ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Δήμος Αμπελοκήπων Μενεμένης: Αύξηση 20% στα δημοτικά τέλη

MakThes Team15 Οκτωβρίου 2024

Σε αύξηση 20% στα δημοτικά τέλη προχωρά ο Δήμος Αμπελοκήπων - Μενεμένης μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που συνεδρίασε χθες.

Σε ανακοίνωσή του ο δήμος, εξηγεί στους κατοίκους τους λόγους για τους οποίους πήρε αυτή την απόφαση.

Η ανακοίνωση του δήμου

Από το έτος 2011 μέχρι σήμερα, η συνολική μείωση δημοτικών τελών ανήλθε σε 37,66% για τις κατοικίες και σε 39,66% για τα καταστήματα στη Μενεμένη. Σε μείωση 19,66% σε κατοικίες και καταστήματα στους Αμπελόκηπους.

Καταργήσαμε δε αμέσως, ήδη από το έτος 2011, τα επιπλέον ισχύοντα στον πρώην Δήμο Μενεμένης τέλη αθλητισμού και πολιτισμού. Έτσι εξισώθηκαν στον ενιαίο Δήμο μας τα δημοτικά τέλη.

Ο Δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης δεν επέβαλε ποτέ στους πολίτες Δημοτικό Φόρο, εφόσον αυτός έχει δυνητικό χαρακτήρα, αντίθετα με όλους τους υπολοίπους Δήμους του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης οι οποίοι άπαντες τον επιβάλουν και τον εισπράττουν μαζί με τα δημοτικά τέλη.

Ο Δήμος μας καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να είναι οι κάτοικοι και οι επιχειρήσεις της περιοχής μας ικανοποιημένοι από το επίπεδο των υπηρεσιών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, προβαίνοντας ενδεικτικά στις εξής ενέργειες:

  1. Εξαντλεί κάθε δυνατότητα ώστε να υπηρετεί στις δομές του στον τομέα της Καθαριότητας, επαρκές προσωπικό, για να είναι ο δήμος καθαρός.
  2. Ανανεώνει σημαντικά τον στόλο των οχημάτων του, με απορριμματοφόρα και λοιπά οχήματα, χρησιμοποιώντας όχι τα χρήματα των πολιτών αλλά εκμεταλλευόμενος ευρωπαϊκούς πόρους.
  3. Ανανεώνει τους κάδους ετησίως.
  4. Ανανεώνει τα υλικά και τα εργαλεία καθαριότητας.
  5. Είναι συνεπέστατος στις υποχρεώσεις του απέναντι σε όλους τους Φορείς (ΦΟΔΣΑ, ΣΜΑ) και χωρίς να οφείλει ούτε ένα ευρώ στη ΔΕΔΔΗΕ, ώστε να υποχρεώνεται σε ρυθμίσεις και σταδιακές καταβολές.

Δεν είναι δε καθόλου υπερβολή ούτε έπαρση να λέμε και εμείς και οι κάτοικοι του Δήμου ότι «είμαστε ο πιο καθαρός Δήμος στο Πολεοδομικό Συγκρότημα».

Κατά το έτος 2024, οι δυσκολίες στην οικονομική διαχείριση που κλήθηκε ο Δήμος να αντιμετωπίσει είναι ως επί το πλείστον οι εξής:

  1. 11,88% αυξημένο από το έτος 2023 το κόστος μισθοδοσίας, λόγω των –καλοδεχούμενων και θετικών – αυξήσεων στους μισθούς των υπαλλήλων, με πραγματική ετήσια αύξηση μισθοδοσίας ύψους 1.221.043,16€, εκ των οποίων 557.000,00€ αφορούν στους εργαζόμενους στις ανταποδοτικές υπηρεσίες καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού.
  • 418.000,00€ επιβληθέν Τέλος Ταφής (απορριμμάτων) αυξημένο από το έτος 2023 κατά 100%. Πρόκειται για νέα επιβάρυνση του Δήμου. Για ένα τέλος μη νόμιμο και άδικο. Ο Δήμος μας και άλλοι 163 Δήμοι, έχουμε προσφύγει στο ΣΤΕ κατά του τέλους ταφής.
  • 57% αυξημένη από το έτος 2023 η ετήσια εισφορά του Δήμου μας στον ΦΟΔΣΑ (Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων), με πραγματική ετήσια αύξηση ύψους 400.000,00€.

