ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημήτρης Βαρτζόπουλος: Φοβάμαι ότι επαναλαμβάνουμε το ίδιο λάθος!

Νίκος Οικονόμου31 Οκτωβρίου 2021

Πολύ φοβάμαι ότι επαναλαμβάνουμε το ίδιο λάθος με πέρσι τονίζει ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος. Ο βουλευτής της ΝΔ στη Β’ Θεσσαλονίκης και γιατρός στο επάγγελμα σε συνέντευξή του στη «ΜτΚ» και αναφερόμενος στην πανδημία και την τακτική της πολιτείας επισημαίνει ότι στην προσπάθεια να αναδείξει κίνητρα εμβολιασμού «δημιουργεί μια ψευδαίσθηση κανονικότητος για εμβολιασμένους και νοσήσαντες, που δεν αντιστοιχεί στα τελευταία επιστημονικά επιδημιολογικά δεδομένα. Λόγω της κοπώσεως του πληθυσμού επιτρέπουμε και μαζικές εκδηλώσεις, όπου δεν τηρούνται οι στοιχειώδεις προφυλάξεις».

Στο δια ταύτα φέρνει στο τραπέζι την πρόταση για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε όσον το δυνατόν περισσότερες επαγγελματικές ομάδες, όπως στην εστίαση, τις Ένοπλές Δυνάμεις, τους εκπαιδευτικούς και τους δημόσιους υπαλλήλους.

Για τα γεγονότα στο Πέραμα κάνει λόγο για «αποδεικτικό στοιχείο της ανωριμότητος του ελληνικού πολιτικού συστήματος και δημοσίου διαλόγου», ενώ επισημαίνει ότι την Αστυνομία «την αδικούν τα κόμματα της Αριστεράς και τα ΜΜΕ, που κυριαρχούνται από αυτήν. Όλοι, όσοι ζήσαμε έξω στην Ευρώπη, γνωρίζουμε ότι εκεί οι αστυνομίες είναι αυστηρότατες, άτεγκτες και σκληρά επεμβατικές. Δυστυχώς στα καθ’ ημάς η συνεχής κατακραυγή της Αριστεράς αλλά και η ενοχική στάση ορισμένων κεντροδεξιών υπουργών έχουν αμβλύνει διαχρονικώς τα αντανακλαστικά των δυνάμεων επιβολής της Τάξεως». Και προσθέτει: «Μου προξένησε εξαιρετικά αλγεινή εντύπωση η εικόνα των αστυνομικών, που σιδηροδέσμιοι προσάγονται δημοσίως προς ανάκριση μετά από υπηρεσιακή επιχείρηση με ανθρώπινες απώλειες. Δεν έχω ξαναδεί έξω πουθενά τέτοιες εικόνες, που είναι απαράδεκτες».

Κύριε Βαρτζόπουλε, η επιδημιολογική κατάσταση σε όλη τη χώρα και ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα δεν πηγαίνει καλά. Έχετε κάποια εξήγηση γι’ αυτό;

Η Βόρεια Ελλάς είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της ελληνικής επαρχίας. Λόγω της έλλειψης μιας ενιαίας καλά στελεχωμένης Κοινωνικής Υπηρεσίας (κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα) οι άνθρωποι, που για λόγους ηλικίας, απομονωμένης κατοικίας, οικονομικούς, εκπαιδευτικούς, υγείας, ευρίσκονται στο κοινωνικό περιθώριο -μεταξύ των άλλων προβλημάτων- δεν είναι εύκολα δυνατόν, να εντοπισθούν, να κινητοποιηθούν και να εμβολιασθούν. Εξ ου και τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών ακόμη και στις ευπαθείς ομάδες. Η έλλειψη συνεκτικού δικτύου πρωτοβάθμιας περίθαλψης, δηλαδή οικογενειακών ιατρών εμπιστοσύνης, επιτείνει το πρόβλημα. Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε και την αυξημένη κοινωνικότητα στα αστικά της κέντρα εν συνδυασμώ με την ύπαρξη των Πανεπιστημίων έχουμε την εξήγηση της αυξημένης νοσηρότητος. Η έλλειψη μάλιστα (σε όλη την χώρα) πρωτοβαθμίου περίθαλψης ευθύνεται και για την καθυστερημένη νοσηλεία των περιστατικών, άρα και για το αυξημένο ποσοστό θανάτων.

Έγιναν κατά τη γνώμη σας επιχειρησιακά λάθη; Θα έπρεπε, για παράδειγμα, να περικοπούν και άλλο οι εορταστικές εκδηλώσεις της Θεσσαλονίκης για το τριήμερο;

Το φαινόμενο της πανδημίας είναι πρωτόγνωρο. Δεν υπάρχουν πρωτόκολλα, ούτε μέτρα σύγκρισης. Όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Ο πρωθυπουργός έχει αναφερθεί στην καθυστέρηση της επιβολής μέτρων τέτοια εποχή πέρυσι. Πολύ φοβούμαι, ότι επαναλαμβάνουμε το ίδιο λάθος. Στην προσπάθεια, να αναδείξουμε κίνητρα εμβολιασμού, δημιουργούμε μια ψευδαίσθηση κανονικότητος για εμβολιασμένους και νοσήσαντες, που δεν αντιστοιχεί στα τελευταία επιστημονικά επιδημιολογικά δεδομένα. Λόγω της κοπώσεως του πληθυσμού επιτρέπουμε και μαζικές εκδηλώσεις, όπου δεν τηρούνται οι στοιχειώδεις προφυλάξεις. Όλα αυτά έχουν πλέον ορατές συνέπειες.

