ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημήτρης Τσιόδρας στη «ΜτΚ»: Πιο γρήγορα, πιο δίκαια, πιο αποτελεσματικά στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων

Νίκος Οικονόμου07 Οκτωβρίου 2024

«Η απάντηση είναι μία: να πάμε πιο γρήγορα, πιο δίκαια, πιο αποτελεσματικά, στον δρόμο που έχουμε χαράξει -στον δρόμο των μεγάλων μεταρρυθμίσεων που αλλάζουν τη χώρα, για να γίνεται καλύτερη η ζωή των πολλών». Αυτό τονίζει ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Τσιόδρας.

Ο πρώην διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού σε συνέντευξη στη «ΜτΚ» επισημαίνει τους τρεις λόγους για το «έξω πάμε καλά» της χώρας: «Σταθερότητα, αξιοπιστία, ενεργή διπλωματία αρχών. Η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή μας, έχει αποδειχθεί αξιόπιστος εταίρος για τους συμμάχους και τους φίλους μας και ασκεί μία δραστήρια διπλωματία που υπερασπίζεται ανυποχώρητα τα εθνικά συμφέροντα, με ρεαλισμό και με προσήλωση στις θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου».

Κύριε Τσιόδρα, πως είναι οι πρώτες εντυπώσεις σας από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο;

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσες και απολύτως αποκαλυπτικές για το δύσκολο έργο που μας περιμένει. Το ευρωκοινοβούλιο είναι ένα πεδίο όπου εκδηλώνονται και συγκρούονται πολιτικές αντιλήψεις, εθνικοί ανταγωνισμοί, περιφερειακές συμμαχίες, διαφορετικές ιδέες και προτεραιότητες. Σ’ αυτό το περίπλοκο πλαίσιο, όλοι εμείς, οι ευρωβουλευτές της ΝΔ, είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι να δώσουμε μάχες για τα συμφέροντα της πατρίδας. Αξιοποιώντας και την ισχυρή θέση μας στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, την πρώτη δύναμη στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

Η Ευρώπη καλείται την επόμενη πενταετία να αντιμετωπίσει σειρά μεγάλων προκλήσεων. Ποια θεωρείτε ότι είναι η πιο σημαντική;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με έναν κόσμο ασταθή και πολύπλοκο, με μία νέα, πολύ επικίνδυνη και ραγδαία μεταβαλλόμενη γεωπολιτική πραγματικότητα. Πρέπει λοιπόν να διαμορφώσει αξιόπιστες απαντήσεις στις προκλήσεις ασφαλείας που εγείρονται και να διασφαλίσει την ικανότητα να προασπίζει τα σύνορα, τα συμφέροντα και τους πολίτες της. Όταν δύο πόλεμοι μαίνονται γύρω μας και νέες μεταναστευτικές ροές προς τα εδώ σχηματίζονται ήδη, δεν μπορούμε πια να είμαστε απλώς καταναλωτές ασφαλείας. Η Ευρώπη οφείλει να αποκτήσει ταχύτατα ενιαία αμυντική πολιτική, με τα αναγκαία χρηματοδοτικά εργαλεία, με γενναίες επενδύσεις, με στόχους μετρήσιμους. Η κοινή μας Άμυνα είναι η πιο σημαντική πρόκληση για την Ένωσης. Επίσης η «Έκθεση Ντράγκι» θέτει ένα πολύ σημαντικό πλαίσιο για την ενίσχυση της οικονομικής θέσης της Ευρώπης στον κόσμο.

Ο ρόλος της Ελλάδας σε διπλωματικό και γεωπολιτικό επίπεδο έχει κατά γενική ομολογία τα τελευταία χρόνια αναβαθμιστεί. Γιατί έξω πάμε καλά και ποιο είναι το μεγάλο ελληνικό στοίχημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο μέχρι το 2029;

Για το «έξω πάμε καλά», υπάρχουν τρεις λόγοι: Σταθερότητα, αξιοπιστία, ενεργή διπλωματία αρχών. Η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή μας, έχει αποδειχθεί αξιόπιστος εταίρος για τους συμμάχους και τους φίλους μας και ασκεί μία δραστήρια διπλωματία που υπερασπίζεται ανυποχώρητα τα εθνικά συμφέροντα, με ρεαλισμό και με προσήλωση στις θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου. Όλα αυτά φέρουν την υπογραφή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη: το κύρος και η διεθνής του παρουσία, θα συμβάλουν στην επιδίωξη να δημιουργηθεί ένα νέο Ταμείο Ανάκαμψης μετά το 2026.


Πόσο σημαντική είναι για τη Ελλάδα, αλλά και για τη Βόρεια Ελλάδα η τοποθέτηση του Απόστολου Τζιτζικώστα στη θέση του Επιτρόπου στην ΕΕ;

Η ανάληψη της θέσης του Επιτρόπου από τον Απόστολο Τζιτζικώστα, με τις μεταφορές και τον τουρισμό στο χαρτοφυλάκιό του, είναι μία εξέλιξη πολύ σημαντική για τη χώρα μας. Αναδεικνύει τον ρόλο της Ελλάδας ως πύλης και κόμβου για το εμπόριο, την ενέργεια και τη δικτύωση στα Δυτικά Βαλκάνια, την Ανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο. Επίσης η διασυνδεσιμότητα της Ευρώπης, οι θαλάσσιες μεταφορές, η πράσινη μετάβαση στις μεταφορές αποτελούν μεγάλους στόχους. Όσο για το ειδικό θέμα της Βόρειας Ελλάδα, θα πω το προφανές: η αγάπη, η αφοσίωση και η γνώση του κ. Τζιτζικώστα για την περιοχή είναι σε όλους γνωστή -συνεπώς, και από τη νέα του θέση θα τη νοιαστεί και θα τη φροντίσει, όπως πάντα!

