Τους επόμενους έξι μήνες θα διερευνηθεί αν ένας από τους μακροβιότερους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο τίτλος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης και η διαδικασία για τη διεκδίκηση του τίτλου αλλά και η συμμετοχή σε άλλες διεθνείς δράσεις μπορεί να αποτελέσουν το όχημα και την αφορμή, ώστε η πόλη της Βέροιας μαζί με τους δημιουργικούς ανθρώπους της να αποτελέσει μια ζωντανή κυψέλη βιώσιμης ανάπτυξης και πηγή κοινωνικής αξίας για την ευρύτερη περιοχή της Ημαθίας.
Αυτό ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου του Δημάρχου Βέροιας, κ. Κωνσταντίνου Βοργιαζίδη, με θέμα την έναρξη της συνεργασίας του Δήμου Βέροιας με τον πρώην διευθυντή της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Βέροιας, κ. Γιάννη Τροχόπουλο, ως άμισθο ειδικό σύμβουλο στη διαδικασία διερεύνησης των προϋποθέσεων κατάθεσης φακέλου για τη διεκδίκηση του τίτλου Βέροια, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2034 και τη συμμετοχή του Δήμου σε εθνικές και διεθνείς δράσεις πολιτισμού.
«Το υπάρχον πολιτισμικό κεφάλαιο των περιφερειακών πόλεων, όπως είναι η Βέροια και η δυνατότητα να δοθεί αναπτυξιακός χαρακτήρας στο εν λόγω εγχείρημα, εμπεριέχει την έννοια της συλλογικότητας, με κοινό παρονομαστή ένα πρόσωπο με εμβέλεια που ξεπερνά τα τοπικά όρια. Οραματιζόμαστε ένα έργο που βασίζεται στη δύναμη της κοινωνίας της Βέροιας, τη δημιουργικότητά της και στο δραστήριο κύτταρο πολιτισμού που εξελίσσεται διαρκώς» σημείωσε ο Δήμαρχος Βέροιας, κ. Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης.
Η ανάπτυξη τοπικής πολιτιστικής στρατηγικής που εμπλέκει τον Δήμο και τον πολιτιστικό τομέα του ως επένδυση για την ανάπτυξη της Βέροιας και η δημιουργία πολιτιστικών σχεδίων μπορεί να προσελκύσει το ενδιαφέρον των δημόσιων φορέων λήψης αποφάσεων, υπογράμμισε ο κ. Τροχόπουλος, συμπληρώνοντας πως ο θεσμός της ΠΠΕ, μέσω συνεργειών πολιτιστικών φορέων, συμβάλλει εξίσου σημαντικά στη βελτίωση των πολιτιστικών υποδομών της πόλης, μετατρέποντάς την σε ελκυστικό πολιτιστικό προορισμό.
«Ανεξάρτητα από το εάν κερδίσουμε τον τίτλο ή όχι, τα οφέλη που προκύπτουν από τη διαδικασία που ξεκινά η Βέροια είναι πολλαπλά. Οι διεκδικήσεις έχουν κοινή συνισταμένη την ενεργοποίηση των δημοτών για την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς με σημαντική προοπτική στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη» σημείωσε ο Γιάννης Τροχόπουλος.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΓΙΑΝΝΗ ΤΡΟΧΟΠΟΥΛΟΥ
Ο Γιάννης Τροχόπουλος είναι απόφοιτος της Νομικής σχολής του ΑΠΘ με μεταπτυχιακές σπουδές στο Δημόσιο Δίκαιο (ΑΠΘ) και στην επιστήμη των Βιβλιοθηκών και της Πληροφόρησης (Πανεπιστήμιο Ουαλίας). Από το 1988 μέχρι και τον Μάιο του 2012 διετέλεσε διευθυντής της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Βέροιας. Τον Αύγουστο του 2010 παρέλαβε εκ μέρους της Βιβλιοθήκης της Βέροιας το βραβείο «πρόσβαση στη Γνώση» του ιδρύματος Bill and Melinda Gates, με χρηματικό έπαθλο 1 εκατομμύριο δολάρια. Από τον Ιούνιο του 2012 μέχρι και τον Απρίλιο του 2016 διετέλεσε Γενικός Διευθυντής και Διευθύνων Σύμβουλος της Α.Ε. Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Είναι μέλος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Βιβλιοθήκης της Βέροιας (2012 μέχρι σήμερα). Από τον Μάρτιο του 2017 μέχρι και τον Απρίλιο του 2019 ήταν επικεφαλής της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου, Unesco» του Δήμου Αθηναίων. Από τον Ιούνιο του 2019 μέχρι και τον Νοέμβριο του 2021 διετέλεσε Διευθυντής Ελληνικών προγραμμάτων του οργανισμού «Πρωτοβουλία για την Ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς-Heritage Management Organization». Από τον Νοέμβριο του 2021 μέχρι και τον Μάιο του 2024 παρείχε συμβουλευτικές υπηρεσίες για τη οργάνωση βιβλιοθηκών και τη διαχείριση δωρεών.
Διετέλεσε μέλος της διεθνούς Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τη διαδικασία ανάδειξης της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2021 (Σεπτέμβριος 2015).
Είναι συνιδρυτής της ΑΜΚΕ «Future Library» και από τον Σεπτέμβριο του 2020 νόμιμος εκπρόσωπος και διαχειριστής της.