ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Δήμος Θεσσαλονίκης: Το μπαράζ επαφών και η ατζέντα έργων του Στέλιου Αγγελούδη

Βαγγέλης Στολάκης30 Οκτωβρίου 2023

Έχοντας δείξει τα πρώτα δείγματα γραφής του, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις προτεραιότητές του από 1η Ιανουαρίου 2024, οπότε και θα αναλάβει και τυπικά τα καθήκοντα του δημάρχου Θεσσαλονίκης ο νεοεκλεγείς δήμαρχος της πόλης, Στέλιος Αγγελούδης έχει επιδοθεί σε έναν μαραθώνιο συναντήσεων, ενημερώσεων και αλλεπάλληλων συσκέψεων με τους στενούς του συνεργάτες. 

Πρώτος στόχος του ιδίου και του επιτελείου του είναι να αποκτήσει το συντομότερο δυνατό μία πλήρη εικόνα των υπηρεσιών και της κατάστασης που θα αναλάβει στον δήμο Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, αφού ιεράρχησε τα μεγάλα έργα στα οποία εστίασε και προεκλογικά αναζητά πηγές χρηματοδότησής του, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει τετ-α-τετ συναντήσεις με τους εκλεγμένους συμβούλους του συνδυασμού «Ομάδα για τη Θεσσαλονίκη», για να καταλήξει στο σχήμα της διοίκησης με το οποίο θα διοικήσει.

Ο Στέλιος Αγγελούδης σε κάθε δημόσια παρέμβασή του ξεκαθαρίζει πως προτεραιότητα για τον ίδιο και τους συνεργάτες του όταν αναλάβει τα ηνία του δήμου της Θεσσαλονίκης θα είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής και της καθημερινότητας των Θεσσαλονικέων και ειδικότερα ο τομέας της καθαριότητας, εκεί όπου έχει εντοπίσει πως η κατάσταση είναι προβληματική. 

Ο κ. Αγγελούδης συγκεντρώνει πληροφορίες από τις υπηρεσίες του δήμου και τους εργαζόμενους προκειμένου να αποκτήσει μία σαφή εικόνα για την κατάσταση, τόσο για τον αριθμό των απορριμματοφόρων που κυκλοφορούν καθημερινά στους δρόμους της πόλης όσο και για τον αριθμό των υπαλλήλων που εργάζονται στον κρίσιμο και νευραλγικό αυτό τομέα του δήμου, ώστε να είναι έτοιμος να εφαρμόσει το δικό του σχέδιο με την ανάληψη της διοίκησης. 

Εξάλλου, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος της πόλης προεκλογικά δεσμεύτηκε πως ο ίδιος θα ασχολείται καθημερινά προσωπικά με το ζήτημα και επιδιώκει σε μία εντελώς διαφορετική εικόνα στους δρόμους και τις γειτονιές της πόλης εντός των πρώτων μηνών της διοίκησής του.

Συνάντηση με Μητσοτάκη και Τζιτζικώστα

Παράλληλα, ο κ. Αγγελούδης έχει δημιουργήσει την δική του ατζέντα για τη Θεσσαλονίκη περιλαμβάνοντας σε αυτή και ιεραρχώντας μία σειρά εμβληματικών έργων που θα αλλάξουν την φυσιογνωμία της πόλης. Χωρίς να μπαίνει σε λεπτομέρειες έργο-έργο ο κ. Αγγελούδης είχε τη δυνατότητα να συζητήσει γι’ αυτά και με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με τον οποίο συναντήθηκε την περασμένη Τρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, εξετάστηκαν ζητήματα προτεραιότητας για τη Θεσσαλονίκη και τα μεγάλα έργα που βρίσκονται στη φάση υλοποίησης ή έχουν δρομολογηθεί για την αναβάθμιση των υποδομών της πόλης και τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. 

Ο κ. Μητσοτάκης συνεχάρη τον κ. Αγγελούδη για την εκλογή του και σύμφωνα με πληροφορίες η συνάντηση όχι μόνο έγινε σε πολύ καλό κλίμα αλλά συμφωνήθηκε να υπάρχει συνεργασία για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Υπενθυμίζεται άλλωστε πως ο κ. Μητσοτάκης είναι βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Α’ εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης. 

