ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Δήμος Θεσσαλονίκης: Διευρύνεται η «βεντάλια» για τους άστεγους

Δημήτρης Λαζόπουλος02 Μαΐου 2022

Νέες πολιτικές και διεύρυνση των υφιστάμενων αναφορικά με τη φροντίδα των αστέγων προωθεί ο δήμος Θεσσαλονίκης, με τελικό στόχο να δώσει κίνητρα, σε όσους επιθυμούν, να επανενταχθούν στην κοινωνία.

Ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Σωκράτης Δημητριάδης επισημαίνει στη «ΜτΚ» ότι στα άμεσα σχέδια του δήμου είναι να γίνει επανασχεδιασμός της φιλοξενίας των εισερχόμενων στο Υπνωτήριο Αστέγων, με στόχο οι άστεγοι να «ομαδοποιηθούν» αναλόγως της ηλικίας και του ιστορικού τους και να βελτιωθεί περαιτέρω η λειτουργία της δομής.

Επιπλέον, τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσουν οι εργασίες διαμόρφωσης ακόμη πέντε δωματίων στον ίδιο όροφο του κτιρίου, όπου στεγάζεται το Υ.Α., σε χώρο ο οποίος σήμερα λειτουργεί ως αποθήκη. Μάλιστα ο κ. Δημητριάδης επισημαίνει ότι η διάθεση πολιτών που σπεύδουν να προσφέρουν σε αυτό το εγχείρημα από προϊόντα μέχρι και καινούργια έπιπλα, είναι συγκινητική.

Στην έτερη δομή φροντίδας και φιλοξενίας των αστέγων, στο Κέντρο Ημέρας επί της οδού Μοναστηρίου 55, αναμένεται να λειτουργήσουν οι νέοι χώροι στους δύο άνωθεν ορόφους του κτιρίου, οι οποίοι διαμορφώνονται και θα είναι έτοιμοι την ερχόμενη εβδομάδα, ώστε να αυξηθεί η δυναμικότητα φιλοξενίας. Μάλιστα στη δομή θα έχουν παρουσία και οι Γιατροί Του Κόσμου, οι οποίοι θα εξετάζουν τους προσερχόμενους άστεγους σε καθημερινή βάση, αποκαλύπτει ο αντιδήμαρχος.

Η πρόταση πολιτών και οι «δύσκολες» περιπτώσεις

Στις 7 Απριλίου το σωματείο «Θεσσαλονίκη 21ος αιώνας» συνέταξε επιστολή προς τον δήμο προτείνοντας, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία ταμείου με πόρους που θα συνεισφέρουν διάφοροι φορείς και ιδρύματα, ώστε ο δήμος να νοικιάζει ή να αγοράζει σπίτια για τη διαμονή των αστέγων για 12 μήνες στο πρότυπο του «Housing First» που έχει εφαρμοστεί στη Φινλανδία και στην Τσεχία, ούτως ώστε να εξασφαλιστούν οι βασικές προϋποθέσεις επανεκκίνησης στους άστεγους, σημειώνει στη «ΜτΚ», ο πρόεδρος του σωματείου, Γιάννης Καραμήτσιος. Επίσης, το σωματείο υπογράμμισε τη σημασία να εντοπίζονται θέσεις εργασίας για τους άστεγους, ακόμη και στις δημοτικές υπηρεσίες.

Απαντώντας, ο κ. Δημητριάδης σημειώνει πως «το σωματείο δεν ξέρει ότι αυτά τα οποία πρότεινε τα κάνουμε ήδη». Όπως λέει ο ίδιος, «πολύ θα ήθελα να συνεργαστώ με όλα τα σωματεία που έχουν σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στη Θεσσαλονίκη, αλλά παράλληλα θα ήθελα να είναι ενημερωμένοι για το τι κάνουμε».

Ενδεικτικά ο κ. Δημητριάδης αναφέρεται στο πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία», το οποίο αφορά δεκάδες οικογένειες στη Θεσσαλονίκη, στις οποίες εξασφαλίζεται στέγη, φαγητό και εργασία, προκειμένου να ενταχθούν ξανά στην κοινωνία.

«Ήταν για 60 άτομα, τώρα έγινε για 40, διότι δυστυχώς από τους 60 μόνο οι 10-12 συνέχισαν τη δουλειά τους. Πολλοί από τους ανθρώπους αυτούς δεν έχουν την ανάγκη να δουλέψουν. Βρίσκουν τον τρόπο να φάνε, χωρίς να αισθάνονται την ανάγκη να δουλέψουν για να είναι ανεξάρτητοι. Άμα σου δίνει ο άλλος τα πράγματα στο χέρι και δεν τα αξιοποιείς, τι να πεις μετά;», διερωτάται ο Σ. Δημητριάδης.

