ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημήτρης Τσάμης στη «ΜτΚ»: Αξιόπιστος κυβερνήτης σε πρωτόγνωρες φουρτούνες ο Μητσοτάκης

Νίκος Οικονόμου21 Νοεμβρίου 2021

Σταθερό και αξιόπιστο κυβερνήτη μέσα σε πρωτόγνωρες φουρτούνες χαρακτηρίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Δημήτρης Τσάμης. Ο πρώην πρόεδρος της Διοικούσας της ΝΔ, μικροβιολόγος στο επάγγελμα, που έχει διατελέσει και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης επισημαίνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «ενσαρκώνει έναν τύπο πρωθυπουργού που δεν είχαμε ξαναδεί στα μεταπολιτευτικά χρόνια. Τον ενδιαφέρει έντονα το αποτέλεσμα και δίνει έμφαση στην τεκμηρίωση και στην ποσοτική αποτύπωση των κυβερνητικών δράσεων, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό προφίλ. Στην προσπάθεια αυτή επιχειρεί να προσελκύσει κοινωνικές ομάδες δημιουργώντας το προσωπικό κοινό του και παραμερίζει την ανάγκη να πείσει και να εκφράσει πρωτίστως το παραδοσιακό ακροατήριο της ΝΔ. Η τακτική του φαίνεται ότι επιτυγχάνει προς το παρόν» σημειώνει σε συνέντευξή του στη «ΜτΚ».

Σχολιάζοντας την κυβερνητική πρακτική απέναντι στην πανδημία βλέπει «μια υστέρηση αντανακλαστικών και μια υποβάθμιση του ρόλου των επιστημόνων», ενώ για τους πολίτες τονίζει «θα έπρεπε να έχουμε επιδείξει περισσότερη ωριμότητα και εμπιστοσύνη στους ειδικούς. Δεν το κάναμε. Πολλοί συμπατριώτες μας παρασύρονται από άσχετους, από ημιμαθείς από μπερδεμένες επιστημονικοφανείς τοποθετήσεις με αποτελέσματα οδυνηρά για την εξέλιξη της πανδημίας Η κόπωση δεν είναι αποδεκτή δικαιολογία για τη μη τήρηση βασικών οδηγιών. Συνεπώς όλοι έχουμε ένα μερίδιο ευθύνης».

Για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν αυτές τις ημέρες σημειώνει ότι ήταν μονόδρομος. «Τα στοιχεία από όλο τον κόσμο είναι ξεκάθαρα και αδιαμφισβήτητα. Ο εμβολιασμός προστατεύει αποφασιστικά από τη βαριά νόσηση και αποτελεί την μοναδική όσο και υποχρεωτική πορεία της κοινωνίας για την ανακούφιση των νοσοκομείων».

Τέλος όταν ερωτάται τι θα έλεγε σε ένας ανεμβολίαστο απαντά σχεδόν μονολεκτικά: «Βιάσου πριν σε προλάβει το κακό».

Πέρσι λίγο πριν τον Άη Δημήτρη και λίγο πριν η Θεσσαλονίκη μπει στη δίνη του δεύτερου κύματος της πανδημίας είχατε πει προφητικά ότι η κυβέρνηση «κινδύνευσε να πέσει θύμα της επιτυχίας της στην αντιμετώπιση του πρώτου κύματος και ότι υπερεκτίμησε τους θετικούς παράγοντες, ενώ υποεκτίμησε τους αρνητικούς». Τι λέτε 13 μήνες μετά για τις επιδόσεις της κυβέρνησης, κ. Τσάμη;

Η συνολική αλλαγή στον ανασχηματισμό, όλων των προσώπων που χειρίσθηκαν την πανδημία σηματοδοτεί την κυβερνητική προσπάθεια να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με νέες δυνάμεις και πιθανόν με νέες ιδέες καθώς είχαν παρουσιασθεί συμπτώματα αδυναμίας και κόπωσης. Οι κυβερνητικές προσπάθειες οριοθετούνται και από αντικειμενικούς παράγοντες όπως οι οικονομικές δυνατότητες αλλά σε γενικές γραμμές βλέπουμε μια υστέρηση αντανακλαστικών και μια υποβάθμιση του ρόλου των επιστημόνων. Φαίνεται ωσάν στη λήψη αποφάσεων να προτάσσονται πολιτικά και όχι επιστημονικά κριτήρια.

Και οι πολίτες; Εκτός από την κούραση που είναι λογική να υπάρχει τι άλλο χαρακτηρίζει τη συμπεριφορά τους; Έχουν και αυτοί ευθύνες για τη σημερινή δύσκολη κατάσταση; Το ελληνικό DNA βοήθησε ή έβλαψε;

Ως πολίτες θα έπρεπε να έχουμε επιδείξει περισσότερη ωριμότητα και εμπιστοσύνη στους ειδικούς. Δεν το κάναμε. Πολλοί συμπατριώτες μας παρασύρονται από άσχετους, από ημιμαθείς από μπερδεμένες επιστημονικοφανείς τοποθετήσεις με αποτελέσματα οδυνηρά για την εξέλιξη της πανδημίας αλλά και της δικής τους υγείας. Η αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού θέματος είναι δύσκολη. Η κόπωση δεν είναι αποδεκτή δικαιολογία για τη μη τήρηση βασικών οδηγιών. Συνεπώς όλοι έχουμε ένα μερίδιο ευθύνης.

