Δύο λέξεις χρησιμοποιούν αυτές τις ημέρες στην κυβέρνηση και στο στενό επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη, όσοι ασχολούνται με τα ελληνοτουρκικά και το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας. «Διπλωματικά τείχη» και «διπλωματικός κλοιός» απέναντι στην προκλητικότητα που επιδεικνύει η γειτονική χώρα.
Στο πρωθυπουργικό επιτελείο δηλώνουν ευχαριστημένοι από την ξεκάθαρη θέση στήριξης προς την Ελλάδα και την Κύπρο που έστειλε η σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό γιατί ό,τι ζήτησε η ελληνική κυβέρνηση συμπεριλήφθηκε στο τελικό κείμενο.
Είναι γεγονός ότι το θέμα των τουρκικών προκλήσεων κυριάρχησε κατά τη σύνοδο κορυφής, ενώ συζητήθηκε και στο επίσημο δείπνο των ηγετών της Ε.Ε., το οποίο ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 2 τα ξημερώματα της Παρασκευής. Εκεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε για τις τουρκικές προκλήσεις και ξεκαθάρισε πως περιμένει να λάβει έμπρακτη στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που υλοποιήθηκε λίγο αργότερα, τόσο με τις δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ όσο και με το κείμενο των συμπερασμάτων της συνόδου.
Το κείμενο με τα συμπεράσματα που δόθηκε στη δημοσιότητα λίγο αργότερα απηχούσε τις ελληνικές θέσεις: Επιβεβαίωνε τα συμπεράσματα από την περασμένη συνεδρίαση στα μέσα Οκτώβρη, τόσο για τις γεωτρήσεις της Τουρκίας όσο και για το μνημόνιο με τη Λιβύη, αναφέροντας πως δεν συμβαδίζει με το δίκαιο της θάλασσας. Κατέληγε δε στην πλήρη στήριξη της Ε.Ε. σε Ελλάδα και Κύπρο για τις δράσεις της Τουρκίας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε ήδη ζητήσει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της 9ης Δεκεμβρίου τη ρητή καταδίκη από πλευράς Ε.Ε. της συμφωνίας Λιβύης - Τουρκίας, την αναγνώριση ότι αυτή η άκυρη συμφωνία δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα, καθώς και τη δημιουργία πλαισίου κυρώσεων αν η Τουρκία και η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν συμμορφωθούν και βεβαίως τη στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου. Θέσεις οι οποίες έγιναν σχεδόν απόλυτα αποδεκτές από τη σύνοδο κορυφής πλην των κυρώσεων.
Ευρωπαϊκή ενόχληση για Ερντογάν
Από τις συζητήσεις που έγιναν αυτές τις ημέρες στις Βρυξέλλες φάνηκε ότι η συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα έχει προκαλέσει εκνευρισμό στις περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αλλά, και στην έδρα της Ε.Ε. Όπως έλεγαν κυβερνητικές πηγές, οι Ευρωπαίοι έδειχναν πολύ ενοχλημένοι από την πρακτική του Ταγίπ Ερντογάν και ειδικότερα από την απειλή του τούρκου προέδρου ότι μπορεί να στείλει στρατό στη Λιβύη. Είναι χαρακτηριστικό ότι η τελευταία σύνοδος κορυφής είναι η τρίτη κατά σειρά, στην οποία καλούνται οι ευρωπαίοι ηγέτες να διαχειριστούν ένα ζήτημα που προκαλείται από τη συμπεριφορά και τις ενέργειες της Άγκυρας. Τον Ιούνιο ήταν οι παραβάσεις του διεθνούς δικαίου στην ΑΟΖ της Κύπρου, τον Οκτώβριο η συνέχιση της παραβατικής συμπεριφοράς στην Κύπρο και το μεταναστευτικό και τώρα, δύο μήνες αργότερα, οι ενέργειες σε βάρος της Ελλάδας μετά το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη.
Ταυτόχρονα, κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι έπιασαν τόπο οι διπλωματικές ενέργειες Μητσοτάκη, που μιλούσε από νωρίς για «διπλωματικά τείχη» που θα κτίζει η Ευρώπη απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα και μία ασπίδα προστασίας για την ευημερία και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.
«Η Ευρώπη υψώνει διπλωματικά τείχη απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Και σε όλη αυτήν τη διαδικασία η χώρα μας δεν είναι μόνη της, έχει πολύ ισχυρούς συμμάχους. Πορευόμαστε με ψυχραιμία, με αυτοπεποίθηση αλλά κυρίως με σχέδιο. Και με τη βεβαιότητα ότι ενωμένος ο ελληνικός λαός στηρίζει τις πρωτοβουλίες μας», είχε δηλώσει την Πέμπτη στις Βρυξέλλες ο κ. Μητσοτάκης.
