ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Δήμος Θεσσαλονίκης: Έρχεται «καυτό» φθινόπωρο

Βαγγέλης Στολάκης09 Αυγούστου 2021

Μετά τον καύσωνα και την αυγουστιάτικη ραστώνη, στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης από τον Σεπτέμβριο αναμένονται «καταιγίδες», εντάσεις και κόντρες. Ο χρόνος πλέον από τη συμπλήρωση δύο ετών από τότε που κάθισε ο Κωνσταντίνος Ζέρβας στην καρέκλα του δημάρχου μετρά αντίστροφα μέχρι τις νέες δημοτικές εκλογές το 2023, οι επίδοξοι υποψήφιοι δήμαρχοι αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους και η αντιπολίτευση που σήμερα είναι κατακερματισμένη ξεκίνησε να οργανώνεται προκειμένου να ασκείται όσο το δυνατόν μια από κοινού κριτική στα έργα της διοίκησης.

Οι «παλιοί» του δημοτικού συμβουλίου εκτιμούν ότι από τον Σεπτέμβριο και μετά στις συνεδριάσεις του οργάνου οι τόνοι θα είναι συνεχώς ανεβασμένοι. «Από τη μία η πανδημία του κορονοϊού που δεν επιτρέπει τις συνεδριάσεις δια ζώσης και από την άλλη το γεγονός ότι θα έχουν συμπληρωθεί δύο χρόνια από την ανάληψη της διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης από τον Κωνσταντίνο Ζέρβα και τους συνεργάτες του και πλέον ο χρόνος για τις επόμενες δημοτικές εκλογές του φθινοπώρου του 2023 θα μετρά αντίστροφα με αποτέλεσμα πολλοί να ασκούν σκληρή κριτική σε όσα έκανε ή δεν έκανε η ομάδα διοίκησης» αναφέρει χαρακτηριστικά εν ενεργεία δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης που στο παρελθόν κατείχε θέση αντιδημάρχου.

Η πρόσφατη συνάντηση

Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης του δήμου Θεσσαλονίκης και οι ανεξάρτητοι σύμβουλοι, σύμφωνα με πληροφορίες της «ΜτΚ» επιχειρούν να βρουν κοινό βηματισμό, τουλάχιστον για τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν την πόλη και δεν σχετίζονται με την κεντρική πολιτική σκηνή, όπου εκεί καθοριστικό ρόλο στη στάση που θα κρατήσει κάποιος αιρετός διαδραματίζει η κομματική του ταυτότητα και η ιδεολογία του. Αυτό που επιχειρείται, σύμφωνα με όσους συμμετέχουν στην προσπάθεια, είναι να εκλείψουν οι μεμονωμένες φωνές και να υπάρχει όσο γίνεται συγκροτημένη και οργανωμένη αντιπολίτευση απέναντι στην διοίκηση. Προς αυτή την κατεύθυνση, σύμφωνα με πληροφορίες της «ΜτΚ» στις αρχές Ιουλίου πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΕΔΟΘ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης συνάντηση δημοτικών συμβούλων προερχόμενων κυρίως από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας. Στη συνάντηση μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν οι ανεξάρτητοι σύμβουλοι Δήμητρα Ακριτίδου, Δρόσος Τσαβλής, ο Γιώργος Ορφανός, ο Βασίλης Γάκης, η Χριστίνα Αρχοντή και ο Σταύρος Καλαϊτζίδης, ενώ είχαν προσκληθεί, αλλά απουσίαζαν λόγω υποχρεώσεων, η επίσης ανεξάρτητη Ιωάννα Σπανού και η αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Δέσποινα (Νέλλη) Αηδονά.

Ομαδική απουσία

Ενδεικτικό του κλίματος που θα επικρατήσει το φθινόπωρο στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης είναι το γεγονός πως 14 συνολικά δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης δεν παραβρέθηκαν στην πρόσφατη ειδική συνεδρίαση του οργάνου για τον ετήσιο απολογισμό του 2020. Οι 14 σύμβουλοι (Δέσποινα Αηδονά, Χριστίνα Αρχοντή, Σπύρος Βούγιας, Βασίλης Γάκης, Γιώργος Κούδας, Ανδρέας Κουράκης, Σταύρος Καλαϊτζίδης, Κώστας Ξενόπουλος, Γιώργος Ορφανός, Γιώργος Ρακκάς, Ιωάννα Σπανού, Σάκης Τζακόπουλος, Μιχάλης Τρεμόπουλος και Δρόσος Τσαβλής) με επιστολή είχαν ζητήσει από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Πέτρο Λεκάκη την αναβολή της διαδικασίας, την οποία μάλιστα χαρακτήρισαν «προσχηματική που επιχειρεί να καλύψει την απουσία έργου της διοίκησης». «Προκύπτει αναπόφευκτα το εύλογο συμπέρασμα πως η συγκεκριμένη επιλογή του χρόνου αλλά και του τρόπου διεξαγωγής αυτής της σημαντικής διαδικασίας, έχει αποκλειστικό στόχο να αποκρύψει την παντελή απουσία έργου της διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης αυτή τη διετία και τις τεράστιες αδυναμίες της στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της πόλης» υπογράμμιζαν στην επιστολή τους οι σύμβουλοι.

