ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δημήτρης Πιατάς στη «ΜτΚ»: Νιώθουμε ότι ζούμε σε μία χώρα εγκληματιών

Ελένη Θεοδωρίδου28 Ιανουαρίου 2024

Την ιστορία της κωμωδίας στον κινηματογράφο προπολεμικά επιχειρεί να προσεγγίσει η νέα θεατρική παράσταση με τίτλο «Οι κωμικοί» που ανεβαίνει από σήμερα στο ΚΘΒΕ με την υπογραφή των Δημήτρη Πιατά και Σάκη Σερέφα, σε σκηνοθεσία του πρώτου.

Με αφορμή την πρεμιέρα της παράστασης, ο κ. Πιατάς ανοίγει τα χαρτιά του στη «ΜτΚ» και μιλάει για το έργο, την κωμωδία, την σχέση της με το σήμερα αλλά και τη Θεσσαλονίκη, που φέτος γνωρίζει για πρώτη φορά ως κάτοικος.

Ο Μιχαήλ Μιχαήλ του Μιχαήλ και «Οι κωμικοί»

Με άξονα τον «γραφικό» όπως τον χαρακτηρίζει, ηθοποιό Μιχαήλ Μιχαήλ του Μιχαήλ, ο Δημήτρης Πιατάς διεισδύει με μαεστρία στους πρώτους κωμικούς του ελληνικού κινηματογράφου, σε μια παράσταση που «για πρώτη φορά αντιμετωπίζει την κωμωδία με την σοβαρότητα που της πρέπει».

Ερέθισμα για την παράσταση στάθηκε ένας κωμικός ηθοποιός του 1915 ονόματι Μιχαήλ Μιχαήλ του Μιχαήλ, άγνωστος στο σήμερα, ο οποίος ευτύχησε να παίζει στον κινηματογράφο μιμούμενος τον Σαρλώ.

«Υπάρχει μία ολόκληρη γενιά κωμικών, μία παράδοση από εξαιρετικούς και λαμπρούς ηθοποιούς, οι οποίοι αποτελούν μία συνέχεια των πρώτων ερμηνευτών, των προπολεμικών, που έθεσαν τις βάσεις για να ανθίσει η ελληνική κωμωδία κατά την Χρυσή Εποχή του ελληνικού κινηματογράφου και να φτάσει μέχρι σήμερα» σημειώνει.

Συνολικά διασώθηκαν τέσσερις ταινίες του Μιχαήλ Μιχαήλ, γεγονός που ο κ. Πιατάς χαρακτηρίζει ως ευτύχημα καθώς πολλές ταινίες της εποχής έχουν χαθεί. «Ο Μιχαήλ Μιχαήλ πέθανε μόνος και άσιμος. Δεν ήταν πρωταγωνιστής, έγινε γνωστός σαν πυροτέχνημα που έλαμψε για λίγο και έσβησε» τονίζει ο κ. Πιατάς και εξηγεί: «Δεν είναι απαραίτητο να είσαι ταλαντούχος για να είσαι διάσημος, αυτό βλέπουμε και στη σύγχρονη καλλιτεχνική πραγματικότητα η οποία αποτελεί για μένα βασικό ερέθισμα στο ότι πρέπει προβάλλουμε τους παντες, ακόμα και αυτούς που δε θα γίνουν ηθοποιοί πρώτης γραμμης. Ο καθένας με τον τρόπο του διαγράφει μια προσωπική μικρή πορεία και αυτό με συγκινεί ιδιαίτερα».

«Η εποχή μας δεν είναι η αναγέννηση, να είμαστε σοβαροι»

Όπως σημειώνει ο κ. Πιατάς, για τον Μιχαήλ Μιχαήλ του μίλησε πρώτος ο Αλέκος Σακελλάριος. «Ήταν ένας γραφικός ηθοποιός της εποχής του, χωρίς ιδιαίτερο ταλέντο. Ήξερε να επικοινωνεί, να κάνει δημόσιες σχέσεις και ένα lifestyle που τότε δεν ήταν γνωστό αλλά σήμερα είναι κυρίαρχο. Σήμερα ό,τι έχει χρώμα, ακόμα και ευτελές, είναι προβεβλημένο -δεν αγγίζουμε την ουσία των πραγμάτων. Είναι σημείο των καιρών μας το οποίος όμως υπήρχε και τότε -μου αρέσει πολύ να το επισημαίνω αυτό. Πιστεύω με αυτόν τον τρόπο έχει αξία η δουλειά και η πρόταση μου: Μιλάω για τη συντεχνία μου, τους κωμικούς αλλά, συγγνώμη, είμαι όσο πρέπει γενναιόδωρος και όσο πρέπει αυστηρός, συμπεριλαμβανομένου του εαυτού μου, δεν κάνω κριτική με αυτόν τον τρόπο αλλά η εποχή μας δεν είναι η αναγέννηση, να είμαστε σοβαροί».