Το αυξημένο ενεργειακό κόστος, που ήδη εκτινάχθηκε από το έτος 2022, ως συνέπεια του πολέμου στην Ουκρανία, παραμένει ακόμη σε υψηλά επίπεδα.

Μόνο από τα ανωτέρω στοιχεία προκύπτει μία πραγματική ετήσια αύξηση στις δαπάνες ύψους πάνω από 1.500.000,00€ περίπου. Η αύξηση αυτή δεν αφορά μόνον τον Δήμο μας αλλά όλους τους Δήμους της χώρας. Στις αρχές του έτους 2024 οι περισσότεροι Δήμοι στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης επέβαλαν αυξήσεις 35% στα δημοτικά τους τέλη για να δύνανται να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους.

Ο Δήμος μας προσπάθησε και τα κατάφερε να μην επιβάλει καμία αύξηση για το έτος 2024, χωρίς όμως αυτό να γίνει αιτία ή αφορμή να μειώσει το επίπεδο της παρεχόμενης υπηρεσίας του τόσο στην καθαριότητα όσο και στον ηλεκτροφωτισμό.

Αυτό ήταν και είναι αποτέλεσμα συλλογικής, μεθοδικής και αποτελεσματικής εργασίας από όλους τους εμπλεκόμενους, διοίκηση και υπαλλήλους, οι οποίοι, καθένας από το μετερίζι του, προσπαθούν και τελικά ως φαίνεται επιτυγχάνουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τον πολίτη, χωρίς να αυξηθεί κανένα άλλο τέλος, φόρος ή εισφορά που να καταβάλλεται από πολίτες (Τέλη Κοινοχρήστων Χώρων, Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, Τέλος Διαφήμισης, Εισφορές Μελών για οποιαδήποτε Δομή, Τροφεία Παιδικών Σταθμών, Αντίτιμο για τη συμμετοχή στα αθλητικά και πολιτιστικά τμήματα του Δήμου, δίδακτρα Δημοτικού Ωδείου).

Η ορθή και συνετή διοικητική και οικονομική διαχείριση που στοχεύει στην μέγιστη επίτευξη των στόχων με την ελάχιστη επιβάρυνση των πολιτών, έχει ως συνέπεια τη φετινή – πρώτη από το έτος ίδρυσης του Δήμου – αύξηση για το έτος 2025 των συντελεστών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού κατά 20% σε σχέση με τους περσινούς, ώστε, παρά τις τεράστιες αυξήσεις των δαπανών που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, να μην οδηγηθούμε στην ποιοτική ή ποσοτική μείωση των ανταποδοτικών υπηρεσιών, τόσο στην καθαριότητα όσο και στον ηλεκτροφωτισμό και για να έχουμε τη δυνατότητα να συνεχίσουμε να πληρώνουμε κανονικά όλες τις υποχρεώσεις μας.

Παραθέτουμε τη μεταβολή σε αριθμούς

20242025
1. Κατοικίες: 1,44 ευρώ το τ.μ. ετησίως1. Κατοικίες: σε 1,73 ευρώ το τ.μ. ετησίως
2. Κατοικίες αναπήρων – ΑΜΕΑ, πολυτέκνων, τριτέκνων κλπ (μείωση 50%): 0,72 ευρώ το τ.μ. ετησίως2. Κατοικίες αναπήρων – ΑΜΕΑ, πολυτέκνων, τριτέκνων κλπ: (μείωση 50%) : σε 0,87 ευρώ το τ.μ. ετησίως
3. Στεγασμένοι επαγγελματικοί χώροι, καταστήματα: 3 ευρώ το τ.μ. ετησίως3. Στεγασμένοι επαγγελματικοί χώροι, καταστήματα: σε 3,60 ευρώ το τ.μ. ετησίως

Παραδείγματα

  • Για ένα σπίτι 70 τ.μ. η αύξηση είναι 20.3 ευρώ ετησίως ή 1.69 ευρώ το μήνα.
  • Για ανάπηρους, ΑΜΕΑ, Τρίτεκνους και Πολύτεκνους κλπ (μείωση 50%) 10,15 ευρώ ετησίως ή 0.84 ευρώ το μήνα.
  • Για ένα κατάστημα 60 τ.μ. η αύξηση είναι 36 ευρώ ετησίως ή 3 ευρώ το μήνα.
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.