Άμεσους καρπούς αποδίδουν οι πρωτοβουλίες του δήμου Ιωαννιτών για την ανάδειξη και ανάπτυξη της αργυροχοΐας, μετά και την απόφαση που λήφθηκε στη συνάντηση του Δικτύου εμπειρογνωμόνων της Νότιας Ευρώπης στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά, η οποία πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Βαρσοβία υπό την αιγίδα της UNESCO, η επόμενη συνάντησή της να πραγματοποιηθεί στα Γιάννενα τον Οκτώβριο του 2025.
Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν σήμερα ο δήμαρχος, Θωμάς Μπέγκας, και ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Μηνάς Πασχόπουλος, αναφέρθηκαν στις δράσεις που έχει σχεδιάσει και υλοποιεί ήδη ο δήμος για την διατήρηση αλλά και την ενίσχυση της παραδοσιακής γιαννιώτικης αργυροχοΐας με στόχο την εγγραφή της στο διεθνή κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.
«Η αργυροχοΐα είναι στενά συνδεδεμένη με την ιστορία, τον πολιτισμό και την ταυτότητα των Ιωαννίνων. Για εμάς, η διατήρηση αυτής της παράδοσης δεν είναι απλά μια πολιτιστική ευθύνη, αλλά και μια ευκαιρία για τη βιώσιμη ανάπτυξη της πόλης και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας. Το 2023, η παραδοσιακή αργυροχοΐα των Ιωαννίνων εγγράφτηκε στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας. Αυτό ήταν ένα κρίσιμο βήμα που αναγνώρισε επίσημα την πολιτιστική αξία αυτής της τέχνης και μας έδωσε το έναυσμα για περαιτέρω δράσεις», είπε αρχικά ο κ. Μπέγκας και πρόσθεσε:
«Ως δημοτική αρχή έχουμε ξεκινήσει μια σειρά πρωτοβουλιών για την ανάδειξη και προώθηση της αργυροχοΐας. Συνεργαζόμαστε στενά με το Κέντρο Παραδοσιακής Βιοτεχνίας Ιωαννίνων (ΚΕΠΑΒΙ), το Σωματείο Ασημουργών Μεταλλοτεχνιτών Ιωαννίνων «Η Γιαννιώτικη Τέχνη» και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, το οποίο διαχειρίζεται με μεγάλη επιτυχία το Μουσείο Αργυροτεχνίας στο Κάστρο των Ιωαννίνων. Αυτοί οι φορείς αποτελούν πολύτιμους συνεργάτες μας, καθώς συμβάλλουν ενεργά στη διαφύλαξη και την προώθηση αυτής της μοναδικής κληρονομιάς».
Μια από τις πιο σημαντικές πρωτοβουλίες του δήμου είναι η καθιέρωση του «Μήνα Γιαννιώτικης Αργυροτεχνίας», ένας νέος θεσμός που πραγματοποιείται με μεγάλη επιτυχία.
«Στόχος μας είναι να προσελκύσουμε επισκέπτες, να εκπαιδεύσουμε τις νεότερες γενιές και να προωθήσουμε τη δημιουργικότητα των σύγχρονων τεχνιτών, οι οποίοι κρατούν ζωντανή την τέχνη της αργυροχοΐας. Παράλληλα, δουλεύουμε στενά με το Υπουργείο Πολιτισμού για τη δημιουργία ενός πλαισίου επαγγελματικής κατάρτισης που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες του επαγγέλματος», τόνισε ο δήμαρχος.
Ακολούθως αναφέρθηκε στη συνάντηση του Δικτύου εμπειρογνωμόνων της Νότιας Ευρώπης στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά, η οποία πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Βαρσοβία υπό την αιγίδα της UNESCO, όπου ο δήμος Ιωαννιτών μέσω του αντιδημάρχου Πολιτισμού, Μηνά Πασχόπουλου, είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει τις δράσεις του ως καλή πρακτική σε διεθνές επίπεδο.
«Αναδείξαμε τη σημασία της συνεργασίας ανάμεσα στη δημοτική αρχή, τους τοπικούς φορείς και το κράτος για τη διαφύλαξη αυτής της τέχνης, προτείναμε και εξασφαλίσαμε τη διοργάνωση της επόμενης ετήσιας συνάντησης το 2025 εδώ στα Ιωάννινα.
Η δέσμευσή μας για τη διαφύλαξη και ανάδειξη της αργυροχοΐας είναι διαρκής. Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε σε δράσεις που θα βοηθήσουν τη διατήρηση αυτής της παράδοσης, με έμφαση στη μετάδοσή της στις νεότερες γενιές, ενισχύοντας ταυτόχρονα την τοπική μας οικονομία και προβολή», κατέληξε ο δήμαρχος.
Από την πλευρά του ο κ. Πασχόπουλος τόνισε πως ο δήμος Ιωαννιτών κινείται με ένα στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη της αργυροτεχνίας με απώτερο στόχο την εγγραφή της στον διεθνή κατάλογο της UNESCO.
«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για εμάς το γεγονός ότι μετά από πρόσκληση του υπουργείου Πολιτισμού και της UNESCO κληθήκαμε να παρουσιάσουμε τις δράσεις μας για την ανάδειξη της τέχνης της αργυροχοΐας ως μια καλή πρακτική. Θα πρέπει να τονιστεί ότι στη συνάντηση αυτή που γίνεται κάθε χρόνο συμμετέχουν ειδικοί, συνήθως από τα υπουργεία πολιτισμού κάθε χώρας της νοτιοανατολικής Ευρώπης και φέτος ήταν η πρώτη φορά που δόθηκε η δυνατότητα σε έναν εκπρόσωπο της τοπικής αυτοδιοίκησης να παραστεί και να αναπτύξει τις δράσεις που κάνει ο δήμος Ιωαννιτών», ανέφερε ο κ. Πασχόπουλος, ευχαριστώντας όλα τα μέλη - διευθυντικά στελέχη του υπουργείου Πολιτισμού της ελληνικής αποστολής.
Ο αντιδήμαρχος πολιτισμού σημείωσε επίσης ότι αποτελεί μεγάλη επιτυχία για το δήμο Ιωαννιτών η εξασφάλιση της διεξαγωγής της επόμενης συνάντησης του Δικτύου στην πόλη μας, τον Οκτώβριο του 2025, καθώς θα είναι η πρώτη φορά που θα διεξαχθεί σε πόλη μη πρωτεύουσα κράτους.
Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν ώστε να ενταχτεί η γιαννιώτικη αργυροτεχνία στον διεθνή κατάλογο της UNESCO, ο κ. Πασχόπουλος έκανε λόγο για μια πολύ δύσκολη διαδικασία, εκφράζοντας όμως την αισιοδοξία του για το τελικό αποτέλεσμα, καθώς, όπως εξήγησε, το πρώτο βήμα έχει ήδη γίνει με την εγγραφή της στον Εθνικό Κατάλογο, ενώ ο στρατηγικός σχεδιασμός του δήμου έχει αγκαλιαστεί από το υπουργείο Πολιτισμού το οποίο ενισχύει με όλες του τις δυνάμεις αυτή την προσπάθεια.