Αντίστοιχο περιεχόμενο είχε και η συζήτηση που ακολούθησε μεταξύ του κ. Αγγελούδη και του υπουργού Επικρατείας, Άκη Σκέρτσου με τον οποίο επίσης συναντήθηκε την ίδια ημέρα. 

Είχε προηγηθεί επίσκεψη του νέου δημάρχου της πόλης στα υπουργεία Εσωτερικών και Υποδομών και Μεταφορών κι άλλες συναντήσεις και επαφές στην Αθήνα μεταξύ άλλων και για εξεύρεση χρηματοδότησης για έργα που έχουν «παγώσει» ή έχουν «κολλήσει».

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τα έργα στα οποία δίνει ιδιαίτερη σημασία η νεοεκλεγείσα διοίκηση του δήμου αυτά αποκωδικοποιήθηκαν στην συνάντηση που είχε ο κ. Αγγελούδης με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα. Μία συνάντηση που έγινε σε φιλικό κλίμα και ήταν άκρως εποικοδομητική και ουσιαστική και όχι... εθιμοτυπική, όπως επισημάνθηκε και από τις δύο πλευρές. 

Τα έργα που τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση Τζιτζικώστα - Αγγελούδη είναι: η αναβάθμιση της πλατείας Αριστοτέλους, η αναβάθμιση της πλατείας Βαρδαρίου, η αναβάθμιση της πλατείας Διοικητηρίου, η κατασκευή του ντεκ στην παλιά παραλία, η ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας και η κατασκευή Πάρκου Μνήμης, η επέκταση της πεζοδρόμησης της Αγίας Σοφίας και η ενίσχυση της καθαριότητας. 

Μεταξύ άλλων, ανακοινώθηκε η αναβάθμιση της TV 100, της δημοτικής τηλεόρασης σε περιφερειακή με την ένταξη και της ΠΚΜ στη διοίκηση της TV100 και του FM100.

Αλλεπάλληλες συσκέψεις

Στο μεταξύ, στο επιτελείο Αγγελούδη η μία σύσκεψη διαδέχεται την άλλη. Ήδη έχει δημιουργηθεί μία ομάδα με επικεφαλής τον Βασίλη Γάκη η οποία βρέθηκε πριν λίγες ημέρες στο δημαρχείο και ζήτησε ενημέρωση για την πορεία των έργων και όχι μόνο. 

Αναμένεται τις επόμενες ημέρες νέα επίσκεψη των ανθρώπων που την απαρτίζουν στο δημαρχιακό μέγαρο προκειμένου να λάβουν πληροφόρηση για τα στοιχεία που ζητήθηκαν από τις υπηρεσίες, ενώ τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, και η πρώτη εθιμοτυπική συνάντηση του νεοεκλεγέντα δημάρχου με τον απερχόμενο δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα.

Παράλληλα, ο κ. Αγγελούδης όλο το Νοέμβρη αναμένεται να... σβήνει και να γράφει ονόματα εκείνων που θα στελεχώσουν το σχήμα της διοίκησής του. Θα πραγματοποιήσει προσωπικές συναντήσεις με όλους τους εκλεγμένους συμβούλους της παράταξης «Ομάδα για τη Θεσσαλονίκη» και θα τοποθετεί ένα-ένα τα κομμάτια του παζλ, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Το πρώτο δημοτικό συμβούλιο μετά την ήττα

Από την άλλη, στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης πρόσφατα πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής του δήμου παρουσία του Κωνσταντίνου Ζέρβα, ενόψει της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης την ερχόμενη Τετάρτη. Στη συνεδρίαση δεν αποκλείεται να δώσει το «παρών» και ο κ. Αγγελούδης. 

Πρόκειται για την πρώτη συνεδρίαση του συμβουλίου μετά τις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές, με τα φώτα να στρέφονται στον Κ. Ζέρβα και στα όσα θα πει από το βήμα του συμβουλίου για το αποτέλεσμα της κάλπης. 

Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι σε μία πρόσφατη συζήτηση με συνεργάτες του ο κ. Ζέρβας φέρεται να δήλωσε ότι την νέα αυτοδιοικητική περίοδο θα βρίσκεται ως επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου και δεν θα το εγκαταλείψει.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 28-29.10.2023

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.