ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Δήμος Θεσσαλονίκης: Προϋπολογισμός για… comeback το 2022

Δημήτρης Λαζόπουλος01 Ιανουαρίου 2022

Μέσα σε κλίμα έντασης περατώθηκε τη Δευτέρα και η διαδικασία έγκρισης του προϋπολογισμού του δήμου Θεσσαλονίκης για το 2022, όπως είχε συμβεί μία εβδομάδα νωρίτερα, πάλι στο Δημοτικό Συμβούλιο, με το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2022.

Την προηγούμενη φορά η ένταση προκλήθηκε από το γεγονός ότι το Τ.Π. πέρασε αν και… καταψηφίστηκε, δεδομένου ότι ο νόμος ορίζει πως για να απορριφθεί το Τ.Π. της διοίκησης, θα πρέπει η αντιπολίτευση να έχει καταθέσει εναλλακτικό σχέδιο, ώστε να διεξαχθεί ψηφοφορία.

Η πρόταση των 10 και το «όχι» της διοίκησης

Κατόπιν αυτού, 10 δημοτικοί σύμβουλοι από διάφορες παρατάξεις της αντιπολίτευσης εμφανίστηκαν πιο έτοιμοι, καταθέτοντας στο προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου εναλλακτικό σχέδιο προϋπολογισμού.

Ωστόσο, η διοίκηση του δήμου τόνισε ότι το σχέδιο αυτό δεν μπορεί να τεθεί προς συζήτηση και ψήφιση, καθώς δεν έχει λάβει τις απαραίτητες εγκρίσεις από τις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες. Η απροθυμία της διοίκησης να επιτρέψει έστω τη συζήτηση του εναλλακτικού σχεδίου, πυροδότησε αντιδράσεις από σύσσωμη την αντιπολίτευση, η οποία κατηγόρησε τη διοίκηση του Κωνσταντίνου Ζέρβα για έλλειψη διάθεσης συνεννόησης. Μάλιστα ορισμένοι δημοτικοί σύμβουλοι αποχώρησαν από τη συνεδρίαση, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον τρόπο χειρισμού του θέματος από την πλευρά της διοίκησης.

Στη συνέχεια, 13 δημοτικοί σύμβουλοι από διάφορες παρατάξεις, εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία σημείωναν, μεταξύ άλλων, ότι «προετοίμασαν (στο μέτρο των ελάχιστων χρονικών δυνατοτήτων που τους δόθηκαν), μια εναλλακτική πρόταση σύμφωνη με το νόμο, που τροποποιούσε 83 συγκεκριμένους κωδικούς εξόδων, βελτιώνοντας το κοινωνικό, πολεοδομικό και περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα».

Αντί, όμως, η διοίκηση του δήμου «να επιδιώξει να συνδιαμορφώσει» έναν προϋπολογισμό «που να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των καιρών, να μεριμνά περισσότερο για την υγεία, την κοινωνική αλληλεγγύη και την ποιότητα ζωής, επέλεξε να υπερψηφίσει μόνη της έναν προϋπολογισμό πλασματικό, άνευρο, άσχετο με τις προεκλογικές εξαγγελίες αλλά και τη σημερινή ρητορική του Δημάρχου», ανέφεραν οι δημοτικοί σύμβουλοι και έκαναν λόγο για «πρωτόγνωρο για τα ήθη της τοπικής αυτοδιοίκησης ατόπημα».

Κατά την άποψή τους, ο πρόεδρος του δ.σ., Πέτρος Λεκάκης, «απέκλεισε πραξικοπηματικά και φίμωσε την θεσμικά κατοχυρωμένη δυνατότητα του δημοτικού συμβουλίου να συζητήσει και να αποφασίσει για ένα τόσο σημαντικό θέμα, επιβάλλοντας αντιδημοκρατικά μια γνωμοδοτική εισήγηση της οικονομικής υπηρεσίας πάνω από τη γνώμη των εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων της πόλης. Την ανακοίνωση υπέγραψαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Νέλλη Αηδονά, Χριστίνα Αρχοντή, Σπύρος Βούγιας, Σταύρος Καλαϊτζίδης, Ρία Καλφακάκου, Ανδρέας Κουράκης, Γιώργος Ορφανός, Μαρία Πασχαλίδου, Ιωάννα Σπανού, Σάκης Τζακόπουλος, Μιχάλης Τρεμόπουλος, Δρόσος Τσαβλής και Έλλη Χρυσίδου.

«Συναίνεση δε σημαίνει Διοικητική σύμπλευση ή συμπόρευση. Συναίνεση σημαίνει ανταλλαγή και σύγκλιση απόψεων και όχι υποχώρηση ή νίκη του ενός επί του άλλου», δήλωσε ο επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα», Βασίλης Γάκης.

«Άλλωστε και οι συνάδελφοι της αντιπολίτευσης θα έκαναν την υπέρβασή τους αποδεχόμενοι έναν προϋπολογισμό που κατά 50% είναι ελλειμματικός, δεδομένου ότι ένα μεγάλο μέρος των εσόδων αφορούν απαιτήσεις του Δήμου από παρελθόντα έτη που είναι αδύνατο να εισπραχθούν. Ένας προϋπολογισμός μειωμένος κατά 15 εκατομμύρια σε σχέση με τον περσινό, στα 407 εκατομμύρια φέτος», συνέχισε ο κ. Γάκης.

«Το 60% είναι ο πραγματικός μας προϋπολογισμός από αυτό που κατατίθεται», τόνισε ο επικεφαλής της παράταξης «Η Θεσσαλονίκη Είναι το Μέλλον», Γιώργος Ορφανός.

