ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Δήμος Νεάπολης - Συκεών: Ομιλία του Σπύρου Βούγια στο Λαϊκό Επιμορφωτικό Πανεπιστήμιο

MakThes Team15 Μαρτίου 2024

Το προσωπικό του αρχείο με τα… ματαιωμένα σχέδια της Θεσσαλονίκης παρουσίασε ο Σπύρος Βούγιας στην πρεμιέρα του φετινού Λαϊκού Επιμορφωτικού Πανεπιστημίου του δήμου Νεάπολης-Συκεών που είναι αφιερωμένο στο φλέγον ζήτημα της κλιματικής κρίσης και των επιπτώσεών της στην υγεία.

Η αφήγηση του συγκοινωνιολόγου, ομότιμου καθηγητή του ΑΠΘ και προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης ταξίδεψε τους παρευρισκόμενους στην κυκλοφοριακή ιστορία της πόλης, κάνοντας μια αναδρομή από την περίφημη τρύπα του Κούβελα μέχρι την πανάκριβη ματαίωση της υποθαλάσσιας αρτηρίας.

«Δεν υπάρχει πόλη στην οποία να έχουν μελετηθεί και αναλυθεί τόσα σχέδια τα οποία είτε έχουν ακυρωθεί είτε έχουν καθυστερήσει σε τέτοιο βαθμό όσο στη Θεσσαλονίκη» σημείωσε ο Σπύρος Βούγιας και υπενθύμισε ότι η συζήτηση για το μετρό ξεκίνησε πριν από 35 χρόνια.


Μάλιστα χαρακτήρισε ντροπή για την πόλη το γεγονός ότι το μετρό δεν πηγαίνει στο αεροδρόμιο, σημείωσε ότι το έργο είναι κολοβό καθώς δεν πηγαίνει ούτε στις δυτικές συνοικίες ενώ άσκησε κριτική στον τρόπο με τον οποίο σχεδιάστηκαν και οι στάσεις αφού όπως είπε αν δεν είχε γίνει ο σταθμός Βενιζέλου το έργο θα είχε παραδοθεί δύο χρόνια νωρίτερα.

Επιπλέον, προέβλεψε ότι επειδή οι αποβάθρες του είναι 60 μέτρα και άρα χωρούν μόνο τέσσερις συρμούς των 15 μέτρων θα δημιουργηθεί δυσκολία στην εξυπηρέτηση των επιβατών όσο ο αριθμός τους αυξάνεται.

Προχωρώντας σε μια διαπίστωση που αφορά την καταγραφή του συγκεκριμένου έργου στο συλλογικό υποσυνείδητο της Θεσσαλονίκης ο Σπύρος Βούγιας σημείωσε: «Η υλοποίηση του μετρό θα βοηθήσει την πόλη να ξεπεράσει και το ψυχολογικό τραύμα που της δημιούργησε αυτή η περιπέτεια».

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης ο οποίος, όπως είπε και ο ίδιος ήταν ο πρώτος συγκοινωνιολόγος της πόλης, αφού αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο δημιουργείται το φαινόμενο του θερμοκηπίου μίλησε για το κυκλοφοριακό πρόβλημα της Θεσσαλονίκης και επανέφερε τις προτάσεις για θαλάσσια συγκοινωνία και τραμ. Υπερασπίσθηκε τη σημασία της λειτουργίας των αστικών λεωφορείων σημειώνοντας ότι θα πρέπει να συνεχίσουν να κινούνται και στις γραμμές που θα υπάρχει το μετρό.

Ο Σπύρος Βούγιας εξήρε το έργο του Γιάννη Μπουτάρη ως δημάρχου Θεσσαλονίκης ενώ αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του σε επιστολή του τότε μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου με την οποία ζητούσε να μην προχωρήσει η πεζοδρόμηση της Αγίας Σοφίας, καθώς το αυτοκίνητό του θα έφθανε με δυσκολία στη Μητρόπολη…

Αναφερόμενος στο Fly over σημείωσε ότι το έργο επιβλήθηκε χωρίς συζήτηση, περιβαλλοντικούς όρους και προετοιμασία και από τη στιγμή που η κυβέρνηση επιμένει στην υλοποίησή του, ενόψει και των ευρωεκλογών είναι ευκαιρία η Θεσσαλονίκη να ζητήσει και να λάβει όσο γίνεται περισσότερα ανταποδοτικά μέτρα. Υπενθύμισε ότι η πόλη είναι ενιαία και γι΄ αυτό όπως είπε η δημοτική αρχή θα πρέπει είναι μητροπολιτική.

