Μεσούσης της πανδημίας, με τη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης ενώπιον μας, χρειαζόμαστε ίσως κάποιες διεξόδους που θα λειτουργήσουν ανακουφιστικά. Ο πολιτισμός και οι εκπρόσωποί του μας τις προσφέρουν…
Ένα παράδειγμα αποτελεί το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που έχει οργανώσει για τους χρήστες του διαδικτύου ένα ολόκληρο εορταστικό δεκαήμερο με τίτλο «Γιορτάζουμε», το οποίο περιλαμβάνει live streaming με φιλανθρωπικό σκοπό.
Ανάμεσά τους και ένα «Αφιέρωμα σε Έλληνες συνθέτες» που θα παρουσιάσουν ο ερμηνευτής Δημήτρης Μπάσης και ο κιθαρίστας Μανόλης Ανδρουλιδάκης. «Ευχαριστούμε το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που μας δίνει αυτή τη δυνατότητα», λέει στη «ΜτΚ» ο Δημήτρης Μπάσης. Παράλληλα, εξηγεί ποια ακριβώς είναι οι έννοια του live streaming: «Θα στήσουμε τα όργανά μας σε ένα στούντιο της Αθήνας με πολύ καλές προδιαγραφές, με πολύ καλό ήχο, με κάμερες που θα μεταδίδουν και θα βλέπει ο κόσμος ζωντανά τη συναυλία μας διαδικτυακά. Το ότι όλο αυτό γίνεται σε ένα στούντιο επαγγελματικών ηχογραφήσεων και δεν γίνεται με το κινητό μας σε ένα σπίτι, είναι κάτι που δείχνει πόσο προσεγμένη δουλειά γίνεται».
«Πρέπει να εκπέμπουμε ένα μήνυμα μέσα από όλο αυτό»
Γνωστός ερμηνευτής, με χρόνια θητείας στο χώρο της ελληνικής μουσικής σκηνής ο Δημήτρης Μπάσης, έχει συνεργαστεί με τους πιο γνωστούς Έλληνες συνθέτες. Έτσι είναι από τους πλέον κατάλληλους για να ερμηνεύσουν τα κομμάτια αυτά σε ένα πρόγραμμα υπό τον γενικό τίτλο «Γυμνά τραγούδια», που είναι ενδεικτικός του λιτού τρόπου με τον οποίο θα παρουσιαστεί, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι θα υπολείπεται σε ουσία και ποιότητα. «Ο Μανόλης Ανδρουλιδάκης είναι ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες κιθαρίστες. Πρόκειται για μ’ία παράσταση που την ‘ταξιδεύουμε’ τα τελευταία δύο χρόνια. Περιλαμβάνει μεγάλα τραγούδια της ελληνικής δισκογραφίας και είναι μία ιδέα που γεννήθηκε όταν και οι δυο μας στις περιοδείες που κατά καιρούς κάναμε στο παρελθόν συνειδητοποιούσαμε πόση δύναμη έχουν τα κομμάτια αυτά, παιγμένα μόνο με μία κιθάρα. Πολλές φορές αυτό είναι πολύ γοητευτικό και αναδεικνύει περισσότερο το τραγούδια», τονίζει.
Άλλωστε, ο κορονοϊός, ευρύτερα επιβάλλει ευέλικτα και ολιγομελή σχήματα. «Πρέπει να τηρούνται οι αποστάσεις. Έτσι περνάς και ένα μήνυμα στον κόσμο. Δεν μπορείς σε έναν μικρό χώρο να έχεις μία δεκαμελή ορχήστρα. Σε μία περίοδο όπου κάθε βράδυ ανακοινώνονται θάνατοι πρέπει να ακολουθούμε τα μέτρα. Επίσης δεν μπορούμε να κάνουμε φαντασμαγορικές συναυλίες, πρέπει να εκπέμπουμε και ένα μήνυμα μέσα από όλο αυτό», υπογραμμίζει.
«Τα βοηθήματα που έχουν δοθεί στους καλλιτέχνες είναι ασπιρίνη»
Έτσι, ακούσματα που έχουν γράψει ιστορία, κάποια από αυτά διασκευασμένα έτσι ώστε η κιθάρα να δίνει την αίσθηση ενός πολυοργάνου, δημιουργίες σπουδαίων Ελλήνων συνθετών όπως ο Χατζιδάκις, ο Θεοδωράκης, ο Μαρκόπουλος, ο Ξαρχάκος, ο Σαββόπουλος αποδίδονται από δύο ανθρώπους επί σκηνής.
Αυτό που θέλουν και οι δύο μέσα από την εκδήλωση είναι να έρθουν ξανά σε επαφή με το κοινό, αλλά και το αντικείμενό τους. «Αυτή η δουλειά είναι τρόπος ζωής. Το να μην εμφανιζόμαστε στη σκηνή είναι σαν να κλείνεις σε κάποιον τη μύτη και να του ζητάς να αναπνεύσει. Έστω και με αυτό τον τρόπο αισθανόμαστε ότι απευθυνόμαστε σε κάποιους. Όλο αυτό που συμβαίνει είναι πολύ βίαιο. Σκεφτείτε ότι ο πολιτισμός είναι ο μόνος που ‘έκλεισε’ πρώτος και θα ‘ανοίξει’ τελευταίος. Αυτό είναι πολύ δύσκολο και άδικο. Όμως όταν κάθε βράδυ αθροίζουμε νεκρούς είναι πολύ μάταιο να μιλάμε αυτή τη στιγμή για συναυλίες».
