Ένα συνεχές αυγουστιάτικο διπλωματικό «ντεμαράζ» ήταν η απάντηση της Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης στη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, όπου από τη Δευτέρα το πρωί πλέει το «Oruc Reis».
Ήδη από τις πρώτες ώρες της εβδομάδας που ξεκίνησε το νέο επεισόδιο οι κινήσεις του πρωθυπουργού κινήθηκαν σε πολλαπλά επίπεδα. Τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της χώρας.
Στο εσωτερικό επίπεδο διασφαλίστηκε η απόλυτη ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων για να αντιμετωπισθεί η νέα κρίση με την άμεση συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα το μεσημέρι. Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου καθώς και τους πολιτικούς αρχηγούς, τονίζοντας ότι σταθερή επιδίωξή του είναι η συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων της χώρας και ο εποικοδομητικός διάλογος για τα εθνικά θέματα.
Σε διπλωματικό επίπεδο έγινε η αξιοποίηση όλων των διπλωματικών όπλων της χώρας και η ενεργοποίηση των συμμάχων της Ελλάδας. Χάρη στις ενέργειες τόσο του πρωθυπουργού όσο και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια ενεργοποιήθηκε ο ευρωπαϊκός παράγοντας, καθώς κινητοποιήθηκαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και η καγκελάριος της Γερμανίας που αυτό το εξάμηνο προεδρεύει στην ΕΕ Άνγκελα Μέρκελ, ενώ μπήκαν στο διπλωματικό παιχνίδι της στήριξης της Ελλάδας οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και η μόνιμη το τελευταίο διάστημα σύμμαχός μας Γαλλία. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται η συνάντηση του κ. Δένδια με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο στη Βιέννη, καθώς και το ταξίδι του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στο Ισραήλ, όπου την Πέμπτη συναντήθηκε με την ηγεσία της χώρας και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπένγιαμιν Νετανιάχου.
Το γαλλικό «παρών» επιβεβαιώθηκε και από την ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας της Γαλλίας στην ανατολική Μεσόγειο την οποία ανακοίνωσε ο ίδιος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στέλνοντας έτσι ένα σαφές μήνυμα στην Άγκυρα. «Η Τουρκία θα πρέπει να σταματήσει τις μονομερείς έρευνες για πετρέλαιο», αναφερόταν στη σχετική ανακοίνωση, με την οποία γινόταν γνωστό ότι ο Γάλλος πρόεδρος αποφάσισε η χώρα του «να ενισχύσει προσωρινά τη στρατιωτική παρουσία της στη Μεσόγειο σε συνεργασία με άλλους εταίρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας», για να δείξει ότι το διεθνές δίκαιο πρέπει να γίνεται σεβαστό.
Μάλιστα άμεση ήταν και η πρακτική εφαρμογή της ανακοίνωσης. Την Πέμπτη και στο πλαίσιο της διαρκούς στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας - Γαλλίας πραγματοποιήθηκε κοινή ναυτική άσκηση με τη συμμετοχή μέσων και προσωπικού των δύο χωρών, στη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής την οποία έχει δεσμεύσει με παράνομη Navtex η Τουρκία για διεξαγωγή ερευνών.
Όπως είπαμε η συνομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Γάλλο πρόεδρο είναι κομμάτι ενός μπαράζ διπλωματικών κινήσεων της ελληνικής πλευράς προς ενεργοποίηση φίλων και συμμάχων. Ο πρωθυπουργός είχε συνομιλία και με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, τον οποίο ενημέρωσε για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ οι δύο ηγέτες χαρακτήρισαν την υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας - Αιγύπτου για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών «ορόσημο στις σχέσεις των δύο χωρών που αποτελεί πρότυπο συνεργασίας και συνεννόησης μεταξύ γειτονικών χωρών κατά το διεθνές δίκαιο». Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Σίσι συμφώνησαν στην ταχύτερη δυνατή επικύρωση της συμφωνίας από τις δύο χώρες, γεγονός που θα επισφραγιστεί από συνάντηση των δύο ηγετών.
Ο πρωθυπουργός συνομίλησε τηλεφωνικά και με την Άνγκελα Μέρκελ, την οποία επίσης ενημέρωσε.
Την ίδια ώρα στην Αθήνα καταγράφονταν χαμόγελα, καθώς έγινε άμεσα αποδεκτό το ελληνικό αίτημα για να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με αντικείμενο τη δραστηριότητα της Τουρκίας, που ήταν προγραμματισμένο να γίνει χθες, Παρασκευή. Το Συμβούλιο δεν έχει αρμοδιότητα να προβεί σε κυρώσεις έναντι της Τουρκίας, για τις οποίες η ελληνική πλευρά θα παρουσιάσει πρόταση, αλλά μπορεί να προετοιμάσει το έδαφος για να γίνει κάτι τέτοιο στις 27-28 Αυγούστου, όπου θα πραγματοποιηθεί η άτυπη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών.
