ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Δήμος Θεσσαλονίκης: Ο στόχος του Ζέρβα, η δεύτερη θέση και η επόμενη ημέρα

Βαγγέλης Στολάκης08 Οκτωβρίου 2023

Κορυφώνεται σήμερα Κυριακή, ημέρα του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, η αγωνία των υποψηφίων δημάρχων Θεσσαλονίκης για το ποιοι θα προκριθούν στον δεύτερο γύρο και θα κονταροχτυπηθούν την επόμενη Κυριακή 15 Οκτωβρίου προκειμένου ένας εκ των δύο να καθίσει στην καρέκλα του δημάρχου.

Τις περασμένες ημέρες οι τόνοι μεταξύ των υποψηφίων ανέβηκαν, ο ένας πέταξε το γάντι στον άλλον και μέχρι την τελευταία στιγμή οι εννέα «μνηστήρες» του δημαρχικού θώκου Θεσσαλονίκης τα έπαιξαν όλα για όλα προκειμένου να κερδίσουν την εμπιστοσύνη και την ψήφο των Θεσσαλονικέων. 

Τα στοιχήματα δίνουν και παίρνουν στους αυτοδιοικητικούς κύκλους της πόλης, όχι μόνο για το αποτέλεσμα της σημερινής κάλπης αλλά και για τις συμμαχίες που ενδεχομένως θα προκύψουν από αύριο κιόλας ενόψει δεύτερου γύρου και οι οποίες μπορεί να καθορίσουν τον τελικό νικητή.

Ο στόχος του Ζέρβα

Όταν τον Οκτώβριο του 2022, περίπου έναν χρόνο πριν τις σημερινές δημοτικές εκλογές, στο φουαγιέ του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και ενώπιον πλήθους κόσμου ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας ανακοίνωνε επισήμως την εκ νέου υποψηφιότητα διεκδικώντας ανανέωση της θητείας του στο «τιμόνι» του δεύτερου μεγαλύτερου δήμου της χώρας, «έπαιζε» μπάλα μόνος στο προεκλογικό γήπεδο. 

Δεν ήταν μάλιστα λίγοι εκείνοι εκ των συνεργατών του που θεωρούσαν ότι δεν θα υπάρξουν πολλές υποψηφιότητες για τον κεντρικό δήμο και θα μπορούσε να επανεκλεγεί από την πρώτη Κυριακή, πράγμα που σήμερα φαντάζει μάλλον αδύνατο καθώς την ψήφο του κόσμου διεκδικούν άλλες οκτώ παρατάξεις.

Το δεδομένο λοιπόν, αν κρίνουμε και από τα αποτελέσματα όλων των τελευταίων δημοσκοπήσεων, είναι ότι ο επόμενος δήμαρχος Θεσσαλονίκης θα εκλεγεί σε δεύτερη εκλογική διαδικασία στις 15 Οκτωβρίου 2023 και ένας εκ των δύο που θα προκριθούν θα είναι ο σημερινός δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας. Μένει να φανεί στο πέρας της σημερινής ημέρας ποιος θα είναι ο δεύτερος διεκδικητής.

Στόχος του δημάρχου Θεσσαλονίκης και του επιτελείου του είναι το άνοιγμα της σημερινής κάλπης να τον βρει με αποτέλεσμα που θα πλησιάζει ή θα ξεπερνά το ποσοστό του 30%. Είναι χαρακτηριστική η φράση έμπειρου αυτοδιοικητικού της πόλης πως «παλεύει για να έχει τριάρι μπροστά και να αποκτήσει αέρα νίκης ενόψει της δεύτερης Κυριακής -μιας κι εκεί υπάρχει το ενδεχόμενο πολλοί υποψήφιοι δήμαρχοι να συνασπιστούν εναντίον του».

Τις τελευταίες ημέρες επιχειρήθηκε να συσπειρωθεί υπέρ της υποψηφιότητας Ζέρβα το κοινό της Νέας Δημοκρατίας -τη στήριξη της οποίας έχει ο κ. Ζέρβας- με αποκορύφωμα, το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης, την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος εξέφρασε για ακόμα μία φορά τη στήριξή του στην προσπάθεια του δημάρχου Θεσσαλονίκης επισκεπτόμενος το εκλογικό κέντρο του τελευταίου στην «καρδιά» του κέντρου της πόλης, τονίζοντας πως η νίκη του είναι ένα πολιτικό στοίχημα της ΝΔ που πρέπει να κερδηθεί. 

