ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διπλό σχέδιο με δύο στόχους κόντρα στην «Όμικρον»

Νίκος Οικονόμου26 Δεκεμβρίου 2021

Διπλό και με δύο στόχους είναι το σχέδιο της κυβέρνησης απέναντι στην παγκόσμια απειλή που λέγεται παράλλαξη «Ομικρον».

Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στόχος της κυβέρνησης είναι από τη μία να καθυστερήσει όσο γίνεται την εξάπλωση της νέας παραλλαγής, που είναι βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα κυριαρχήσει και στη χώρα μας και αφετέρου να αξιοποιήσει το χρόνο για να θωρακιστούν οι πολίτες με το ενισχυτικό τρίτο εμβόλιο. Σε αυτό το πλαίσιο κινείται και η απόφαση της κυβέρνησης για τη διάθεση δωρεάν δύο self test σε κάθε πολίτη (εμβολιασμένο και μη), προκειμένου να αποτυπωθεί ευκρινώς η εξάπλωση της νέας παραλλαγής στη χώρα.
Μέχρι στιγμής έχουν διατεθεί 80 εκατομμύρια δωρεάν self test, αξίας σχεδόν 150 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ η διάθεση των νέων τεστ γίνεται «με τη σύσταση το μεν πρώτο να χρησιμοποιηθεί κατά την διάρκεια των γιορτών και το δεύτερο αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά», όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. Στον αντίποδα ο πρωθυπουργός απέρριψε τη λύση που κυοφορούνταν τα τελευταία εικοσιτετράωρα για την είσοδο των εμβολιασμένων πολιτών σε κλειστούς χώρους με αρνητική βεβαίωση rapid test, εξηγώντας πως «ένα τέτοιο μέτρο και θα ήταν άδικο για τους εμβολιασμένους και τελικά θα ήταν πολύ δύσκολο στην εφαρμογή του». «Αντί λοιπόν να επιβάλλω κάτι σε όλους, επέλεξα να εμπιστευτώ όλους», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός περιέγραψε την πρώτη γραμμή άμυνας της κυβέρνησης απέναντι στην νέα παραλλαγή, η οποία για την περίοδο των γιορτών επικεντρώνεται στην αυξημένη ιχνηλάτηση του ιού μέσα από τη διάθεση των αυτοδιαγνωστικών τεστ, στους εμβολιασμούς παιδιών 5-11 ετών, στη θωράκιση των πολιτών άνω των 60 ετών, αλλά και τον έλεγχο των εισερχομένων στη χώρα με μοριακά, αλλά και με rapid test, κάτι που ισχύει από την Κυριακή που μας πέρασε.
Υπό αυτό το πρίσμα «αυτή τη στιγμή δεν χρειαζόμαστε νέα μέτρα» ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός, θέτοντας ως προϋπόθεση «να τηρήσουμε τα μέτρα τα οποία ήδη υπάρχουν», επικαλούμενος στο ίδιο πλαίσιο τους «συχνούς ελέγχους» που προετοιμάζει η ΕΛΑΣ, επιστρατεύοντας 10.000 αστυνομικούς την περίοδο των γιορτών.

Αυτό δε σημαίνει ότι δε θα υπάρξουν μέτρα μετά την Πρωτοχρονιά, κάτι το οποίο άφησε ανοιχτό ο πρωθυπουργός ιδίως αν η «Όμικρον» εξαπλωθεί και στην Ελλάδα, περιγράφοντας πως στο κυβερνητικό συρτάρι περιμένουν σε μία τέτοια περίπτωση, η επέκταση της τηλεργασίας και ο περιορισμός του ωραρίου λειτουργίας στην εστίαση και τη διασκέδαση, με τα σχολεία να παραμένουν σε κάθε περίπτωση ανοιχτά. Αυτό είναι το σχέδιο δύο φάσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, χωρίς να αποκλείονται αλλαγές σε περίπτωση που η πανδημία ενταθεί και μέσω αυτού πιεστεί επιπλέον το δημόσιο ΕΣΥ.

