ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Δήμος Θεσσαλονίκης: Όλο το παρασκήνιο πριν την εκλογή νέου προέδρου

Βαγγέλης Στολάκης17 Μαρτίου 2021

Μια διαδικασία τυπική, που για τους έχοντες... χιλιάδες ένσημα στην τοπική αυτοδιοίκηση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «ρουτίνα», λίγο έλειψε να τιναχτεί στον αέρα. Η ξαφνική ανεξαρτητοποίηση της Ιωάννας Σπανού από την παράταξη του δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα το μεσημέρι του προηγούμενου Σαββάτου αλλά και η άρνηση σχεδόν σύσσωμης της αντιπολίτευσης να κάνει... κλικ στην υπερσύνδεση της τηλεδιάσκεψης του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης το πρωί της προηγούμενης Κυριακής για την εκλογή του Πέτρου Λεκάκη στη θέση του προέδρου του οργάνου, όσο περνούσαν οι ώρες εξελισσόταν σε παρτίδα πόκερ για γερά νεύρα, με τους κρυμμένους άσους να βγαίνουν από τα μανίκια κυριολεκτικά στο παρά πέντε. Τα τηλέφωνα πήραν φωτιά και οι προσπάθειες για να πέσουν οι τόνοι ήταν πολλές. Είναι χαρακτηριστικό, όπως αναφέρει στη «ΜτΚ» στέλεχος της διοίκησης του δήμου ότι μέχρι και το πρωί της Κυριακής λίγο πριν τις 11 οπότε και θα ξεκινούσε η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ο αριθμός 25 ώστε να εξασφαλιστεί η από το νόμο απαρτία για την έναρξη της συνεδρίασης δεν έβγαινε.

Όλα ξεκίνησαν το πρωί του Σαββάτου όταν 11 δημοτικοί σύμβουλοι με κοινή ανακοίνωσή τους δήλωσαν πως διαφωνούν με τη διαδικασία και το γεγονός ότι δεν εξασφαλίζεται μέσω της τηλεδιάσκεψης η μυστικότητα της ψήφου και για το λόγο αυτό επρόκειτο να απέχουν. Την ανακοίνωση υπέγραφαν οι: Μαρία Αγαθαγγελίδου, Μαρία Αρβανιτίδου, Σπύρος Βούγιας, Σταύρος Καλαϊτζίδης, Μαρία Καλφακάκου, Ανδρέας Κουράκης, Κατερίνα Νοτοπούλου, Γιώργος Ορφανός, Μαρία Πασχαλίδου, Μιχάλης Τρεμόπουλος και Έλλη Χρυσίδου. Είχε προηγηθεί αρθρογραφία του ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου Σάκη Τζακόπουλου πως επίσης θα απέχει αλλά και δήλωση του επικεφαλής της παράταξης της ΝΔ στο δήμο «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα» Βασίλη Γάκη πως δεν σκοπεύει να παραβρεθεί διαφωνόντας με το διαδικαστικό. Με ανακοίνωσή τους και οι δύο εκλεγμένοι σύμβουλοι με την Λαϊκή Συσπείρωση του ΚΚΕ, Σωτήρης Ζαριανόπουλος και Μιχάλης Κωνσταντινίδης εξέφραζαν τις αντιρρήσεις τους, σημειώνοντας στην ανακοίνωσή τους πως «Στην αντίθετη περίπτωση, που επιμείνετε στη διαδικασία της τηλεδιάσκεψης, σαν Λαϊκή Συσπείρωση δηλώνουμε ότι δεν θα νομιμοποιήσουμε μία τέτοια διαδικασία, επιφυλασσόμενοι για κάθε νόμιμο δικαίωμα μας». Αποχή από την διαδικασία, όπως άλλωστε έπραξαν είχαν προαναγγείλει και οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιάννης Νασιούλας, Γιώργος Ρακκάς, Κώστας Ξενόπουλος αλλά και οι Δήμητρα Ακριτίδου και Δρόσος Τσαβλής που καρατομήθηκαν από το δήμαρχο λόγω της φερόμενης εμπλοκής τους στην υπόθεση των εμβολιασμών εκτός λίστας στα ιδρύματα «Άγιος Παντελεήμων» και «Άγιος Δημήτριος» του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας.

Η ανεξαρτητοποίηση Σπανού

Τα ήδη ταραγμένα νερά ήρθε να ταράξει επιπλέον το μεσημέρι του Σαββάτου η ανεξαρτητοποίηση της Ιωάννας Σπανού, προέδρου του «Αγίου Στυλιανού» η οποία υπέγραφε ως προεδρεύουσα την πρόσκληση για σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου με μοναδικό σκοπό την εκλογή νέου προέδρου. Σημειώνεται πως λίγες ώρες πριν, σύμφωνα με πληροφορίες συνεργάτης του κ. Ζέρβα είχε επικοινωνήσει με την κ. Σπανού προκειμένου να την ενημερώσει για το διαδικαστικό της συνεδρίασης, χωρίς εκείνη όμως να του έχει ανοίξει τα χαρτιά της.

