Έχοντας αναλάβει τα καθήκοντά του εδώ και περίπου δύο εβδομάδες ο κ. Φινοκαλιώτης αναφέρεται στο κτιριακό πρόβλημα, στην δύσκολη όπως σημειώνει καθημερινότητα των δικηγόρων, στα ειδικότερα προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι νέοι δικηγόροι και καταθέτει τις προτάσεις του. Μιλά επίσης για την… πολυνομία, τους λόγους που ευθύνονται στην καθυστέρηση απονομής Δικαιοσύνης και αποκαλύπτει τι θα έκανε εάν ήταν υπουργός Δικαιοσύνης για μόλις ένα εικοσιτετράωρο.
Αναλάβατε πρόεδρος μόλις πριν λίγες ημέρες. Τι κατάσταση έχετε βρει;
Οι συνάδελφοι μου έκαναν τη τιμή να με εκλέξουν πρόεδρο σε έναν από τους δύο μεγαλύτερους Δικηγορικούς Συλλόγους της Ελλάδας, όπως αποκαλούσε πάντα τον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης ένας εκλεκτός παλιός συνάδελφος. Δεδομένου ότι διέθετα ήδη εμπειρία ως μέλος του δ.σ., είχα γνώση των περισσότερων θεμάτων. Υπήρξαν όμως επείγοντα ζητήματα, ήδη από την πρώτη μέρα που ανέλαβα, και κατά κύριο λόγο συνδέονταν με την έξαρση της πανδημίας το επίμαχο διάστημα, όπως π.χ. η εξασφάλιση επαρκούς προσωπικού για τον έλεγχο των πιστοποιητικών αλλά και ο εν γένει τρόπος λειτουργίας των δικαστηρίων.
Ποιο οραματικό σχέδιο σκοπεύετε να υλοποιήσετε την περίοδο της θητείας σας;
Πρωταρχικό στόχο αποτελεί η ανάκτηση της ταυτότητας μας ως συλλειτουργών της Δικαιοσύνης. Η επίτευξη αυτού του σκοπού δεν είναι απλή και απαιτεί την περαιτέρω θεσμική κατοχύρωση του επαγγέλματος μας, την ανάδειξη του ρόλου μας στην κοινωνία αλλά και την βελτίωση της καθημερινότητας.
Το κτιριακό είναι ένα από τα θέματα, που διαχρονικά απασχολούν τις διοικήσεις του Δικηγορικού Συλλόγου. Έχει εγκαταλειφθεί το σχέδιο για επέκταση του κτιρίου ή για μετεγκατάστασή σας;
Η λύση του κτιριακού προβλήματος αποτελούσε πάγιο αίτημα όλων των διοικήσεων και τούτο είναι λογικό διότι το Δικαστικό Μέγαρο το νιώθουμε σαν δεύτερο σπίτι μας. Πλέον απαιτούμε την βελτίωση των συνθηκών με ακόμα περισσότερη ένταση, διότι τα περισσότερα γραφεία ασφυκτιούν και σε λίγο καιρό δεν θα μπορούν οι υπάρχοντες χώροι να καλύψουν τις ανάγκες.
Ο δικηγορικός κλάδος επηρεάστηκε από την πανδημία. Πόσο έχει επηρεάσει ο κορονοϊός τη ζωή ενός δικηγόρου την τελευταία διετία; Τι διεκδικείτε από την κυβέρνηση;
Η πανδημία είναι γνωστό σε όλους ότι άπλωσε την σκιά της σε κάθε πτυχή της ζωής μας. Πράγματι, και ιδίως συγκριτικά με τους άλλους κλάδους, ο δικηγορικός κόσμος αδικήθηκε ως προς την οικονομική ενίσχυση κατά την περίοδο αυτή, ειδικά κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, που τα Δικαστήρια ήταν άδεια και οι δικηγόροι στην συντριπτική τους πλειοψηφία δεν είχαν εισοδήματα. Και στο χώρο της Δικαιοσύνης βιώσαμε όμως σημαντικές διαφορές. Στα θετικά ανήκει η βελτίωση αρκετών ψηφιακών δυνατοτήτων. Στα αρνητικά όμως θα πρέπει να αναφερθεί η επιδείνωση της καθημερινότητας των δικηγόρων, καθώς όλες οι λοιπές διαδικασίες δυσχεράνθηκαν. Ουρές αναμονής, περιορισμένη πρόσβαση σε γραφεία και μια αβεβαιότητα ως προς το τι ισχύει κάθε βδομάδα. Στο διάστημα αυτό το δικηγορικό σώμα κατέβαλλε κάθε δυνατή προσπάθεια για να ανταπεξέλθει στα καθήκοντά του. Η αναμονή επί ώρες γίνεται προς όφελος του πολίτη που θέλει να ολοκληρώσει την δουλειά του. Το άγχος αν θα αλλάξει κάτι στα μέτρα και θα δικάσουμε ή όχι, ήταν πρωτίστως άγχος για την προετοιμασία της υπόθεσης, για να γίνει το καλύτερο δυνατό για τον πολίτη που αναζητεί το δίκιο του. Διεκδικούμε ως κλάδος να αρθούν όλα τα προβλήματα που προέκυψαν από την πανδημία: Οικονομικές ελαφρύνσεις, καλύτερες δομές και περαιτέρω αξιοποίηση ψηφιακών δυνατοτήτων.