Με την έναρξη της ειδικής συνεδρίασης αποχώρησε σε ένδειξη διαμαρτυρίας και ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Σωτήρης Ζαριανόπουλος, ο οποίος κατέθεσε αίτημα να συζητηθεί εκτός ημερησίας η αναμόρφωση του προϋπολογισμού του δήμου ώστε να μπει φρένο στον αποχαρακτηρισμό του ακινήτου που βρίσκεται στην περιοχή «Αλυσίδα» και προορίζονταν για την κατασκευή νηπιαγωγείου, αίτημα όμως που δεν έγινε αποδεκτό. Η παράταξη «Θεσσαλονίκη ΜΑΖΙ» με επικεφαλής την Κατερίνα Νοτοπούλου, όπως και οι εκλεγμένες δημοτικοί σύμβουλοι δεν συνυπέγραψαν το κείμενο των 14 συναδέλφων τους, διαφωνώντας με το περιεχόμενο του κειμένου και όχι το αίτημα. Παρ’ όλα αυτά οι σύμβουλοι της δημοτικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ όπως και η ίδια η επικεφαλής βρίσκονται σε συνεννόηση με συναδέλφους τους από άλλες παρατάξεις, όταν προκύπτουν μείζονα ζητήματα. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της κατάθεσης μηνυτήριας αναφοράς κατά παντός υπευθύνου στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης για τα 49 λεωφορεία που αγόρασε ο δήμος από την αδελφοποιημένη σε αυτόν πόλη της Λειψίας και την οποία κατέθεσαν από κοινού η δημοτική παράταξη της κ. Νοτοπούλου και ο Ανδρέας Κουράκης της παράταξης του Σπύρου Βούγια.

Πάντως, η απουσία των συμβούλων της αντιπολίτευσης από την απολογιστική τηλεδιάσκεψη ενόχλησε τον δήμαρχο ο οποίος έκανε λόγο για προσβολή για την πόλη. «Ο απολογισμός των πεπραγμένων μιας δημοτικής αρχής συνιστά κορυφαία δημοκρατική διαδικασία και η επιλεγμένη σημερινή απουσία κάποιων δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης από αυτή τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, θεωρώ ότι είναι ένα μείζον θεσμικό ατόπημα και μια προσβολή για την πόλη, για το δημοτικό συμβούλιο, για τους εκπροσώπους φορέων της πόλης αλλά και για τον κάθε ένα δημότη», τόνισε ο κ. Ζέρβας, συμπληρώνοντας ότι «η δική μας μέριμνα ήταν και παραμένει η αδιάκοπη λειτουργία του δήμου Θεσσαλονίκης κάτω από όποιες συνθήκες, η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, ο σεβασμός θεσμών και διαδικασιών». «Με βάση τις αρχές αυτές ο δήμος Θεσσαλονίκης είναι από τους πρώτους που προχωρεί στη σύνταξη του απολογισμού και προετοίμασε αυτή τη προβλεπόμενη ειδική συνεδρίαση», σημείωσε.

Οι επόμενες κινήσεις του δημάρχου

Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΜτΚ» ενόψει της έναρξης της νέας αυτοδιοικητικής περιόδου ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης προσανατολίζεται σε διορθωτικές αλλαγές στο σχήμα της διοίκησης, με τον τοπικό «ανασχηματισμό» ωστόσο να εκτιμάται πως δεν θα είναι ευρύς, καθώς τα πρόσωπα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και δεν αξιοποιήθηκαν μέχρι σήμερα είναι μετρημένα στα δάχτυλα. Όπως έλεγε στενός συνεργάτης του κ. Ζέρβα, ο ίδιος δεν έχει ανοίξει ακόμα τα χαρτιά του για τις επόμενες κινήσεις του. Ωστόσο, σε πρόσφατη συνέντευξή του αποκάλυψε ότι «στήνει» το ψηφοδέλτιο του 2023, ανακοινώνοντας για άλλη μια φορά πως θα είναι ξανά υποψήφιος δήμαρχος. Στις άμεσες προθέσεις του δημάρχου είναι να βάλει μπρος τις διαδικασίες ώστε να δημιουργηθεί μια ενιαία παραταξιακή στέγη που θα… στεγάσει την παράταξή του «ΝΑΙ στη Θεσσαλονίκη» και τους ανεξάρτητους δημοτικούς συμβούλους που συμμετέχουν ωστόσο στη διοίκηση του δήμου -πρωτοβουλία που είχε ανακοινώσει τον Οκτώβριο 2020- η οποία ωστόσο «πάγωσε» εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Οι εξελίξεις ωστόσο, εντός δημοτικού συμβουλίου φαίνεται πως θα επιταχύνουν την διαδικασία. Πρόθεση της διοίκησης, όπως υποστηρίζουν συνεργάτες του κ. Ζέρβα, είναι να «πέσουν οι τόνοι» και να αποφευχθούν οι αντιπαραθέσεις για το καλό της πόλης.

Στο μεταξύ, τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται κινητικότητα με φόντο στις δημοτικές εκλογές 2023. Μαθαίνουμε πως το ενδεχόμενο να διεκδικήσουν τον δημαρχιακό θώκο Θεσσαλονίκης εξετάζουν στελέχη των διοικήσεων του Γιάννη Μπουτάρη και πιο συγκεκριμένα πρώην αντιδήμαρχοί του.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 8 Αυγούστου 2021
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.