Σημαντικό κομμάτι του παζλ των συνολικών κινήσεων που πραγματοποιούν όλη την εβδομάδα ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση με στόχο το αρραγές εσωτερικό μέτωπο ήταν το διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη με αφορμή τα εθνικά θέματα. Σε αυτό ο πρωθυπουργός έστειλε πολλαπλό μήνυμα και προς την Άγκυρα, δηλώνοντας πως η Ελλάδα είναι πρόθυμη για ειλικρινή διάλογο, αλλά ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω έναντι οποιασδήποτε πρόκλησης.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε σε κάθε τόνο πως η Ελλάδα όπως υπέγραψε συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο «στο ίδιο πλαίσιο νομιμότητας, με αυτοπεποίθηση και χωρίς εκπτώσεις, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με όλους τους γείτονές μας». Πρόσθεσε πως «δεν φοβόμαστε τον διάλογο, ακόμη και τον πιο δύσκολο, γιατί έχουμε πίστη στο δίκαιο των θέσεών μας», συμπληρώνοντας ωστόσο πως «διάλογος με προκλήσεις και σε κλίμα έντασης είναι, προφανώς, άνευ αντικειμένου».
Ταυτόχρονα ξεκαθάρισε πως η Αθήνα δεν θα αφήσει αναπάντητη καμία πρόκληση. Η φράση του πως «η αυτοσυγκράτηση είναι μόνο η μία όψη της ισχύος μας» ήταν σε αυτό το σημείο ενδεικτική. Σημείωσε δε ότι η συγκέντρωση μεγάλου αριθμού στόλου σε τόσο περιορισμένη έκταση αναπόφευκτα δημιουργεί «κίνδυνο ατυχήματος», για το οποίο -όπως ανέφερε- δεν θα ευθύνεται η Ελλάδα. Ακόμη ο πρωθυπουργός ήταν σαφής λέγοντας πως η Αθήνα δεν επιθυμεί την κλιμάκωση, καθώς «δεν θα είμαστε ποτέ αυτοί που πρώτοι θα οξύνουμε τα πράγματα», καθώς «παραμένουμε σταθεροί στην προσήλωσή μας στη διεθνή νομιμότητα και στη δύναμη της διπλωματίας να επιλύσει ακόμη και τα πιο σύνθετα ζητήματα». Πρόσθεσε όμως πως «καμία πρόκληση δεν θα μείνει αναπάντητη. Το έχουμε, εξάλλου, αποδείξει στην πράξη. Και θα το αποδείξουμε ξανά εάν χρειαστεί».
Εύβοια και κορονοϊός
Στην κυβέρνηση έχουν ανοικτά δύο πολύ σοβαρά εσωτερικά μέτωπα. Το πρώτο είναι καινούριο, καταγράφηκε λίγες ώρες μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου και προήλθε από τις τεράστιες καταστροφές που προκάλεσαν οι έντονες βροχοπτώσεις στην Εύβοια, όπου πέρα από τις μεγάλες υλικές ζημιές είχαμε και τον τραγικό απολογισμό των 8 νεκρών. Όσο και αν το μέγεθος των βροχοπτώσεων ήταν πρωτοφανές, το γεγονός ότι υπήρξαν 8 θύματα καταγράφεται ως μία σοβαρή επιχειρησιακή ήττα της κυβέρνησης στο επίπεδο της Πολιτικής Προστασίας, όπου στο παρελθόν είχε να επιδείξει πολύ μεγάλες επιτυχίες.
Ταυτόχρονα στο μέτωπο του κορονοϊού η κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά σε ένα συνεχές αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων που πλέον επεκτείνεται σε όλη την Ελλάδα. Γεγονός που κάνει πολύ πιθανό το σενάριο της λήψης συνεχών νέων και πιο αυστηρών μέτρων, ενώ αρχίζουν και συζητιούνται προτάσεις για μετάθεση της φετινής έναρξης της σχολικής χρονιάς που είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 7 Σεπτεμβρίου. Την ίδια στιγμή η εκτίμηση ότι ο Σεπτέμβριος θα είναι για την ελληνική οικονομία ιδιαίτερα δύσκολος και βαρύς όλο και ακούγεται περισσότερο…
*Δημοσιεύτηκε στη "ΜτΚ" στις 15-16.08.2020