Για να αντέξουμε όμως χρειαζόμαστε καλή ψυχολογία και ανεβασμένο ηθικό. «Γι’ αυτό και πρέπει η πολιτεία να σκύψει πάνω σε αυτό το κομμάτι της κοινωνίας, στον πολιτισμό. Σκεφτείτε ότι στο χώρο του θεάματος δεν ανήκουν μόνο οι προβεβλημένοι καλλιτέχνες. Είναι ένας κλάδος που απαριθμεί 120.000 ανθρώπους, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν είναι αναγνωρίσιμοι, αλλά βρίσκονται στα παρασκήνια. Αυτή η κατηγορία των ανθρώπων πλήττεται πάρα πολύ άσχημα. Τα βοηθήματα που έχουν προσφερθεί είναι ασπιρίνη. Αν αυτοί οι άνθρωποι έπαιρναν κάποιο σταθερό επίδομα θα μπορούσαν να κάνουν λίγη υπομονή. Τώρα είναι πολύ πιο δύσκολα τα πράγματα», τονίζει ο ερμηνευτής.
«Σαν να πέρασε από την πλάτη μας σε έναν χρόνο μία δεκαετία»
Πατέρας δύο γιων, έντεκα και έξι ετών, ο ίδιος αντιμετωπίζει την κατάσταση αυτή με ψυχραιμία. «Δεν με έχει καταβάλει ο πανικός. Είμαι από τους ανθρώπους που πιστεύω ότι υπάρχει ο ιός. Δεν είμαι αρνητής της μάσκας, που όπως μας λένε οι ειδικοί είναι το ‘εμβόλιό’ μας. Τηρώ τα μέτρα, προσπαθώ να ενημερώνω τα παιδιά μου που λόγω της άγνοιάς τους δεν μπορούν να αντιληφθούν όλο αυτό που συμβαίνει και συχνά πανικοβάλλονται. Προσέχω πάρα πολύ και βγαίνω έξω για τα τελείως απαραίτητα», επισημαίνει.
Για τον ίδιο προσωπικά όμως αυτή η καθημερινότητα έχει και κάτι θετικό. «Επειδή όλα τα προηγούμενα χρόνια είχα ένα πολύ φορτωμένο πρόγραμμα, ο εγκλεισμός και η καραντίνα μου έδωσαν τη δυνατότητα να έρθω σε επαφή με τα παιδιά μου, κάτι που είχα στερηθεί τα προηγούμενα χρόνια. Κάνω απλά πράγματα που για κάποιους μπορεί να είναι ασήμαντα, όπως ας πούμε το οικογενειακό τραπέζι, τα οποία λόγω του περίεργου ωραρίου που είχα μου έλειπαν. Δεν θυμάμαι να κάναμε ποτέ όλοι μαζί γιορτές με την οικογένειά μου. Φέτος θα κάνουμε Χριστούγεννα και θα αλλάξουμε χρόνο μαζί, κάτι που δεν το έχουμε κάνει ποτέ, πάντα θυμάμαι τον εαυτό μου να λέω τα κάλαντα στον κόσμο πάνω στη σκηνή. Θα απολαύσω δηλαδή πράγματα που δεν ξέρω αν θα ξαναζήσω, εφόσον μπούμε σε μία κανονικότητα. Οπότε, βλέπω την καλή πλευρά, θεωρώ ότι είναι ένα διάλειμμα όλο αυτό, γιατί κάπως πρέπει να το δουλέψω μέσα στο μυαλό για να μην τρελαθώ».
Ωστόσο δηλώνει αισιόδοξος ότι η νέα χρονιά θα είναι μία από τις καλύτερες των τελευταίων δεκαετιών. «Ελπίζουμε ότι από τη στιγμή που βγήκε το εμβόλιο τα δύσκολα έχουν περάσει. Εύχομαι το 2021 να είναι μία χρονιά που θα έχει χρώμα, που θα πάρουμε πάλι τις ζωές μας στα χέρια μας. Το 2020 ήταν πολύ μαύρο, γκρίζο, άτονο. Όλοι νιώσαμε σα να πέρασε από την πλάτη μας μέσα σε έναν χρόνο μία ολόκληρη δεκαετία. Εύχομαι υγεία σε όλο τον κόσμο και να συμβεί επιτέλους αυτή η περιβόητη ανοσία της αγέλης, από τη στιγμή που θα εμβολιαστούν τα 2/3 το πληθυσμού. Σε αυτή τη χρονιά που πέρασε καταλάβαμε όλοι ότι η υγεία είναι το ύψιστο αγαθό και ότι τίποτε άλλο δεν έχει αξία αν δεν την έχεις».
Info
Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου στις 9 μ.μ.
Στη σελίδα του Κέντρου Πολιτισμού στο facebook ή μέσα από τη διαδικτυακή πλατφόρμα eStage.gr για όλους αυτούς που δεν διαθέτουν facebook
* Δημοσιεύτηκε στη "ΜτΚ" στις 25-27 Δεκεμβρίου 2020.