ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Δημήτρης Ασλανίδης: Το δικό μου όραμα έχει στόχο έναν δήμο που αναπτύσσεται και αλλάζει

Βαγγέλης Στολάκης17 Απριλίου 2023

«Μιλώ για προτεραιότητες γιατί θέλω να είμαι ειλικρινής δεν θέλω να δώσω υποσχέσεις που δεν τηρούνται», τονίζει μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στη «ΜτΚ» ο επικεφαλής του συνδυασμού «Αλλαγή», υποψήφιος δήμαρχος Παύλου Μελά, Δημήτρης Ασλανίδης.

Τι νέο και διαφορετικό φέρνει η δική σας υποψηφιότητα; Κάνετε λόγο για προτεραιότητες συχνά στις τοποθετήσεις σας. Ποιες είναι αυτές;

Το νέο θα αφορά τα πρόσωπα, τις ικανότητες, τη γνώση, τη μεγάλη αγάπη για τον τόπο, αλλά και τη διάθεση για παραγωγή έργου που τα στελέχη της «Αλλαγής» διαθέτουν. Μιλώ για προτεραιότητες γιατί θέλω να είμαι ειλικρινής δεν θέλω να δώσω υποσχέσεις που δεν τηρούνται. Μόνο με ένα σχέδιο προτεραιοτήτων μπορούμε να φτάσουμε στα θετικά αποτελέσματα. 

Αλλαγή στο δήμο Παύλου Μελά σημαίνει προτεραιότητα στη διεκδίκηση και αξιοποίηση κάθε χρηματοδοτικού εργαλείου από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους. Περισσότερα χρήματα, περισσότερα έργα, καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους. Το δικό μου όραμα έχει στόχο έναν δήμο που αναπτύσσεται και αλλάζει -όχι έναν δήμο στάσιμο. Έναν τόπο που διεκδικεί και διαμορφώνει το μέλλον του και δεν αρκείται στο λίγο. Έναν δήμο με ζωντανή τοπική οικονομία και όχι νεκρές ολόκληρες περιοχές. 

Που θα δημιουργεί και νέες θέσεις εργασίας, νέο εισόδημα. Έναν δήμο ενωμένο και όχι διαιρεμένο ακόμη στις παλιές διοικητικές ενότητες. Έναν δήμο με δημόσιο αστικό χώρο λειτουργικό και αισθητικά βελτιωμένο. Με χώρους πρασίνου, αναπλάσεις -όχι εγκαταλελειμμένο στο πέρασμα του χρόνου.

Ποια πιστεύετε ότι είναι τα σημαντικότερα προβλήματα στον Δήμο Παύλου Μελά;

Το πρόβλημα είναι ότι έχουμε πολλά προβλήματα. Με μία λέξη θα έλεγα ακινησία και στασιμότητα του δήμου μας έναντι άλλων που λίγο ή πολύ έχουν κάνει βήματα. Η καθαριότητα, η ανακύκλωση, ο δημόσιος χώρος, ο φωτισμός και η ασφάλεια είναι ψηλά. Αλλά και στα μεγάλα ζητήματα παρατηρούμε στασιμότητα, κωλυσιεργία, ημιτελείς και βαλτωμένες καταστάσεις και για ανοιχτές πληγές δεκαετιών δυστυχώς δεν βλέπουμε φως στο τούνελ. 

Όλοι προχώρησαν στον ψηφιακό μετασχηματισμό μέρους υπηρεσιών -εμείς όχι. Ολόκληρες περιοχές δεν έχουν επαρκή σχολική στέγη για τα παιδιά μας. Οι τοπικές αγορές νέκρωσαν, ανοίκιαστα μαγαζιά παντού. Στον πολιτισμό -χάσαμε τον χαρακτήρα μας- θυμίζω ότι ήμασταν τόπος παραγωγής και φιλοξενίας πολιτισμού. Ενώ όλοι μιλούν για ανθεκτικότητα, για υποδομές, για προσβασιμότητα, προσπελασιμότητα, φιλοζωϊκή πολιτική -σε εμάς και αυτά αναζητούνται.

Όλα αυτά είναι ζητήματα που συναντούμε καθημερινά μπροστά μας επικοινωνώντας με τους συμπολίτες μας. Τα χρόνια είναι πολλά. Η σημερινή διοίκηση διεκδικεί μια νέα τρίτη θητεία, αρά δεν υπάρχει χώρος για δικαιολογίες.

Σε επίπεδο υποψηφιοτήτων και προετοιμασίας, είστε αισιόδοξος και έτοιμος; Η κατάρτιση των ψηφοδελτίων είναι δύσκολη υπόθεση και μεγάλο εμπόδιο για πολλούς.

