ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Δήμος Θεσσαλονίκης: Οι τελευταίες κρίσιμες ημέρες πριν στηθούν οι κάλπες

Βαγγέλης Στολάκης25 Σεπτεμβρίου 2023

Μέχρι και τις... ώρες που απομένουν για να στηθούν οι κάλπες που θα αναδείξουν τον επόμενο δήμαρχο Θεσσαλονίκης μετρούν οι επίδοξοι μνηστήρες του δημαρχιακού θώκου, γεμίζοντας με δράσεις, συνεντεύξεις και περιοδείες τυχόν κενά. 

Στην τελική ευθεία για τις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου το αποτέλεσμα των οποίων θα δείξει ποιοι υποψήφιοι θα οδηγηθούν σε δεύτερη Κυριακή, στις 15 Οκτωβρίου κάτι που είναι σχεδόν βέβαιο για τον δεύτερο μεγαλύτερο δήμο της χώρας, οι τόνοι μεταξύ των επικεφαλής των εννέα συνδυασμών που διεκδικούν την ψήφο των Θεσσαλονικέων ανεβαίνουν, ενώ τόσο οι υποψήφιοι δήμαρχοι όσο και οι υποψήφιοι σύμβουλοι που τους ακολουθούν ανεβάζουν στροφές στην προσπάθειά τους να κερδίσουν έναν σταυρό προτίμησης.

Αν και οι συνεργάτες του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα στα πηγαδάκια στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης σιγοψιθυρίζουν το ενδεχόμενο επανεκλογής του από την πρώτη Κυριακή των εκλογών, είναι δύσκολο με άλλους οκτώ υποψήφιος να καταφέρει να συγκεντρώσει το 43% των προτιμήσεων του εκλογικού σώματος. Το ερώτημα που κυριαρχεί στις αυτοδιοικητικές συζητήσεις που γίνονται είναι με ποιον θα... κονταροχτυπηθεί ο Κωνσταντίνος Ζέρβας στις 15 Οκτωβρίου. Με τον Στέλιο Αγγελούδη, επικεφαλής της παράταξης «Ομάδα για τη Θεσσαλονίκη» ή τον Σπύρο Πέγκα, επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη για Όλους».

Οι εκπλήξεις Ζέρβα στο «Βελλίδειο»

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας και το επιτελείο του συνδυασμού «ΝΑΙ στη Θεσσαλονίκη» πρόσφατα ολοκλήρωσε τις εκδηλώσεις παρουσίασης υποψηφίων κοινοτικών συμβούλων της παράταξης στα διαμερίσματα του δήμου. Το καθημερινό πρόγραμμα του δημάρχου Θεσσαλονίκης και των μελών της διοίκησης επικεντρώνεται σε επαφές με τους πολίτες και κυρίως τις λαϊκές αγορές όπου ο δήμαρχος ακούει τα παράπονα των πρώτων. 

Όπως αναφέρουν οι συνεργάτες του κ. Ζέρβα στη «ΜτΚ» το αποτέλεσμα των περιοδειών αυτών έχει θετικό πρόσημο. Όσοι «τρέχουν» την νέα υποψηφιότητα Ζέρβα για την οποία ο δήμαρχος ζήτησε πρόσφατα εκ νέου ψήφο εμπιστοσύνης επικεντρώνονται πλέον στην κεντρική προεκλογική εκδήλωση του κ. Ζέρβα το βράδυ της επόμενης Πέμπτης 28 Σεπτεμβρίου στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης». 

Η σχετική κινητοποίηση έχει ξεκινήσει, ενώ πρόθεση των διοργανωτών είναι το «Βελλίδειο» να σφύζει από κόσμο. Πρόσκληση έχουν λάβει και δεκάδες βουλευτές, κομματικοί παράγοντες, κυβερνητικά στελέχη, προσωπικότητες και καλλιτέχνες οι οποίοι δια της παρουσίας τους θα δείξουν και την στήριξή τους στον κ. Ζέρβα.

Παρουσίασε το πρόγραμμά του ο Αγγελούδης

Ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης και επικεφαλής της παράταξης «Ομάδα για τη Θεσσαλονίκη» Στέλιος Αγγελούδης την προηγούμενη Παρασκευή παρουσίασε το πρόγραμμά του με έναν πρωτότυπο τρόπο αφού συζήτησε δημόσια τις πτυχές του προγράμματος της «Ομάδας για τη Θεσσαλονίκη» με δεκατρείς ενεργούς πολίτες από διαφορετικούς κοινωνικούς και επαγγελματικούς τομείς, αναδεικνύοντας τους κεντρικούς άξονες του σχεδίου της παράταξής του και τις δεσμεύσεις της για την πόλη. 

