ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Δήμος Θεσσαλονίκης: Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής ο Βασίλης Γάκης - Αυτά είναι τα νέα μέλη της

Γιάννης Γκουμάκης02 Ιανουαρίου 2024

Τα 9 μέλη της νεοσυσταθείσας δημοτικής επιτροπής εξέλεξαν σήμερα οι δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Θεσσαλονίκης, στην πρώτη συνεδρίαση του νέου δημοτικού συμβουλίου για το 2024.

Σε αυτή, πρόεδρος ορίστηκε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Τουριστικής Ανάπτυξης, Διεθνών Σχέσεων και Διαδημοτικής Συνεργασίας, Βασίλης Γάκης απευθείας, όπως ορίζει ο κανονισμός, από το Δήμαρχο, Στέλιο Αγγελούδη.

Τακτικά μέλη εξελέγησαν 5 από την παράταξη πλειοψηφίας με σειρά σταυρών οι Λάζαρος Ζαχαριάδης, Γεώργιο Αρβανίτης, Γεώργιος Δημαρέλλος, Πρόδρομος Νικηφορίδης και Αθανάσιος Ζιώγας.

Οι τρεις τακτικοί της αντιπολίτευσης που συμπληρώνουν την επιτροπή είναι οι κύριοι Σωκράτης Δημητριάδης και Μιχαήλ Κούπκας απο την παράταξη Ζέρβα, ενώ εξελέγη τακτικό μέλος και από την παράταξη Πέγκα, ο κ. Μιχάλης Τρεμόπουλος.

Στην εκλογή των αναπληρωματικών μελών από την παράταξη της πλειοψηφίας υπήρξε ισοψηφία μεταξύ Σαράντη Μονοπόρτη - Κωνσταντίνου Βασιλόπουλου και έπειτα από κλήρωση, ο κ. Μονοπορτης, ορίστηκε πρώτο αναπληρωματικό μέλος, με τον κ. Βασιλόπουλο, δεύτερο. Οι υπόλοιποι 3 αναπληρωματικοί της παράταξης πλειοψηφίας είναι η κ. Δήμητρα Αγκαθιδου, η κ. Έφη Θεοδωράκη και ο κ. Παντελής Καζαντζίδης.

Τα τρία αναπληρωματικά μέλη της αντιπολίτευσης είναι η κ. Ελισάβετ Αλατσιδου της παράταξης Πέγκα, ο κ. Εφραίμ Κυριζίδης από την παράταξη Ζέρβα και ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Βασίλης Τομπουλίδης.

Η επικεφαλής της παράταξης Πόλη Ανάποδα, Μαρία Κέκη, δεν κατάφερε να εκλεγεί αφού κατετάγη τελευταία στη διαδικασία.

Οι εξουσίες της Δημοτικής Επιτροπής

Η νέα Δημοτική Επιτροπή αντικαθιστά τις επιτροπές ποιότητας ζωής, οικονομική και εκτελεστική, η οποία καταργείται. Το σώμα που είναι αιρετό, ορίστηκε με 30 μήνες θητείας, μέχρι το 2026

Η διαδικασία

Τα μέλη μπορούσαν να ψηφιστούν μόνο από τους συμβούλους της παράταξης τους. Η διαδικασία της ψηφοφορίας ήταν μυστική και με ψηφοδέλτιο. Δύο παραβάν στήθηκαν στην αίθουσα Δημοτικού συμβουλίου και οι σύμβουλοι κατά την αναγγελία του ονόματος τους από το προεδρείο, προσέρχονται σε αυτά με αλφαβητική σειρά.

Από τα μέλη της επιτροπής, τα 5 ανήκουν στην παράταξη πλειοψηφίας. Η αντιπολίτευση παράλληλα κατέχει 3 θέσεις. 3 πρώτοι από την σταυροδοσια είναι τακτικά μέλη και άλλα 3 αναπληρωματικά.

Τομπουλίδης - Κέκη: Αντιδημοκρατική η σύσταση της επιτροπής

Πριν την ψηφοφορία ο επικεφαλής της παράταξης Λαϊκής Συσπείρωσης, Βασίλης Τομπουλίδης τοποθετήθηκε αναφορικά με την επιτροπή και τις εξουσίες της, χαρακτηρίζοντας τη συγκεντρωτικό όργανο.

«Ο τρόπος συγκρότησης της εν λόγω επιτροπής, δίνει τη δυνατότητα αλλοίωσης της λαϊκής βούλησης και θα αποκλείσει πιθανώς παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Για το λόγο αυτό θα ήταν σωστό κάθε παράταξη να εκπροσωπείται από ένα μέλος», υποστήριξε θέτοντας τον εαυτό του υποψήφιο.

Σε ίδιο τόνο η επικεφαλής της παράταξης «Πόλη Ανάποδα», Μαρία Κέκη, είπε πως η επιτροπή θα πρέπει να είναι πολυφωνική και έθεσε επίσης υποψηφιότητα.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.