«Σήμερα έχουμε μία αφάνταστη προβολή όλων των αρνητικών πραγμάτων που μου δημιουργεί μελαγχολία. Κάθε μέρα βλέπουμε βιασμούς, δολοφονίες κ.λπ., αισθάνεσαι ότι ζεις σε μία χώρα εγκληματιών και όταν βγαίνεις και περπατάς στη Θεσσαλονίκη βλέπεις τόσα χαμογελαστά πρόσωπα, τόση ομορφιά. Αυτά που προβάλλετε ΜΜΕ δεν είναι η αληθινή εικόνα, υπάρχει μία άλλη εικόνα εκεί έξω, μία ζωή υπέροχη και πολύ πιο ενδιαφέρουσα».

Νιώθει πλέον… Θεσσαλονικεύς

Ο κ. Πιατάς τόνισε πως είναι μεγάλη του τιμή να βρίσκεται στο ΚΘΒΕ και εξήρε την συνεργασία του με όλο το δυναμικό. «Έχουμε δουλέψει όλοι μαζί για να κάνουμε μία θεατρική πρόταση που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα, που περιέχει πολλά είδη Τέχνης μα πρώτα απ’ όλα θέατρο και θέλω να πιστεύω πως ο θεατής όταν βγει από την αίθουσα θα έχει μάθει πολλά αλλά θα έχει περάσει και καλά. Αυτή είναι η δουλειά των κωμικών άλλωστε, να είμαστε διασκεδαστές». Όπως εξηγεί ο ίδιος, είναι η πρώτη φορά μένει τόσους μήνες στην πόλη και τολμά να πει ότι νιώθει πλέον… Θεσσαλονικεύς. «Μου αρέσουν όλα σε αυτή την πόλη, η καθημερινότητά μου είναι υπέροχη» είπε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά την εμπειρία του ως σκηνοθέτη, ηθοποιού και κειμενογράφου ταυτόχρονα, ο ίδιος την χαρακτήρισε ως «οδυνηρή και εξοντωτική» τονίζοντας πως αυτό δεν είναι κανονικότητα απλά έτυχε λόγω ανάγκης καθότι ο ίδιος ασχολείται με την παράσταση εδώ και μια δεκαετία. «Δεν θα επιθυμούσα να ξανασυνδυάσω τους ρόλους, δεν είναι σωστό, ο καθένας πρέπει να έχει το δικό του αντικείμενο».

«Η κωμωδία σε ανταμείβει και σε τιμωρεί ακαριαία»

Ο κ. Πιατάς δηλώνει κωμικός ηθοποιός από…. τη γέννηση του. «Μπροστά στην κωμωδία βαράω προσοχή, είναι η αιτία της δημοφιλίας μου, όποια διαθέτω, και της εμπορικότητάς μου, όποιας έχω. Την υπηρέτησα πιστά. Είναι πολύ δύσκολο έργο και προϋποθέτει πλην του ταλέντου μια τεχνική η οποία με τα χρόνια και την πείρα ισχυροποιείται. Η κωμωδία σε ανταμείβει και σε τιμωρεί ακαριαία την ώρα που δημιουργείς, αν δεν προξενήσεις ευφορικό κλίμα στον θεατή, έχεις αποτύχει στη συγκεκριμένη σκηνή. Έχουμε ανάγκη την κωμωδία. Το γέλιο, το χαμόγελο και το χιούμορ είναι αυτά που μας διαφοροποιούν από το ζωικό βασίλειο. Προσωπικά είμαι φιλόζωος αλλά καμία γάτα δεν έχει γελάσει με τα αστεία μου».

Ο ηθοποιός μίλησε και για την γενναιόδωρη, όπως χαρακτήρισε, συμμετοχή του Λάκη Λαζόπουλου στην παράσταση, ο οποίος με κινηματογραφική παρουσία θα υποδυθεί τον Τσάρλι Τσάπλιν. Όπως τονίζει ο κ. Πιατάς, ο ρόλος του Λάκη Λαζόπουλου είναι καταλυτικός για την πλοκή του έργου και προσφέρει μια από τις πιο συγκινητικές, κατά τον σκηνοθέτη, στιγμές της παράστασης η οποία δεν θα ήταν ίδια αν ήταν άλλος ηθοποιός καθώς ο κ. Λαζόπουλος φέρει το βάρος του ονόματός και της ιδιότητάς του ως ένας καλλιτέχνης που έχει διαγράψει τη δική του ιστορία στην κωμωδία.

Στην παράσταση ακούγεται το πρωτότυπο τραγούδι «Το Όνειρο του Παλιάτσου» σε μουσική Στάθη Παχίδη και στίχους του Μιχαήλ Μιχαήλ, ερμηνευμένο από τον Μίλτο Πασχαλίδη.

«Οι κωμικοί» ανεβαίνουν από σήμερα, Κυριακή 28/01 στη Μονή Λαζαριστών ενώ σύντομα αναμένεται να δούμε εκδοχή του έργου τόσο στον κινηματογράφο όσο και σε κόμικς.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 28.01.2024

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.