Η πρότασή σας για από εδώ και πέρα όσον αφορά στην πανδημία ποια είναι; Τι πρέπει πιθανώς να αλλάξει;

Ο μόνος τρόπος πλέον αυξήσεως της εμβολιαστικής καλύψεως είναι η υποχρεωτικότης του εμβολιασμού σε όσον το δυνατόν περισσότερες επαγγελματικές ομάδες (εστίαση, ένοπλοι, εκπαιδευτικοί, δημόσιοι υπάλληλοι κοκ).

Όταν υπερβαίνονται τα επιδημιολογικά όρια, να εφαρμόζεται και πάλιν τοπικό lockdown. Πρέπει, να επανέλθει η υποχρεωτικότης της μάσκας στους ελεύθερους χώρους. Να διπλασιαστεί ο αριθμός των υποχρεωτικών rapid tests. Δεδομένης της δυνατότητος των εμβολιασμένων (και νοσησάντων) να νοσούν και μεταδίδουν πρέπει, να καταργηθεί η όρθια διασκέδαση, να επιτρέπεται μόνον η καθημένη σε μικρές παρέες (social bubbles), ώστε να υπάρχει άμεση ενημέρωση επί νοσήσεως. Να τίθενται σε καραντίνα και οι (δις) εμβολιασμένοι και νοσήσαντες μετά επαφή με βεβαιωμένο κρούσμα. Να επιταχυνθεί η τρίτη δόση.

Πολλές συζητήσεις προκάλεσε και το επεισόδιο στο Πέραμα. Ποιο είναι το σχόλιό σας;

Αποδεικτικό στοιχείο της ανωριμότητος του ελληνικού πολιτικού συστήματος και δημοσίου διαλόγου.

Μήπως στη χώρα μας η κοινή γνώμη αδικεί την ΕΛΑΣ;

Την Αστυνομία αδικούν τα κόμματα της Αριστεράς και τα ΜΜΕ, που κυριαρχούνται από αυτήν.

Από την άλλη πολλοί ζητούν πιο αυστηρή και επεμβατική αστυνομία...

Όλοι, όσοι ζήσαμε έξω στην Ευρώπη, γνωρίζουμε, ότι εκεί οι αστυνομίες είναι αυστηρότατες, άτεγκτες και σκληρά επεμβατικές. Και φυσικά μιλούμε για άμεμπτες Δημοκρατίες.

Δυστυχώς στα καθ’ ημάς η συνεχής κατακραυγή της Αριστεράς αλλά και η ενοχική στάση ορισμένων κεντροδεξιών υπουργών έχουν αμβλύνει διαχρονικώς τα αντανακλαστικά των δυνάμεων επιβολής της Τάξεως. Η κατάσταση βελτιώνεται βέβαια …

Μου προξένησε εξαιρετικά αλγεινή εντύπωση η εικόνα των αστυνομικών, που σιδηροδέσμιοι προσάγονται δημοσίως προς ανάκριση μετά από υπηρεσιακή επιχείρηση με ανθρώπινες απώλειες. Δεν έχω ξαναδεί έξω πουθενά τέτοιες εικόνες. Είναι απαράδεκτες και θίγουν το κύρος των αστυνομικών οργάνων και των θεσμών. Θα ζητήσω με ερώτηση μου από τους συναρμοδίους υπουργούς την αλλαγή των σχετικών νομοθετικών ρυθμίσεων και διαδικασιών.

Σημαντικό πρόβλημα για την επανεκκίνηση της οικονομίας είναι η ενεργειακή ακρίβεια. Είστε ικανοποιημένος από τον τρόπο που το αντιμετωπίζει η κυβέρνηση;

Θα είναι μετά την πανδημία το μεγαλύτερο πρόβλημα του φετινού χειμώνος. Αν περιορισθεί στον χειμώνα… Η κυβέρνηση και κάθε κυβέρνηση δεν μπορεί, να αντιμετωπίσει τις αιτίες. Η Ευρώπη δυστυχώς και εδώ ολιγωρεί, διστάζει, κ.λπ. Ορθώς ο πρωθυπουργός ζητά κοινή ευρωπαϊκή πολιτική. Κοινές παραγγελίες, αποθήκευση, αύξηση της παραγωγής από πυρηνική ενέργεια, ενδεχομένως μείωση του κόστους των ρύπων κοκ.

Η κυβέρνηση πασχίζει, να μειώσει τις συνέπειες ιδίως στα ευάλωτα νοικοκυριά. Σίγουρα θα ακολουθήσουν και μέτρα για τους επαγγελματίες, τους αγρότες, την βιοτεχνία, την βιομηχανία. Τα περιμένουμε με αγωνία.

Κουβέντα έχει ανοίξει και για τη στρατηγική της ΝΔ ενόψει των επερχόμενων εκλογών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει ότι θα επιδιώξει την αυτοδύναμη εκλογική νίκη της ΝΔ, ακόμη και αν χρειαστούν δύο εκλογικές αναμετρήσεις. Η άποψή σας;

Ο λαός μέσω της Βουλής του απεφάσισε, ότι το ενδεδειγμένο εκλογικό σύστημα για την χώρα είναι η ενισχυμένη αναλογική. Ανέτρεψε την προηγούμενη απόφαση της Αριστεράς. Τούτο και θα εφαρμοσθεί. Το να επιμείνουμε στα αποτελέσματα της απλής αναλογικής έχει κριθεί αναποτελεσματικό και ανεπιθύμητο. Ούτως ή άλλως λοιπόν, θα πρέπει, να πάμε σε εκλογές με ενισχυμένη αναλογική. Το τι θα προκύψει από αυτές, θα το αποφασίσει και αυτό ο λαός.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 31 Οκτωβρίου 2021
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.