«Πώς γίνεται ο δήμος Θεσσαλονίκης να είναι ένας από τους λίγους της χώρας που δίνει πάνω από 100.000 ευρώ υπερωρίες;», τα περισσότερα εκ των οποίων προορίζονται για το γραφείο του δημάρχου, διερωτήθηκε ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, Δρόσος Τσαβλής. «Προτείναμε μειώσεις κωδικών που θεωρήσαμε ότι είναι άχρηστοι, για να προτείνουμε αυξήσεις σε άλλους κωδικούς όπως οι απαλλοτριώσεις» χώρων για σχολεία, καθώς επίσης και για αγορά ιατρικών μηχανημάτων για νοσοκομεία της πόλης εν μέσω πανδημίας, ενημέρωσε ο ίδιος, αναλύοντας το σκεπτικό του εναλλακτικού προϋπολογισμού που κατέθεσαν τα μέλη της αντιπολίτευσης.

Ο επικεφαλής της «Οικολογίας-Αλληλεγγύης», Μιχάλης Τρεμόπουλος, διαμήνυσε σε δήλωσή του ότι «επιδιώξαμε να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην υγεία, την κοινωνική αλληλεγγύη, την ποιότητα ζωής, το κλίμα και το περιβάλλον, χωρίς να δημιουργούμε νέους κωδικούς στον προϋπολογισμό. Φοβήθηκαν, όμως, μήπως οι προτάσεις μας υποστηριχτούν από κάποιους συμβούλους της εύθραυστης πλειοψηφίας και δεν εγκριθεί ο πλασματικός προϋπολογισμός τους. Και προτιμούν μια λίστα εικονικών δώρων, παρά μια διαδικασία εμπνευσμένου και συμμετοχικού προϋπολογισμού».

Από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Μιχάλης Κωνσταντινίδης ξεκαθάρισε, ότι η υποχρηματοδότηση των δήμων σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εσόδων του δήμου προκύπτει από τη φορολογία των δημοτών, αποδεικνύει ότι γίνεται μία αναδιανομή του εισοδήματος σε βάρος των πολλών και υπέρ των ελάχιστων, παραπέμποντας μάλιστα στις λεγόμενες ανελαστικές δαπάνες που προβλέπει ο προϋπολογισμός. «Μεταφέρονται κονδύλια για να μεταφέρονται ενδείξεις για έργα. Κάθε χρόνο τα ίδια», συνέχισε ο δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Ειδικά στα καταγεγραμμένα έργα σχολικής στέγης, ο κ. Κωνσταντινίδης παρατήρησε ότι «δεν υπάρχει η παραμικρή αλλαγή πλεύσης», ως προς τη χρηματοδότηση νέων δομών για την υποχρεωτική δίχρονη προσχολική εκπαίδευση.

Σε υψηλούς τόνους η απάντηση Ζέρβα

Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας στις δηλώσεις του απάντησε πως ο προϋπολογισμός είναι αναπτυξιακός και έκανε λόγο για ένα δυναμικό comeback της Θεσσαλονίκης, που θα συνοδεύεται από υποδομές, πολιτισμό, ποιότητα ζωής και επενδύσεις. «Στόχος μας δεν είναι απλά να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Αυτός είναι ένας χαμηλός στόχος. Προχωράμε με στόχο το μεγάλο comeback της Θεσσαλονίκης ως πόλης πρωταγωνίστριας σε όλη τη νοτιανατολική Ευρώπη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και πρόσθεσε σε υψηλούς τόνους απευθυνόμενος σε μερίδα της αντιπολίτευσης: «Μην κάνετε κακό σε αυτή την πόλη. Η πόλη θέλει, πρέπει και μπορεί να προχωρήσει». «Ακούσαμε σήμερα ότι το δημοτικό συμβούλιο είναι και υπεράνω του νόμου», συνέχισε ο δήμαρχος για να προσθέσει πως «κάποιοι δεν ξεπέρασαν αυτό που έγινε τον Ιούνιο του 2019. Κάποιοι δεν έχουν ξεπεράσει και δεν μπορούν να καταλάβουν τι γίνεται από εκείνη τη μέρα και μετά στον δήμο Θεσσαλονίκης».

Το προφίλ του προϋπολογισμού

Ο προϋπολογισμός του δήμου Θεσσαλονίκης για το νέο έτος διαμορφώνεται στο ύψος των 407.900.000 ευρώ.

Στον προϋπολογισμό ενσωματώνεται το μεγαλύτερο τεχνικό πρόγραμμα των τελευταίων ετών, που ανέρχεται στο ύψος των 37 εκατ. ευρώ.

Για τη νέα χρονιά καταγράφεται αύξηση κατά 26% στα κονδύλια που αφορούν τα χρηματοδοτούμενα προγράμματα, τα οποία ανέρχονται σε 58,6 εκατ. ευρώ.

Οικονομικές ελαφρύνσεις

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Ζέρβας, παρότι ο δήμος έχει απωλέσει περίπου 12 εκατομμύρια ευρώ στη διάρκεια της πανδημίας, συνεχίζει να προχωρά σε οικονομικές ελαφρύνσεις, όπως η οριζόντια μείωση των δημοτικών τελών, σε δύο φάσεις και συνολικά κατά 30% τα τελευταία δύο χρόνια.

Επιπλέον, ο δήμαρχος αναφέρθηκε και στις πολιτικές ελαφρύνσεων και ρυθμίσεων σε επιχειρηματίες της πόλης.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.