Στην τήρηση των μέτρων την περίοδο των γιορτών και την εκκίνηση -με το δεξί- της επιχείρησης του εμβολιασμού έχουν στρέψει την προσοχή τους ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση. Αυτό είναι το απόλυτο δίπτυχο των προτεραιοτήτων του κυβερνητικού στρατοπέδου στη μάχη κατά της πανδημίας, καθώς τα πάντα για το επόμενο διάστημα θα περιστρέφονται γύρω από αυτό.
Για την κυβέρνηση ο στόχος είναι η χώρα να παραμείνει προστατευμένη από τον κορονοϊό μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία του μαζικού εμβολιασμού, κάτι στο οποίο αναφέρθηκε συχνά τις τελευταίες ημέρες ο κ. Μητσοτάκης. Όπως σημείωσε και στην εισαγωγική του τοποθέτηση κατά το τελευταίο υπουργικό συμβούλιο το ζήτημα του μαζικού εμβολιασμού αποτελεί το μεγάλο εθνικό στοίχημα των επόμενων μηνών. «Σε αυτό το διάστημα προφανώς θα εξακολουθούν να ισχύουν τα μέτρα αποτροπής μετάδοσης του ιού. Αλλά αυτές είναι δύο παράλληλες προσπάθειες και βρίσκονται σε πλήρη αλληλεξάρτηση. Όσο πιο πιστά τηρούνται τα μέτρα περιορισμού τόσο ευκολότερα θα αίρονται οι περιορισμοί και όσο περισσότεροι πολίτες θα εμβολιάζονται τόσο πιο κοντά θα έρχεται και το τέλος αυτής της μεγάλης περιπέτειας για κάθε Ελληνίδα και για κάθε Έλληνα», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Σε αυτό το πνεύμα κινήθηκε και η τοποθέτησή του στο νοσοκομείο Γιαννιτσών, το οποίο επισκέφτηκε την Τετάρτη κατά την περιοδεία του στην Κεντρική Μακεδονία. Αναφερόμενος στα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «τα κρούσματα σε όλη τη βόρεια Ελλάδα μειώνονται σταθερά, αλλά βέβαια έχουμε και τις μέρες των γιορτών μπροστά μας». Εκτίμησε δε ότι η πίεση «έχει αρχίσει και μειώνεται και ότι τα δύσκολα είναι πίσω μας, αρκεί να προσέχουμε όλοι» και κάλεσε τους υγειονομικούς να είναι οι πρώτοι οι οποίοι θα δώσουν το καλό παράδειγμα και να εμβολιαστούν.
Ο πρωθυπουργός εκτός από το νοσοκομείο Γιαννιτσών επισκέφθηκε και το Κέντρο Υγείας της πόλης, όπου θα συστεγαστούν τρία από τα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα κατά του κορονοϊού. «Η διαδικασία του εμβολιασμού είναι η πιο σύνθεση άσκηση που έχει οργανώσει ποτέ το ελληνικό κράτος», σημείωσε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συνομιλίας που είχε με επισκέπτριες υγείας που θα αναλάβουν τον εμβολιασμό των πολιτών.
Το πρωί ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε το Ορφανοτροφείο Θηλέων «Η Μέλισσα» το οποίο συμπληρώνει με το νέο έτος 100 χρόνια ζωής και στη συνέχεια τα νοσοκομεία Έδεσσας και Βέροιας.
Αυτό που είναι σήμερα πολύ σημαντικό για την κυβέρνηση είναι η συμπεριφορά των πολιτών τόσο κατά τις γιορτές των Χριστουγέννων όσο και της Πρωτοχρονιάς. Όπως τόνισαν τόσο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας όσο και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς τρία είναι τα βασικά μέτρα που θα πρέπει να τηρηθούν: Πρώτον, οι συνάξεις στα σπίτια να μην ξεπερνούν τα εννέα άτομα από δύο οικογένειες. Δεύτερον, τα παιδιά να μην βγουν για τα κάλαντα. Και τρίτον, η τέλεση λειτουργιών τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα να γίνει με παρουσία έως 25 ατόμων στις εκκλησίες και έως 50 στους μητροπολιτικούς ναούς.
Αν αυτά δεν τηρηθούν τα Χριστούγεννα, τότε θα έρθουν ακόμη αυστηρότερα την Πρωτοχρονιά, όπως φάνηκε και από την μονολεκτική απάντηση που έδωσε ο κ. Χαρδαλιάς σε σχετική ερώτηση. «Ναι», είπε με νόημα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας χτυπώντας από τώρα το καμπανάκι σε όσους σκέφτονται να τα παραβιάσουν.