Απευθείας τα τηλέφωνα πήραν φωτιά. Στο γραφείο του δημάρχου στον τρίτο όροφο του δημαρχείου συγκεντρώθηκαν οι στενοί συνεργάτες του και αντιδήμαρχοι του δήμου, μεταξύ άλλων οι: Μάκης Κυριζίδης, Γιώργος Αβαρλής, Μιχάλης Κούπκας, Πέτρος Λεκάκης, Ιωάννα Κοσμοπούλου, Σωκράτης Δημητριάδης και ο Γενικός Γραμματέας του δήμου Μίμης Φωτόπουλος. Ακολούθησε μπαράζ τηλεφωνικών επικοινωνιών κυρίως από την πλευρά Λεκάκη και Ζέρβα σε επικεφαλής παρατάξεων, μεμονωμένους συμβούλους και ανεξάρτητους συμβούλους προκειμένου να βρεθεί η «χρυσή τομή», να εξασφαλιστεί το απαραίτητο 25άρι και να μην τιναχτεί στον αέρα ίσως η θεσμικότερη διαδικασία, μετά την ορκωμοσία του δημάρχου.

Υπαναχώρηση αργά το βράδυ

Στις 9.25 το βράδυ εκδόθηκε επίσημη ανακοίνωση από τον δήμο στην οποία γινόταν γνωστό πως «θα διασφαλιστεί η μυστικότητα της ψήφου με την τοποθέτηση κάλπης στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου και θα παρασχεθεί κάθε δυνατή διευκόλυνση αναφορικά με την πρόσβαση των δημοτικών συμβούλων στον χώρο διεξαγωγής της ψηφοφορίας με πιστή τήρηση όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων». Η τοποθέτηση κάλπης άλλωστε, είναι κάτι που έθεταν ως βασική προϋπόθεση παρατάξεις της αντιπολίτευσης προκειμένου να συμμετέχουν στη διαδικασία. Μιλώντας στη «ΜτΚ» σύμβουλοι που διαφωνούσαν αρχικά σχολίαζαν ότι «πρόκειται για υπαναχώρηση της διοίκησης».

Το πρωί της Κυριακής, μόλις λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η διαδικασία το ενδιαφέρον συγκέντρωναν συγεκριμένοι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης. Τελικά, μετά την ανακοίνωση της διοίκησης στη συνεδρίαση προσήλθε η Λαϊκή Συσπείρωση η οποία μετά την έναρξη της, αποχώρησε, όπως και η παράταξη «Θεσσαλονίκη Μαζί» της Κατερίνας Νοτοπούλου οι δημοτικοί σύμβουλοι της οποίας προσήλθαν στο δημαρχείο για να ψηφίσουν. Συνολικά από τα 47 μέλη -οι αδερφοί Ψωμιάδη έχουν τεθεί σε αργία- παρόντες στην συνεδρίαση ήταν 32. Απουσίαζαν οι: Δήμητρα Ακριτίδου, Δρόσος Τσαβλής, Βασίλης Γάκης, Σταύρος Καλαϊτζίδης, Χριστίνα Αρχοντή, Ανδρέας Κουράκης, Σπύρος Βούγιας, Κώστας Ξενόπουλος, Μιχάλης Τρεμόπουλος, Γιώργος Ρακκάς, Γιάννης Νασιούλας, Σάκης Τζακόπουλος, Δέσποινα Αηδονά, Γιώργος Ορφανός και Ιωάννα Σπανού.

Στη διαδικασία από τους 32 συμμετείχαν 26 σύμβουλοι, ενώ στην κάλπη βρέθηκαν 20 υπέρ, 2 λευκά και 4 άκυρα ψηφοδέλτια, τα οποία η διοίκηση «χρέωσε» στην παράταξη Νοτοπούλου.

Αναταράξεις και στην αντιπολίτευση

Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΜτΚ» η διαδικασία της προηγούμενης Κυριακής προκάλεσε αναταράξεις και στο εσωτερικό της παράταξης «Θεσσαλονίκη Μαζί» καθώς υπήρξαν στελέχη που διαφωνούσαν με την συμμετοχή της ομάδας στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι η πρώην αντιδήμαρχος Έλλη Χρυσίδου, ενώ συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη απουσίαζε από τη ψηφοφορία, εκφράζοντας με τον τρόπο αυτό την διαφωνία της.

Το μήνυμα Ζέρβα

Μετά το πέρας της διαδικασίας ο Κωνσταντίνος Ζέρβας ευχήθηκε «καλή επιτυχία» στον Πέτρο Λεκάκη, στέλνοντας αρχικά μήνυμα σε όσους εξέφρασαν διαφωνίες και ενστάσεις για τη διαδικασία. «Είμαι βέβαιος ότι θα ανταποκριθεί στα νέα του δύσκολα καθήκοντα και θα αναβαθμίσει με τη συνεργασία όλων μας τις συλλογικές διαδικασίες. Γνωριζόμαστε περίπου 10 χρόνια και γνωρίζω τις ικανότητές σου», σημείωσε ο δήμαρχος, τονίζοντας πως με το «δημοτικό συμβούλιο που αποτελεί το κορυφαίο δημοκρατικό όργανο της πόλης, μπορούμε όλοι μαζί να πετύχουμε τη σημαντική αλλαγή για την πόλη».

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 13-14 Μαρτίου 2021
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.