Για τα επόμενα βήματα της Νέας Αριστεράς και την επίσημη δημιουργία του κόμματος που θα ριχτεί στη μάχη των ευρωεκλογών μιλά στη «ΜτΚ» ο βουλευτής Α’ Αθηνών και πρώην υπουργός Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Ο κ. Τζανακόπουλος αναφέρεται μεταξύ άλλων στα μηνύματα του κόσμου, τις δημοσκοπήσεις και τον ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ.
Μετά την αποχώρησή σας από το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το πρώτο βήμα έγινε με την συγκρότηση της ΚΟ της Νέας Αριστεράς. Πότε να περιμένουμε το δεύτερο, αυτό της δημιουργίας του νέου κόμματος;
Πράγματι, η συγκρότηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς ήταν το πρώτο βήμα για την συγκρότηση ενός νέου πολιτικού φορέα-κόμματος που θα επιχειρήσει να καλύψει ένα υπαρκτό κενό στην εκπροσώπηση του ευρύτερου αριστερού και προοδευτικού κόσμου, να πρωταγωνιστήσει στη συγκρότηση μιας πλειοψηφικής κοινωνικής συμμαχίας απέναντι στην πρωτοκαθεδρία της Δεξιάς που σήμερα παίζει χωρίς αντίπαλο.
Αυτό που θέλουμε είναι να ξαναφέρουμε την ιδεολογική αντιπαράθεση στο προσκήνιο της πολιτικής: να αναδείξουμε τον κεντρικό ρόλο της μισθωτής εργασίας για την αλλαγή του μοντέλου παραγωγής και κατανάλωσης, να ανιχνεύσουμε τις πιθανές απαντήσεις στην κλιματική κρίση, να συγκρουστούμε με τον εθνικισμό και τον αυταρχισμό που συγκροτούν τον σκληρό πυρήνα του λόγου και των πρακτικών της σημερινής κυβέρνησης. Και αυτή η προσπάθεια δεν μπορεί να εξαντλείται στο κοινοβούλιο.
Απαιτείται κοινωνική συμμετοχή, ανοιχτές σχέσεις με τα κινήματα κάθε είδους, με κινήσεις πολιτών που διεκδικούν μια άλλη σχέση με την πολιτική. Η δημιουργία επομένως ενός νέου κόμματος είναι αναγκαία συνθήκη για την επιτυχία του στόχου.
Ήδη λοιπόν προετοιμάζονται και διενεργούνται ανοιχτές συνελεύσεις σε όλη την Ελλάδα, όπως αυτή την εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη, όπου καλούμε τους πολίτες να συμμετέχουν ενεργά ώστε να συνδιαμορφώσουμε το πολιτικό πλαίσιο του νέου κόμματος. Αυτή η διαδικασία θα κορυφωθεί μέχρι τις αρχές της άνοιξης και θα είμαστε έτοιμοι να δώσουμε την κρίσιμη από πολλές απόψεις μάχη των Ευρωεκλογών.
Τι μηνύματα λαμβάνετε από τον κόσμο σχεδόν ένα μήνα μετά την ίδρυση της Νέας Αριστεράς;
Μέσα σε αυτό -το ελάχιστο, είναι η αλήθεια- χρονικό διάστημα εκτιμώ ότι έχουμε καταφέρει να καταγραφούμε σαν μία πολιτική δύναμη που επιθυμεί να μετασχηματίσει τους όρους της πολιτικής και ιδεολογικής αντιπαράθεσης. Ιδιαίτερα στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό αναδείξαμε πτυχές της οικονομικής και ιδεολογικής στρατηγικής της ΝΔ που παραγνωρίζονται από άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Μιλήσαμε για μία στρατηγική που συγκροτεί έναν συμπαγή συνασπισμό εξουσίας των κερδισμένων της αγοράς καθώς η κυβέρνηση της ΝΔ αξιοποίησε και αξιοποιεί τις κρίσεις -τόσο την κρίση της πανδημίας όσο και την σημερινή πληθωριστική κρίση- ώστε να διαμορφώσει μία κοινωνική συμμαχία των ελίτ: από τις εταιρείες ενέργειας και διύλισης μέχρι τις κατασκευαστικές εταιρείες και από τα διευθυντικά στελέχη του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα μέχρι τα μεγάλα δικηγορικά και τεχνικά γραφεία.
Και τονίσαμε ότι απέναντι σε αυτόν τον συνασπισμό εξουσίας απαιτείται να αντιταχθεί ένα εξίσου συμπαγές κοινωνικό μπλοκ του κόσμου της εργασίας, των μισθωτών, των αυτοαπασχολούμενων, της επισφάλειας σε διαρκή ώσμωση με τα οικολογικά κινήματα, τις κινήσεις υπεράσπισης της δημοκρατίας, τη νεολαία που μπορεί να καταστεί πλειοψηφικό.
Και τα μηνύματα που λαμβάνουμε από τον κόσμο είναι ότι στη συνθήκη βαθιάς κρίσης του προοδευτικού χώρου αυτή η στρατηγική μπορεί να ξαναδώσει ελπίδα και προσδοκία σε πολίτες που αισθάνονται απογοητευμένοι και ματαιωμένοι τόσο από τη μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ όσο και από την πολιτική της νεοφιλελεύθερης συναίνεσης που ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ, όπως συμβαίνει τώρα με την αναγνώριση των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ.
