Τα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας σταθερά παραμένουν σε τριψήφιο αριθμό με τάση να προσεγγίσουν τετραψήφιο αριθμό. Βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν λένε οι ειδικοί τονίζοντας ότι η κατάσταση είναι αναστρέψιμη ακόμα, αρκεί να τηρηθούν κατά γράμμα τα νέα μέτρα. Κρίσιμη ημερομηνία θεωρείται η 9η Νοεμβρίου οπότε κλείνει το πρώτο δεκαήμερο από τη λήψη των νέων περιοριστικών μέτρων και θα γίνει μια πρώτη αξιολόγηση ενόψει το δεκαπενθημέρου που χρειάζεται για να κριθεί συνολικά η αποτελεσματικότητά τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ το τελευταίο 24ωρο είχαμε 790 νέα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα μας, από αυτά τα 227 εντοπίζονται στην Αττική, 181 στην Θεσσαλονίκη, 49 στις Σέρρες, 36 στα Ιωάννινα και 32 στη Λάρισα. Ο συνολικός αριθμός ανέρχεται πλέον στα 30.782, ενώ είχαμε 10 θανάτους συνολικά 574 νεκρούς. Επίσης 84 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ.
Το σύστημα υγείας άρχιζε να πιέζεται με την αύξηση των κρουσμάτων.
Οι ειδικοί κρούουν συνεχώς των κώδωνα του κινδύνου. «Είχαμε ήδη από χθες περισσότερες εισαγωγές, το βλέπουμε είναι παραπάνω από βέβαιο. Δεν μπορούμε να σταματήσουμε για το επόμενο δεκαήμερο με 15 μέρες τη μετάδοση, αλλά να σταματήσει εδώ και να μην έχουμε σκηνές Ιταλίας Ισπανίας που τις είδαμε και μας στοίχισαν» λέει η Μίνα Γκάγκα, Διευθύντρια 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Σωτηρία».
Η τελευταία τεχνική έκθεση του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου περιγράφει το απευκταίο σενάριο για ανεξέλεγκτη πορεία της πανδημίας, με 4.000 κρούσματα την ημέρα και δεκάδες θανάτους στο τέλος του χρόνου.
«Μπορεί η κατάσταση να χειροτερέψει να έχουμε μεγάλο αριθμό κρουσμάτων αν οι συνθήκες παραμείνουν όπως την προηγούμενη εβδομάδα, αν η χαλάρωση δηλαδή και ο συγχρωτισμός συνεχιστεί με τον ίδιο βαθμό» είπε ο Δημήτρης Παρασκευής καθηγητής επιδημιολογίας και προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ.
«Ο συμπτωματικός έχει χαμηλότερο ιικό φορτίο είναι ο άγνωστος χ και μπορεί αν μη γνωρίζει ούτε και αυτός αλλά ούτε και εμείς ότι έχει τη νόσο» εξηγεί ο Στέλιος Λουκίδης Πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας.
Ιδιαίτερα ανήσυχη παρουσιάστηκε η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια επιδημιολογίας για τη συνέχεια της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας. Ξεκαθάρισε ότι οι επόμενες ημέρες θα δείξουν κατά πόσο η εφαρμογή των μέτρων θα αποτελέσει ανάχωμα στην διασπορά, που έχει πάρει την ανηφόρα καθώς μέσα σε 8 ημέρες έχουμε διπλασιασμό των κρουσμάτων. Στις 16 Οκτωβρίου είχαμε 508 κρούσματα και στις 24 Οκτωβρίου ανεβήκαμε στα 935.
«Ο διπλασιασμός είναι η ένδειξη ότι έχουμε επιθετική αύξηση. Αν δεν εφαρμοστούν σωστά τα μέτρα, αν δεν λειτουργήσουν, στις επόμενες οκτώ ημέρες θα έχουμε διπλασιασμό των κρουσμάτων, θα έχουμε πάνω από 1.000 κρούσματα. Θα έχουμε δραματική αύξηση» είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Είναι σαν να παλεύουν δύο δυνάμεις των μέτρων και του πολλαπλασιασμού.»
Η κυρία Λινού τόνισε ότι: «Για κάθε ένα γνωστό κρούσματα υπάρχουν δέκα άγνωστα, άρα έχουμε μεγάλη διασπορά στην κοινότητα. Αρκετοί είναι ασυμπτωματικοί και πολλοί προσυμπτωματικοί. Χρειαζόμαστε γενικευμένα μέτρα που θα γίνουν αποδεκτά και θα είναι εφαρμόσιμα».
«Φοβάμαι ότι μπορεί να μάς ξεφύγει ο κορονοϊός και τότε οι ΜΕΘ δεν φτάνουν» προειδοποίησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Μανώλης Δερμιτζάκης.
«Άκουσα χθες την (διευθύντρια της ΜΕΘ Ευαγγελισμού) κ. Κοτανίδου ότι είμαστε στο 1/3 των ΜΕΘ που έχουν σχέση με COVID, ότι οι υπόλοιπες 2/3 είναι άδειες. Στην Ελβετία το 15% μόνο των ΜΕΘ είναι κατειλημμένες και εκτιμάται σε 2 με 4 εβδομάδες θα είναι γεμάτες. Επομένως θα πρέπει να σκεφτόμαστε λίγο την εκθετική καμπύλη… Αν μας ξεφύγει, φοβάμαι ότι μπορεί να μας ξεφύγει, θα γεμίσουν τα υπόλοιπα 2/3. Έχουμε εικόνα 15 ημερών. Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε να κάνουμε σαν να είμαστε οριακά γιατί μπορεί να είμαστε οριακά και να μην το ξέρουμε» δήλωσε.
«Τα μέτρα θα δουλέψουν αν τηρηθούν»
Εστιάζοντας στα μέτρα επεσήμανε πως «θα δουλέψουν αν τηρηθούν». «Τα μέτρα είναι αρκετά κοντά, εκεί που πρέπει να είναι, χρειάζεται η προσπάθεια πολιτείας – πολιτών για να τηρηθούν» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Όπως επισήμανε, ο κάθε πολίτης πρέπει να περιφρουρεί τα μέτρα αυτά. Είδα ότι κάποιοι δε φορούσαν μάσκες στον Άγιο Δημήτριο, και οι αστυνομικοί δε λέγανε τίποτε στη Θεσσαλονίκη».
«Κάθε χώρα πρέπει να δει τα δικά της όρια. Τα κρούσματα είναι μια ένδειξη. Πρέπει να βρούμε τη δική μας ισορροπία που είναι διαφορετική για κάθε χώρα» είπε.
«Πρέπει να αποφύγουμε το lockdown» διαμήνυσε και πρόσθεσε: «Μπορούμε, ξέρουμε να διαχειριστούμε τον ιό και είναι πολύ πιο εύκολο να βρούμε το συνδυασμό. Όποια χώρα πάει σε lockdown δηλώνει ήττα».