Τα επόμενα βήματα
Η απόφαση της συνόδου κορυφής αναμένεται να αποτελέσει ομπρέλα για τις επόμενες κινήσεις της Ελλάδας στη διπλωματική σκακιέρα, καθώς συνεχίζονται οι ενέργειες σε όλα τα διεθνή φόρα και η οικοδόμηση των κατάλληλων συμμαχιών, αλλά και πίεση προς την Τουρκία. Τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα συναντηθεί στη Γενεύη με το γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ενώ την Παρασκευή θα επισκεφθεί τη Ρώμη όπου θα έχει συνομιλίες με τον ιταλό ομόλογό του. Η Ιταλία αποτέλεσε έναν από τους ισχυρότερους συμμάχους της Ελλάδας στην προσπάθεια καταδίκης της Άγκυρας και της συμφωνίας της με τη Λιβύη.
Είχαν προηγηθεί οι διπλωματικές επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη με Εμανουέλ Μακρόν και Τζουζέπε Κόντε, επαφές που συνεχίστηκαν στην Αθήνα, όπου αυτές τις ημέρες είχε συναντήσεις με τη βρετανίδα πρεσβευτή Kέιτ Σμιθ και τον αμερικανό πρεσβευτή Τζέφρι Πάιατ, τους οποίους και ενημέρωσε για την τουρκική προκλητικότητα, ένα θέμα που συμπεριλαμβανόταν και στην ατζέντα της συνάντησης που είχε στην Αθήνα με το σέρβο πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.
Στις Βρυξέλλες τώρα ο πρωθυπουργός συναντήθηκε στο περιθώριο της συνόδου των ηγετών της Ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ντόναλντ Τουσκ, ενώ ενημέρωσε και όλους τους ευρωπαίους ηγέτες.
32 νομοσχέδια σε έξι μήνες!
Στο εσωτερικό επίπεδο η κυβέρνηση συνεχίζει την υλοποίηση του μεταρρυθμιστικού της σχεδίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι το τέλος του χρόνου σε ένα διάστημα λιγότερο των 6 μηνών η Βουλή θα έχει ψηφίσει 32 νομοσχέδια και το νέο σύνταγμα.
Ήδη τις τελευταίες ημέρες ψηφίζονται επείγουσες διατάξεις, με τις οποίες παρατείνεται το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας κατά 4 μήνες (δηλαδή μέχρι και 30 Απριλίου 2020) και για πέντε μήνες (μέχρι την 31η Μαΐου 2020), η καταληκτική ημερομηνία υποβολής της αίτησης για την οριστική υπαγωγή στην ρύθμιση οφειλών προς τον ΕΦΚΑ σε 120 δόσεις.
Μεγάλη σημασία είχε για την κυβέρνηση η ψήφιση (σχεδόν ομόφωνα) του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών, που δίνει στους εκτός επικράτειας Έλληνες εκλογείς τη δυνατότητα να ψηφίζουν από τον τόπο της μόνιμης διαμονής τους.
Ακόμη ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που αφορά το σχέδιο «Ηρακλής», που στόχο έχει να δώσει μια βαθιά ανάσα στις τράπεζες, καθώς θα απαλλάξει τους ισολογισμούς τους από κόκκινα δάνεια ύψους περίπου τριάντα δισ. ευρώ και θα ανοίξει το δρόμο για τη χορήγηση ρευστότητας στην αγορά και την πραγματική οικονομία.
Ακόμη προχωρά η ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας των ενόπλων δυνάμεων και της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας, με το σχετικό νομοσχέδιο να περιλαμβάνει τη συμφωνία αναβάθμισης των αεροσκαφών F-16 και Μιράζ 2000, καθώς και τη συμφωνία για την παροχή «επιπλέον υλικών» για τον εκσυγχρονισμό και τη συντήρηση των υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού.
Τέλος, από χτες ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2020, που ενσωματώνει όλες τις μεταρρυθμίσεις που νομοθέτησε η κυβέρνηση. Σε αυτόν προβλέπεται σημαντική αύξηση του ΑΕΠ, από το 2,2% που καταγράφηκε σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ το πρώτο 9μηνο του 2019 στο 2,8% το 2020, ενώ ανεβάζει το ΑΕΠ της Ελλάδας κοντά στα 200 δισ. ευρώ.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 15 Δεκεμβρίου 2019