Οι πρώην σύντροφοί σας στο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζονται ότι οι λόγοι που σας οδήγησαν στην έξοδο από την Κουμουνδούρου ήταν προσωπικοί. Γιατί ήταν το χάσμα με τη νέα ηγεσία αγεφύρωτο; Τι τους απαντάτε;
Ο ισχυρισμός αυτός είναι ένας εύκολος αν και όχι πολύ πετυχημένος τρόπος για κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να αποφύγουν, ή καλύτερα να απωθήσουν, ερωτήματα και ενστάσεις που σχετίζονται με την νέα στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ.
Γιατί πιστέψτε με είναι πολλοί εκείνοι που αναγνωρίζουν τη μετάλλαξη αλλά για προσωπικούς, αλλά και ιδιοτελείς λόγους κάποιες φορές, αποφεύγουν την αναμέτρηση με μια προφανή πραγματικότητα την οποία όμως τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζουν καθημερινά. Θέσεις όπως ότι «το κεφάλαιο αποτελεί εργαλείο κοινωνικής ευημερίας», η υιοθέτηση ενιαίου φόρου για εισοδήματα έως 220.000 ευρώ, οι κατηγορίες για εθνομηδενισμό σε πολιτικούς αντιπάλους, «η ατζέντα Ισλαμαμπάντ», οι παλινωδίες σε σχέση με τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, η αδιαμεσολάβητη σχέση με το λαό και πολλά άλλα που διαφημίζει ως δήθεν φρέσκο αέρα ο κ. Κασσελάκης επιβεβαιώνουν την πολιτική και ιδεολογική μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ.
Αν τώρα τα ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αισθάνονται άνετα με όλα αυτά λυπάμαι αλλά είναι δικό τους το πρόβλημα. Εμείς κάναμε μία πολιτική επιλογή να μην συμμορφωθούμε με τις υποδείξεις του κ. Κασσελάκη και είμαστε ήδη πολιτικά δικαιωμένοι ανεξάρτητα από το τι θα φέρει το μέλλον.
Ήδη έχουμε τα πρώτα δημοσκοπικά ευρήματα για την Νέα Αριστερά. Σας ικανοποιούν;
Νομίζω ότι είναι πάρα πολύ νωρίς για να αξιολογηθούν τα δημοσκοπικά αποτελέσματα που αφορούν την πρόθεση ψήφου. Μην ξεχνάτε ότι έχουμε να κάνουμε με έναν πολιτικό σχηματισμό που ακόμα δεν έχει πραγματοποιήσει την ιδρυτική του συνδιάσκεψη. Αυτό που δημιουργεί βάσιμη αισιοδοξία είναι η δυναμική που αποτυπώνουν οι μετρήσεις της κοινής γνώμης καθώς ένα ποσοστό που κινείται ακόμα και πάνω από το 20% δηλώνει ότι θα μπορούσε να ψηφίσει την Νέα Αριστερά σε ενδεχόμενες εκλογές και το ποσοστό αυτό αυξάνεται στην περίπτωση των ευρωεκλογών.
Επομένως είναι σαφές ότι υπάρχει πολιτικός χώρος και μεγάλες δυνατότητες για την Νέα Αριστερά να καταγράψει ένα πραγματικά θετικό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές του Ιουνίου.
Πόσο «ξένο» μοιάζει σε εσάς και μια σειρά άλλων στελεχών που μεγάλωσαν πολιτικά στον ΣΥΡΙΖΑ να αντιπολιτεύεστε τον ΣΥΡΙΖΑ;
Δεν μπορώ να το πω πιο καθαρά: Δεν αντιπολιτευόμαστε το ΣΥΡΙΖΑ αλλά την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Έχοντας λοιπόν στο μυαλό μας ως μοναδικό στόχο την Δεξιά αναδεικνύουμε πτυχές της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ που ενισχύουν την κυριαρχία της. Σε κάποιες από αυτές τις πτυχές αναφέρθηκα ήδη προηγουμένως καθώς αποτελούν στην πραγματικότητα κριτική της κυβέρνησης από τα δεξιά.
Οι ευρωεκλογές θα είναι η πρώτη μάχη σε κάλπη της Νέας Αριστεράς, εκτός απροόπτου. Τρεις ευρωβουλευτές αποχώρησαν από το ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Πέτρος Κόκκαλης μάλιστα προανήγγειλε κι εκείνος νέο πολιτικό φορέα. Είστε σε συζητήσεις;
Στις ευρωεκλογές στοχεύουμε να συγκροτήσουμε ένα ψηφοδέλτιο που θα εκφράσει τον αριστερό, προοδευτικό χώρο βάζοντας στο επίκεντρο τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής: κλιματική δικαιοσύνη, κοινωνική δικαιοσύνη και αναδιανομή προς όφελος των πολλών, υπεράσπιση της δημοκρατίας απέναντι στην ακροδεξιά επέλαση σε όλη την Ευρώπη. Θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν όχι μόνο σε εθνικό επίπεδο αλλά με την ευρύτερη συνεργασία των αριστερών, δημοκρατικών και οικολογικών δυνάμεων πανευρωπαϊκά. Και προφανώς σε αυτή τη συζήτηση πρωταγωνιστούν οι ευρωβουλευτές που αποχώρησαν από το ΣΥΡΙΖΑ.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 31.12.2023