Εξάλλου, ο αντιδήμαρχος επισημαίνει ότι στην Ελλάδα δεν απαγορεύεται ούτε η παραμονή αστέγων σε δημόσιους χώρους ούτε η επαιτεία, με αποτέλεσμα κάποιοι άστεγοι με ψυχολογικά προβλήματα «να προχωράνε σε καταλήψεις χώρων, οι οποίες προφανώς δημιουργούν μια πολύ άσχημη εικόνα για την πόλη, ακόμη και σε σημεία ιστορικά. Δεν μετακινούνται και δεν μπορεί να τους μετακινήσει ούτε η αστυνομία, λόγω έλλειψης νομοθεσίας».

«Δεν έρχονται στις δομές γιατί θέλουν να καπνίζουν»

Όσοι αρνούνται να μεταβούν στις δομές του δήμου ακόμη και σε ημέρες ακραίων καιρικών φαινομένων και παρά τις εκκλήσεις των υπηρεσιών, το πράττουν διότι απλώς «δεν θέλουν να έρθουνε και η δικαιολογία που λένε είναι ότι μας κλέβουν τα πράγματα», διευκρινίζει ο αντιδήμαρχος. Ωστόσο, στο Υ.Α. «οι κανόνες είναι πολύ αυστηροί και απαγορεύεται και το κάπνισμα. Δεν έρχονται γιατί θέλουν να καπνίζουν και επίσης σε περίπτωση που κάποιος πιαστεί να κλέβει, να χειροδικεί, να μιλάει άσχημα κ.τ.λ., ή φεύγει άπαξ δια παντός ή γίνεται σύσταση και επιβάλλεται μία ποινή απαγόρευσης εισόδου για κάποιους μήνες», εξηγεί ακολούθως ο αντιδήμαρχος.

Ταυτόχρονα, η υποχρέωση εξέτασης από ψυχίατρο, ως προϋπόθεση εισόδου στις δομές του δήμου, αποτελεί ακόμη έναν ανασταλτικό παράγοντα για ορισμένους άστεγους, παρατηρεί ο κ. Δημητριάδης.

«Σε όλη τη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης δεν υπάρχει άλλο Υπνωτήριο Αστέγων. Γιατί δεν έρχονται και άλλοι; Πού είναι; Υποτίθεται ότι υπάρχουν πολλοί άστεγοι. Άρα, οι άστεγοι που υπάρχουν έξω έχουν προβλήματα ψυχολογικά και βρίσκουν διάφορες δικαιολογίες για να δικαιολογήσουν την άρνησή τους να εισέλθουν στις δομές φιλοξενίας», εκτιμά ο ίδιος.

Ολιστική προσέγγιση των τοξικομανών

Δεδομένων των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν πολλοί εκ των αστέγων, μεταξύ των οποίων και οι εξαρτήσεις από ουσίες, ο κ. Δημητριάδης ενημερώνει ότι στο εγγύς μέλλον επίκειται συνεργασία του δήμου με τον ΟΚΑΝΑ και τους «Ανώνυμους Ναρκομανείς», υπό την ομπρέλα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε οι πρώην χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών, άστεγοι και μη, να βρίσκουν σύμβουλο ο οποίος θα τους βοηθάει να μην «ξανακυλήσουν». Βούληση του κ. Δημητριάδη είναι εντός του Ιουνίου να ξεκινήσει η λειτουργία του προγράμματος, καθώς αυτή την περίοδο «τρέχει» ο στρατηγικός σχεδιασμός του. «Θα είμαστε η πρώτη πόλη πανελλαδικά, η οποία θα έχει συνολική στρατηγική αντιμετώπισης των εξαρτησιογόνων ουσιών», διαβεβαιώνει ο αντιδήμαρχος και ξεκαθαρίζει ότι η συνεργασία θα αφορά όλους τους πρώην χρήστες στον δήμο Θεσσαλονίκης.

Έρχονται νέες δομές φιλοξενίας για τους «αρνητές»

Ταυτόχρονα, για τους άστεγους που επιμένουν να μην προσέρχονται στις δομές του δήμου, ο τελευταίος εκπονεί, μαζί με άλλους φορείς, ένα πρόγραμμα με το οποίο θα μπορέσουν να βοηθηθούν άστεγοι με ψυχολογικά ή οικονομικά προβλήματα. Αν και οι λεπτομέρειες του σχεδίου θα ανακοινωθούν προσεχώς, ο αντιδήμαρχος αποκαλύπτει στη «ΜτΚ», ότι θα πρόκειται για λύσεις προσωρινής στέγασης των εν λόγω ανθρώπων, σε ανοιχτούς χώρους, οι οποίες θα τους παρέχουν προστασία από τα καιρικά φαινόμενα και τις ακραίες θερμοκρασίες τόσο τον χειμώνα όσο και το καλοκαίρι.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 30.04.2022

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.