ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Δήμος Θέρμης: Αποτίνει φόρο τιμής στα θύματα της μάχης και το Ολοκαύτωμα των Βασιλικών το 1821

Φανή Σοβιτσλή08 Ιουνίου 2021

Φόρο τιμής στη μνήμη των νεκρών της μάχης και του ολοκαυτώματος των Βασιλικών το 1821, αποτίνει ο δήμος Θέρμης, αναδεικνύοντας με σειρά δράσεων και εκδηλώσεων την ιστορία, που παρότι άγνωστη στο ευρύ κοινό, έχει ξεχωριστή θέση στην ιστορία του απελευθερωτικού αγώνα.

Οι εκδηλώσεων, που εντάσσονται στο πρόγραμμα «Ελλάδα 2021» και αρχίζουν αύριο με λαμπαδηδρομία στους δρόμους των Βασιλικών, θα διαρκέσουν καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους, με στόχο να τιμηθούν οι νεκροί του αγώνα, και παράλληλα να δημιουργηθούν υποδομές στην περιοχή, όπως ανάπλαση της πλατείας και τοποθέτηση μνημείου που θα φιλοτεχνηθεί από τον γλύπτη Γιώργο Τσάρα.

Η παρέμβαση είναι συνολικού προϋπολογισμού περίπου 1,050 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 600 χιλιάδες θα καλυφθούν από το πρόγραμμα "Αντώνης Τρίτσης" και τα υπόλοιπα από ίδιους πόρους του δήμου.

Όπως τόνισε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος, ο οποίος παρουσίασε τις εκδηλώσεις «οι δράσεις του δήμου σχεδιάστηκαν με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821. Ήταν μία ευκαιρία να αναδείξουμε τη συμβολή του Μακεδονικού αγώνα και της επανάστασης στη Χαλκιδική, αλλά και τη συμβολή των Βασιλικών που πλήρωσαν μεγάλο τίμημα, καθώς κάηκαν ολοσχερώς στη διάρκεια του αγώνα». Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Παπαδόπουλος, με αφορμή τις επετειακές εκδηλώσεις, ο δήμος ενέταξε έργα υποδομής στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», τα οποία θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη και τη αναβάθμιση της περιοχής των Βασιλικών.

Αναφερόμενος στην ιστορία, που έως σήμερα παραμένει άγνωστη, ο δήμαρχος τόνισε ότι η επανάσταση της Χαλκιδικής, που κορυφώθηκε με την ηρωική Μάχη και το Ολοκαύτωμα των Βασιλικών το 1821 υπήρξε η πρώτη μεγάλη επαναστατική δράση στη Βόρεια Ελλάδα και, παρά την τραγική κατάληξή της, καταγράφεται από τους ιστορικούς ως ιδιαίτερα πολύτιμη για την επιτυχία της ελληνικής επανάστασης και την απελευθέρωση του έθνους. «Αυτή την ιστορία, που μέχρι σήμερα παραμένει ουσιαστικά άγνωστη, θέλουμε να αναδείξουμε με τη συμπλήρωση 200 χρόνων» σημείωσε ο ίδιος.

Αναφορικά με τις δράσεις που θα γίνουν, ο κ. Παπαδόπουλος υπογράμμισε ότι σχεδιάστηκαν από οργανωτική επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι φορέων όχι μόνο από τα Βασιλικά αλλά και από τα γύρω χωριά, από τα οποία πολλοί συμμετείχαν στον μακεδονικό αγώνα

Οι εκδηλώσεις

Το πρόγραμμα παρουσίασε η πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής και πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Θέρμης, Αθηνά Παπαδάκη, η οποία σημείωσε πως οι δράσεις θα γίνουν καθ΄ όλη τη διάρκεια έτους και ξεκινούν αύριο με λαμπαδηδρομία στο κέντρο των Βασιλικών από κατοίκους και εθελοντές συνοδεία του συστήματος προσκόπων Θέρμης.

Η ίδια είπε ότι η επίσημη τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί στις 13 Ιουνίου με δοξολογία στον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου των Βασιλικών, κατάθεση στεφάνων στη πλατεία και έπαρση της σημαίας της επανάστασης, την οποία υφαίνουν οι γυναίκες των Βασιλικών.

Ανέφερε ακόμη ότι έχουν προγραμματιστεί και παράλληλες δράσεις, όπως η λειτουργία κέντρου ιστορικής πληροφόρησης και infokiosk, επισκέψιμα από σχολεία και φορείς και η έκδοση ιστορικού βιβλίου, το οποίο επεξεργάζεται η επιστημονική υπόεπιτροπή.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της κοινότητας Βασιλικών, Αστέριος Καρακώττας, τόνισε πως η κοινωνία 200 χρόνια περίμενε για να δικαιωθεί η ιστορία του τόπου. «Αποτίνουμε φόρο τιμής στους προγόνους μας που έδωσαν τη ζωή τους, αφήνουμε όμως και ένα μελλοντικό αποτύπωμα υποδομών, δίνουμε προοπτική για το μέλλον του τόπου», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι το πλήρες πρόγραμμα των δράσεων είναι αναρτημένο στον ιστότοπο www.vasilika200.gr.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.