Στο εσωτερικό πάντως υπάρχει μία κάμψη της δυναμικής της πρώτης θητείας της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ, που αποτυπώθηκε και στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, αλλά και στις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Γιατί;

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών διατήρησε την πολιτική κυριαρχία της ΝΔ, καταγράφοντας ωστόσο μείωση των ποσοστών της. Το μήνυμα της κοινωνίας για τις αρρυθμίες, τις καθυστερήσεις, τα λάθη και τις παραλείψεις της κυβέρνησής μας ήταν σαφές. Το ακούσαμε καθαρά. Το είδαμε και στις δημοσκοπήσεις που ακολούθησαν. Η απάντηση είναι μία: να πάμε πιο γρήγορα, πιο δίκαια, πιο αποτελεσματικά, στον δρόμο που έχουμε χαράξει -στον δρόμο των μεγάλων μεταρρυθμίσεων που αλλάζουν τη χώρα, για να γίνεται καλύτερη η ζωή των πολλών.

Πρόσφατα είχαμε δύο αποπομπές βουλευτών της ΝΔ από την ΚΟ του κόμματος και τις διαφοροποιήσεις σε σημαντικά θέματα των δύο πρώην πρωθυπουργών Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή. Υπάρχει εσωκομματικό ζήτημα στη ΝΔ;

Θα ξεκινήσω από το θεμελιώδες: η ενότητα της ΝΔ είναι δεδομένη και δεν αμφισβητείται από κανέναν. Όπως δεν αμφισβητούνται ούτε η ηγεσία της, ούτε οι αρχές και οι αξίες της, ούτε οι βασικές κατευθύνσεις της πολιτικής της. Αλλά ταυτόχρονα, στο πλαίσιο μίας μεγάλης παράταξης όπως η ΝΔ, είναι απολύτως φυσικό και λογικό οι βουλευτές να εκφράζουν ανησυχίες, να διατυπώνουν διαφορετικές απόψεις, να κάνουν κριτική. Οι βουλευτές δεν είναι στρατιωτάκια ακίνητα κι αμίλητα. Πολύ περισσότερο, έχουν το δικαίωμα να διατυπώνουν τις θέσεις τους οι πρώην πρωθυπουργοί. Για τις δύο διαγραφές, θα πω μόνον ότι δεν ήταν συνέπεια πολιτικών διαφωνιών, αλλά συμπεριφορών.

Πώς βλέπετε τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ; Θα προκύψει μία αξιόπιστη και ισχυρή αντιπολίτευση; Το χρειάζεται η χώρα;

Η χώρα χρειάζεται μία υπεύθυνη αντιπολίτευση. Να μένει μακριά από την ακραία τοξικότητα και τον λαϊκισμό. Να μετέχει στην πολιτική ζωή με δομημένο προγραμματικό λόγο και να διαδραματίζει τον ρόλο της με τρόπο αξιόπιστο. Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, ούτε προβλέψεις ούτε εκτιμήσεις μού επιτρέπονται: τις παρατηρώ βεβαίως με ενδιαφέρον και εύχομαι να αποβούν προς το συμφέρον της πατρίδας. Να θυμίσω μόνον ότι η εκλογή προέδρου γίνεται ύστερα από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, το οποίο έδειξε ότι οι πολίτες δεν επικρότησαν την ισοπεδωτική κριτική της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ απέναντι στην κυβέρνηση.

Είπατε πρόσφατα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ που ξέραμε έχει τελειώσει. Γιατί; Και τι βλέπετε να έρχεται στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Θα υπάρξει και νέα διάσπαση;

Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως τον γνωρίσαμε, έχει τελειώσει επειδή έχει ηττηθεί κατά κράτος η πολιτική του. Γι’ αυτό και ήρθαν οι αλλεπάλληλες εκλογικές του ήττες, η κατάρρευση των ποσοστών του, η διπλή κρίση ηγεσίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε ένα τυχοδιωκτικό μόρφωμα, που μεγάλωσε στις τοξικές πλατείες της κρίσης κι έφτασε στην κυβέρνηση με όπλο το ψέμα. Έχασε, πέρασε στην αντιπολίτευση, αλλά συνέχισε στον ίδιο λαϊκιστικό δρόμο. Τα αποτελέσματα είναι γνωστά. Τώρα, είμαστε στις τελευταίες πράξεις του δράματος: μία νέα διάσπαση είναι πολύ πιθανή, για να ολοκληρωθεί ο θρυμματισμός -ήδη έχουμε 5 κόμματα που προέρχονται από τον κάποτε ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ: ΜέΡΑ25, Νέα Αριστερά, Πλεύση, Ελευθερίας, Λαϊκή Ενότητα, ΔΗΚΕΑ.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 06.10.2024
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.