«Περιμένουμε την ευκαιρία της πόλης» σημείωσε ο Σπύρος Βούγιας και κατέληξε: «Κάποτε παρομοίωσα τη Θεσσαλονίκη με πεταλούδα η οποία όμως δεν έχει ανοίξει ακόμα τα φτερά της να πετάξει».

Νωρίτερα καλωσορίζοντας τον πρώτο ομιλητή του φετινού ΛΕΠ ο Σίμος Δανιηλίδης αφού εξέφρασε την χαρά και την υπερηφάνειά του για τη συνέχιση του εξαιρετικά επιτυχημένου θεσμού του δήμου Νεάπολης-Συκεών εξήγησε τους λόγους που οδήγησαν στην επιλογή της φετινής θεματολογίας.

«Το κλιματικό χάος απειλεί την ύπαρξη του πλανήτη» επεσήμανε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών και υπενθύμισε ότι η χώρα μας έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επειδή δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα για να περιορίσει την υψηλή συγκέντρωση καρκινογόνων αιωρούμενων σωματιδίων στη Θεσσαλονίκη.

«Ζούμε στην πιο επιβαρυμένη περιβαλλοντικά πόλη της Ευρώπης» ανέφερε ο Σίμος Δανιηλίδης και πρόσθεσε: «Στην πόλη μας αναλογούν λιγότερα από 2, για την ακρίβεια μόλις 1,7 τετραγωνικά μέτρα πρασίνου ανά κάτοικο όταν το ελάχιστο που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι τα 9 τμ».

Ο δήμαρχος επανέλαβε τις προτάσεις του για την μεταφορά της ΔΕΘ στα δυτικά της πόλης και τη δημιουργία στη θέση της μητροπολιτικού πάρκου που θα περιλαμβάνει το campus του ΑΠΘ καθώς και το Γ΄ Σώμα Στρατού.

Την εκδήλωση συντόνισε η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Ειρήνη Καγιαμπίνη με πρωτοβουλία της οποίας όλοι όσοι παραβρέθηκαν πήραν ως αναμνηστικό ένα γλαστράκι με βασιλικό, κίνηση συμβολική με στόχο να προσθέσουμε στη ζωή μας όσο περισσότερο πράσινο γίνεται.

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν οι αντιδήμαρχοι Οικονομικών Λάζαρος Ωραιόπουλος, Τεχνικών Έργων, Στέλιος Γκατζές, Δόμησης, Αστικού Σχεδιασμού και Μικροέργων Απόστολος Συμεωνίδης, ο πρόεδρος της ΚΕΥΝΣ Δημήτρης Απατσίδης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Αρίστος Γαλανός, Σοφία Ανδριανίδου, Απόστολος Παπάζογλου, Σταυρούλα Δόλια-Χαριτίδου και η τοπική σύμβουλος Νεάπολης Σοφία Ιακωβίδου.

Η επόμενη παρουσίαση στο πλαίσιο του ΛΕΠ θα γίνει την ερχόμενη Πέμπτη 21 Μαρτίου με διπλή θεματολογία. Ο καθηγητής Υγιεινής-Κοινωνικής Ιατρικής τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ Θεόδωρος Δαρδαβέσης θα αναλύσει το θέμα «Περιβάλλον και επιπτώσεις στην υγεία του παιδιού», ενώ η Θεοδώρα Παπαμήτσου καθηγήτρια Ιστολογίας-Εμβρυολογίας του τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, ο Αθανάσιος Πέγιος επιμελητής Παιδοχειρουργικής Κλινικής του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου και ο Παναγιώτης Μπαμίδης καθηγητής ΑΠΘ-διευθυντής Εργαστηρίου Ιατρικής Φυσικής και Ψηφιακής Καινοτομίας θα μιλήσουν με θέμα «Πλανητική και ανθρώπινη υγεία-Τεχνολογία και Υγεία»

Όλες οι εκδηλώσεις γίνονται στο Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Συκεών (Ρήγα Φεραίου και Μεγάρων) στις 6 μμ.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.