Ενδεικτικό της μεγάλης σημασίας που αποδίδει η κυβέρνηση στο ζήτημα της τήρησης των μέτρων είναι και η έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη μέσω τηλεδιάσκεψης και στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και οι υφυπουργοί Προστασίας του Πολίτη Λεφτέρης Οικονόμου, Εσωτερικών Θόδωρος Λιβάνιος και παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος.
Σύμφωνα με πληροφορίες προβλέπονται αυξημένοι έλεγχοι της ΕΛΑΣ τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά προκειμένου να αποτραπούν τυχόν συγκεντρώσεις, αλλά και ο συγχρωτισμός. Τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας προσανατολίζονται ακόμη και σε κλείσιμο κεντρικών οδικών αρτηριών στα μεγάλα αστικά κέντρα για την αποφυγή κίνησης πολιτών μετά τις 10 το βράδυ.
Επίσης σε επιφυλακή θα βρίσκονται και τα drones για την επιτήρηση περιοχών προκειμένου να αποτραπούν οι συγκεντρώσεις σε οικίες. Ο αριθμός των αστυνομικών που θα χρησιμοποιηθεί για τον σχεδιασμό, τουλάχιστον την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αναμένεται να φτάσει τις 5.000.
Ο εμβολιασμός
Όσον αφορά στην επιχείρηση του εμβολιασμού πρόκειται για μία γιγαντιαία προσπάθεια στην οποία θα συμμετέχουν ο στρατός, η αστυνομία και μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες συμβούλων διοίκησης του πλανήτη. Μάλιστα την Τετάρτη δόθηκε στη δημοσιότητα το Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Εμβολιασμού κατά του κορονοϊού με το κωδικό όνομα επιχείρηση «Ελευθερία». Σύμφωνα με αυτό στην 1η φάση θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί και το προσωπικό κοινωνικών υπηρεσιών, οι διαμένοντες και το προσωπικό οίκων ευγηρίας, οι διαμένοντες, ασθενείς και το προσωπικό δομών φροντίδας χρόνιων πασχόντων και κέντρων αποκατάστασης, καθώς και το προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες της κυβέρνησης. Στη 2η φάση σειρά θα πάρουν τα άτομα 70 ετών και άνω (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων), οι ασθενείς με νοσήματα που συνιστούν πολύ υψηλό κίνδυνο για νόσηση με COVID-19 ανεξαρτήτως ηλικίας, το προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες του κράτους, τα άτομα 60 έως 69 ετών (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων) και οι ασθενείς 18 έως 59 ετών με νοσήματα που συνιστούν υψηλό κίνδυνο για νόσηση με COVID-19. Στην 3η φάση θα εμβολιαστούν τα άτομα 18 ετών και άνω χωρίς υποκείμενα νοσήματα.
Σύμφωνα με το σχέδιο η χώρα μας θα προμηθευτεί εμβόλια σταδιακά από έξι τουλάχιστον παραγωγούς, ξεκινώντας με την πρώτη παραλαβή το Δεκέμβριο του 2020 από την Pfizer-BioNTech, από την οποία έχουν παραγγελθεί 4,7 εκατομμύρια δόσεις. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι παραλαβές των εταιρειών ΑstraZeneca-Oxford (7,1 εκατ.), Johnson & Johnson (4,7 εκατ.), Sanofi-GSK (4,7 εκατ.) Moderna (1,8 εκατ.) και Curevac (5,3 εκατ.).
Νευραλγική στο όλο εγχείρημα αναμένεται να είναι η συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ εξίσου σημαντική θα είναι και η συμμετοχή των μηχανισμών της Πολιτικής Προστασίας.
Οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν την Κυριακή στις 27 Δεκεμβρίου σε Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, για να επεκταθούν σταδιακά στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα τα οποία έχουν ήδη οργανωθεί. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα εμβολιαστούν την πρώτη ημέρα στον «Ευαγγελισμό», όπως και οι δύο πρώτοι Έλληνες που θα κάνουν το εμβόλιο, ένας ηλικιωμένος και μία εργαζόμενη στο νοσοκομείο.
* Δημοσιεύτηκε στη "ΜτΚ" στις 25-27 Δεκεμβρίου 2020.