Το ενδιαφέρον του επιτελείου Αγγελούδη επικεντρώνεται πλέον στις 2 Οκτωβρίου οπότε και ο υποψήφιος δήμαρχος θα πραγματοποιήσει την κεντρική του εκδήλωση. Ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες θα καθοριστεί και το μέρος, με τον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας να προκρίνεται, καθώς πρόθεση του υποψηφίου δημάρχου είναι να πραγματοποιήσει ομιλία σε ανοιχτό χώρο. Παράλληλα, αυτή την εβδομάδα θα γίνουν και τα εγκαίνια των υπολοίπων εκλογικών κέντρων του συνδυασμού, ενώ το βάρος της στρατηγικής Αγγελούδη πλέον πέφτει στην επικοινωνία και την γνωστοποίηση των προτάσεων του.

Επικαιροποίηση θέσεων από Πέγκα

Ο υποψήφιος δήμαρχος και επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη για Όλους» Σπύρος Πέγκας προετοιμάζεται για την κεντρική του εκδήλωση στις 3 Οκτωβρίου στο Θέατρο Κήπου στην καρδιά του κέντρου. Η επιλογή ενός χώρου που ανήκει στον δήμο Θεσσαλονίκης δεν είναι καθόλου τυχαία. Στο επιτελείο Πέγκα οι μηχανές δουλεύουν στο φουλ, ενώ ο ίδιος ο υποψήφιος δήμαρχος επικεντρώνεται πλέον στην επικοινωνία του προγράμματός του. 

Το επικαιροποιημένο πρόγραμμα της παράταξης αναμένεται να παρουσιαστεί την ερχόμενη Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο της Τούμπας. Η επικαιροποίηση του προγράμματος της παράταξης «Θεσσαλονίκη για Όλους» κρίθηκε απαραίτητη μετά τη σύμπραξη με τις παρατάξεις «Οικολογία Αλληλεγγύη» και «Ώρα Θεσσαλονίκης». Το πρόγραμμα της δημοτικής κίνησης «Θεσσαλονίκη Για Όλους» αναπτύσσεται σε τέσσερις κεντρικούς άξονες. 

Συγκεκριμένα: Αστικό Περιβάλλον και Κλιματική Κρίση, Κοινωνικές Πολιτικές και Υγεία, Βιωσιμότητα και εξωστρέφεια, Θεσμική θωράκιση. Στο επίκεντρο του προγραμματικού κειμένου βρίσκεται η καθημερινότητα των δημοτών και οι λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. 

Οι κεντρικοί άξονες περιέχουν 24 ενότητες. Πάντως, στο «στρατόπεδο» Πέγκα υπάρχει αισιοδοξία και λόγω των εσωκομματικών εκλογών στο ΣΥΡΙΖΑ στις οποίες συμμετείχαν χιλιάδες παλαιά και νέα στελέχη, καθώς εκτιμάται ότι η ενεργοποίηση του κόσμου θα είναι υπέρ της παράταξης Πέγκα που στηρίζεται από την Κουμουνδούρου.

Περιοδείες και δυο εκδηλώσεις στα σκαριά για Τσαβλή

Ο επικεφαλής της παράταξης «Όλοι Εμείς» και υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Δρόσος Τσαβλής την Παρασκευή παρουσίασε τους βασικούς άξονες του προγράμματός του που εστιάζει σε ζητήματα καθαριότητας, κυκλοφοριακού, πρασίνου και κοινωνικής πολιτικής. 

Πρόκειται για «προτάσεις για τα αυτονόητα» όπως δήλωσε και ο ίδιος ο οποίος ανέφερε πως η παράταξή του έχει εκπονήσει σχέδιο με άμεσα αποτελέσματα στην καθημερινότητα των Θεσσαλονικέων σε περίπτωση που τον εκλέξουν δήμαρχο. Ο κ. Τσαβλής καθημερινά πραγματοποιεί επισκέψεις σε διάφορες συνοικίες της πόλης και έχει επαφές με φορείς της Θεσσαλονίκης. 

Η κεντρική του εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 2 Οκτωβρίου στο Βασιλικό Θέατρο, ενώ θα «κλείσει» την προεκλογική περίοδο στις 6 Οκτωβρίου με εκδήλωση για τους νέους με τίτλο «Η Θεσσαλονίκη χαρούμενη πόλη» σε συνεργασία με την Ιατρική ΑΠΘ.

Κινητικότητα

Για τις θέσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» του ΚΚΕ και τις διαφορές της με τις άλλες παρατάξεις μίλησε πρόσφατα στο 49ο Φεστιβάλ ΚΝΕ Οδηγητή ο υποψήφιος δήμαρχος, Βασίλης Τομπουλίδης

Τις στροφές όμως ανεβάζουν και οι υπόλοιποι υποψήφιοι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης. Σημειώνεται πως υποψήφιοι δήμαρχοι είναι η Μαρία Κέκη, επικεφαλής της παράταξης «Η Πόλη Ανάποδα», ο Γιάννης Κουριαννίδης, επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Πόλη ελληνική», ο Στέργιος Καλόγηρος της παράταξης «Θεσσαλονίκη Μακεδονία» και ο Δημήτρης Ζιαμπάζης, επικεφαλής της παράταξης «Ενωμένοι Μακεδόνες».

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 24.09.2023

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.