ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Δήμοι: Μετακινούν άρον – άρον προσωπικό που μπήκε σε αναστολή, στις κοινωνικές δομές

Φανή Σοβιτσλή13 Νοεμβρίου 2020

Στη μετακίνηση προσωπικού από υπηρεσίες που λόγω του κορονοϊού κατέβασαν “ρολά”, σε άλλες, όπως οι κοινωνικές δομές και η καθαριότητα, αναγκάζονται να προχωρήσουν πολλοί δήμοι, με βάση τη σχετική εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών, σε μια προσπάθεια να καλυφθούν οι ανάγκες που ανέκυψαν από την πανδημία.

Εν ολίγοις δεκάδες εργαζόμενοι σε δομές πολιτισμού και αθλητισμού, καθαρίστριες σε σχολικές μονάδες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και προσωπικό των ΚΔΑΠ, που μπήκαν σε αναγκαστική αργία θα κληθούν από τους δημάρχους να παρέχουν υπηρεσίες στις υπηρεσίες καθαριότητας και σε δομές και προγράμματα, όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι», τα κοινωνικά παντοπωλεία και φαρμακεία, κέντρα covid και σε τηλεφωνικά κέντρα ψυχολογικής στήριξης. Με αυτόν τον τρόπο οι δήμαρχοι θα στελεχώσουν τις υπηρεσίες που αυτή την περίοδο χτυπούν “κόκκινο” και έχουν ανάγκη από επιπλέον χέρια, ενώ παράλληλα θα μπορούν να βρουν τρόπο να τους πληρώσουν, καθώς οι ανενεργές δομές έχουν σήμερα μηδενικά έσοδα.

Ειδικότερα, με επείγουσα εγκύκλιο το υπουργείο Εσωτερικών θέτει σε ισχύ τα μέτρα που ίσχυσαν κατά τη διάρκεια της πρώτης καραντίνας, αναφορικά με την απασχόληση του προσωπικού των υπηρεσιών δήμων, περιφερειών και των νομικών τους προσώπων που αναστέλλεται η λειτουργία τους.

Σύμφωνα με όσα ορίζονται στην εγκύκλιο, «κατά το χρονικό διάστημα αναστολής λειτουργίας των Νομικών Προσώπων ή Υπηρεσιών των ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού, λόγω των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορονοϊού, το προσωπικό τους απασχολείται σε άλλη υπηρεσία του ίδιου νομικού προσώπου με απόφαση του οικείου προέδρου ή σε άλλη υπηρεσία του οικείου ΟΤΑ ή άλλου Νομικού Προσώπου αυτών, με απόφαση, κατά περίπτωση, του οικείου Δημάρχου ή Περιφερειάρχη. Μάλιστα με την ίδια απόφαση καθορίζονται το ωράριο εργασίας του υπαλλήλου, καθώς και η τυχόν ανάθεση συναφών καθηκόντων άλλου κλάδου για την εξυπηρέτηση των υπηρεσιών. Τα μέτρα, με βάση την εγκύκλιο του υπουργείου, θα ισχύσουν μέχρι 30 Νοεμβρίου.

Εργαζόμενοι: “Ο βασιλιάς είναι γυμνός”

Η εξέλιξη αυτή φαίνεται ότι δυσαρεστεί τους εργαζόμενους, που υποστηρίζουν ότι δεν ήταν δική τους επιλογή, ενώ ξεσηκώνει τα συνδικάτα και τους συλλόγους τους, που τονίζουν ότι η πανδημία λειτούργησε ως μεγεθυντικός φακός, αποκαλύπτοντας τα προβλήματα υποστελέχωσης των υπηρεσιών.

«Αποδεικνύεται ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός» σχολιάζει στο makthes.gr η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων νομού Θεσσαλονίκης, Κλεοπάτρα Χοροζίδη, σημειώνοντας πως είναι φανερό περισσότερο από ποτέ πως οι ΟΤΑ χρειάζονται μόνιμο προσωπικό και όχι ημίμετρα.

«Κατανοούμε τη αναγκαιότητα να ενισχυθούν οι κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων που αυτήν τη περίοδο χτυπούν “κόκκινο”, για να στηρίξουν τους αδύναμους πολίτες, ωστόσο το μέτρο αυτό είναι άδικο για τους ανθρώπους που έχουν ειδικευτεί να κάνουν άλλη δουλειά» τόνισε η ίδια. Πρόσθεσε ακόμη πως η κυβέρνηση βρήκε την ευκαιρία με την πανδημία, να περάσει πολλά αντεργατικά μέτρα και να απειλήσει τους εργαζομένους, πως αν δεν κάνουν αυτό που τους ζητείται δεν θα είναι χρήσιμοι στο μέλλον. «Πολύ φοβάμαι ότι θα δούμε καθαρίστριες σχολείων πάνω σε απορριμματοφόρα και όχι κάπου αλλού και αυτό στο όνομα της πανδημίας» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Χοροζίδη.

Εξάλλου σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι που μπήκαν σε αναγκαστική αργία, θα δεχθούν υποχρεωτικά την μετακίνηση τους, αλλά, όπως είπε δεν είναι μεγάλος ο αριθμός, καθώς οι περισσότεροι παρέχουν υπηρεσίες με συμβάσεις που έχουν ήδη λήξει.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.