Είμαστε κάτι παραπάνω από έτοιμοι και αυτό συμβαίνει γιατί δεν είμαστε ουρανοκατέβατοι στον τόπο αυτό. Μετράμε -και εγώ προσωπικά- αρκετά χρόνια ενασχόλησης με τα κοινά, με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και με μία δράση κοινωνικής προσφοράς. Η δημοτική παράταξη της «Αλλαγής» είναι εδώ, ανεξάρτητη, ανοιχτή σε όλους, χωρίς κομματικές διαχωριστικές γραμμές. 

Με έμπειρα στελέχη αλλά και νέους ανθρώπους - επιστήμονες και επαγγελματίες, ανθρώπους του αθλητισμού, της εκπαίδευσης και του πολιτισμού -με διάθεση προσφοράς στον τόπο μας. Μας ενώνει όλους το όραμα για αλλαγή και ανάπτυξη στον παραμελημένο δήμο μας. Τα ψηφοδέλτιά μας είναι έτοιμα σε ποσοστό 90% γεγονός που αποδεικνύει ότι είμαστε αποφασισμένοι να φτάσουμε μέχρι τέλους, για να γυρίσει σελίδα ο δήμος.

Ο δήμος Παύλου Μελά πέραν των ζητημάτων που αντιμετωπίζει κάθε δήμος, έχει τις δυνατότητες να επενδύσει σε τομείς που θα φέρουν προστιθέμενη αξία στον τόπο;

Έχουμε την ευλογία, αλλά και την κατάρα στον δήμο μας να έχουμε αντικειμενικά πολλά πεδία που, αν αξιοποιηθούν, μπορούν να αλλάξουν άρδην την εικόνα, αλλά και την ποιότητα ζωής. Όμως στο πέρασμα των ετών δεν έχει γίνει η συστηματική προσπάθεια που απαιτείται. Το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά προχωρά με ρυθμούς που μας προβληματίζουν. Για το στρατόπεδο Καρατάσιου ακούμε γενικολογίες και ασάφειες που φαλκιδεύουν την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής.

Τα παλιά καπνομάγαζα στέκουν αναξιοποίητα, εγκαταλελειμμένα, ενώ θα μπορούσαν να στεγάσουν από θερμοκοιτίδες start up -μέχρι σύγχρονα μουσεία τέχνης, μουσείο καπνού και να δώσουν λύση στο στεγαστικό πρόβλημα με τις κατάλληλες επενδύσεις - δημόσιες και ιδιωτικές. 

Δεν έχουμε αναδείξει τους βυζαντινούς νερόμυλους στην Πολίχνη, δεν επενδύσαμε στην ιστορία αυτού του τόπου. Το εργοστάσιο του ΑΓΝΟ κουφάρι για χρόνια και αντί μιας σύγχρονης πρότασης αξιοποίησης περιφερόμαστε μεταξύ δικαστικών αποφάσεων και γραφειοκρατικών εξελίξεων. Στη Νικόπολη, εκεί που επεκτείνεται η πόλη δεν υπάρχουν οι αναγκαίες υποδομές, η ρυμοτομία που θα την καθιστούσε πόλο έλξης για την κατοικία νέων ζευγαριών.

Βάζετε τον πήχη ψηλά. Εσείς θα τα καταφέρετε;

Θα σας απαντήσω θετικά, γιατί είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε. Να φτάσουμε παντού, να συνεργαστούμε με όλους. Μέχρι σήμερα -όλα αυτά τα χρόνια- δεν καταφέραμε να βάλουμε στο τραπέζι των μεγάλων αποφάσεων τον δήμο Παύλου Μελά, να αναδείξουμε τα πλεονεκτήματά μας, ώστε να προσελκύσουμε το ενδιαφέρον και της Πολιτείας και των ιδιωτών. Με την μικροδιαχείριση και την έλλειψη οράματος χάσαμε μία κρίσιμη δεκαετία. Οι πολίτες αναρωτιούνται. Ποιο μεγάλο έργο ολοκληρώθηκε; Πού βελτιώθηκε η καθημερινότητα;

Είμαι όμως αισιόδοξος ότι πολλά από αυτά είναι εφικτά. Χρειαζόμαστε απλά θέληση, αποφασιστικότητα και μεγάλες πρωτοβουλίες που θα αλλάξουν το κλίμα και θα μας βάλουν δυνατά στο τραπέζι γιατί όχι -ακόμη και του εθνικού σχεδιασμού.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 15-16.04.2023

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.