ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δήμητρα Γαλάνη: Μόνο ενωμένοι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις

Κυριακή Τσολάκη21 Ιανουαρίου 2019

Από τις ερμηνεύτριες που έχουν διάρκεια και αυτάρκεια, η Δήμητρα Γαλάνη, ανήσυχη, φιλομαθής κι αυτόφωτη, πορεύεται με συνέπεια και συνέχεια στις οδούς της ελληνικής ερμηνείας και δημιουργίας, έχοντας συνεργαστεί κατά καιρούς με τους σπουδαιότερους έλληνες συνθέτες και ποιητές. 

Ένας από αυτούς και ο Βασίλης Τσιτσάνης, που τα τραγούδια του διατηρούν αμείωτη τη δύναμη και την απήχησή τους, κι εξακολουθούν να μας συναρπάζουν μέχρι σήμερα, ενώ ως δημιουργός έχει εμπνεύσει πολλούς μεταγενέστερούς του καλλιτέχνες αλλά και άλλες μορφές τέχνης. 

Άρα, καθόλου αδικαιολόγητα, η ερμηνεύτρια περιγράφει τη συνάντησή της με το σημαντικότερο έλληνα λαϊκό συνθέτη ως μία από τις μεγαλύτερες στιγμές στην πορεία της όλα αυτά τα χρόνια. «Το γεγονός ότι τον έζησα και δούλεψα μαζί του, για να ηχογραφήσουμε τα τραγούδια που είχε γράψει για μένα, είναι δώρο μεγάλο, μοναδική εμπειρία και πραγματική ευλογία», τονίζει.

Άλλωστε, αδιαμφισβήτητα, ο Τσιτσάνης αποτελεί ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο του ελληνικού πολιτισμού. «Με το έργο του δημιουργεί τη συνέχεια της τεράστιας μουσικής μας παράδοσης και βάζει τα θεμέλια για τη δημιουργία του λαϊκού και αργότερα πιο έντεχνου τραγουδιού. Είναι ο μεγάλος μας δάσκαλος και του οφείλουμε πολλά.

Και επειδή το τραγούδι είναι αυτό που πάντα ένωνε αυτόν το λαό, βάζοντας στην άκρη τους διχασμούς και τις διαφορές που τον οδηγούσαν όσοι δεν τον ήθελαν ενωμένο, θεωρώ ότι και αυτήν τη στιγμή το έχουμε εξαιρετικά ανάγκη. Βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολη στιγμή της νεότερης ιστορίας μας, όπου καλούμαστε να κάνουμε το επόμενο μεγάλο βήμα και αυτό χρειάζεται ενότητα και πίστη στους εαυτούς μας αλλά και στη δύναμή μας. Μόνο έτσι, ενωμένοι, θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις που μας επιφυλάσσει το μέλλον και θα προχωρήσουμε μπροστά», επισημαίνει η Δήμητρα Γαλάνη.

Η αμφίδρομη σχέση της με τους νέους ανθρώπους

Έτσι, σήμερα η συγκίνησή της είναι μεγάλη που βρίσκεται στο ξεκίνημα της ορχήστρας Βασίλη Τσιτσάνη. «Είναι ένα εξαιρετικό σχήμα, που αποτελείται ως επί το πλείστον από νέους πολύ άξιους μουσικούς, που έχουν βαθιά γνώση του έργου του μεγάλου μας δημιουργού και έχουν επιλεγεί με τη γνώση και την υψηλή αισθητική του επικεφαλής τους, του μεγάλου καλλιτέχνη και κορυφαίου μουσικού Μανώλη Πάπου».

Στο πλαίσιο της σύμπραξής της με την ορχήστρα μοιράζεται την ίδια σκηνή και με την «υπέροχη», όπως τη χαρακτηρίζει, Νατάσα Μποφίλιου. «Είναι μεγάλη τιμή και για τις δυο μας η συναυλία με το σχήμα αυτό», επισημαίνει η ερμηνεύτρια. Περιγράφει τη συνεργασία της με την Μποφίλιου ως το «αμέσως επόμενο σημαντικό και εξαιρετικά γοητευτικό πράγμα» για εκείνη. 

«Έχω μεγάλη χαρά που βρισκόμαστε στη σκηνή με αυτήν τη μοναδική ερμηνεύτρια της νεότερης γενιάς. Είναι μια μεγάλη τραγουδίστρια, με απίστευτες δυνατότητες και μεγάλη σκηνική δύναμη. Είναι ένας άνθρωπος με ένα βαθύ προσωπικό αξιακό σύστημα και αγωγή. Είναι και αυτή ‘δρομέας μεγάλων αποστάσεων’, όπως μου αρέσει να ονομάζω τους καλλιτέχνες που θα μείνουν στη συνείδηση αυτού του λαού, κάνοντάς του παρέα για πολλά - πολλά χρόνια. Έτσι λοιπόν η συγκίνησή μου γίνεται ακόμα μεγαλύτερη στη σκέψη ότι αυτή η σκυτάλη συνεχίζεται άξια. Είναι μεγάλα δώρα αυτά για μένα», επισημαίνει.

Είναι άλλωστε γνωστή η τάση της να συνεργάζεται με νέους ανθρώπους, να αναζητά και να αναδεικνύει νέα ταλέντα. Από ποια ανάγκη εκπορεύεται όλο αυτό; 

«Η ανάγκη μου για διάλογο μέσα από την τέχνη μου με οδηγεί σε αυτήν την αναζήτηση. Εκλαμβάνεται πολλές φορές σαν γενναιοδωρία, αλλά δεν είναι έτσι ακριβώς. Είναι απολύτως φυσικό, εφόσον σε απασχολεί η τέχνη σου να θέλεις να συνομιλήσεις καλλιτεχνικά με τις νεότερες γενιές γιατί εκεί θα ‘δεις’ μέσα από τα μάτια των νέων ανθρώπων τα πράγματα ξανά, αλλά και την ίδια στιγμή διαφορετικά. Για μένα αυτό είναι τρόπος ζωής πλέον. Οπότε, όταν μου λένε αυτά τα περί γενναιοδωρίας, πάντα τονίζω πως ό,τι δίνω παίρνω. Είναι μια αμφίδρομη σχέση δηλαδή και απολύτως ίσοις όροις αυτή με τους νέους ανθρώπους», καταλήγει.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 20 Ιανουαρίου 2019

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.