Όλη η Ευρώπη πλήττεται από το τέταρτο κύμα της πανδημίας. Παρόλα αυτά χώρες με κοινά με την Ελλάδα χαρακτηριστικά, όπως η Ισπανία και κυρίως η Πορτογαλία, έχουν πολύ καλύτερα αποτελέσματα, ενώ και ο εμβολιασμός του πληθυσμού πήγε πολύ καλύτερα. Τι πήγε στραβά εδώ;

Έγιναν λάθη καθώς το σύνολο της επικοινωνιακής στρατηγικής δεν αγκάλιασε το σύνολο της κοινωνίας, δεν έπεισε, δεν συγκίνησε, δεν δημιούργησε τον αναγκαίο ενθουσιασμό. Παράλληλα η αντιφατική στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης λειτούργησε υπονομευτικά και δυσκόλεψε πάρα πολύ την επίτευξη του στόχου του μαζικού εμβολιασμού.

Πώς κρίνετε τα τελευταία μέτρα που αφορούν στους ανεμβολίαστους; Τι πρέπει κατά τη γνώμη σας να γίνει από εδώ και πέρα για να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα;

Τώρα πια η επιβολή αυστηρών μέτρων περιορισμού των ανεμβολίαστων είναι μονόδρομος. Τα στοιχεία από όλο τον κόσμο είναι ξεκάθαρα και αδιαμφισβήτητα. Ο εμβολιασμός προστατεύει αποφασιστικά από τη βαριά νόσηση και αποτελεί την μοναδική όσο και υποχρεωτική πορεία της κοινωνίας για την ανακούφιση των νοσοκομείων. Είναι τραγικά άδικα να χάνονται καθημερινά δεκάδες ζωές από εγωισμό, ιδεοληψία ή ανοησία. Το κράτος οφείλει να παρέμβει αυστηρά.

Βλέπετε οριστικό φως στο τούνελ της πανδημίας; Και πότε το προσδιορίζετε;

Ασφαλώς και θα φτάσουμε στην έξοδο. Ο χρονικός ορίζοντας όμως είναι απροσδιόριστος καθώς εξαρτάται τόσο από τη σύνθεση, την ταχύτητα και την αυστηρότητα των μέτρων όσο και από την έκβαση της αναμέτρησης της λογικής με τον παραλογισμό.

Όλο αυτό το διάστημα δοκιμάστηκε και η επιστημονική κοινότητα. Πώς θα την βαθμολογούσατε; Και σε επίπεδο αμιγώς ιατρικό αλλά και σε ότι αφορά στη δημόσια παρουσία των γιατρών. Πολλοί λένε ότι οι επιστήμονες μπέρδεψαν τον κόσμο.

Οι ιατροί βρέθηκαν αντιμέτωποι μ’ έναν άγνωστο εχθρό. Η ταχύτητα με την οποία αναγνωρίσθηκε, μελετήθηκε και άρχισε να αντιμετωπίζεται ο δολοφονικός αυτός ιός είναι μοναδική και αξιοθαύμαστη. Η ιατρική κοινότητα στην Ελλάδα δεν βρέθηκε απροετοίμαστη. Πολύ γρήγορα είχαν δοθεί οδηγίες, έγιναν σεμινάρια, αξιοποιήθηκε η παγκόσμια γνώση και εμπειρία -ειδικά των ευρωπαϊκών χωρών- προς όφελος της δημόσιας υγείας. Μόνον ο ιατρικός σύλλογος Θεσσαλονίκης οργάνωσε σειρά σεμιναρίων για γιατρούς, για εκπαιδευτικούς και γονείς, προσέφερε μέσα ατομικής προστασίας, ήρθε σε επαφή με την εκκλησία, οργάνωσε ενημερωτικές εκστρατείες. Υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση και εργώδης προσπάθεια. Από την άλλη παρατηρήσαμε μια επιστημονική πολυφωνία που δεν είμαι σίγουρος ότι επέδρασε θετικά. ορισμένοι συνάδελφοι «σκλαβώθηκαν» από την «αγάπη» των μέσων ενημέρωσης και απέκλιναν από το σκοπό της παρουσίας τους σε αυτά. Η επιστημονική τοποθέτηση αναμείχθηκε με το life style και με έντονη προβολή στοιχείων της προσωπικότητας, προκλήθηκαν περιττές αντιπαραθέσεις και πρόωρες προσωπικές απόψεις, προκαλώντας αποπροσανατολισμό και σύγχυση.

Τι λέτε σε κάποιον που ακόμη και σήμερα αρνείται να εμβολιαστεί;

Βιάσου πριν σε προλάβει το κακό.

Και κάτι αμιγώς πολιτικό: Είμαστε λίγο μετά τη μέση της κυβερνητικής θητείας του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια κυβέρνηση που όντως αντιμετώπισε πρωτοφανείς κρίσεις. Ο πρωθυπουργός αποδείχτηκε καλός καπετάνιος;

Αποδεικνύεται κάθε μέρα σταθερός και αξιόπιστος κυβερνήτης μέσα σε πρωτόγνωρες φουρτούνες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενσαρκώνει έναν τύπο πρωθυπουργού που δεν είχαμε ξαναδεί στα μεταπολιτευτικά χρόνια. Τον ενδιαφέρει έντονα το αποτέλεσμα και δίνει έμφαση στην τεκμηρίωση και στην ποσοτική αποτύπωση των κυβερνητικών δράσεων, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό προφίλ. Στην προσπάθεια αυτή επιχειρεί να προσελκύσει κοινωνικές ομάδες δημιουργώντας το προσωπικό κοινό του και παραμερίζει την ανάγκη να πείσει και να εκφράσει πρωτίστως το παραδοσιακό ακροατήριο της ΝΔ. Η τακτική του φαίνεται ότι επιτυγχάνει προς το παρόν.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 21 Νοεμβρίου 2021

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.