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις στήριξης με αντίστοιχες φωτογραφίες κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών και «γαλάζιων» παραγόντων όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης και η Ντόρα Μπακογιάννη.

Η σημαντική δεύτερη θέση

Σε ό,τι αφορά την δεύτερη θέση, σύμφωνα με τα δημοσκοπικά ευρήματα, οι υποψήφιοι δήμαρχοι Στέλιος Αγγελούδης και Σπύρος Πέγκας, επικεφαλής των παρατάξεων «Ομάδα για τη Θεσσαλονίκη» και «Θεσσαλονίκη για Όλους» αντίστοιχα δίνουν μάχη για να επικρατήσει ο ένας του άλλου και να πάρει το... διαβατήριο για την κάλπη της δεύτερης Κυριακής. Βάσει, πάντα, δημοσκοπήσεων, φαίνεται πως προηγούνται έναντι των υπόλοιπων διεκδικητών του δήμου Θεσσαλονίκης. 

Στα επιτελεία τόσο της παράταξης «Ομάδα για τη Θεσσαλονίκη» όσο και του συνδυασμού «Θεσσαλονίκη για Όλους» επικρατεί αισιοδοξία και εκτιμούν ότι αντίπαλος του Κωνσταντίνου Ζέρβα την επόμενη Κυριακή θα είναι ο Στέλιος Αγγελούδης και ο Σπύρος Πέγκας, αντίστοιχα. Και οι δύο πάντως στις κεντρικές προεκλογικές τους εκδηλώσεις που έγιναν την περασμένη εβδομάδα έστειλαν μήνυμα νίκης.

Ο κ. Αγγελούδης επέλεξε το συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» για να απευθυνθεί στους ψηφοφόρους και υποστηρικτές του συνδυασμού του ξεκαθαρίζοντας για ακόμα μια φορά πως είναι ακομμάτιστος, αυτοδιοικητικός και πολυσυλλεκτικός συνδυασμός με τους συνεργάτες του να δηλώνουν πολύ ικανοποιημένοι από την προσέλευση του κόσμου.

Από την πλευρά του ο Σπύρος Πέγκας πραγματοποίησε την κεντρική προεκλογική του εκδήλωση στο «Θέατρο Κήπου» και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η παράταξή του θα διοικήσει την επόμενη ημέρα το δήμο. 

Στην εκδήλωση βρέθηκε ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης ο οποίος είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την «Θεσσαλονίκη για Όλους» στις σημερινές εκλογές, όπως και οι βουλευτές Κατερίνα Νοτοπούλου και Χρήστος Γιαννούλης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τη στήριξη του οποίου έχει λάβει ο υποψήφιος δήμαρχος.

Στις σημερινές εκλογές την ψήφο των δημοτών διεκδικεί και ο Δρόσος Τσαβλής, υποψήφιος δήμαρχος και επικεφαλής της παράταξης «Όλοι Εμείς» -που στις δημοσκοπήσεις βρισκόταν στην τέταρτη θέση.

Ο κ. Τσαβλής προκαλεί ενδιαφέρον κυρίως αναφορικά με την επόμενη ημέρα καθώς, σε περίπτωση που δεν προκριθεί στον δεύτερο γύρο, οι προθέσεις του για την επόμενη Κυριακή είναι άγνωστες. Προφανώς, οι αποφάσεις του θα εξαρτηθούν και από το ποιος θα βρεθεί απέναντι στον κ. Ζέρβα -με τον οποίο υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τσαβλής έχει προσωπική κόντρα.

Δεν αποκλείεται να τοποθετηθεί με δημόσια δήλωσή του και ο υποψήφιος δήμαρχος Γιάννης Νασιούλας ο συνδυασμός του οποίου δεν ανακηρύχτηκε από το Πρωτοδικείο.

Υπενθυμίζεται πως υποψήφιοι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης είναι επίσης οι Βασίλης Τομπουλίδης, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης του ΚΚΕ, Μαρία Κέκη, επικεφαλής της παράταξης «Η Πόλη Ανάποδα», Γιάννης Κουριαννίδης, επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Πόλη ελληνική», Στέργιος Καλόγηρος της παράταξης «Θεσσαλονίκη Μακεδονία» και Δημήτρης Ζιαμπάζης, επικεφαλής της παράταξης «Ενωμένοι Μακεδόνες».

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 08.10.2023

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.