε στην Συμφωνία των Πρεσπών, τονίζοντας πως «κάθε δίκτυο σε όποιο επίπεδο κι αν είναι, πάντοτε ξεκινάει με ένα βήμα, και αυτό είναι η συνεργασία, η προθυμία να δώσουμε τα χέρια και να ανταλλάξουμε ευκαιρίες. Αυτό έγινε με την Συμφωνία των Πρεσπών και το σημερινό φόρουμ διασφαλίζει ότι η διαδικασία συνεργασίας είναι ώριμη».
Γ. Μπουτάρης
Να αφήσουμε τους συναισθηματισμούς και να δούμε το κοινό συμφέρον, προέτρεψε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, αναφερόμενος και ο ίδιος στη Συμφωνία των Πρεσπών. «Αφήνουμε τους συναισθηματισμούς και βλέπουμε το κοινό συμφέρον. Είμαι εξ αρχής υπέρ της συμφωνίας με όλα τα προβλήματα που υπάρχουν ή θα υπάρχουν, πιστεύοντας ότι θα ξεπεραστούν» σημείωσε ο κ. Μπουτάρης. «Αυτό που άκουσα είναι μια κοινή διάθεση και κοινή φιλοδοξία η Ελλάδα να πρωταγωνιστήσει σε όλο αυτό που πάει να γίνει, ώστε όλη αυτή η γωνιά της Ευρώπης να αξιοποιηθεί» είπε για το 1ο Βαλκανικό Φόρουμ, τονίζοντας πως πρέπει «να κοιτάξουμε το κοινό συμφέρον όλων των βαλκανικών κρατών, να γίνουν επίζηλο κομμάτι της Ευρώπης. Να θέλουν να έρθουν εδώ και όχι να λένε για 'μακεδονική σαλάτα'».
Ελ. Χατζηγεωργίου -Κ. Νοτοπούλου
«Το φόρουμ διοργανώνεται με πρωτοβουλία του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης. Σε αυτό το πλαίσιο το 1ου Βαλκανικό Forum, του οποίου τις εργασίες έχω την χαρά και την τιμή να ανοίγω σήμερα, θέτει το ζήτημα της βαλκανικής συνεργασίας στην καρδιά της συζήτησης και του προβληματισμού μας. Η προώθηση αυτής της συνεργασίας στους τομείς της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας καθώς και των υποδομών και δικτύων, η αποτύπωση του υφιστάμενου επιχειρηματικού μοντέλου στους τομείς των μεταφορών, της βιομηχανίας, των τεχνολογιών και της ενέργειας, η εξεύρεση των απαραίτητων χρηματοδοτικών εργαλείων, αλλά και η αξιοποίηση του επιχειρηματικού και τεχνολογικού δυναμικού αποτελούν μερικούς από τους βασικούς του στόχους» είπε στην έναρξη του φόρουμ η υφυπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Ελ. Χατζηγεωργίου, «στόχοι που δεν είναι απλές λεζάντες θεωρητικού αναστοχασμού αλλά στέρεες βάσεις κατασκευής μιας σειράς σημαντικών διακρατικών έργων υποδομής στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών και των δικτύων, όπως η σύνδεση των λιμανιών της Βόρειας Ελλάδας με τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας και του Δούναβη, η Σιδηροδρομική Εγνατία, ο βαλκανικός κλάδος του EAST-MED PIPE αλλά και η ολοκλήρωση του Διαδριατικού Αγωγού (TAP) με προοπτικές επέκτασης και σε άλλες βαλκανικές χώρες».
Σύμφωνα με την ΥΜΑΘ, μετά την Συμφωνία των Πρεσπών και τις συνεργασίες κρατών, «τα βαλκάνια θα πάψουν να αποτελούν των φτωχό συγγενή της Ευρώπης. Υποστήριξε πως πλέον η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), αλλά και άλλοι ευρωπαϊκοί χρηματοδοτικοί μηχανισμοί θα εγκρίνουν χρηματοδοτήσεις για την κατασκευή μιας σειράς σημαντικών διακρατικών έργων υποδομής στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών. «Τέτοια έργα όπως ο εκσυγχρονισμός της σιδηροδρομικής και οδικής σύνδεσης Θεσσαλονίκης – Σκοπίων – Βελιγραδίου – Βουδαπέστης, η κατασκευή αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από την Ελλάδα στη Β. Μακεδονία και ακολούθως στην Σερβία, η σιδηροδρομική σύνδεση Μπίτολα – Φλώρινας, η κατασκευή του κάθετου άξονα στην Εγνατία Οδό Κοζάνη – Φλώρινα – Μπίτολα – Σκόπια, η δημιουργία εμπορευματικών κέντρων και σταθμών, αλλά και η επαναλειτουργία του πετρελαϊκού αγωγού Θεσσαλονίκης-Σκοπίων».
Το 1ο Βαλκανικό Φόρουμ είχε εξαγγείλει η πρώην υπουργός Μακεδονίας Θράκης, Κατερίνα Νοτοπούλου τους προηγούμενους μήνες. Η κ. Νοτοπούλου χαιρέτησε την εκδήλωση δηλώνοντας πως «από την πρώτη ημέρα που αναλάβαμε εργαστήκαμε σκληρά για την εντολή που μας έδωσε ο υπουργός να γίνουμε κέντρο των Βαλκανίων. Το ΥΜΑΘ ηγείται της βαλκανικής συνανάπτυξης και αυτό φαίνεται από την σημερινή εκδήλωση. Αλλάζουν οι σχέσεις των χωρών μας. Κάθε κέντρο των Βαλκανίων μπορεί να αποτελέσει πόλο ανάπτυξης».