Πόσα μέλη αριθμεί ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης; Είναι αρκετοί ή λίγοι δικηγόροι για μια πόλη με τα μεγέθη της Θεσσαλονίκης; Μπορεί να τους αντέξει η αγορά;
Ο ΔΣΘ έχει σχεδόν 6.500 μέλη. Το γεγονός ότι ο αριθμός μας αυξήθηκε την τελευταία τετραετία στέλνει ένα αισιόδοξο μήνυμα, ότι ο κλάδος μας αντέχει και τα μέλη μας βρίσκουν (έστω και δύσκολα) τον βηματισμό τους στο επάγγελμα μας. Από την άλλη όμως η αύξηση αυτή δημιουργεί μια ανάγκη τόσο σε εθνικό επίπεδο για αύξηση της δικηγορικής ύλης με συμμετοχή του δικηγόρου σε όλες τις διαδικασίες που θα μπορούσε να προσφέρει τα εχέγγυα ασφάλειας δικαίου όσο και σε τοπικό επίπεδο για ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης. Οι προοπτικές υπάρχουν και θα πρέπει όλοι να συμβάλλουμε προς το σκοπό αυτό. Αν αναπτυχθεί η οικονομία της Θεσσαλονίκης, με βάση τις δυνατότητες της, η αγορά θα μπορεί να αντέξει μεγάλο αριθμό συναδέλφων.
Οι νέοι δικηγόροι αποτελούν από μόνοι τους μία χωριστή κατηγορία, για την οποία είναι απαραίτητες στοχευμένες δράσεις και παρεμβάσεις. Ποιες είναι οι προτάσεις σας;
Ο Δικηγορικός Σύλλογος είναι μία οικογένεια. Και σε κάθε οικογένεια οι νεότεροι πρέπει να προστατεύονται. Το ξεκίνημα για κάθε δικηγόρο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως εύκολο. Είναι αναγκαίο να υπάρξουν ειδικά διαμορφωμένα σεμινάρια για την καλύτερη εκπαίδευσή τους σε πρακτικά ζητήματα που δεν διδάσκονται στη νομική σχολή, να προβλεφθούν ειδικά μέτρα οικονομικής ενίσχυσης και να εξασφαλιστούν όσο το δυνατόν οι καλύτερες συνθήκες συνεργασίας.
«Θα μιλήσεις με τον δικηγόρο μου». Μία φράση που χρησιμοποιούν κατά κόρον οι Έλληνες και αποδεικνύει πως ως λαός είμαστε… δικομανής με ό,τι συνεπάγεται αυτό στην απόδοση της Δικαιοσύνης που καθυστερεί. Αλήθεια, γιατί υπάρχουν τέτοιες καθυστερήσεις και με ποιο τρόπο μπορεί να βελτιωθεί αυτή η κατάσταση;
Ως μια πρώτη παρατήρηση, θα ήθελα να επισημάνω, ότι αν και πράγματι η φράση αυτή έχει ταυτιστεί με τη δικομανία, εντούτοις εγώ της αποδίδω και μια άλλη σημασία: την σχέση εμπιστοσύνης δικηγόρου και πολίτη. Όταν ο πολίτης αισθάνεται ότι αδικείται δεν επικαλείται ως σύμμαχο του την πολιτεία αλλά τον δικηγόρο. Διότι αισθάνεται ότι μόνο αυτός μπορεί να τον προστατέψει. Πράγματι, όμως η καθυστέρηση απονομής της Δικαιοσύνης αποτελεί ένα κρίσιμο ζήτημα, καθώς σε μερικές περιπτώσεις ισοδυναμεί με μη απονομή της Δικαιοσύνης. Ψηφίσθηκαν πολλά νομοθετήματα με θέμα την επιτάχυνση, χωρίς στη διαδικασία αυτή να συμμετέχουν με καθοριστικό ρόλο οι δικηγόροι, που ξέρουν καλύτερα τα πρακτικά προβλήματα. Προς το σκοπό της επιτάχυνσης θα πρέπει να συμβάλλουμε όλοι και θα πρέπει να αναζητήσουμε την ρίζα του κακού στην υποστελέχωση των δικαστηρίων και στην πολυνομία.
Αν ήσασταν υπουργός Δικαιοσύνης για μια ημέρα, τι απόφαση θα λαμβάνατε για να βοηθήσετε το επάγγελμά σας;
Άμεση πρόσληψη προσωπικού για την στελέχωση των δικαστηρίων και των υπηρεσιών. Δεν πρέπει να λησμονούμε, ότι ανεξαρτήτως του κόστους τους, οι δημόσιες υπηρεσίες θα πρέπει να παρέχονται κατά τρόπο απόλυτα ικανοποιητικό. Το δημοσιονομικό κόστος δεν αποτελεί δικαιολογία για την μη επαρκή παροχή υπηρεσιών.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στοις 16 Ιανουαρίου 2022