Προφανώς και η κυβέρνηση ανησυχεί για τις συγκεντρώσεις των εορτών σε δημόσιους αλλά και σε ιδιωτικούς χώρους. «Οι χαρούμενες συγκεντρώσεις στη διάρκεια των γιορτών δεν πρέπει να γίνουν εστίες μετάδοσης πόνου. Άμυνά μας είναι τα τεστ και οι βασικές προφυλάξεις. Και η στάση μας σήμερα θα κρίνει και τις αποφάσεις μας αύριο», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Η δεύτερη φάση της άμυνας της χώρας αφορά στις πρώτες εβδομάδες του 2022. «Ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας έχουμε στη διάθεσή μας ένα εύρος επιλογών. Όλα όμως θα κριθούν από τα τότε δεδομένα. Καμία απόφαση δεν έχει ακόμα ληφθεί. Το μήνυμα και φέτος είναι ότι οι καλύτερες γιορτές είναι οι ασφαλείς γιορτές. Αυτή τη στιγμή δεν χρειαζόμαστε νέα μέτρα. Αρκεί να τηρήσουμε τα μέτρα τα οποία ήδη υπάρχουν. Με συχνούς ελέγχους, επιτάχυνση των εμβολιασμών, ιδίως της ενισχυτικής δόσης, με πολλά self test, έτσι ώστε εμείς οι ίδιοι να ελέγχουμε την κατάσταση της υγείας μας. Πρόκειται για ένα κοινό στοίχημα πολιτείας και πολιτών απέναντι στην Όμικρον. Και αυτό πρέπει να απαντηθεί και να κερδηθεί τις επόμενες εβδομάδες Με ευθύνη και με ωριμότητα μπορούμε να κερδίσουμε και αυτό το στοίχημα», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Όσον αφορά στην επιλογή του self test o πρωθυπουργός σημείωσε ότι πρέπει να γίνει απολύτως κατανοητή η σημασία αυτής της πρωτοβουλίας. «Γιατί θα επιτρέψει σε όλους μας να ελέγχουμε την υγεία μας σε πραγματικό χρόνο. Αλλά θα κάνει τελικά πιο άνετη, πιο ελεύθερη, πιο ασφαλή τη διασκέδαση, γνωρίζοντας ότι το περιβάλλον στο οποίο θα βρισκόμαστε θα είναι πιο ασφαλές», σημείωσε.

Στην κυβέρνηση μιλούν για έγκαιρη πρωτοβουλία που είχε στόχο την επιτάχυνση των εμβολιασμών έτσι ώστε να ανοίξει η τρίτη δόση για όλες τις ηλικίες, να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί των παιδιών, να ενταθεί η θωράκιση των άνω των 60, να ελέγχονται οι εισερχόμενοι από το εξωτερικό και με μοριακά, αλλά και με rapid test. Αυτό αποτελεί μία πρώτη ζώνη άμυνας. Η δεύτερη φάση της άμυνας αφορά στις πρώτες εβδομάδες του 2022, όπου πάντως σε καμία περίπτωση δεν περιλαμβάνεται το μέτρο της αναστολής της λειτουργίας των σχολείων.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση τρέχει και το νομοθετικό έργο, που όπως λένε και τα σχετικά νούμερα που παρουσίασε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο, είναι εντυπωσιακά. Συγκεκριμένα:

Από τον Ιούλιο του 2019 ψηφίστηκαν από την παρούσα κυβέρνηση 256 νομοσχέδια, 31 το 2019, το 2020 ψηφίστηκαν 113 και το 2021 ψηφίστηκαν 112 νομοσχέδια. Παράλληλα οι διαδικασίες επείγοντος και κατεπείγοντος εφαρμόζονται σε απολύτως εξαιρετικές και διαρκώς μειούμενες περιπτώσεις.

Όπως αποφασίστηκε στο υπουργικό συμβούλιο προωθείται το νομοσχέδιο για την κατάρτιση, τις δεξιότητες και τον εκσυγχρονισμό του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, με βασικό στόχο την αναβάθμιση του συστήματος της κατάρτισης, με έμφαση στην ποιότητα, την αξιολόγηση και την πιστοποίηση, τον εκσυγχρονισμό του ΟΑΕΔ με στόχο να γίνει μια σύγχρονη ευρωπαϊκή δημόσια υπηρεσία απασχόλησης και να μπορέσει να αξιοποιήσει στο έπακρο τους διαθέσιμους ευρωπαϊκούς πόρους και τη στενότερη συνεργασία των συμβούλων του ΟΑΕΔ με τους ανέργους μέσω της διαμόρφωσης ενός ατομικού σχεδίου δράσης για τον καθένα, ώστε να βρίσκουν ευκολότερα δουλειά.

Επίσης προωθείται το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση της απόδοσης, τη στοχοθεσία και το κοινό πλαίσιο αξιολόγησης στο δημόσιο. Με το νομοσχέδιο αυτό επαναπροσδιορίζεται η στόχευση του συστήματος αξιολόγησης, ενώ ταυτόχρονα συνδέεται ευθέως η αξιολόγηση της απόδοσης με τους στόχους σε επίπεδο προϊσταμένων. Επίσης το επόμενο διάστημα έρχεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα με Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης, Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις και τα Εγγυημένα Παραδοσιακά Ιδιότυπα Προϊόντα. Ανάμεσα στα άλλα το νομοσχέδιο αυτό περιλαμβάνει ρυθμίσεις που αφορούν στην απλούστευση και επιτάχυνση των αιτήσεων καταχώρησης, καθώς και άλλα εφαρμοστικά μέτρα του κανονιστικού πλαισίου της ΕΕ, την απλούστευση και αποσαφήνιση διαδικασίας για την πιστοποίηση επιχειρήσεων και την εξειδίκευση των ελέγχων με επέκτασή τους όχι μόνο σε πιστοποιημένες επιχειρήσεις, αλλά -στο μέτρο του αναγκαίου- στο σύνολο των επιχειρήσεων που συνεργάζονται με την υπό έλεγχο εταιρεία.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 24-26 Δεκεμβρίου 2021

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.